SAD su „glavni pokretač“ militarizacije Južnog kineskog mora, kaže najviši kineski diplomata

Peking vs SAD - Južno kinesko more
7 komentara

Washington direktno interveniše u pomorskim i teritorijalnim sporovima u problematičnom regionu Južnog kineskog mora i postaje glavni pokretač tamošnje militarizacije u skladu sa svojom agendom, rekao je visoki kineski diplomata.

Govoreći tokom video konferencije sa ministrima spoljnih poslova na samitu ASEAN u srijedu, državni savjetnik Wang Yi optužio je SAD da podstiču tenzije u regionu radi sopstvene političke dobiti.

„Mir i stabilnost su najveći strateški interes Kine u Južno kineskom moru. To je takođe zajednička strateška težnja Kine i zemalja ASEAN“, rekao je diplomata.

Kina se nada da će zemlje van regiona, uključujući Sjedinjene Države, u potpunosti poštovati želje i očekivanja zemalja u regionu, umjesto da stvaraju napetost i izvlače iz toga profit.

Južno kinesko more bogato resursima predmet je preklapanja teritorijalnih i pomorskih potraživanja nekoliko država, uključujući Kinu, Filipine, Vijetnam, Indoneziju, Maleziju i Bruneje. Pored prirodnih resursa, region je takođe važan plovni put kroz koji svake godine prođe trgovina vrijedna milijarde dolara.

SAD su posljednjih godina sve aktivnije u Južno kineskom moru, redovno šalju takozvane „sloboda navigacije“ vojne patrole i vrše vazdušni nadzor u regionu. Operacije su rezultirale raznim pomorskim incidentima između američke i kineske vojske.

Washington, međutim, svu krivicu za napetosti u regionu prebacuje isključivo na Peking, istovremeno odbacujući svoje teritorijalne pretenzije. Razgovarajući za istraživački trust Atlantski savjet kojeg finansiraju proizvođači oružja i koji podržava NATO, savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu bezbjednost Robert O’Brien nazvao je Kinu „veoma asertivnom, vrlo agresivnom“ državom.

„SAD uvijek zadržavaju svoje pravo na slobodu plovidbe i slobodu vazduhoplovstva“, rekao je tada O’Brien. „Svakako odbacujem bilo kakve kineske tvrdnje da letovi iznad Južno kineskog mora predstavljaju neku vrstu kršenja norme ili pravila.“

Južno Kinesko morekinaMilitarizacijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Planet zemlja
3 godine prije

E jbg..kad su Ameri oslabili.oni gomilaju oruzje blizu Kine,a Kinezi uz podršku kabale samo opali neki virus na globus.cak i ne tako strasan ali znaju Kinezi tko vlada vladama i medijima i idu dalje..plesajuci uz bazene.nazdravlje

Max
3 godine prije

Ta će strategija naići na jasan i oštar ( ali i oprezan) odgovor NR Kine.

Kažun d.d.
3 godine prije

The South China Sea: What’s Really at Issue
ERIC ZUESSE – STRATEGIC CULTURE

Jedna izvrsna analiza 1945-2020 .

roki
3 godine prije

Ne razumem kineze njih ima malijardu ipo postali su vojna sila čega se plaše oni mogu da formiraju toliku vojsku koliko amerika ima stanovnika !

pesmfovrnersviusenrv
3 godine prije

Halo kreteni, pa trebali ste umjesto autocesta praviti nukleuse da se zaštitite od onoga tko vas je stvorio kao metu. Eno samo što nisu nahuškali kafene na vas a tako će i đapse i okupiranje korejce i filipince i vijetnamce.

Planet zemlja
3 godine prije

Predsjednik Tanzanije umro?u nerazjašnjenim okolnostima?!

Perun
3 godine prije

SAD( citaj SADisti) su „glavni pokretač“ militarizacije planete i svih drugih vrsta kršenja ljudskih normi ili pravila ponasanja .“…P.S…Toj ,,kvazi naziji ” USA nesmije se vjerovati ,istekao joj je rok trajanja …neupotrebljiva je u modernom svijetu i ponasa se kao Slon medju Porcelanom..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI