Sastanak Putina i Netanyahua i pripreme Izraela za napad na Libanon

Netanjahu - Putin
40 komentara

Najvažniji diplomatski sastanak koji se 29. siječnja održao u Moskvi uopće nije bio popraćen u medijima. Naime, premijer izraelskog režima je otputovao u Moskvu kako bi razgovarao s Vladimirom Putinom o situaciji u Siriji. Sudeći po manjku informacija o sastanku informacija, organizatori su upravo to i htjeli. O dugim razgovorima između Vladimira Putina i Benjamina Netanyahua, što je bio sedmi sastanak dvojice čelnika koji, svatko prema svojoj viziji, nastoje utjecati na prilike na Bliskom istoku, zna se malo detalja.

Na Bliskom istoku je povlačenjem Sjedinjenih Država stvoren određeni vakum, odnosno teritorij bez utjecajne sile, a njega popunjavaju Rusija i Iran. Turska se također trudi da određuje procese u susjednim zemlja, ali s puno manje uspjeha od Moskve i Teherana. Kako Benjamin Netanyahu ne može razgovarati s čelnicima Islamske Republike, jedini je izbor za pregovore bila Rusija.

Smatra se da se razgovaralo o vojnoj suradnji u Siriji i utjecaju Irana u regiji. Manjak informacija o sastanku je bio takve razine da Bloomberg i Reuters nisu ni spomenuli moguće teme razgovora dvojice lidera.

Moguće je da je to bila poruka Donaldu Trumpu, jer se sastanak održao tjedan dana nakon što se Netanyahu sastao s američkim predsjednikom u Davosu.

Netanyahu je rekao kako i Trump i Putin “razumiju stavove Izraela”. Premijer izraelskog režima je u Moskvi bio u pratnji načelnika vrhovne vojne obavještajne službe, generala Herzia Halevia, a Putin u društvu ministra obrane Sergeja Šojgua.

“Zbog prisutnosti ruske vojsku na sirijskoj granici su sastanci s Putinom i suradnja između vodstva obrane dviju zemalja od temeljne važnosti, tako da se ne sukobljavamo. Ovi su sastanci važni i zato što na njima obje strane mogu otvoreno izraziti svoje stavove“, rekao je Netanyahu.

“U svjetlu situacije koja se razvija, mijenjaju se i naše politike mijenjaju”, kazao je Netanyahu, dodajući “kako je Putinu, jasno i iskreno, što je više moguće, istaknuo stavove Izraela.

Netanyahu i Putin su privatno razgovarali 90 minuta i pregovarali o bilateralnim pitanjima u društvu njihova osoblja. Netanyahu je rekao da su razgovori bili “konkretni”, a ne “teorijski”, iako nije jasno što je time mislio reći.

Bliski istok, rat, vojnici
FOTO: Bliski istok

Ukazao je “kako su on i Putin razgovarali o raznim scenarijima eskalacije u regiji i kako se nositi s njima. Netanyahu je rekao “da je Bliski istok na prekretnici, jer postoji prilika da se stabiliziraju Sirija i Libanon, ali da postoji jedan akter, Iran, koji pokušava učiniti suprotno”.

Izraelski premijer je rekao kako je zatražio promjenu iranskog nuklearnog sporazuma i rekao Putinu “kako će Sjedinjene Države, ako se sporazum ne izmijeni, vjerojatno izaći iz njega”.

Komentirajući sastanak, pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov je novinarima rekao da su Putin i Netanyahu razgovarali o raznim bilateralnim i regionalnim pitanjima, te o procesu pomirenja u Siriji. Nacionalni kongres sirijskog dijaloga, koji je u to vrijeme bio u tijeku u Sočiju, također je bio jedna od tema.

Viši izraelski dužnosnik Ze’ev Elkin, koji je uz Netanyahua stigao u Moskvu, rekao je da je sastanak između dva lidera bio “vrlo plodan i da je trajao duže od očekivanog”, dodavši kako je sastanak između Putina i Netanyahu “uvelike pridonio sigurnosti izraelske nacije”.

Jerusalem Post je citirao Netanyahua i priopćio “kako će, ako Iran ne prestane jačati vojnu prisutnost u Siriji ili ne prestane u Libanonu graditi tvornice projektila za napade na Izrael, izraelska vojska to silom spriječiti”.

“Hoće li se Iran utvrditi u Siriji ili će biti zaustavljen? Putinu sam jasno dao do znanja da ćemo ga zaustaviti, ako sam ne prekine ove aktivnosti i već radimo na tome”, rekao je Netanyahu izraelskim novinarima nakon sastanka.

Premijer izraelskog režima je rekao “kako je s Putinom razgovarao o prijetnji koju predstavlja Iran, koji proizvodi precizno oružje u Libanonu, što Tel Aviv smatra ozbiljnom prijetnjom”.

Netanyahu je tvrdio da je Putinu rekao “kako će čak i tamo, ako bude morao djelovati, djelovati”.

Izraelski premijer razotkrio je neke teme iz razgovora s Putinom na Twitteru i napisao kako ruski predsjednik razumije njegove zabrinutosti zbog iranskih pokušaja da utemelji vojne baze u Siriji i navodnih pokušaja Teherana da izrađuje precizno oružje u Libanonu, kako bi iz te zemlje pokrenuo napad na Izrael.

“Tel Aviv se čvrsto suprotstavlja tim akcijama i sam će djelovati ako međunarodna zajednica ne riješi problem”, rekao je Netanyahu.

Međutim, reakcija ruskog predsjednika na sve njegove izjave je ostala misterij. Nisu objavljene ni u ruskim, ni izraelskim, niti bilo kojim drugim medijima.

Izrael i SAD se pripremaju za “obranu” od Hezbollaha

Hezbollah
FOTO: Hezbollah

Možda bi se odgovor Putina na Netanyahuove brige i prijetnje mogao iščitati iz najnovije vijesti o zajedničkim vježbama američke i izraelske vojske, kojima se simulira napad na Hezbollah, koje su dogovorene odmah nakon povratka izraelskog premijera iz Moskve? Najnoviji razvoj situacije bi značio da Moskva nije suglasna oko otvaranja nove fronte na jugu Sirije ili napada vojske izraelskog režima na Hezbollah u Libanonu. Stoga se Netanyahu obratio sigurnom savezniku i istog trenutka dobio pozitivan odgovor.

Naime, Sjedinjene Države su razmjestile tisuće vojnika na okupiranim palestinskim teritorijima, kao dio zajedničkih vojnih vježbi s izraelskim snagama koje simuliraju oružani sukob s Hezbolahom u Libanonu.

Izraelski mediji su u srijedu obaviješteni kako više od 3000 američkih i izraelskih vojnika sudjeluje u vježbi u kojoj će uvježbavati odgovor na različiti opseg raketnih napada od strane Hezbollaha, a sustavi protuzračne će pokušati neutralizirati projektile.

Iako se ove vježbe nazvane, “Juniper Cobra”, provode svake dvije godine i dio su rutinske obuke osmišljene kako bi se unaprijedili kapaciteti izraelskih sustava protuzračne obrane od bilo kakvog zračnog napada, ovaj put imaju dodatnu komponentu – borbu protiv Hezbollaha.

Vježbe uključuju sudjelovanje Europskog zapovjedništva Sjedinjenih Država (USEUCOM), na čelu s generalom Timothyem Rayom.

“Ove vježbe povećavaju našu vojnu spremnost, ali je jednako važna i odlučnost u podršci Izraela”, rekao je američki vojni zapovjednik.

Dvogodišnje vježbe će američka vojska održati usred eskalacije retorike između Izraela i Hezbollaha, pokreta koji ima između 100 000 i 150 000 projektila srednjeg i dugog dometa, te obrambene snage od oko 50 000 vojnika, uključujući i pričuvni sastav.

U utorak je izraelski general Gadi Eizenkot rekao kako režim u Tel Avivu jača svoju obranu zbog povećanja vojne sposobnosti Hezbollaha, čije sile sada igraju aktivnu ulogu u regiji.

S druge strane, čelnici Hezbollaha su ponovo potvrdili spremnost za obranu libanonskog suvereniteta i upozorili “kako će izraelski neprijatelj morati tisuću puta razmisliti prije nego što pokrene napad na Libanon”.

Izraelske zračne snage
FOTO: Ilustracija, izraelske zračne snage

Nedavno je glavni tajnik Hezbollaha, Sayyed Hassan Nasrallah, izjavio da će potencijalni izraelski rat protiv Libanona mobilizirati tisuće boraca iz Irana i Iraka, kao i drugih zemalja u arapskom svijetu, posebice šiitske Hashd Al-Shaabi milicije, koje su u Iraku uspješno porazile ISIL.

“Ove milicije bi se sigurno podržale Hezbollah u Libanonu i mogle bi sudjelovati u budućem sukobu između Izraela i Libanona”, rekao je Hassan Nasrallah, spominjući iračku dragovoljačku vojsku koja uz iransku pomoć ima oko 120 000 do 130 000 naoružanih i obučenih boraca.

Ovo je element kojeg Izrael ne može podcjenjivati. Agresija na Libanon bi mogla dovesti do mobilizacije svih ostalih šiitskih milicija, koje bi došle braniti libanonsku braću “Osovini otpora”.

U ovom scenariju bi se okupile snage koje djeluju od Libanona preko Sirije do Iraka. Rat u Siriji je u stvari i doveo do stvaranja ove osovine i Izrael se neće lako suočiti s ovom silom bez plaćanja visoke cijene.

Možda je u pravo to bio “misteriozni odgovor” Vladimira Putina izraelskom premijeru. Iako ruski predsjednik ne može zapovijedati vojskom izraelskog režima, vjerojatno je savjetovao Benjamina Netanyahua da dobro razmisli prije pokretanja bilo kakve akcije, čak i ograničene, na teritoriju Libanona.

bliski istokISILKalifatNATOUSEUCOM
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Hm..da li bi Natanjahu lagao,vidim da se Hezbolah i nije nesto nasikirao!?
Elem,ovom prilikom Putin je Izraelu poklonio original Šindlerovog pisma kojeg je Crvena armija pronasla.

nekoime
6 godine prije

Netanyahu izgleda nije shvatio što značenje uzrečice “Ne čačkaj mečku”.

Hafez
6 godine prije

A tko financira glavosječe, a tko ima nuklearno oružje, a Golanska visoravan?
Polomiće ovi zube na LIbanonu ako krenu u napad.

Weteran
6 godine prije

Treba učiti od Jevreja!
Bez obzira na emocije, zaslužuju divljenje i respekt.
A komšijsko-bratske čarke ostaviti akterima?!

sime simic
6 godine prije

Shvatit će jevreji da bi im to bio kraj , samo da ne shvate kasno da se povijest ponavlja a da ih najviše mrze i guraju u propast upravo jevreji u borbi za bogatstvo kao i prije 70-80 godina .

Majk Majers
6 godine prije

Jel to Putin da zeleno svitlo za napad na Libanon? Nakon toga napada, ono sta ostane od Israel army ce bit vrlo lako kontrolirat
P.S. neda Bog rata, jer opet civili naj….

17 novembar
6 godine prije

ovaj putin davajuci crvena zelena svjetla za napade ispade kao semafor

Alen
6 godine prije

Osjetljive stvari se desavaju na sjeveru sirije , netanjahu je tu samo da uradi svoj dio pritiska…. Pitanje je samo koliko daleko se je usudio da ide..

tošo
6 godine prije

nekoime
Netanyahu izgleda nije shvatio što značenje uzrečice “Ne čačkaj mečku”.
……………………………………………………………….

Mislim, da če oni dirat lava dok spava samo sad je još pitanje kako če se situcacija u Siriji zakomplicirati (turska) jer ako ne ide Turskoj po planu, morat, če Izrael uskočiti zbog sopstvene sigurnusti ili želje…

bez imena
6 godine prije

židovi se već godinama pripremaju za ofenzivne akcije prema Iranu i zato su sa isporučenim avionima F35 potpuno kompletirali oružja kojima mogu djelovati na ciljeve u Iranu, avioni F35, modiificirani F15 i F16, dronovi velikog dometa, rakete zemlja-zemlja, podmornice Dolpin klase sa projektilima koji mogu nositi i nuklearno oružje, nije isključeno da bi u slučaju trećeg libanonskog rata židovi mogli osim na Libanon proširiti rat i na Iran

Piretis
6 godine prije

Ne vidim neke koristi od rata sa Libanonom. Njih žulja Iran. E sad, ili ići na konfrontaciju sa njim i unakaziti i sebe ili tajna diplomacija (pa i preko Moskve, zašto ne) i dogovoriti se. Prelukavi su Izraelci da bi srljali grlom u jagode, a i situacija na BI se bitno promijenila. Zato osim ograničenih čarki ne očekujem veće sukobe.

antun comb
6 godine prije

kako ide ona narodna, pomozi boze koga rusi brane….

Ive
6 godine prije

Netanyahu je mucko fashisticko djubre, a režim u Tel Avivu je najgenocidnija tvorevina nakon USA. Nazalost to nije zelja ni interes vecine stanovnika Izraela.

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

bolje udrite po turskoj libanon je ionako iranski vazal kojeg bi saudijska arabija i ekipa malo vazalili ko turci i iranci katar

bbbb
6 godine prije

Libanonci se mogu pouzdati samo u sebe, nadam se da su prokopali duple tranšeje i bunkere duboko u obje strane po pravcima kojim će nadirati neprijatelj, samo ih podzemlje spašava. A Nosferatu je projekcija istih koji ga posjetiše. Svaka čast Babiću na rijeći režim.

burt
6 godine prije

Hezbollah-božja partija je od osnutka bio teroristička organizacija, oni su u svom manifestu prvi usvojili Homeinijevu ideologiju žrtvovanja sebe raznošenjem eksplozivom svoga tijela da bi se ubili nevjernici u što većem broju i zato se smatraju rodonačelnicima modernog terorizma, u svom djelovanju ubijali su i šiite, sunite, krščane, palestince, to je povjesna činjenica, u današnjem vremenu Hezbollahu ne odgovara sukob sa Izraelom pogotovo jer su mnogi zapovjednici i vojnici Hezbollaha veterani rata iz 2006 izginuli u Siriji a neki i u Iraku i Hezbollah i danas drži frontu u Siriji za spas diktatora i ratnog zločinca Assada, gubici Hezbollaha zadnjih šest godina u Siriji su strašni, masovno su ginuli od planina na libanonskoj granici preko Damaska, Aleppa pa do istoka Sirije daleko od svojih baza, zato Assad moli boga da izrael ne krene svom snagom prema Libanonu

Zvrk
6 godine prije

lako se kurčiti nad oslabljenim libanonom. ali zato su uvijek spremni asimetrični odgovori.

tošo
6 godine prije

Zvrk
lako se kur*iti nad oslabljenim libanonom. ali zato su uvijek spremni asimetrični odgovori.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Libanon je trn u peti Izraela ali on je tvrd orah i za Izrael, ako napadne Izrael pre Irana onda če se udružiti Arapi a cilj jim je Iran kako neki već znate, a prvo mora pasti Libanonon…Za izrael je to gordijski čvor

Vasek
6 godine prije

Izrael nije prijatelj Rusiji već Americi. Ja ovog pizdeka ga ne bi primio na razgovor već bi naoružao Libanon da se mogu braniti od napada.Židov dolazi sa figom u džepu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI