Sankcije Rusiji zbog Ukrajine dovele su do vrtoglavog porasta cijena uglja

Ugalj
25 komentara

Nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, države na Zapadu su uvele opsežne sankcije ruskoj ekonomiji i zamrznule projekat Sjeverni tok 2, što je podstaklo cijene gasa da dostignu nove rekorde. Ali po svemu sudeći, čak ni ugalj neće moći da zamijeni skupo gorivo.

Globalne cijene uglja brzo rastu od početka specijalne operacije u Ukrajini i uvođenja zapadnih sankcija Rusiji, pošto kupci u Aziji pokušavaju da pronađu druge izvore goriva koji nisu povezani sa rizikom od sankcija.

Izvršni direktor australijske kompanije Yancoal, David Moult, rekao je da se njegovi azijski kupci trude da pronađu alternativne izvore uglja i da je ova panika podigla cijene. Cijene uglja su rasle prije početka operacije u Ukrajini, ali nakon njenog pokretanja, cijena uglja na tržištu dostigla je 400 dolara po toni (od 2. marta) nakon dugog perioda zadržavanja oko 150 dolara po toni, pokazao je veb-sajt za statistiku cijena Trading Economies.

„Očekivao bih da će cijene energije nastaviti da rastu dok se odvija takva vrsta sukoba, a efekat za nas je činjenica da postoje zemlje koje bi inače kupovale ruski ugalj, a ne kupuju ruski ugalj u ovom trenutku“, David Moult je rekao.

Cijene su takođe porasle zbog drugih izvora energije, kao što su nafta i gas – uobičajena alternativa uglju – koji su takođe naglo porasli. Dodatni problem je što su se pojedini kupci oslanjali na specifičan brend i kvalitet ruskog uglja. A ovo posljednje je zadovoljilo značajne dijelove tržišta, tačnije u Evropi, istakao je analitičar tržišta roba Wood Mackenzie.

„Zamjena količina ruskog uglja dovela bi do šoka cijena na globalnim tržištima uglja i nestašice uglja u Evropi. Ruski ugalj čini otprilike 30 odsto evropskog metalurškog koksnog uvoza uglja i preko 60 odsto evropskog uvoza termalnog uglja“, rekao je Mackenzie.

Visoke cijene uglja, zauzvrat, dovele su do pada kupovine resursa u Aziji, navodi firma Refinitiv. Prema njegovim podacima, količina uglja isporučenog morem u azijske zemlje dostigla je najnižu tačku od februara 2021. Refinitiv je rekao da je Kina uvezla 46 % manje uglja u prva dva mjeseca 2022. u poređenju sa istim periodom 2021. godine.

Povećanje cijena energenata se dešava usred sve veće zabrinutosti zbog mogućih poremećaja u snabdjevanju tržišta u svjetlu ruske specijalne operacije u Ukrajini i sankcija koje su uslijedile. Zapadne zemlje su operaciju nazvale „invazijom“ i kaznile ruske banke i brojne kompanije ekonomskim mjerama. Moskva je odbacila njihove tvrdnje, rekavši da ne planira da zauzme Ukrajinu i da samo želi da demilitarizuje i „denacifikuje“ zemlju kako bi eliminisala prijetnju koju je predstavljala za Rusiju.

gasrusijaSankcijeUgalj
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NeBudiOvca
2 godine prije

Tesko će stvari krenuti na bolje dok njegov vlastiti narod ne zbaci i kazni tog satrapa i tiranina.
Pa taj čovjek je uveo neviđeni totalitarizam i strahovladu. Ako se netko pobuni protiv toga i mirno prosvjeduje, batinaši tog zločinca ga hapse, prebijaju, napadaju suzavcem, pa čak i ako se radi o ženama i djeci.
To mu još nije dosta pa doslovno pljačka svoje protivnike zamrzavajuci njihova sredstva i krade im novac…
Ajme, pišem komentar na krivi članak. Mislio sam da je o stanju u Kanadi.
Isprike…

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Svi humanisti svijeta imaju svetu obavezu ubiti barem jednog Amerikenjaca.

2 godine prije

Sada me interesuje, dali još uvijek vozi onaj američki brod ugalj izkopan u Donbas regiji u Ukrajinsku luku i kasira profit?

Vinco
2 godine prije

Ruski ugljen ima problem doci na trziste tako da ovog porasta cijene imaju najvise koristi zapadni kapitalisti

Mario
2 godine prije

Poskupljenje tkz fosilnih goriva je agenda new green Europe, a to je povezano s globalističkim narativom o klimatskim promjenama. Postojale se dvije opcije, prva da Amerikanci prodaju Europi ruski plin, naftu, ugljen po američkim cjenama. Druga opcija, ako ne uspije prva, bila je odsjeći Rusiju od Europe koja sad može kupovati energente tamo gdje im gazda kaže od čega i gazda ima svoj zub. Primjer toga dogodiio se odmah po početku rata u Ukrajini kad je Ukrajina ostala bez ugljena za ukrajinske termocentrale koje su koristile ugljen iz Donbasa koji je sa svim performancama i cjeni najviše odgovarao za ukrajinske termocentrale što je bilo rješeno na vrlo praktičan način tako da Amerikanci kupuju ruski ugljen, transportiraju taj plin iz ruske luke u Crjom moru u 50 milja udaljenu ukrajinsku luku i taj ruski ugljen naplate Ukrajini po američkoj cjeni. Nešto drugačije je prošla Litva koja je izgradila LNG terminal i… Čitaj više »

indy
2 godine prije

Protiv kogali su sankcije usmjerene,jer iz svega je razvidno da Rusija baš i netrpi za razliku od EU i drugih koji su zbog sankcija u kolapsu i krizi sa svim.

tihobl
2 godine prije

Njemacka dobija struju iz vjetra, ruskog plina i ruskog uglja. Vjerta nema, a na ostalo uvode sankcije. Bravo Analena Brabonjak. Bravo Usrulja.

jozo.bloket
2 godine prije

Zna li netko koliko ima istine u članku Jemen news portala, kako je OPEC bez Rusije, na traženje amerikanaca odlučio povećati proizvodnju nafte za 400000 barela, od toga saudijci za 100000 barela?

Da li su to saudijci i UAE čekali prolazak glasanja o produženju embarga za oruže Jemenu u Vijeću sigurnosti UN-a, kako bi se okrenuli protiv Rusije?

Max
2 godine prije

Sve ide prema planu globalista.

Praetorian
2 godine prije

A europski Zeleni na aparatima haha, pvo je predobro. Malo im CO2 neutralnost zapela

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI