fbpx

Sankcije protiv Rusije, Venezuele i Burme: “Velika strateška pogreška EU-a”

EU sankcije Rusiji

Josep Borrell, šef europske diplomacije, najavio je 22. veljače usvajanje sankcija protiv Rusije, Burme i Venezuele, optužujući tri zemlje za kršenje ljudskih prava. Za akademika Édouarda Hussona ove mjere odražavaju prije svega europsku potrebu da usvoji vanjsku politiku.

“Diplomatski i vojno, Europsku uniju apsolutno se ne može shvatiti ozbiljno. Suprotno retorici kojom se hvale brojni čelnici, ne postoji europska sila.”

Édouard Husson, profesor na Francusko-njemačkom institutu za europske studije Sveučilišta Cergy-Pontoise, ne štedi svoje riječi pred kamerama Sputnjika o mjerama koje je 22. veljače poduzeo Bruxelles protiv Rusije, Burme i Venezuele.

Crvene linije – Jean-Baptiste Mendes prima Édouarda Hussona, stručnjaka za povijest Njemačke i Europe, profesora na Sveučilištu Cergy-Pontoise i autora knjige “Pariz-Berlin, opstanak Europe” (Ed. Gallimard).

Afera Navaljni, puč vojne hunte i ostanak Nicolasa Madura na vlasti, Europska unija prihvatila je ove tri teme kako bi osudila kršenje vladavine zakona i demokracije usvajanjem novih sankcija.

“Prilično nejasna ljudska prava”

Na jelovniku, zabrane putovanja i zamrzavanje imovine na europskom teritoriju za devetnaest venezuelskih dužnosnika i četiri visoka ruska dužnosnika. Točnu prirodu mjera protiv burmanskih generala uskoro bi trebao razjasniti Josep Borrell, šef europske diplomacije.

“Uglavnom je riječ o držanju stava, a iza toga ne stoji nikakva stvarna strategija. Da bi stvorili dobar utisak i dobar imidž, Europljani su također istakli početak politike sankcija prema Kini u vezi s hongkonškim pitanjem. Ali sve ovo nije mjera kojom se bilo koji režim odvraća od promjene politike”, borio se Édouard Husson.

Od Borrellovog posjeta Moskvi 5. veljače, ton koji je usvojio Bruxelles ipak je sugerirao jačanje odnosa s Rusijom. Europska unija smatra da moramo “biti vrlo radikalni u riječima” u ime “prilično nejasnih ljudskih prava”. Možemo li onda te mjere shvatiti kao način nametanja zapadnih vrijednosti ostatku svijeta?

Za Édouarda Hussona, “ove vrijednosti određene elite koja misli ispravno i koja zaluta u rodnu ideologiju, dekolonijalno razmišljanje i druge stvari, samo će živcirati ostatak svijeta. Samo zato što Europski parlament glasuje o tekstovima u kojima je uvijek više nadmašivanja u smislu progresivnih vrijednosti, ne znači da Europska unija stječe utjecaj u ostatku svijeta.”

Glasom Clémenta Beaunea, državnog tajnika za europska pitanja, Francuska je čak pozvala Njemačku da “napusti projekt plinovoda Stream 2”. Sa svoje strane, Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova izjavio je da je “spreman” za prekid diplomatskih veza s Bruxellesom: “Tko želi mir, priprema se za rat.”

Međutim, sankcije “nisu bile izuzetno opsežne”. Krivnja – ili zahvaljujući – “vrlo mukotrpnom kompromisu” između različitih članica Europske unije, napominje akademik.

Tako evocira “ogromne napetosti”, posebno između Italije, koja bi htjela da se “sankcije protiv Rusije ukinu u cijelosti ili djelomično”, i Njemačke koja odražava “vrlo antiruske stavove”, a pritom ne želi ispitivati ​​Stream 2. Isti paradoks za Francusku, Emmanuel Macron koji je više puta zagovarao strateško zbližavanje s Rusijom.

“Slažemo se oko najnižeg zajedničkog nazivnika. Ako bismo dalje pogurali sankcije, to bi razbilo prividni konsenzus. “

Zbog privremenih izjava rodio se miš. Vrlo simbolične sankcije, namijenjene “publici”, zaključuje, vjerujući da je to ponašanje “totalno kontraproduktivno” i da “antiruska politika neće donijeti ništa” Europljanima.

Europa, koliko podjela?

Stoga je jedini opipljiv rezultat jačanje napetosti s Moskvom, Vladimir Putin na taj način žaleći zbog provedbe “takozvane ruske politike suzdržavanja”. Šef europske diplomacije također je primijetio da se “Europa i Rusija postupno udaljavaju jedna od druge”. S kojim posljedicama?

„Postoji velika strateška pogreška koju je napravila Europska unija, koja ne vidi da je u novom multipolarnom svijetu […] apsurdno ne ostavljati Rusiju bez drugog izbora već se približiti Kini kako bi se oduprla europskim ili američkim sankcijama”, žali profesor na Francusko-njemačkom institutu.

Suočen s kroničnom slabošću svoje tvrde moći, Bruxelles bi ipak želio pokazati da postoji “zajednička vanjska i sigurnosna politika”. Druga ekonomska sila na svijetu, europski komercijalni div, međunarodna je organizacija, u kojoj dvadeset i sedam udružuju velik dio nacionalnih politika i zajedničku valutu. No, “sve to ne stvara vanjsku politiku”, optužuje Édouard Husson, pragmatičan.

Europska suverenost s kojom nam je “g. Macron probio uši, široka je iluzija”, evocirajući prerijetke teme jedinstva Europljana, ali i zato što je članstvo u NATO-u “izričito određeno u europskim ugovorima”. Stoga je teško ostvariti bilo kakvu stratešku autonomiju za Europu, koja “nužno ovisi o onome o čemu se odlučuje u Washingtonu”. Anthony Blinken, novi američki državni tajnik, također je bio videokonferencijom na raspravama Vijeća za vanjske poslove 22. veljače, samog tijela koje je odlučilo provesti ove sankcije. Postoji bolji način da se kritičari ušutkaju zbog slabosti Bruxellesa.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
38 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Marko9
Gost
Marko9
1 mjesec prije

Chancellor Merkel hails Gorbachev’s role in
Germany’s reunification and break up Soviet Union.

Dawor
Gost
Dawor
1 mjesec prije
Reply to  Marko9

A saudijska (SMRD)arabija ??….Ništa,a??

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
1 mjesec prije

kada nam objasnis sha je demokracija a posebno slobodni izbori,mozda izgubis status trolla..ovako,cudim se sha te se ozbiljno shvaca od kolega.hvala i svako dobro.

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
1 mjesec prije
Reply to  Tucker Carlson

ooo,pratitelj,zivio.samo da te zamolim,daj nekad neki komentar gdje u biti mozes opisati sha si zelio reci..ovako si pravi troll.ajde toliko od mene tebi.hvala.

Milo
Gost
Milo
1 mjesec prije
Reply to  Tucker Carlson

“Ti si pravi troll” To je tvoj najjači argumenat u raspravi ? Kad nekom kažeš da je troll, diskvalificirao si ga za bilo kakvu raspravu i ne moraš se zamarati sa sitnicama kao što su razlozi, činjenice, argumenti, logika…. zgodno.
Bitno da se ti osjecas jako originalan … sha ne ?

borg
Gost
borg
1 mjesec prije
Reply to  Tucker Carlson

Dobro si ga procitao, ne samo da je troll nego je i prijatelj 6-krakih.
Rekao bi da je osobno 6-kraki

Mikojan
Gost
Mikojan
1 mjesec prije
Reply to  Tucker Carlson

Tvoj pas može izabrati ali vlasnik ne može, njemu je određeno.

Rotor
Member
Rotor
1 mjesec prije
Reply to  Tucker Carlson

Razlika između diktature i demkracije je u tome što si u diktaturi rob silom, a u demokraciji milom. Ali si u svakom slučaju rob.

Ivo
Gost
Ivo
1 mjesec prije

EU suverenost je suverenost tipa “ probušeni kurton”!
Briselski komedijaši ne mogu odlučiti da li će biti pudlica Washingtona ili Moskve

Rotor
Member
Rotor
1 mjesec prije
Reply to  Ivo

Čeka je sudbina Buridanovog magarca. Lipsače u nedoumici kojem ‘stogu’ sjena da se prikloni. Moja je procjena, ipak, američkom, jer su je kauboji čvrsto primili za ‘muda’, a slobode bez prolivene krvi nema.

davor3
Gost
davor3
1 mjesec prije

Izjava bjeloruskog ministra obrane.

“Prvi put smo potpisali program strateškog partnerstva između ministarstava obrane Republike Bjelorusije i Ruske Federacije na pet godina. Ovaj program omogućit će jasno sagledavanje perspektive i razvoj naše suradnje s Ruskom Federacijom,”

“Prirodno, ovo se u potpunosti odnosi na vojnu sferu i zato je šef države danas upoznat s trenutnim stanjem suradnje, izgledima njezina razvoja i, u cjelini, sa situacijom koja se razvija u interakciji s Ruskom Federacijom, “….rekao je bjeloruski dužnosnik za obranu.

Ive
Gost
Ive
1 mjesec prije

RAZLIKE:
U totalitarnim režimima nesmiješ svašta govoriti, jer možeš dobiti po zubima.
U demokraskim režimima možeš govoriti što hoćeš i koliko hoćeš ali te nitko niti sluša niti čuje.
Koja je razlika u rezultatu?

regop
Gost
regop
1 mjesec prije
Reply to  Ive

Slusaj kolega, hvala na humoru, ali ne postoji tako nesto ili totalitarna ili demokratska..drugim rijecima ima mnogo nijansi izmedju bijele i crne boje.
Amerika zeli nametnuti cijelom svijetu takav nacin razmisljanja, ali to nije tako.

Milo
Gost
Milo
1 mjesec prije
Reply to  Ive

Pitaj Assangea koja je razlika.

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
1 mjesec prije
Reply to  Milo

Da, sužanj je tih “veličanstvenih” vrednosti i vrlina superiorne Zapadne civilizacije, to je demokratija?!

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
1 mjesec prije
Reply to  Ive

Problem je kad se totalitarizam maskira u demokratiju, kao gore navedena EU. Samo s… o ljudskim pravima i demokratiji, Europskim vrednostima a sve to ne bi ni pas s maslom pojeo! Društvo moralno posrnulih kvazi intelektualalaca… Koja je to j… demokratija?!

Željko
Gost
Željko
1 mjesec prije
Reply to  Ive

Josep Borrell je iz Katalonije a devet čelnika Katalonije osuđeni za manje stvari od onoga što je činio “bloger” u Rusiji na kazne zatvora od devet do trinaest godina!! Kada čujem izlizane fraze “demokracija” ili “ljudska prava” ide mi se odmah na veliku nuždu!

Ive
Gost
Ive
1 mjesec prije
Reply to  Ive

U kapitalizmu demokratska prava i ne samo demokratska vec i sva ostala prava pojedinca ovise iskljucivo o kolicini kapitala koju pojedinac kontrolira.

Alen
Gost
Alen
1 mjesec prije

Evropa se udaljava od rusije , vjerovatno za još malo vremena neće niti postojati nikakva ozbiljna saradnja.. No zato se rusija sve više zbližava s evropskim zemljama , zaobilazeći eu , tako da brisel u stvari sam sebe eliminira..
Brzo če gradjani EU da proglase istu” tamnicom naroda ” , naprosto jer EU kao atlanski projekt umire skupa s osnivačima…

BanOvan
Gost
BanOvan
1 mjesec prije
Reply to  Alen

Nema nista od raspada EU… dok nas (Srbija i BiH) ne prime u svoj sastav e tada ce da vide kako se rastura EU. Ima da im sukne lug na badžu. Više ih neče sastaviti ni konzilijum Merkelica, Mikrona,…

Mikojan
Gost
Mikojan
1 mjesec prije

Ljudska prava, a koja su danas ljudska prava u Europi? aaaa, bojimo se kovida? ma da, pa da ne povjeruješ.
A rusima ovo i treba, prihvatili su igru kovid-19 zapadnih partnera a ti partneri bi sutra uništili sve rusko, da imaju hrabrosti ali će zato amerikanci pokrenuti konačnu borbu protiv rusa do posljednjeg europljana. Tako i treba.

Milo
Gost
Milo
1 mjesec prije

… i sve si to zaključio jer je čovik reka da u Kini nikad nije bilo slobodnih izbora ?! A da recimo polemiziraš o slobodi i ljudskim pravima u Kini ? Nećeš jer te boli uvo za to, jelda ? Ali brojat krvna zrnca i krakove zvjezdače .. to znaš ?

borg
Gost
borg
1 mjesec prije
Reply to  Milo

Koji ku-rac si se uhvatio hiberove propagande.
Kineska vlada je digla svom narodu zivotni standard kao nitko.
To se racuna.
A slobodnih izbora nema NIGDJE.
Demokracija je lazh.
Novac je stvarnost,
Dizanje naroda iz zaostalosti je STVARNOST.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 mjesec prije
Reply to  borg

Moram biti malo sarkastičan jer vidim da rasprava prelazi ukuse dobrog vladanja.
borg@, pa nemoj tako odmah napadati kolege. Oni žive svoje živote u demokraciji i valjda oni znaju što je za Kinu i njihov narod dobro.
Evo većini obićnih ljudi npr. u HR demokracija je u 30 god. donijela nesagledivi napredak i prosperitet u svakom pogledu. Zar nije tako? Toliko nam je sad dobro da plačemo od sreće.

BanOvan
Gost
BanOvan
1 mjesec prije
Reply to  Sparkling

E da si jos na kraju teksta dodao “u Irskoj”, tada bi bio kompletan sarkazam

Blaza
Gost
Blaza
1 mjesec prije

Demokracija potječe iz stare Grčke. Demos su bili muškarci slobodni gradjani. Robovi, seljaci i žene nisu imali nikakvih prava.

Kažun
Member
Kažun
1 mjesec prije

Kazu da je Bosna samo drzava za rodjaka i da smo na vrhu liste po odlivu “mozaka” Kazu opet Iran pravi nuklearne bombe zvaka cisti zube al’ izvaljuje plombe Kazu sto je babi milo to joj se i snilo kazu na Jamajci gandzu prodaju na kilo Kazu nemoj vode vruc, kod nas propuh ubija igrali smo dobro ali za..b’o nas sudija Kazu da je alkohol zdraviji od trave kazu ako nemas stav odma’ ti ga stave Kazu da su plavke gluplje nego crnke i brinete i da okus bude bolji s kasikom Vegete Kazu nece nikad prestat’ glave da nam pune Sve dok je ovaca nece falit’ vune Kazu spale su nam gace, zagrizli smo udice Glave nam u pijesku, nezasticene gu.ice Kazu da je smak svijeta relativno blizu i da su nas banke uvukle u krizu Mene tjeraju na izbore svake dvije godine, a ja glasam za kafanu i marihuanu Od Vatikana do Irana Kao da smo juce pali s grana Od Vatikana do Irana majmunu je dovoljna banana Od Vatikana do Irana Kao da smo juce pali s grana Od Vatikana do Irana ilegalna je marihuana Kazu da malu djecu donosi nam roda i da jedino je zdrava… Pročitaj više »

cibo
Gost
cibo
1 mjesec prije

Kina se gradi i raste i podize svoj narod iz zaostalosti – mi Hrvati se iseljavamo, nacija izumire, smo nitko i nista,ekonomija nikako da ostvari prazna obecanja o dobrom zivotu.. lizemo guzicu americkom crncu, Nijemcu, Englezu…

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
1 mjesec prije
Reply to  cibo

cibo,nemoj odustati od pisanja na ovom portalu..samo ovdje ti neki kolega komentator moze postaviti pitanje zasho je to tako.ja sam ogorcen kao i ti..pa mislim da nismo tako nesposobni kako nam se prikazuje.juznoslaveni su radili ogromne brane po svijetu kada je to bio posao stoljeca,koristili nasu pamet posvuda po svijetu,ne izvozili..izvozili traktore dok je u kini to bilo cudo tehnologije..cibo,treba razmisljati tko stoji iza propasti europljana..po treci put.samo da kazem da ne lizemo guzicu americkom crncu jer je taj crnjo potrosna roba za ideologiju koja stize iz elite..sha on zna cemu sluzi.hvala.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Naravno da jest greška.

Rotor
Member
Rotor
1 mjesec prije

hiber ne mora biti jevrej, može biti i musliman sunit. Ako iskazuje mrznju prema Irancima onda je to zbog religije. Ista je stvar i sa Rusima koji su pravoslavni kao i Srbi, a koji su u zadnjem ratu bili protiv Bošnjaka-muslimana. Kineze, vjerojatno, ne voli zbog Ujgura koje Kinezi ‘prevaspitavaju’, Venecuelu ne voli zbog bliskosti sa mrskim Rusima, a uz Izrael je jer je ova zemlja protiv mrskih mu šiita, ali i sve prijateljskiji sa Saudima i milim mu Amerima. To je, dakle, još jedan od mogućih hiberovih identiteta.

Kalle balle
Gost
Kalle balle
1 mjesec prije

Koja eu? Nema toga, to je americko masonska prcija. Kupljeni politicari koji vode eu prema dnu.
Svadjamo se s rusima umjesto da vodimo pametnu trgovinu. Sada cvilimo za sputnjikom sutra cemo se smrzavati bez plina na minus 30 C.

Sankcije
Gost
Sankcije
1 mjesec prije

i protiv Arabaca

bild.de/politik/ausland/politik-ausland/jamal-khashoggi-reporter-ohne-grenzen-zeigt-horrorscheich-von-saudi-arabien-

BanOvan
Gost
BanOvan
1 mjesec prije

E da mi je doživjeti da Rusi uvedu Francuzima sankcije čim isti nalupaju Žute prsluke ili Švabama kada ovi nalupaju svoje antivaksere… pa neka bude što biti mora.

kopt
Gost
kopt
1 mjesec prije

Izraelski vojni sud
osudio je istaknutog palestinskog zastupnika
na dvije godine zatvora

No sud je pronašao nedovoljne dokaze za podizanje ozbiljnijih optužbi protiv nje, rekla je vojska u utorak.

Khalida Jarrar, članica Narodne fronte za oslobođenje Palestine, bez optužnice se nalazi od listopada 2019. 

EU ustane u obranu Navalnija samo s jednim ciljem a to je da se oslabi slavenski blok i Rusija.

Rope
Gost
Rope
1 mjesec prije

Kakve sankcije treba uvesti USA za Edwarda Snowdena i Juliana Assangea

Rover70
Gost
Rover70
1 mjesec prije

Ako se na prvom mjestu po snazi ekonomije izmjenjuju Kina i USA kako EU može biti drugi?

Tztztz
Gost
Tztztz
1 mjesec prije

Pa cekaj, sta nije eu uvela ostre mjere i sankcije protiv saudijske arabije u vezi krsenja ljudskih prava pola njihovog stanovnistva tj zena? Oh sorry, greska, zene nisu ljudi za eu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik