fbpx

SAD su carstvo na samrtnoj postelji

Zastava SAD

U novoj strategiji Bijele kuće za Afriku je Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao kako Kina i Rusija na crnom kontinentu koriste predatorske metode i tamo ugrožavaju američku nacionalnu sigurnost, čemu će se ova uprava suprotstaviti novim pristupom.

“Velike konkurentske sile, Kina i Rusija, brzo šire financijski i politički utjecaj diljem Afrike. Oni su namjerno i agresivno usmjeravali svoja ulaganja u regiju kako bi stekli konkurentsku prednost nad Sjedinjenim Državama. Te predatorske metode koje provodi Kina i Rusija sprečavaju gospodarski rast u Africi, ugrožavaju neovisnost afričkih država, ometaju prilike za američke investicijske, upliću se u američke vojne operacije i stvaraju značajnu opasnost za nacionalne sigurnosne interese Sjedinjenih Država”, rekao je John Bolton ranije ovog tjedna na skupu u organizaciji Zaklade Heritage u Washingtonu.

Hoće li je se američko carstvo uspjeti probuditi prije bolne smrti?

Nakon Boltonova govora, ovo je pitanje u kolumni za AH Tribune postavio Michael Howard i podsjetio na esej kojeg je Gore Vidal za The Nation napisao davne 1986. U svom raduje Vidal imao hrabrosti ukazati na opasnost koju cionizam predstavlja za SAD i dati rješenje za spas od urušavanja američkog carstva, jednom nedostižne ekonomije koja se već tada morala suprotstaviti danas nezaustavljivoj Kini, čak i Japanu.

“Da bi SAD mogle ekonomski preživjeti u budućem kinesko-japanskom svijetu, nužno je ući u savez sa SSSR-om. Uostalom, bijela rasa je u manjini u utrkuje se mnogo vrlo specifičnih neprijatelja. Ako se dvije supersile na Sjevernoj hemisferi ne ujedine, mi ćemo u najboljem slučaju završiti kao poljoprivrednici ili još gore, kao zabava za više od milijardu mračno učinkovitih Azijata”, prije više od 30 godina piše Gore Vidal.

On je zapravo tražio način da se SAD u to vrijeme zbliži sa sovjetskim blokom i odustane od Nixonove i Kissingerove politike jakih veza s azijskim zemljama na štetu Sovjetskog Saveza. No, oba kursa su podrazumijevala da se SAD nikako  i ni u kojem slučaju ne smiju istovremeno boriti s dva jaka “neprijatelja”, jer takva borba neminovno vodi u propast.

Nepotrebno je podsjetiti da Washington nije poslušao Vidalov savjet. Rusi su ostali “egzistencijalna prijetnja” do pada Sovjetskog Saveza, kada je NATO pod palicom Washingtona krenuo u svoj marš na istok. On još uvijek traje. Crna Gora je progutana u lipnju prošle godine, dok su Ukrajina, Gruzija i Makedonija označene kao “pristupne članice”. Ukrajina i Gruzija su doble obećanje da će postati punopravne članice NATO pakta još 2008.

Dovoljno je pogledati zemljopisnu kartu Europe i razumjeti zašto su razumni ljudi bili zabrinuti zbog takvog scenarija. Trenutno tri zemlje, Norveška, Estonija i Latvija, dijele granice s Rusijom i pripadaju vojnom savezu koji je otvoreno neprijateljski nastrojen prema Rusiji.

Ukrajina i Gruzija, da je NATO uspio ispuniti obećanje, povisile broj neprijatelja na ruskim granicama na pet zemalja. Zapad ne pomišlja na odmor sve dok ne okruži Rusiju. Vojni sukobi u Gruziji i Ukrajini, koji su pokrenuti zbog Moskve, mogu se razumjeti samo u tom kontekstu.

“Za one koji nemaju zemljopisnu kartu ili kome je mozak trajno oštećen propagandom Sjedinjenih Država, jedno brzo pojašnjenje. Pretpostavimo da se ruski vojni savez proteklih dvadeset godina širio prema zapadu, bombardirajući i uništavajući zemlje na tom putu i da je Moskva apsorbirala Srednju Ameriku i misli na pripajanje Kanade i Meksika. Dalje, pretpostavimo  da će ova hipotetska cjelina oko Sjedinjenih Država biti puna sustava za raketno presretanje. Naposljetku, pretpostavimo da Rusija ima ružnu naviku jednostranih napada i napada na suverene zemlje, a vojni proračun jedanaest puta veći od onoga u Sjedinjenim Državama”, piše Michael Howard.

Svatko bi vam oprostio kada biste bili zbunjeni i ako zaključite da je Rusija odmetnička država koju vodi beskrupulozna skupina nasilnika i da predstavlja ozbiljnu prijetnju ne samo Sjedinjenim Državama, nego cijeloj planeti. U tom slučaju bi se Sjedinjenim Državama moglo oprostiti da učine sve što mogu kako bi se zaštitile od zloslutnog ponašanja Rusije. Zapravo, to bi Washingtonu bila obveza.

Međutim, mi se danas nalazimo usred obrnute situacija i svaka daljnja priča bi za ljude koji uspijevaju ostaviti emocije po strani i razmišljati logično bila bi suvišna. Ali idemo dalje.

Mi danas živimo u novom Hladnom ratu, ali on nije istovjetan onome prvom. Danas ne postoji ravnoteža između američkih i ruskih snaga. Konačno, Varšavski ugovor je raspušten 1991. godine i Rusiji više ne treba skupa i nepotrebna dominacija nad tuđim zemljama, a posebno ne da izvozi svoju “ideologiju”, kao što je SSSR pokušavao izvoziti socijalističke revolucije i na to trošio velike svote novca.

Situaciju je vrlo jednostavno objasniti. Washington želi svjetsku dominaciju, dok Moskva želi nacionalnu sigurnost i multipolarni svjetski poredak. Rusija nije ni konkurent, a kamoli prijetnja Sjedinjenih Država, kao što u novoj američkoj strategiji za Afriku tvrdi John Bolton.

S druge strane, Kina možda jeste. Nakon što je s bruto domaćim proizvodom izraženog u smislu pariteta kupovne moći već pretekla Sjedinjene Države i postala prva ekonomija svijeta, Kina sada može osporiti tvrdnje američkog carstva kako samo SAD imaju pravo na globalnu hegemoniju. Nijedan kineski čelnik neće promijeniti kurs ove politike.

To znači da su upozorenja Gorea Vidala od prije više od trideset godina danas još aktualnija. Naime, ako Sjedinjene Države žele zadržati status supersile, onda su Amerikancima nužne prijateljskije veze s Rusijom. Naravno, bilo bi nužno i izbjeći utrku u naoružanju i ne ulaziti u ruski prostor utjecaja, ali nikome u Washingtonu nije stalo do toga.

Demoniziranje i izazivanje Rusije za SAD kontraproduktivno i gubitak vremena. No, kako je ovo proces koji traje godinama, Moskva se udružila s Pekingom, kao i druge srednje i male zemlje koje trpe pritisak i zlostavljanja Washingtona.

Razmislite o Iranu, velikoj i moćnoj zemlji kojoj je Washington objavio rat u svim sektorima gospodarstva. Europa može biti dovoljno nemilosrdna da se igra s tim, ali kakav poticaj može imati Moskva da prestane trgovati s Teheranom? Nikakav.

Kao što je primijetio George Galloway, nakon što je Venezuela, koja je također pod ekonomskim napadom, najavila da u poslovanju više neće koristiti dolar, za zemlje poput Irana, Kine i Rusije nema smisla koriste dolare, kada se ta valuta koristi i protiv njih. Imaju sve razloge za odbijanje provokativnih akcija Sjedinjenih Država, posljedično i petrodolara.

Sankcioniranjem svake zemlje na koju se okome, Sjedinjene Države potkopavaju vlastite interese i pomažu vlastitom propadanju. Ne treba uopće računati na činjenicu da čelnici Washingtona to razumiju. Upravo suprotno, oni su odlučili sebi stvoriti što više neprijatelja.

John Bolton je to rekao u nedavnom govoru u kojem je najavio konture nove politike Trumpove uprave prema Africi. Bolton je rekao kako Sjedinjene Države odbacuju “predatorske prakse” Kine i Rusije na kontinentu. Prema Johnu Boltonu, “Kina koristi mito, nejasne ugovore i stratešku uporabu duga kako bi afričke države vezala za želje i zahtjeve Pekinga”. Prema američkom savjetniku za nacionalnu sigurnost, kineske investicijske inicijative su korumpirane i ne udovoljavaju ekološkim ili etičkim standardima kakve imaju “američki razvojni planovi”. Ali kakva je Trumpova strategija da se tome suprotstavi? Kao i uvijek, ucjena.

“Sjedinjene Države više neće pružati neprimjerenu pomoć diljem Afrike, bez fokusa ili prioriteta”, rekao je John Bolton.

“Neće podržati neučinkovite, neuspješne i neodgovorne mirovne misije Ujedinjenih naroda. Želimo pokazati nešto više za svoje teško zarađene dolare od strane američkih poreznih obveznika”, rekao je John Bolton.

Možda se novac za Afriku preusmjeri u izgradnju ilegalnih izraelskih naselja na palestinskim okupiranim teritorijima i američki porezni obveznici će skakati od sreće. Bolton će takvo što sigurno znati predstaviti kao “učinkovitu, uspješnu i odgovornu mirovnu misiju”.

Drugim riječima, Afrika mora odabrati hoće li biti iskorištavana od strane Sjedinjenih Država ili se okrenuti “mutnim i ekološki i etički neprihvatljivim” investicijama Kine.

Ovaj kontinent nije dovoljno velik za prisutnost dvije supersile. Zato mora izabrati mudro ili se može oprostiti od američkih “mirovnih misija” i besprijekornih “etičkih standarda” Washingtona.

Za Ruse John Bolton kaže da izvoze oružje i energiju u Afriku u zamjenu za glasove u Ujedinjenim narodima koji pomažu da se na vlasti održe “čvrste vođe koje potkopavaju mir i sigurnost i vode politiku protivnu interesima afričkih naroda”.

Nepotrebno je govoriti koliko je Bijelu kuću zanima gdje, tko i kako vlada, ako su te “čvrste vođe” američki saveznici i da je Washingtonu posljednja briga mir, sigurnosti i interes afričkih naroda. Najbolji primjer je američka agresija na Libiju, koja je danas propala država pogođena nasiljem, terorizmom i trgovinom ljudima.

Na kraju, tu je i AFRICOM, opskurna operacija Pentagona u zapadnoj Africi. Službeno, AFRICOM za cilj ima borbu protiv terorizma i da jamči regionalnu sigurnost, što je učinio u  najboljoj praksi sličnih američkih misija.

Međutim, 2008. godine je viceadmiral Robert Moeller rekao trunku istine o pravim ciljevima ovog američkog vojnog zapovjedništva i misija koje provodi.

“Jedno od vodećih načela AFRICOM-a jest olakšati slobodan protok prirodnih resursa iz Afrike na globalno tržište”, rekao je Robert Moeller, i tome nemamo što dodati.

Bolton tvrdi kako Kina koristi “mito, nejasne ugovore i stratešku uporabu duga” kako bi dobila ono što želi u Africi. S druge strane, Sjedinjene Države vojsku koriste za izvoz prirodnih resursa, kojima obiluje Afrika, na globalno tržište, dok je naknada za te resurse u najboljem slučaju plaća za marionetske režime i vazalske lokalne vojske, koje pod komadom AFRICOM-a paze da ništa ne ometa unosne poslove.

U Washingtonu očito misle da mogu uzeti cijeli afrički kontinent, ali će se gadno razočarati. Kina je uložila toliko novca u razne projekte, ali ne samo one profitabilne, nego i one koji će tek srednjoročno početi davati plodove, a to je obrazovanje lokalnog stanovništva, izgradnja infrastrukture i kulturna razmjena. Istovremeno je Washington pun paradoksa, ali najveći od njih je uvjerenost uj vlastitu neranjivost u vremenima u kojima su SAD svakim danom sve ranjivije.

Michael Howard govori o akutnom slučaju poricanja stvarnosti carstva na samrtnoj postelji. Ono će umrijeti i to će biti bolna smrt.

“Ako se probudimo u nespornoj stvarnosti da svijet više nije naš, kako bi ublažili udarac u našem neposrednom kolapsu moramo se družiti sa starim neprijateljima. Možemo započeti s Rusima. Uostalom, prema Johnu Boltonu, ruski hobi je da podupiru diktatore, da krše mir i sigurnost i iskorištavaju  zemlje Trećeg svijeta. Dakle, vrlo lako ćemo se dogovoriti”, komentirajući novu  Boltonovu strategiju za Afriku zaključuje Michael Howard, zaboravljajući pri tom da se Moskva gotovo sigurno neće udruživati s Washingtonom protiv Pekinga i da je, kao što piše Pepe Escobar, “karavana Velike Euroazije već prevalila veliki put” i govorimo o nepovratnom procesu integracije u koje Rusija igra središnju ulogu.

U slučaju Afrike, ako Washington zaista misli napustiti velike dijelove kontinenta i fokusirati se samo na saveznike, tim bolje po Afriku, osim za narode čiji su vladari i vojske američki vazali.

Nova politika za Afriku Johna Boltona: Osujetiti i protjerati predatore Rusiju i Kinu

P. Escobar: Psi sankcija i rata mogu lajati, ali karavana euroazijske integracije ide dalje

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
105 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

ZaCIUKA USA
na samrtnoj postelji:
CIA,CIA,
MAMMA MIA,
HRT!

Ne odnosi se na narod,samo na ”elite”.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Dok god usa ima štamparju valute zvane dolar i 10 nosača aviona neće propasti.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Šok

“Ako se probudimo u nespornoj stvarnosti da svijet više nije naš” ..

Baš to uvjerenje u dolar i nosace stvara iluziju .. Sve dok se ne probude…

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Alen

Stvar je jednostavna na dolaru se najviše zarađuje, bez inflacije nema razvoja ekonomije, dok štamparija radi ima napretka kad stane onda stagniranje i padanje sa bicikla, Najveća batina na kugli zemaljskoj, nema toga koga ne može pobijediti u klasičnom sukobu.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Šok

U klasičnom sukobu mogu pobijediti zemlje poput Libije i Sirije, koje najprije raskomadaju iznutra, a onda ostatke ostataka bombardiraju s 1500 kilometara udaljenosi i/ili 10000 km visine. Čim bi im netko u klasičnom sukobu sprašio nosač aviona i srušio desetak aviona podvili bi rep i pravac kući. To su vojnici… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Šok

“”bez inflacije nema razvoja ekonomije” , sve ok komentar do bicikla…

Odisea
Gost
Odisea
2 godine prije
Reply to  Šok

O Rimsko carstvo je bilo još jače pa?

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Odisea

Rimljani su se uništili iznutra kojekakvom dekadencijom i borbama za vlast. Nisu njima barbari bili problem. Tako će i USA završiti.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

U USA vladajucoj strukturi nigdje ljudi samo hrpa govnara i nasilnika – gagnstera.

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Tako je, prirodni procesi su neumitni, sve sto je gore mora jednom da padne, pitanje je samo vremena i velicine tocka koji se okrece.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Šok

Dok jedan od tih nosača ne potone.

maliboro
Gost
maliboro
2 godine prije
Reply to  Šok

Vidiš upravo takvo plitko razmišljanje će ih uništiti, sve veće štampanje duga , sve veći troškovi tih nosača i sve manje država koje se daju pljačkati od tih hijena doči će im glave.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije
Reply to  maliboro

ovaj tjedan sam negdije procitao recenicu: The USA is more in debit than entire value is! ili po naski: Cijele SAD su vise duzne nego sto im je ukupna vrijednost!

Amater
Gost
Amater
2 godine prije
Reply to  Šok

Sa dolarom je gotovo ,onakvim kakav je bio …. a bojim se da da se i nosačima ne piše dobro … 🙂

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

HRT….HRT

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  kiki

Umpah,
Hrt, hrt. Hrt. Glasaju se bića (entiteti ?) po pustopoljinima kojekakvih zbiljnosti….

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  kiki

@kiki:
Jedina zastava koja mi jos ima snagu uvijerljivosti je:
OPREZ MINIRA SE!

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Voljeli ili ne, “veliki brat” će biti vodeća nacija cijelo ovo stoljeće!!

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Željko

Sila ce vjerovatno biti ali vodeca sigurno ne do kraja veka, ako bolesni umovi propale imperije ne uniste svet do tad.

RAJKO
Gost
RAJKO
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

ETO ZASTO MI OBICNI NARODI MALI I BEZNACAJNI PROSTO OBOZAVAMO NAGUZAVANJE VELIKIMA I ZNACAJNIMA PREMDA ONI I DALJE VOLE SAMO SEBE I SAMO SEBE I NIKOG VISE MI I DALJE KO HOCEMO NAGUZAVANJE A ONI NAS SVOJOJ VELICINI NI NE VIDE HAHAHAH

šeronja
Gost
šeronja
2 godine prije

svaka rit dojde na šekret

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  šeronja

I vrijeme je da dođu do šekreta. Već jako dugo s**u okolo…

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije
Reply to  šeronja

SAD je u govnima do vrata jos malo pa ce gutati vlastiti izmet.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Kljuc propadanja zapada je upravo ova euroazijska integracija..

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Razdvojio bi SAD i Gospodare Nivca-Globalističku Elitu, te tako posmatrao savremena zbivanja i Pravce kretanja na Zemlji.
I kao što volim da kažem: poveđuje Vera i Ideja!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Weteran

Iako je vjera danas nesto najpodcjenjenije upravo je to ono sto donosi pobjedu, u sve i jednoj pori zivota a pogotovo nakon zivota…

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije

Ja mislim da Amerima dobro ide. U zemljama Varšavskog pakta instalirali su NATO, a u samom SSSR-u čvaknuli su Gruziju, Azerbejdžan i Ukrajinu, Finsku su uzeli prije. Kazakhstan su dali kinezima, nedavno su odlučili prijeći na latinicu. Mic po mic i doći će u Moskvu.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  RoPe

Odlično ti misliš, ne samo dobro….. Imaš samo jedan mali problem…. Ti i tvoje misli ste negdje u 1998 godini …..

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije
Reply to  Trubadur

@Trubadur Jesi li pročitao ovo o Pasinjanu i Armeniji od jučer. Rusi mu nisu čestitali na pobjedi. To je 2018., a ne 1998.
Ameri se igraju u ruskom dvorištu, a Deus Ex machina se ne pojavljuje. Na žalost.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  RoPe

Jesam….. Ali ja volim uvijek sve stavljati u kontekst barem 20 godina……Tek tad geoplitička sijalka zasija u punom sjaju…..

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  RoPe

Zbog tog prelaska sa cirilice na latinicu u Kazakstanu Rusija treba odmah da im objavi rat , to je stvarno bacanje rukavice u lice. Zanimljivo je sta sam saznao od vas a to je da su oni posedovali Kazakstan pa su ga dali Kinezima. Mislim da su Rusi Cvaknuli Gruziju… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Riddick

Rusija je kupila sa putinom još 5 do 10 godina postojanja poslije ide u dijelove.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Šok

Sta ce biti sa portalom , hocu li i dalje komentarisati kao Riddick za 5 do 10 god. Sok?

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ako bude struje, možeš.

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije
Reply to  Šok

ska probljema sok…ti si kanda analniliticar…ili si analbanac….

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ne znam što se uopče bakčeš sa Šokom….. Kazahstan je ove godine podpisao “Kaspijski pakt” a Kinezi su več počeli sa izgradnjom svilenog puta u Kazahstanu….. Centralnoazijski hartland, je za Amere, koliko god je Brzezinsky sanjao o njome, gotov….. Ostaje jim samo jioš dijelič Afganistana ali pošto nema strateške dubine,… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Bravo , odlican komentar cinjenica se naslanja na cinjenicu i sugerise jedan realan zakljucak da je Centralna Azija pod Rusko-Kineskim uticajem.

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije
Reply to  Riddick

@Riddick Bio sam u Kazahstanu, savjetnici za državnu upravu su Kinezi. Kažu kako Sovjeti nisu imali dovoljno dobru tehnologiju da spoznaju količinu plina i nafte. Da su znali nikad ne bi pustili Kazahstan da ode. Istina da je Finska sada u svom Svijetu, ali je do prvog Svjetskog rata bila… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  RoPe

Rusija se siri od raspada SSSR: Greben Lomonosov , Krim , Donbas verovatno , sa Belorusijom su dosta integrisani , vojske Abhazije i Juzne Osetije se integrisu u oruzane snage Rusije . Pazi ovu izjavu Lukasenka: https://www.blic.rs/vesti/svet/lukasenko-belorusija-bi-mogla-da-ude-u-sastav-neke-druge-drzave/ql6yeqc Sta je sa intervencijama u Siriji , Ukrajini , Gruziji … Sta je… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Riddick

Putin je ruski labuđev pijev.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Šok

Velika vjerovatnost je, da će Kina jednom u daljoj ili bližoj budućnosti biti grobarom Rusije! Dobro si prije napisao, Putin je dao Rusiji još 5-10 godina života u ovakvim državnim granicama, kakve ima sada, ali s odlaskom Putina i vrlo izglednim slabljenjem Rusije u svakom pogledu, poslije njegovog odlaska, stanje… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Galus 92

A CIA, naravno, obavještava cjelokupnu javnost o svojim namjerama….
Ili pokušava….nešto drugo?
Što bi to moglo biti? Ah, da. Svađanje Kine i Rusije….
Sve u svemu, u vrijeme prvog ‘hladnog rata’, bile su bolje sve te službe. I na njih je utjecao pad obrazovnih standarda…

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Imas neko objasnjenje zasto bi se kinezi igrali vlastiotom sudbinom i riskirali sukob sa nuklearnom velesilom kad ispred sebe( za lebensraum) imaju,dole juzno ,gomilu otoka i jedan cijeli kontinent na tacni?

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Te zapadne mantre ostavi za malu djecu.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Šok

Moja je procjena da je Zaharova potencijalno prilično dobra zamjena.
Nadam se da pazi što jede i pije u Amer., a i doma…

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije
Reply to  Šok

Ameri su propustili, neponovljivu, priliku za završni udarac za vrijem pijang Jeljcina. Sada kada su se digli i Rusi, a tek Kinezi, ta priča o komadanju Rusije je prohujala s vihorom. Ako neko i bude komadao Rusiju u budućnosti, to će moći biti samo Kinezi, ali uz rusku suglasnost, naravno… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Riddick

@ Riddick: Ima jos novija Lukasenkova izjava da nece prodati drzavu za bure nafte (da nece pripojiti Bjelorusiju zbog potreba za energentima i carinskih barijera koje ga muce). Rusi su najveci kocnicari integracija na postsovjetskom igralistu. Godinama koce bilo kakve integracije, a i gdje pristanu to je u minimalnoj mjeri,… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  tihobl

Prvo. Rusi jako dobro poznaju integracije. Od SSSRa do Varšavskog pakta. Drugo. U Bjelorusiji se izvrsno živi. Stope rasta…skoro nema nezaposlenosti. Imaju svega i dovoljno novca da to kupe. Mislim da vide što se dogodilo svima s ‘demokracijom’. Pa poručujem svima- zaboravite. Btw, a koji bi bio dr.polit.sistem u tom… Pročitaj više »

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
2 godine prije

Ko šljivi US-raju, vrijeme je migracija pa i sustav migrira na novi disk.

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

Ovako izgleda kad ti dođu ameri u “goste”
https://www.youtube.com/watch?v=NNmOJf-HtiU

A ovako kad ti dođu kinezi u goste:
Launch of Alibaba and Rwanda partnership | Kigali 31 October 2018
https://www.youtube.com/watch?v=NDiXl6YNDBw
RWANDA KIGALI MASTER PLAN
https://www.youtube.com/watch?v=bQmNELqEEqw
Cleanest City in Africa? KIGALI, RWANDA
https://www.youtube.com/watch?v=V1ElwjsK_lw

Pa sad biraj………..

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

“Za one koji nemaju zemljopisnu kartu ili kome je mozak trajno oštećen propagandom Sjedinjenih Država,”

ova je legendarna, umalo nisan spao sa stolice ahhahahhaahhhhahhaha…………..Babiću svaka čast!!!!!!!!!!

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Da podsetim na ne tako davni komentar u kome sam pisao o planovima SAD: Rusija i Kina nemaju dovoljnu vojnu snagu kojom bi kontrolisali Afriku za razliku od SAD. Njihova vojna doktrina je prvenstveno odbrambena tako da ZA SADA nisu dovoljno spremni za velike operacije na velikim daljinama. Rusija i… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sad i ti malo kasniš…. Centralna Afrika je ekonomski več barem 5 godina Kineska a JAR i Namibija Ruska….. Mogla bi USrA da to preokrene jedino još sa ratom ali mi več dobro vidimo na primjeru Sirije i šireg Bl. Istoka, da nema više sile…. Ostao je samo još Hollywood… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Kina je bila ekonomski i u Libiji, pa? Da li misliš da se da bi sada Kina agresivno (vojno) odgovorila u slučaju američke okupacije srednje Afrike? Da podsetim: još uvek traju natezanja u JUŽNOKINESKOM moru koje im je u dometu praćki – dakle u SVOJIM vodama JOŠ UVEK (uslovno) trpe… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  shumadinac

I te kako je nelegalno…ali to nije pitanje ovdje…nemožeš uvjek sve rješavati vojskom. Nekidan je netko (Helena?) spomenuo osvajanje Skadra. Mislim da je dvaput osvajan…i dvaputa gubljen za diplom.stolom…za zamislit se…pti čemu ne mislim da je av av diplomat. On je samo kvisling.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Slažem se …. Kina je pušila u Libiji 30 milijardi, ali hebi ga svi što rade ponekad prave i greške…Pušila je i Turska u Libiji skoro 20 milijardi, što od “saveznika” nikad nije dobila nadoknađeno….. To da USrA provocira Kinu u Kineskom moru je baš to o čemu ja pričam….Sa… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Suvi[e [irimo pri;u Truba ali ‘ajde. Šetanje nosača aviona okeanima nije razvlačenje snaga, ne možeš parkirati mornaricu i setiti se da je uvežbavaš pred početak rata. “Sađenje” vojnih baza takođe nije preveliki trošak jer oni “ne okupiraju teritoriju već je brane” 🙂 a troškove naplaćuju bilo u kešu bilo na… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sad vise ne moze da se uzda u silu jer je to posatalo luksuz za njih a ima i jos sila koje su i vece sile od njih… Tu stvari postaju jasnije…

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Alen

“Sad vise ne moze da se uzda u silu”
zato ima proxye pogledaj siriju.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Šok

Šok @ gledam siriju ,mislis vjerovatno na njihovu taktiku war on cheap ,gdje neko drugi financira njihove ratove ,obicno ta napadnuta zemlje ,gdje oni izvlace resurse i financiraju od toga iste ljude kojima pripadaju ti resursi ili neka treca strana radi svojih planova kao u slucaju sirije to radi uae… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ovo, da ne treba otpisati SAD, se slažem ali ipak…… Srbija, Irak, Libija Afganistan itd.. Sve to se događalo, dok je USA bila još ekonomski jaka….. Mislim, da je bio več i tu članak, da več 2020 USA neče bez prestrukturiranja duga sa Kinom i Japanom, moči, da servisira taj… Pročitaj više »

spartak
Gost
spartak
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Trubadur, zašto misliš da se taj dug ne može servisirati? Iz primarne emisije FED-a, to jest štampanjem ili ubacivanjem virtualnih balona u bankarske tokove. Fiat money. Usanci to mogu, jedino oni mogu, jer je USD glavna valuta svjetskih deviznih rezervi. Jednom je usanski ministar financija na pitanje mogu li USA… Pročitaj više »

Kineska obrana
Gost
Kineska obrana
2 godine prije
Reply to  Trubadur

To sa Libijom nije kineska greška. Kratkoročno su izgubili nešto novca, ali dugoročno su na velikom dobitku. A Kina igra dugoročno. Amerika je izgubila dobar dio ugleda zbog napada na Libiju. A Europa je nakon Libije pod masivnim napadom muslimana koji su potpomognuti unutarnjim neprijateljem (pro-muslimanima). Kina se na ovaj… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Trubadur

spušili su daleko više u sudanu nego u libiji.

Baba
Gost
Baba
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ne vjerujem da ovdje bilo tko više vjeruje u slučajnosti kada je u pitanju geopolitika kolega.

Baba
Gost
Baba
2 godine prije
Reply to  Baba

USrancima se u punom smislu riječi pune gaće, otud proizlazi i panika a na to i potezi kao ova izjava za Afriku.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  shumadinac

‘Šumi, jes’ to ti?

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  kiki

Zna on tako mijenjati “sadržaj” ko kolera……………

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  kiki

To je šumi , valja realno sagledati stvari na obe strane…

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Alen

ma nije to šumi, on piše ekavicom, to je Ivanišević…

Zax
Gost
Zax
2 godine prije

Imperiji prije svega propadaju iznutra. Slabljenje americkog utjecaja u svijetu posljedica je propadanja iznutra. Oligarhija je preuzela svu vlast i svoje interese stavila iznad interesa nacije. Posljedica je propasti i nacije i oligarhije. Vec vidjeno mnogo puta. Od Rima do sovjetskog saveza. Autor clanka brka uzroke i posljedice

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Zax

Afrika je kolijevka čovječanstva, točnije – etiopske gudure. Jedan interesantni mladić, urednik YouTube sajta “neznanjejegoreodsmrti”, predani proučavalac Svetog pisma, poznavatelj starohebrejskog jezika, Iznosi zanimljivu teoriju: izabrani narod (Židovi) uopće nisu Kanaanci, ustvari nisu ni bijelci, nego – crnci ! Kaže da sve to piše u Bibliji, ne direktno, ali točno… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Histrion

90% današnjih Židova je narod semitskog porijekla.
‘Hazari ‘ su ime za one koji bi htjeli bit nešto posebno…Ili bar da ih drugi smatraju za nešto posebno….
Ponovit ću. Židovi tvrde da one poznate familije čije prezime počinje sa slovom ‘R’ – nisu Židovi…

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  kiki

Židovi vuku porijeklo od monoteističke egipatske sekte, ako želiš znati kako bi židovi u originalu izgledali onda pogledaj koptske kršćane u egiptu koji se nisu miješali sa arapima i turcima. Najpoznatiji među njima je bio Butros Butros-Gali šef UNa

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Šok

Konačno da se netko sjetio da su u Egiptu Židovi bili monoteistička kasta, paprikaš raznih naroda koji su ,….. čekaj malo, ne monoteistička, nego su vjerovali isključivo u jednog od egipatskih bogova i tog su ponijeli sa sobom, jedni prema Judeji, a drugi na jug, to su crnu Židovi Eritreje… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Jel to pricas o dogadjajima nakon preseljenja (smrti) sulejmana a.s.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Genetika opovrgava ‘paprikaš’.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Šok

Pa kad će tome kraj? Ovo me malo nervira: sad već svojatanje i – Etiopije. I Kopta.
Špekulacije kojekakve se pojavljuju. Dokaze. Historiografske.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  kiki

@kiki:
HRT=POLUZIDOVI?
SUHOZIDOVI-na brodu ako ne potone?

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

….Hrt???
Zanimljivo, ‘suhozidovi’ me podsjetilo na Ursulu lequin, razdvaja zemlju živih i mrtvih, nešto iz ‘Trilogije zemljomorja’, ili nastavak, ‘Tehanu’…

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  kiki

Hrt, hrt.
Poluživ, polumrtav…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Histrion

Ne znam samo koji faktor je bito vjeru povezivati s bojom,nacijom ili bilo kakvim vizualnim identitetom ..Ovo je sve tacno ali nedostaje nastavak tome mladicu s youtube sajta… Najgore u svemu ovome je parcijalno razumjevanje svih ti religijskih eshatoloskih dogadjaja jer tad apsolutno nije moguce izvesti nikakav zakljucak.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Alen

Jest. Brkaju narod i religiju. Ali oni s R nisu ni jedno ni drugo.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

ZA ONE KOJIMA NEMA POMOCI IMA JEDNA POSLOVICA KOJA GLASI:”RUSIJA DALEKO A BOG VISOKO!.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Fatih

Ima jos jedna: spasa nam nema, propasti necemo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Reče čovjek da ovo znači da SAD uvode ratnu ekonomiju , kao Njemačka 1936. koje li već, što znači …. jao nama. ne ” jao pobijeđenima”, jer pobjednika neće nin biti

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije

Ovakvim textovima i komentarima potkopan je I jugoslavenski socijalizam izmedu 1986 I 1990 . 99 posto nas pouhali smo u isti rog I svatko se osjecao kao salamon Glasali smo za bolje sutra eu zapad kapitalizam,svi smo bili opijeni Zapdom otvarali obrte bili sretni I kliktali, klik klik,klik klik klik… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Oni zive u mehuru.
Ne svataju sta im se radi sistematski od 2008.
A ukoliko neko i shvata gusi lobbyizam sve. Nema tamo planiranja na duze staze od tri meseca, do sledecog kvartalnog raporta.

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Dog, shvataju oni vrlo dobro ali nemaju kud do nastaviti ziveti u ekonomskoj iluziji pa nek traje dok traje i nadajuci se nekom cudu.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Tink

Imali su cudo. Dogovor iz Bretton Woodsa je dao svet njima. U redu, otkrilo se je da dolar nema vise pokrice ni u cemu, ali mnogi se boje sveta bez Murike. Ostali bi uz njih zbog straha od haosa. Ali agresivnoscu teraju sve od sebe. Ranije imperije nisu pale toliko… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Sad lijepo pogledati napisano…
Nešto mi liči na balkanske državice….i mnoge druge…

octopus
Gost
octopus
2 godine prije

Nikakve nuklearke, nosači, niti štancanje dolara neće biti uzrok pada Američkog carstva, već nešto drugo. Molim pogledati 32 godine star kanadski film i malo promisliti. “The Decline of the American Empire” (1986)….

spartak
Gost
spartak
2 godine prije
Reply to  octopus

Octopus,
a gdje da sam nađem 32 god. stari film?! A da nam ovdje otkriješ u par riječi barem osnovno, to jest koji je to uzrok pada (po tom filmu)

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

Podsjetio bih na činjenicu da u povijesti ni jedno carstvo nije “umrlo” na samrtnoj postelji već na bojnom polju. A neka su dugo umirala (Rimsko, na primjer). Zato, bojim se do će ovo Carstvo zla povući sve nas sa sobom na svoju samrtnu postelju. TO je problem. A ne njegova… Pročitaj više »

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije

Ako neko misli da svet neće opet potonuti u varvarstvo i novu svetsku imperijalističku klanicu, zbog toga što su pipci dve nove imperijalne sile ( Rusije i Kine ) sve duži,.. taj nije pri zdravoj pameti.

spartak
Gost
spartak
2 godine prije
Reply to  Gortan

Gortn, ti dakle smatraš da će do velikog sv. rata doći krivnjom Rusije i Kine? Zanimljivo. Kako si samo došao do takvog zaključka kad i slijepac vidi tko su konji Apokalipse, Po tebi su valjda RF i Kina krivi, jer ne žele biti vazali usanskog anglocionističkog režima. Žrtve si proglasio… Pročitaj više »

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije
Reply to  spartak

Jedna te ista socijalna klasa, svetska imperijalistička buržoazija, koa je vladala u predvečerje prvog svetskog rata, vlada i danas. Promenjeni su odnosi i konstelacije snaga i stožer se iz Evrope preselio u Ameriku. Gotovo da je ostao isti njen socijalni i ekonomski poredak, a dobrim delom i politički, prema svetskoj… Pročitaj više »

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije
Reply to  spartak

Ne mogu da odgovorim na valjan način na tvoje baljezganje, jer je cenzor obrisao moj komentar. A cenzor pripada onima koji preziru radničku klasu… U međuvremenu je cenzor vratio moj komentar.

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

Dao Bog da je tako. Neka ih vrag nosi što prije sa ovoga svijeta. Da se barem što prije aktivira onaj super – vulkan što kuha ispod američke zapadne obale…

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije

“…ali najveći od njih je uvjerenost uj vlastitu neranjivost u vremenima u kojima su SAD svakim danom sve ranjivije.”

To je ta čuvena američka umišljena posebnost. Ona će im i doći glave.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Šteta da nisu poslušali Vidala i radili bolju kolaboraciju sa slavenskim državama, iako danas, nakon milijuna teških žrtava pogubne američke politike je možda i drago razumnim ljudima što se u 21.stoljeću pravo lice zla i ratnog sponzorstva pokazalo u svom punom obimu. Shvatili smo, neki prije neki kasnije a neki… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  davor

Da, ali kao što mnogi drugi nisu znali, nisu to znali ni oni u vojsci SADa, od običnog vojnika do generala….ne smijemo to zaboravit….ili netko misli da će običan čovjek jurišati na bunkere u Normandiji…čak i radi interesa svoje zemlje?

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Ima i drug Nial Fergusson „Is the West done?“
Ima i dokumentarac u cetiri dela. On je konzervativac koji konstatuje sa zaljenjem da jeste gotov.
Analizira kljuceve uspeha zapada i konstatuje da ih je izgubio. Sada istok primenjuje to.
Tesi se time da se duh zapada, kapitalizam, seli na istok.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Nije. Kapitalisti su globalni pa imaju rezervne polozaje i u Rusiji i u Kini. Ako se zarati to za njih nije smak sveta. Cak je prilika za dobru zaradu. Ali stare strukture, Pentagon, NATO, nastavljaju sa ostvarivanjem starog cilja, osvajanjem Heartlanda, iz inercije. Na sta se odgovara iz inercije. Lakeji… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik