SAD upozoravaju na „strašne posljedice“ moguće kineske invazije na Tajvan

Tajvanska zracna odbrana
14 komentara

Kina nastavlja da doživljava Tajvan kao otcijepljenu provinciju, dok su vlasti u Tajpeju više puta odbile prijedlog Pekinga da se pridržava principa „jedna zemlja, dva sistema“.

Američki državni sekretar Anthony Blinken upozorio je na užasne posljedice potencijalnog scenarija kineske invazije na Tajvan.

Govoreći na konferenciji Reuters Next u petak, Blinken je izrazio nadu da „kineski lideri veoma pažljivo razmišljaju o ovome i o tome da ne izazovu krizu koja bi, po mom mišljenju, imala strašne posljedice za mnoge ljude, a to nije u ničijem interesu, počevši od  Kine”.

Na pitanje da li bi SAD mogle da pošalju svoje snage u slučaju invazije na Tajvan od strane Pekinga, Blinken je rekao da je Washington „bio dosljedno jasan, tokom mnogo godina da smo posvećeni tome da obezbijedimo da Tajvan ima sredstva za odbranu i mi ćemo nastaviti da ispunjavamo tu obavezu”.

On je ovo rekao nakon što je američki predsjednik Joe Biden na virtuelnom sastanku sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom sredinom novembra izjavio da se SAD pridržavaju politike „jedna Kina“ i da ne podržavaju „nezavisnost Tajvana“.

“Vlada SAD će se dosljedno i dugoročno pridržavati politike ‘jedna Kina’, SAD ne podržavaju ‘nezavisnost Tajvana’ i nadaju se da će se održati mir i stabilnost u regionu Tajvanskog moreuza”, istakao je Biden.

Predsjednik je tokom sastanka istakao da SAD niti imaju za cilj da promijene kineski sistem niti da uđu u sukob sa Pekingom, navodi CCTV.

Ove izjave su uslijedile nakon što je predsjednik Tajvana Tsai Ing-wen krajem oktobra priznao prisustvo američkih trupa na tajvanskoj teritoriji u svrhu obuke.

Wall Street Journal je ranije objavio da su američki marinci i snage za specijalne operacije tajno obučavale tajvanske vojnike “više od godinu dana”.

U intervjuu za CNN, Tsai nije elaborirao koliko je američkog vojnog osoblja na ostrvu, ali je rekao da „nije onoliko koliko su ljudi mislili”. On je naglasio da Tajvan ima „širok spektar saradnje sa SAD u cilju povećanja naše bilateralne odbrambene sposobnosti“.

Tajvanski predsjednik je tvrdio da se navodna prijetnja iz Kine „povećava svakim danom“, ali je jasno stavio do znanja da je Tajpej otvoren za razgovore sa Pekingom.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na te primjedbe ističući da se Peking odlučno protivi bilo kakvom obliku zvanične razmjene i vojnih kontakata između SAD i Tajvana.

Izjave su uslijedile nakon što je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Wang Wenbin odgovorio na prethodno obećanje američkog predsjednika Joe Bidena da će „braniti Tajvan“. Portparol je pozvao predsjednika da ne potcjenjuje posvećenost Kine njenim pretenzijama na ostrvo.

„Tajvan je neotuđivi dio kineske teritorije“, rekao je Wang, dodajući da je „pitanje Tajvana čisto unutrašnja stvar Kine koja ne dozvoljava stranu intervenciju“.

Ovome je prethodila kineska vojska koja je početkom oktobra dva dana zaredom poslala skoro 40 borbenih aviona u blizinu tajvanske zone za identifikaciju protivvazdušne odbrane. Tajvanski premijer Su Tseng-chang odgovorio je osudivši letove kao “brutalne i varvarske akcije”, za koje je tvrdio da ugrožavaju regionalni mir.

Situacija je pogoršana time što su SAD više puta slale svoje ratne brodove u Tajvanski moreuz, odvajajući ostrvo od kontinentalne Kine. Peking naziva takve misije provokacijama, kritikujući Washington kao „razarača mira i stabilnosti“ u Tajvanskom moreuzu i „tvorca bezbjednosnog rizika u regionu“.

Peking smatra ostrvo sastavnim dijelom Kine i pridržava se politike mirnog ponovnog ujedinjenja po modelu „Jedna Kina – dva sistema“.

SAD nemaju formalne diplomatske odnose sa Tajvanom, ali imaju predstavništvo u Tajpeju, ostajući najveći dobavljač vojne opreme na ostrvu.

Antony BlinkenInvazijakinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 godine prije

Tajvanci se nikada ne bi pomirili s invazijom i to bi za Kinu bio ono što je amerima bio Vijetnam. Ali naivan je svatko tko misli da bi vrhunski svjetski huškači (SAD) objeručke krenuli spašavati Tajvan ne mareći za žrtve. Ne samo da je opća akcija za SAD taktički neizvediva nego već se i po njihovim izjavama vidi da bi ponovili scenarij kao sa Kurdima – naoružavali bi ih (što bi zbog pomorske blokade također u nekom trenutku prestalo ili bilo otežano) i onda u nekom trenutku iznevjerili. Što prije shvate da su samo poluge u američkim rukama to bolje – možda još imaju šansu naći kompromisno rješenje s Kinezima (djelomičnu autonomiju).

preseren3
2 godine prije

“Strašne posledice” za Ruse, ako se umešaju u napad Ukrajinske vojske na Donbas.
“Strašne posledice”, ako Kina zaustavi umešavanje u Tajvan…
Ja vidim samo “strašne posledice” za tu zločinačku državu, koja je u ratu nekih 220 godina od svog postojanja…
Jer, svaki lonac nosi vodu, dok ne pukne.
I ove dvije države su prave, da taj zločinački put zaustave….
Ajde, da se malo smijemo, kako Blinken ne smije gledati Lavrova u oči….

tihobl
2 godine prije

Bas me zanima koliko moras biti glup da povjerujes u ovakve spinove: Rusiju cekaju strasne posljedice ako napadne Ukrajinu i Kinu cekaju strasne posljedice ako napadne Tajvan. Kini ne pada na pamet da napada svoju teritoriju i svoj narod. Polako preuzimaju Tajvan, nekretninu po nekretinicu, covjeka po covjeka. Rusiji na pamet ne pada da napada svoj narod. Krim su prihvatili samo zato da ga ne zaposjedne NATO i sad moraju da rade velika ulaganja jer je decenijama zapusten. Donbas nece da prime u svoj sastav iako ih mole. Donbas je bio najrazvijeniji i najproduktivniji dio Ukrajine, a opet je rusima preskupa integracija. O integraciji slabije razvijenih dijelova ne razmisljaju uopste u narednih 50 godina. Ukrajina kad bi ih na koljenima molila za ulazak u Saveznu drzavu nebi dobila zeleno svjetlo (jedva je Bjelorusija dobila prolaz). Povjerovati u tako glupe spinove moze samo amerikanac. Ili poljak (a u SAD najvise je… Čitaj više »

burt
2 godine prije

nikakve kineske invazije na Tajvan neće biti jer Tajvan nema nikakvog globalno značenje niti su kineske vlasti zainteresirane da baš sada krenu u invaziju, jedina opasna i eksplozivna situacija sada je oko Irana i to sliči situaciji oko Iraka prije 20 godina a na sadašnjim pregovorima s Iranom se vidi da je mučna atmosfera u odnosu na 2015 kad je Obama htio postići sporazum a Rohani i Zarif su bili spremni na kompromise

Poznavalac prilika
2 godine prije

Blinken je rekao da je Washington „bio dosljedno jasan, tokom mnogo godina da smo posvećeni tome da obezbijedimo da Tajvan ima sredstva za odbranu i mi ćemo nastaviti da ispunjavamo tu obavezu”.

Prevedeno, prodavat će im oružje, ali ako Kinezi ikad stvarno napadnu neće ni qurcem mrdnuti da im pomognu, osim pisanja rezolucija i upućivanja “oštrih prosvjednih nota”.

tbolo
2 godine prije

Antisemitski video streamer koji je koristio svoju slobodnu spavaću sobu za stvaranje videa koji slave krajnje desničarski terorizam osuđen je na četiri godine zatvora.

Tijekom istrage, policajci su pretražili Heskethov dom u Middletonu, gdje su pronašli brojne mobitele i pakete sim kartica.
Nakon pregleda ovih uređaja, policija je otkrila velike količine antisemitskih slika, informacija o teorijama zavjere i video zapisa.
Hesketh je u petak osuđen na četiri godine zatvora na krunskom sudu u Manchesteru nakon što se izjasnio krivim po sedam točaka optužnice za poticanje rasne mržnje od 2018. do 2020. godine.

Hesketh je podijelio, kao i stvorio stotine šokantno uvredljivih videa i sadržaja na društvenim mrežama, koji su nedvojbeno poticali mržnju prema židovskoj zajednici.
“U policijskom razgovoru, Hesketh nije pokazao kajanje i čak je nastavio postavljati uvredljiv materijal na svoje kanale društvenih mreža nakon što je pušten pod istragom.

Max
2 godine prije

SAD slabe Kina jača.

Scorpiorex
2 godine prije

Branimo Taywan do posljednjeg Japanca

Dokurčilomi
2 godine prije

Tajvancima bih samo predložio da pogledaju što se događalo sa svima koje su ameri podržavali i pomagali. Lbibija, Afganistan, Sirija… prekrasne zemlje nakon uvođenja demokracije.

dobagan rogić
2 godine prije

Ovaj Blinken je sprdačina od čovika.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI