Sankcije su “pogrešne do srži”

Sankcije su pogresne
39 komentara

Predsjednik mađarske Narodne skupštine Laszlo Kover osudio je ekonomske sankcije EU Rusiji kao potez “pogrešan do srži”, predviđajući ekonomsku devastaciju kao rezultat. Kover, dugogodišnji kritičar bloka, dodao je da uspjeh Mađarske zavisi od saradnje i sa Istokom i sa Zapadom.

Govoreći u subotu u mađarskom gradu Bugaču, Kover je jednom mađarskom poslovicom opisao odluku EU da uvede velike ekonomske sankcije Rusiji, a da se i dalje oslanja na njen izvoz energije.

„Briselski političari su zamahnuli nogama bez konja ispod sebe“, rekao je on učesnicima festivala Kurultaj, godišnje manifestacije koja slavi evroazijsku i tursku stepsko-nomadsku kulturu konja. Kover je dodao da su sankcije – uvedene u sedam uzastopnih rundi otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru – „pogrešne do srži“ i da će rezultirati ekonomskom propašću Evrope.

Kover je član stranke Fides, mađarskog premijera Viktora Orbana, a i sam Orban je izrazio sličan stav o politici sankcija Brisela.

U prošlomjesečnom govoru, Orban je otvoreno ocijenio da “sankcije ne destabiliziraju Moskvu” kako je planirano. Umjesto toga, primijetio je: “Evropa je u nevolji.”

EU, koja zavisi od Rusije za oko 40 % svog gasa i trećinu svoje nafte, suočava se sa rastućim troškovima energije i rekordnom inflacijom, pošto je uvela djelimičnu zabranu ruske nafte i najavila postepeno smanjenje uvoza ruskog gasa. S obzirom na to da je više država EU nametnulo racioniranje struje i da će se situacija pogoršati kako dolazi zima, Mađarska je uspjela izvući izuzeće od embarga na naftu, te je u pregovorima s Moskvom da poveća svoju kupovinu plina od Rusije.

Ovakav stav učinio je Mađarsku stranom u EU, kao i Orbanovo insistiranje da je politika NATO-a naoružavanja Ukrajine protiv Rusije izgubljen slučaj. Mađarski premijer je ranije ovog mjeseca odgovorio kritičarima izjavom da “Brisel nije naš gazda” i da će “nezavisna, suverena mađarska nacija” raditi na “sprječavanju” politika EU koje nisu u njenom nacionalnom interesu.

Kao članica EU, Mađarska je ipak strana u većini sankcija Brisela Rusiji. Isto tako, kao zemlja NATO-a, Mađarska bi bila obavezna da stane na stranu alijanse koju predvode SAD ako se uključi u otvoreni rat sa Rusijom.

U svom govoru u subotu, Kover je opisao istoriju i geografiju Mađarske kao „most“ između Istoka i Zapada. „Kada su se Istok i Zapad sukobili, to je samo dovelo do pada“, rekao je on. “Ali ako su sarađivali, to je Mađarskoj donijelo priliku da se uzdigne.”

Laszlo KovermađarskaOrbanrusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Arkaj
1 godina prije

Mađarska je tu, odmah pokraj nas. Mađarski političari su međutim daleko, daleko odmakli u odnosu na naše. Možda zato što su svjesni da moraju zastupat interese mađarskih građana kako bi ostali na vlasti. Naši još misle da im je za opstanak na vlasti puno važnija podrška briselskih birokrata nego hrvatskih građana. Na nama je da im dokažemo da se klade na pogrešnog konja….

Alan Ford
1 godina prije

Ne za Amerikance, oni se valjaju od smija gluposcu Europljana

Max
1 godina prije

Pa i jesu.

Dragan bumbar
1 godina prije

Jedna od rijetkih zemalja sa ljudima na vlasti koji brinu za svoj narod. U koliko toliko dobrom svijetu sve bi drzave imale ovakve ljude na vlasti. Zamislite samo onda mogucnosti za dobro, i koliko bi svijet bio drugacije mjesto.

nekoime
1 godina prije

Amerika je preko dva svjetska rata napredovala od poljoprivredne vukohebine do najjače industrijske i financijske sile. Što mislite zašto izaziva i treći?

Ahmat sila
1 godina prije

Pa kako je vidjeti trenutno, te sankcije pogađaju samo one, koji su jih uvodili. Poker blefiranje nije urodilo plodom. EU ima več od početka jako slabe karte. Zapadna izuzetnost se je brzo pokazala kao kompleks patološkog kretenizma, koji živi u iluziji bez realnog pogleda i logičkog shvačanja..

Ahmat sila
1 godina prije

Ukrajina je bankrotirala. Prikupljeni porezi čine samo 40% proračuna zemlje, od čega više od 60% odlazi na vojne izdatke.
Mjesečni deficit iznosi 5 milijardi dolara. Bez pomoći Washingtona i Bruxellesa Kijev više ne može ispunjavati svoje obveze prema građanima. Ukrajina je izgubila financijsku neovisnost.

smrt kvizlinzima
1 godina prije

Njemački narod je 30-ih godina imao isti bipolarni poremećaj, kao što ga danas ima i kompletna EU…
Više od 90% Nijemaca je na dva plebiscita glasalo za Hitlera, a time i za rat… I kako je to sve završilo za Nijemce? S pravom se kaže da postoji kolektivni um i ako poludi, onda nitko nije zaostavljen…

Valter
1 godina prije

Onaj članak neki dan o Njemačkoj kao stvarnoj meti Ruskih “sankcija” je bio pun pogodak.
To sam i prije mislio budući da sam znao važnost Nord Stream 2.

Sve je bilo dogovoreno i sve se podudara: ekonomski udar na Europu prije uvođenja digitalnog tokena, ukidanje Nord Stream 2, te jačanje dolara kroz kolaps eura (57.6% kod DXY).

Također, to vojno odugovlačanje i niska razina Ruske intervencije u ljudima i tehnici govori da je cilj bio staviti dodatno prostora za zapadni šverc oružja i produženje sukoba tako da se puni potencijal ekonomskog udara ostvari. Napokon, sasvim je jasno da je Putin WEF-ov igrač. Da nije, mogao je odavno govoriti činjenice koje svi znamo.

tihobl
1 godina prije

Ovaj ima ljepse brkove nego Lukasenko.
Sve sam rekao ovom recenicom.

sony
1 godina prije

Madjari sheru svakako samo polako ubrzo ce im se zatvoriti EU kasa pa cemo vidjeti sta ce onda pricati.

RoPe
1 godina prije

JPMorgan krenuo danas trgovati ruskim obveznicima, a Švabama uveli par centi poreza na svaki kubik plina koji potroše u kućanstvu.

RoPe
1 godina prije

Gdje su mi nestali komentari?

nessy
1 godina prije

Sve sto Orban i Kover trube, jasno je vec i pticama na grani, a zasto EU unistava samu sebe (po USA direktivi), valjda ce shvatiti povjesnicari u buducnosti. Nevjerojatna grupa ljudi (prosjecne inteligencije, u najboljem slucaju), totalno izmaknuti iz stvarnosti, kroje kapu pola miljarde ljudi, i valjda, ne shvacaju da su sankcijama pokopali svoje stanovnistvo, koje ce biti i gladno i ozeblo,i to vrlo uskoro.
Za razliku od ‘hrvatskih politicara’, koji su hrvatski, samo po nazivu, jer nista korisno za svoj narod ne rade, imamo Madjare, koji plivaju protiv struje. Jednom, kada se bude zbrajalo i oduzimalo, istina ce doci na sunce. Tuzno je da bez temeljitih, vjerojatno i nasilnih promjena, nece biti boljitka.
A ovaj borac gore (svaka mu cast), mogao bi malo formirati brkove.

Jadranka S.
1 godina prije

Ovaj komentar upucujem komentatorima koji su mi ovdije na portalu od kada pisem uputili ruzne / ogavne rijeci nicim izazvani kakve mi nikada nitko uputio nije.

Svi smo dio iste svjesnosti sa razlicitim iskustvom, sve sto radite meni ili bilo kome uradili ste, u biti sebi!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI