SAD trajnom vojnom nazočnošću želi zaštititi Balkan od “ruskog avanturizma”

US snage na Balkanu
50 komentara

Stalna američka vojna nazočnost u jugoistočnoj Europi, “povijesno približavanje” Srbiji i obnova reputacije Sjedinjenih Država kao “pravog posrednika”, sažeci su izvješća o novoj američkoj strategiji za Balkan naziva “Balkan, naprijed – Nova američka strategija”. Strategija je objavljena  na internetskoj stranici Atlantskog vijeća 28. studenog.

“Nakon sukoba ’90-ih je vladalo uvjerenje da se zapadni Balkan kreće prema stabilnosti, te kako će obećanja o euroatlantskim integracijama pomoći zemljama bivše Jugoslavije da provedu bolne unutarnje reforme i gurnuti regiju ka bliskoj suradnji”, primijetili su autori izvješća Atlantskog vijeća.

Po njihovom mišljenju, značajno je napredovanje u regiji su postigli Slovenija i Hrvatska, koje su pristupile NATO paktu i Europskoj uniji, te Albanija i Crna Gora koje su uspjele ući u NATO.

“Nakon ovih uspjeha, europske zemlje i SAD su oslabile svoju prisutnost na Balkanu, vjerujući da je dosegnuta krajnja točka i da je budućnost regije unaprijed određena i neizbježna”, navodi se u izvješću.

“Ipak, iako se regija i dalje žele priključiti Zapadu i njezinim institucijama, konačni rezultat se više ne bi trebao smatrati ostvarenim”, istaknuli su autori izvješća o novoj američkoj strategiji za Balkan.

“Sjedinjene Države mogu i trebaju igrati ključnu ulogu u artikuliranju zajedničke vizije za budućnost regije, kao i na ponovnom primjeni jasnog puta s EU prema zajedničkom transatlantskom cilju na političkoj razini”, kažu stručnjaci iz Atlantskog vijeća.

SAD treba uspostaviti stalnu vojnu nazočnost u jugoistočnoj Europi

Izvješće navodi nekoliko konkretnih koraka koje bi SAD trebale poduzeti kako bi pomogle “stabilizirati regiju“.

Prvo, stručnjaci Atlantskog vijeća vjeruju “da Washington treba uspostaviti trajnu vojnu nazočnost u jugoistočnoj Europi, jer će na taj će način imati mogućnost dugoročne kontrole nad razvojem događaja. Prema autorima izvješća, baza “Bondsteel” na Kosovu je idealna za ovaj zadatak.

Američka vojska bi trebala pomoći lokalnim vlastima u borbi protiv terorizma i sudjelovati u obuci osoblja. To bi također trebalo poslužiti kao jasan signal regiji da će Sjedinjene Države odlučno zaustaviti svaki pokušaj revidiranja postojećih granica, koje, kako kažu američki stratezi, “potiče ruski avanturizam“.

Drugo, SAD bi trebale postići “povijesno približavanje” sa Srbijom. Kao što su naglasili autori nove strategije, Beograd može i trebao bi postati bliski američki partner i saveznik u regiji, ali se to može postići jedino ako se Srbija udalji od Rusije.

Treće, Sjedinjene Države moraju vratiti ugled “pravog posrednika”, koji, između ostalog, treba uložiti dodatne napore i pripremiti Atenu i Skopje za buduće savezništvo. Također, Sjedinjene Države bi se trebale priključiti pregovore Beograda i Prištine i olakšati njihov što skoriji završetak.

Četvrto, mora se obratiti pažnja na poduzetnike i mlade u regiji. Naime, ako se ne obrati pozornost na mlade i regionalno poduzetništvo, svi gore navedeni koraci postaju besmisleni, navode autori izvješća Atlantskog vijeća.

Podsjetimo, nedavno je predstavnik američkog State Departmenta Hoyt Brian Yee tijekom svog posjeta Srbiji izjavio kako Beograd ne bi trebao “istodobno sjediti na dvije stolice”.

Srbija treba prekinuti s balansiranjem između Rusije i Zapada, ukoliko želi postati članicom EU, rekao je američki diplomat.

Predstavnik američkog State Departmenta je tada rekao da se ruska vizija Balkana razlikuje od europske.

“Rusija djeluje u regiji tako da Balkan ostane slab i fragmentiran, a ne snažan i dobro integriran u EU”, rekao je Hoyt Brian Yee.

Punu verziju izvješća Atlantskog vijeća, neformalnog centra u kojem se oblikuje američka vanjska politika, u izvornom obliku možete pročitati ovdje: Atlantic Council – Balkans forward.

balkanvojna nazočnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
6 godine prije

Blago nama balkancima, potomcima gorostasa Ilira…..nekoć ponosnog naroda a danas moralne prostitutke koje toliko vire iz šuoka zapada, da ni sunce više ne sja

ohrana
6 godine prije

atlantsko vijece nato nvo o cemu pricamo valjda bi takvu izjavu kao pismo namjere trebao dati sluzbeni organ najvise razine sad a opet to je samo necija zelja to je pravi hibridni rat

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

oni će nas zaštitit ? ko i afganistance

čokolino
6 godine prije

Sačuvaj bože SADističke zaštite i njihove stabilizacije regije.
A i naše vlastite gluposti takođe…………mada čisto sumnjam, da ćemo se ikad opametiti. Stabilizirali su oni nas, i to tako dobro, da nikad više nećemo doći sebi……….

Busola
6 godine prije

I sada nakon svih ovih događanja valjda ljudima postaje jasnije tko su pravi tvorci rata na Balkanu , tko je stajao iza Miloševića , kasnije Tuđaman i Izetbegovića , ko stoji iza kriminalca Đukanovića

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Ajde, napokon na logičnom dvije, tri riječi i o ovome, a već se pet, šest dana vrti po mainstream medijima, a Dačić svaki dan pošalje po jednu poruku Atlanskom vijeću koje je sastavilo tzv “Novu američku strategiju za Balkan”. Nije nimalo benigna stvar ovo što ameri sad predlažu. Mislim da je ovo nešto najvažnije za region u posljednjih desetak, petnaest godina, važnije i od presuda Mladiću i herceg-bosanskoj petorci, a koje se ne mogu odvojiti jer su zaključci Atlanskog vijeća i izjava Rexa Tilersona da će to biti novi politički kurs SAD-a prema Balkanu, točnije prema prostorima bivše ❤️ SFR JUGOSLAVIJE ❤️ dogodile u par dana neposredno prije objave presuda herceg-bosanskoj petorki. Čujte, nekome će i ovo kao i onaj poziv Angele Merkel balkanskim državama da oforme carinsku uniju, koji je u Hrvatskoj dočekan na nož, zvučati kao počeci projekta “treća Jugoslavija”, ali neka, ja bi kao ljuti Jugosloven sad… Čitaj više »

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Administratore!? O čemu se radi!? Zašto se moj opširan komentar, na koji sam potrošio dosta vremena ne može pojaviti među ostalim komentarima? Da li je predugačak? Da li je to zbog ona dva srca uz SFR Jugoslavija? Da li je to zbog ključne riječi “Patreus” pa se administracija portala mora uvjeriti u kontekst prije odobrenja za objavu? O čemu se radi? Zanima me, o čemu se radi, pa da to popravim, kako mi ubuduće ne biste brisali komentare koji ne sadrže uvrede i nisu spam.

davor
6 godine prije

Bože nas sačuvaj od ovih sotona

Ive
6 godine prije

Jadna majka onome koga amerikenjci stite. U cjelom svojom postoajnju imali su samo 12 godina mira dok su ostelo vrijeme ratovali, ponekada su vodili vise od 3 paralalena i nezavisna rata istovremeno. nasilno su mije njali rezime u 164 slucaja postavljajuci lidere koji ce USA biti odaniji do naciji koju predstavljaju. Prisilno izvoze svoju viziju demokracije a u zamijenu uzimaju prirodne resurse.

shumadinac
6 godine prije

Dakle, ne NATO, ne EU već vojne snage SAD. Ovo je već direktan udar na “zapadno savezništvo”. Već se čuju i nemački glasovi za približavanje Rusiji…
SAD želi da potpuno “poklopi” Balkan – doduše dozvoliće Evropi ulaz u oblasti energetike i saobraćaja, baš ono za šta su Rusi i Kinezi zainteresovani. A to da nas Ameri mire, to je valjda vic koji nismo uspeli da razumemo.

Nil1
6 godine prije

Bože sačuvaj

basso
6 godine prije

Amerikanci moraju nastaviti sa pritiscima,sad kada vise nemaju haaski tribunal.Mislim da oni ne dolaze radi Rusa.

bato
6 godine prije

da se nisu mešali u naš posao 8desetih ne bi imali sud u Hagu, da ne nabrajam sve od početka ,…

Tadmur Palmirović
6 godine prije

možda si u pravu?

nonwo
6 godine prije

“Četvrto, mora se obratiti pažnja na poduzetnike i mlade u regiji. Naime, ako se ne obrati pozornost na mlade i regionalno poduzetništvo, svi gore navedeni koraci postaju besmisleni, navode autori izvješća Atlantskog vijeća.”
Drugim riječima,ako se ne popravi ekonomija “balkanci” će prolupati s obzirom da su nas pročitali……Ne možemo im više prodavati “igara” ako ne bude i kruha uz igre…I naravno da je sve to zbog Rusije..Bilo što samo da se ne poveća ruski utjecaj…
Da ima pameti(a nema) trebalo bi izabrati bi tko nudi bolje,povoljnije,s manje figa u džepu..

dalmata
6 godine prije

Kuga USrA znaci samo logor.Di je ova bolest dosla jadan ti je svaki narod(osi onih koji su izdajice i sluge)Rat je neminovan.Kako se vidi na ovom portalu,ogromna vecina je svjesna da nema opstanka pod ovakim ropstvom koje provodi USrA,EU,NATO.iako peta kolona(tkz demokratske stranke) uporno tumaci i laze.Paznja se skrece na sve nacine,a glad se povecava.Drsk ost,neljudstvo se provodi po nalogu zapadne kuge.Arogancija vladajuceg rezima ne pozna realnost.Provodi se kolonojalna politika koja mora dovest do oruzanog ustanka.Smrad zapada postaje nesnosan.Bolesnici koji ponavljaju iste price,uzdajuci se u silu i represiju,dovode masu na rub opstanka i takvo ponasanje uvik je zavrsilo u ratu.Di je kod manijastvo USrA pustilo korjen bilo je i bit ce krvavo kolo.Sokantno je da lopine i sluge koje su omastile brk u nezapamcenoj pljacki i unistenju svog narode,iako sklanjaju opljackane pare i svoje familije u gospodareve zemlje,nece da vidu da ni tamo nisu sigurni.Teznja USrA i NATO da otvore… Čitaj više »

Hezbollah
6 godine prije

Neće im biti nikakav problem s obzirom na kretenske vladajuće strukture u svim novim prekomorskim teritorijima na ovim prostorima. Ako slučajno Crna Gora ponudi 2000 ha amerima za vojni bazu, Hrvatska će odmah ponudit 5000 ha, pa će onda reagirati Zaev i na uštrb etničkih Makedonaca ponudit još više. Velika gužva u američkoj guzici.

Majk Majers
6 godine prije

Jedan osvrt na gornje komentare. Gospodo, mi sa Balkana, tocnije narodi bivse Juge mozemo opstat jedino ako se drzimo skupa. Kako ce se to zvat, koje boje cemo nosit…. me zaboli nika stvar. Al poanta je da nam nece pomoc nitko ako sami sebi ne pomognemo. A zajedno smo jaci. Pri tom mislin na nekakav trgovinski sporazum di bi medjusobno razmjenivali dobra i suradjivali. To nam je jedini apas, nikakvi NATO, EU, Rusi,Kinezi nam nece pomoc.
Zalosno je da ce se to i dogodit, al pod patronatom gore spomenutih drzava/unija. A to za nas nema nista pozitivno. Zajedno i neutralni, jedino tako. Sve ostalo je kupljenje mrvica sa bogataskog stola

Din
6 godine prije

Ma goni i njih i ruse u tri majcine njihove jer donijet ce nam drogu prostituciju i kriminal tri puta veci nego je danas u Hrvatskoj…Osim toga na Hrvatsku stetu i stetu nasih Hrvata u BiH ce se priblizavat Srbiji.Srbi ih inace stomakom nikad nece moc podnijet niti ce od toga ista biti jer su ih Ameri bombardirali kao curane.Osim toga samo zele bolje zastiti BiH muslimane i njihovu Drzavu!Drzat distancu i od Rusa i od Amera inace najebandus od Masonerije vojne njihove koja izvrsava naredbe njihove civilne masonerije!Pokazali su sto misle Hrvatskoj jer od njih je posla naredba da se presudi u Haagu nasim Hrvatskim Generalima!Ameri uredjuju Balkan na stetu Hrvatske..takova im je strategija..zrtvoloska na nas racun Hrvatski.Jedno vrijeme sam mislio da bi bila dobra ideja uvesti Amere u Hrvatsku na Vis…No bio sam u zabludi.Samo distanca od Amera kao i od Rusa i nista vise nego je nuzno… Čitaj više »

Steve
6 godine prije

Sačuvaj nas Bože tog ,,prijateljstva,,…

Hamesudin
6 godine prije

Pa vidite, obzirom da nacionalističke elite u regiji kontinuirano vršljaju, zazivaju neke nove ratove, crtaju neke nove karte, ne bi bilo loše da nas neko zaštiti od zla kakvo se dešavalo 90-tih.
Tuđmanovska i Slobina politika i ideje nažalost još uvijek žive među nacionalističkim vladarima Hrvatske i Srbije.
Vučić ima psa Dodika, kojeg je pustio na lancu u tuđe dvorište, da laje. Takođe, Čović želia da pravi neke nove entitete sa “stonim gradovima”. Mislim da je bilo dosta.
Amerika nije dobra, ali kakva smo mi stoka, oni su zlato.
Pobijene su hiljade ljudi koji su nevino stradali zbog nečijih “velikih država”. Bila bi prevelika šteta da se to ponovi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI