Saudijska Arabija i Kuvajt ponovno počinju proizvodnju nafte na velikom, dijeljenom području

Nafta platforma
1 komentar

Saudijska Arabija i Kuvajt pokrenuli su proizvodnju na naftnom polju Al-Khafji u neutralnoj zoni između dviju zemalja, izvijestila je turska Anadolu agencija, pozivajući se na izjavu vršitelja dužnosti izvršnog direktora Kuvajtske zaljevske kompanije.

Službeni Twitter račun tvrtke objavio je jučer ažuriranje, u kojem piše: “Čestitamo na ponovnom pokretanju proizvodnje u zajedničkim operacijama obilja”.

Ranije izvješće Argus Newsa, s kraja lipnja, kaže da Saudijska Arabija i Kuvajt planiraju ponovno pokrenuti oba naftna polja u neutralnoj zoni, Al-Khafji i Wafru i to ovog mjeseca.

Al-Khafji je jedno od četiri ”off-shore” i jedino ”on-shore” polje, smješteno u neutralnoj zoni između Saudijske Arabije i Kuvajta. Od toga su samo dva polja, Al-Khafji i Wafra, do 2015 izvlačila pola milijuna barela nafte dnevno.

Operativne razlike i pogoršanje bilateralnih odnosa doveli su do obustave proizvodnje tijekom te godine. Do pogoršanja je došlo nakon što je Saudijska Arabija obnovila Chevronovu koncesiju za Wafru. Prema kuvajtskoj strani, Rijad je to učinio bez savjetovanja s njima.

Pregovori o ponovnom pokretanju suradnje na poljima započeli su 2018. godine, a Wafra i Al-Khafji ponovo su počeli proizvoditi naftu krajem 2019. Međutim, u svibnju su kuvajtski mediji izvijestili da će proizvodnja u Al-Khafjiju biti obustavljena u lipnju, u sklopu sporazuma OPEC+, zbog čega bi u svibnju i lipnju smanjili globalnu ponudu sirove nafte za 9,7 milijuna bpd.

Vijest o ponovnom pokretanju pomalo je iznenađujuća, nakon što je OPEC+ pristao produžiti duboka smanjenja do kraja srpnja, s obzirom na to da cijene nisu ”reagirale” tako povoljno na smanjenje kao što je OPEC+ očekivao.

Al-Khafji je pumpao 300.000 bpd do 2015., kada je obustavljena proizvodnja u neutralnoj zoni, no to se planira povećati do 325.000 bpd i to do kraja ove godine. Wafra ima kapacitet za proizvodnju 250.000 bpd sirove nafte.

NaftaOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Isti su pa lako nađu zajednički jezik.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI