Samo jedna nacija ima koristi od sankcija Rusiji

Americke sankcije protiv Rusije
20 komentara

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog ukrajinskog sukoba uzimaju težak danak po evropsku ekonomiju, dok su Sjedinjene Države jedini akter koji profitira od ograničenja, rekao je u subotu ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Govoreći za Asharq News, ministar je tvrdio da su zapadne sankcije pomogle Amerikancima da ostvare ono što su željeli, rekavši da su “njihove isporuke nafte i gasa na evropskom tržištu povećane”.

Isporuke energije iz SAD-a, međutim, pokazale su se skupim za Evropljane, što je rezultiralo vrtoglavom inflacijom i smanjenom konkurentskom moći evropskih preduzeća, rekao je Siluanov.

Prema ministru, i zapadne sankcije i eksplozije koje su pokidale gasovode Sjeverni tok 1 i 2 krajem septembra “bile su orkestrirane kako bi se Evropi obezbijedio skuplji tečni [prirodni] gas iz Amerike”.

Moskva je sabotažu nazvala terorističkim napadom, tvrdeći da će SAD imati najviše koristi od eksplozija. Iako je Washington negirao bilo kakvu umiješanost, državni sekretar Antony Blinken opisao je incident kao “ogromnu priliku” za Evropu da se odvikne od ruske energije.

Siluanov je dalje priznao da su sankcije uticale na rusku ekonomiju. “Ali oni su Zapadu nanijeli ništa manje, a možda i više bola” , dodao je, ukazujući na to kako je retorika sankcija sada postala rutina.

Ministar je napomenuo da će ograničenje cijena ruske nafte u EU “sigurno dovesti do poremećaja cijena i tržišta”, ponovivši stav Moskve da neće isporučivati ​​naftu putem ugovora pod ograničenjima koje je propisao Zapad.

Ruske naftne kompanije preusmjeravaju svoje isporuke nafte sa Zapada u drugim pravcima, rekao je ministar. “Tražit ćemo nova tržišta, novu logistiku. Moguće je da bi to bilo skuplje” , naveo je on.

Ranije ovog mjeseca, EU, zemlje G7 i Australija uvele su ograničenje cijene ruske nafte iz mora, postavljeno na 60 dolara po barelu. Mjera također zabranjuje zapadnim kompanijama da obezbjeđuju osiguranje i druge usluge za pošiljke ruske sirove nafte, osim ako se teret ne kupi po naznačenoj cijeni ili ispod.

Nakon tog poteza, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da će ograničenja izazvati haos na globalnim tržištima nafte, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da Moskva ne planira prodati naftu zemljama koje podržavaju ograničenje cijena.

NaftaPeskovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eukolonija
1 godina prije

Europa će pretrpjeti štetu ali s njom i Amerika jer je Europa glavno tržište za američke proizvode i investicije. Tako da će Amerika kratkoročno profitirati ali dugoročno i jednim i drugim ne gine slobodni pad. Najgore je kada izgubiš tržište jer novo je potrebno izgraditi decenijama

Amar
1 godina prije

Amerika ima privremenu ekonomsku korist od ovih sankcija,ali politicku sigurno nema.Podrzavanje rata u ukrajini i sankcije Rusiji su zblizili Kinu i Rusiju,sto za ameriku nikako nije dobro.

hiber
1 godina prije

Danas je nafta 80 dolara a plin 800 dolara. Dalje je sve rečeno.

Dawor
1 godina prije

…..ameriKURCI ???
A mi mislili Ekvatorijalna Gvineja …

Faust
1 godina prije

Svakom tutleku je jasno da je o Ruskom energentima ovisna EU sama sebi pucala u nogu uvođenjem sankcija RF na izvoz energenata u EU.Slabljenje ili moguće uništenje ekonomije EU je glavni razlog uvođenja sankcija.Ukratko, EK,koja nema nikakav izborni legitimitet, sustavno planski radi na slabljenju ili uništenju ekonomije EU.WEF-ov rat u Ukrajini,Kabalin teatar je pokrenut ao opravdanje za uvođenje sankcija.Koristi od sankcija imaju Američke korporacije ali ne i USA kao država koja financira Kabalin teatar dok se američki gradovi pretvaraju u šatorska naselja američkih poreskih obveznika.

Tupko Glupko
1 godina prije

Hoće Scholz napokon izaći u javnost sa priznanjem tko je sabotirao Sjeverne Tokove?
Hajde više, izađi iz ormara 😀

Max
1 godina prije

SAD.

Promatrac
1 godina prije

Kakva bi bila ekonomska racunica SADu prodavati plin Europi sad kad im je zemlja okovana u ledu? Ima logike u ruskim lupetanjima, samo nedostaje nadodati “Vanjuska je tri puta isao”…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI