Saudijski princ podsjeća Bidena na američku torturu u Iraku

Mohamed bin Salman i Biden
40 komentara

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman navodno je prozvao dugu stazu Washington Posta o “greškama” napravljenim u Iraku i Afganistanu dok se predsjednik Joe Biden suočio s njim zbog jezivog ubistva kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija.

To navodi Reuters, citirajući izjavu visokog saudijskog zvaničnika Reutersu u subotu.

Iako je Saudijska Arabija priznala svoje “greške” napravljene u aferi Khashoggi, “poduzela je sve mjere da spriječi slične greške u budućnosti”, citira se da je prijestolonasljednik, kojeg se obično naziva akronimom MBS, rekao Bajdenu.

MBS je također očigledno pokušao umanjiti značaj ubistva novinara, koji je ubijen i potom raskomadan u saudijskom konzulatu u Turskoj 2018. godine, upirući prstom u sumnjivu evidenciju SAD-a o kršenju ljudskih prava. Spomenuo je i nedavno ubistvo palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh, ubijene tokom izraelske racije na Zapadnoj obali.

„Iste godine dogodili su se slični incidenti za žaljenje i drugi novinari su ubijeni u drugim dijelovima svijeta“, rekao je prestolonasljednik. “Sjedinjene Države su također napravile niz grešaka kao što je incident sa zatvorom Abu Ghraib u Iraku i druge.”

Sve zemlje širom svijeta, uključujući SAD i Saudijsku Arabiju, dijele vrijednosti oko kojih se slažu i imaju druge s kojima se ne slažu, sugerirao je prijestolonasljednik. Nametanje navedenih vrijednosti drugima, međutim, nije baš dobra ideja, nastavio je, ukazujući na neuspjehe Washingtona na Bliskom istoku.

„Međutim, pokušaj da se te vrijednosti nametnu silom mogao bi imati suprotan efekat, kao što se dogodilo u Iraku i Afganistanu, gdje su SAD bile neuspješne“, rekao je.

Ubistvo u Turskoj 2018. godine, za koje je CIA tvrdila da ga je naručio lično Mohammed bin Salman, ostavilo je veliki trag u američko-saudijskim odnosima. Držanje kraljevine u cjelini i lične odgovornosti MBS-a za incident bila je jedna od glavnih tačaka razgovora za Bajdena tokom njegove predsjedničke kampanje, kada je obećao da će od zemlje napraviti “pariju” na međunarodnoj sceni.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa MBS-om, Bajden je insistirao da ne žali što je ciljao na prestolonaslednika, i postavio je to pitanje „na vrhu sastanka“, čineći njegov stav „kristalno jasnim“.

“Rekao sam vrlo otvoreno: da američki predsjednik ne šuti o pitanju ljudskih prava. Uvijek ću se zalagati za naše vrijednosti”, rekao je Bajden.

IrakJamal Khashoggijoe bidenMohamad bin SalmanSaudijski princ
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Najdraži su mi naivni malci. “Senilac” je prvo namamio Putlera u invaziju na Ukrainu, kao sto su uvalili Sadama u invaziju na Kuvajt ili Videlu na Maldive. Nepismene budale očigledno se ne uče na greškama drugih. “Senilac” sada kada je isporučio HIMARSe Ukraini čak oružjem ne treba kontrolirati rat u Ukraini. Dovoljno je par Herkulesa sa A30A1 da masakrira Rušiste i zaustavi bilo kakve pješačke napade. “Senilac” ima najveći pregovarački potencijal jer pregovara sa svima, a budale ce naje*ati, jer “pregovaraju” sa “Senilcom” kojeg podcjenjuju. Da su shvatili zaje*anciku sa Policijskom akademijom i senilnim Lassardom ne bi tako naivno upadali u zamku….

Emiliano Zapata
1 godina prije

Kladim se da Biden gleda ovog i eazmislja zasto se obukao u stolnjak?
Biden nema pojma uopce gdje je i dobro da nije pobjegao od ovoga kao od zeca…

Hobart
1 godina prije

Hahahahahahaha 😆😆😆😅😅😅

Max
1 godina prije

Barbari.

mrdo
1 godina prije

Nije to ništa. Samo od 1945 do danas, US teroristička organizacija je izvršila genocid nad desetinama miliona civila okolo po svijetu. Nekoliko država je zatrovala “osiromašenim” uranom od čega se ljudi razbolijevaju i umiru u sadašnjosti, a i obolijevati će i umirati i u budućnosti.

nekoime
1 godina prije

Saudici krvoločno ubijaju, a Amerikanci šire demokraciju. Ubijenima je svejedno.

giovani
1 godina prije

Hiber, najsjajniji vojnopolitički analitičar?

May
1 godina prije

Ta dva rezhima su dvije strane jedne medalje

Lenko
1 godina prije

Oboica: dica oca laži. Sotonski okot.

tihobl
1 godina prije

Бела кућа је Кијеву јасно ставила до знања да ће, ако Краматорск, Славјанск и Бахмут дођу под контролу руске стране, војна помоћ са Запада бити заустављена.

Вашингтон губитак ових градова доживљава као пораз украјинске војске.
/ТГ канал „Резидент“ позивајући се на извор у Кабинету председника Украјине/

tihobl
1 godina prije

Руска војска је ухватила још једног британског плаћеника, ветерана рата на Фокландима и у Сирији

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Biden se sastane sa saudijskim princom kako bi molio da poveća proizvodnju nafte. Da bi zajebao Ruse. Usput ponovi novinarima da saudijskog prijestolonasljednika smatra odgovornim za ubojstvo novinara Khashoggija i ne žali zbog svojih ranijih prijetnji da će Saudijsku Arabiju pretvoriti u “pariju” (nepoželjnog otpadnika).
Usput, na sastanku sa Arapima, biciklist je stigao i malo zadrijemati…
Koliko je daleko od istine pretpostavka da mu je putovanje u Saudijsku Arabiju bilo gubljenje vremena.

P.S.
“S Putinom radimo 20 godina. S njim su sklopljeni i pravni ugovori i usmeni dogovori. Dakle, godinama je ispunio SVA svoja obećanja.
Amerikanci, situacija se malo mijenja, odmah zaborave na sve dogovore i obećanja” – moglo se nekom prijašnjom zgodom čuti od Sauda…

ingle
1 godina prije

@hiber LONDON (Reuters) – Rat u Ukrajini pokazuje da se dominacija Zapada bliži kraju dok se Kina uzdiže do statusa supersile u partnerstvu s Rusijom na jednoj od najznačajnijih prekretnica u stoljećima, rekao je bivši britanski premijer Tony Blair.

Svijet se, rekao je Blair, nalazi na prekretnici u povijesti koja se može usporediti s krajem Drugog svjetskog rata ili raspadom Sovjetskog Saveza: ali ovaj put Zapad očito nije u usponu.

1 godina prije

Čim su oni krenuli jedan drugog da podsjećaju (čitaj optužiju ) znači biden je bezveze se znojio po Dzedi..
Uskoro tamo , na BI , stiže Putin…Sastanak u iraku , ali tamo dolaze svi ozbiljni igrači na dogovor..

Putin okuplja muslimanske glavešine , znači neki veliki dogovor je u pitanju..

Sad kad se to isporedi s bidenovom posjetom ..Zaključak se nameće sam 😀

tuf
1 godina prije

Očekivani vrhunac licemjerja s američke strane je koncentrirati kritiku Saudijske Arabije na slučaj “novinara” Khashoggija, kao da se radi o jedinom ubijenom čovjeku od strane saudijske ruke. Alo, jahači apokalipse, ovi ne samo da ove godine obaraju rekorde u broju smrtnih kazni nego postoji i ona neugodna stvarnost vezana za 380.000 ubijenih u Jemenu. Svakako senilnom sociopatu Bidenu kao i njegovom sociopatološkom blizancu Obami ništa ne znače autobusi ubijene djece i to američkim oružjem. Khashoggi, Khashoggi! Je*eš stotine tisuća mrtvih u Jemenu, samo je “novinar” bitan! Ali to je sve očekivano. U ostalim vijestima: Hiber objašnjava kako je Biden zapravo lucidni genije koji bolje igra geopolitički šah od Putina, Xija i Modija zajedno.

Mölltaler
1 godina prije

Ove amerikance više niko .ebe 2% .
Osim naravno evropskih du.elizaca.

nessy
1 godina prije

Ovo je neprocjenjivo. Dokazani naredbodavac krvavog ubojstva, kao iz srednjeg vjeka, dribla USA predsjednika, tekstom ‘pa niste vi nista bolji’. A vrli predsjednik se pokrije usima, jer treba naftu od MbS, da bi hebali Rusiju. MbS, ako zeli biti dosljedan, treba dementnom magarcu reci, ‘a sada klekni tu, svrsicu ti po toj pedofilskoj faci’. Nasli se dvojica zlocinaca da ustanove tko je gori.

łedeno doba
1 godina prije

opet jeftina kazališna predstava iz svakodnevnog Truman šoua.. dva cionista iz 2 umjetne cionističke države, koja igraju u istoj ekipi, razgvoaraju međusobno.. jedan je stvarni cionist iz saudijske kraljevske obitelji, koja krije svoje hazarsko porijeklo, a drugi senilac, Jozo bajden, napredni katolik, po ukusu Bergolja, je sam za sebe ponosno govorio– ne moraš biti zhidov da bi bio cionist. da sada neke kolege ne bi nešto prigovorile, to da ke saudijska kraljevska obitelj hazarskog porijekla, -čak su javno napisali na transparentima, iranski demonstranti u Berlinu, prije 5 godina, kada su protestirali protiv izraelskog terora. Saudijska Arabija je od svog osnutka 1932, faktički protektorat kabale. Rotschild i Rocklefeller od početka tamo sa komapanijama buše naftu i imaju banke, a američka vojska svoje baze, sa kojima do danas štiti cio-vehabijsku obitelj Saud. Štiti ih prvenstveno od vlastitog naroda. U nastupu iskrenosti, Trampi je prije 4 godine otvoreno rekao; da nije SAD-a i… Čitaj više »

Josip
1 godina prije

Što nisu ubili Bidena kad su gada imali u rukama?

NEMANJA
1 godina prije

Kako i sam kaze: ¨Uvijek ću se zalagati za naše vrijednosti”, rekao je Bajden.
….A ako se vase ne poklapaju sa nasim, promenicemo predsednika….

Antisionista
1 godina prije

Da USA ostane živa, žrtvovati i uništiti če sve svoje saveznike i sluge. Mnogim naivcima to još uvjek nije jasno. Kakva prava, kakva demokratija? Ne budite naivni.
Jedno je Hollywood a posve nešto drugo je realnost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI