Šef kineske odbrane obećao podršku Rusiji po “ukrajinskom pitanju”

Kina i Rusija
12 komentara

Kineski ministar odbrane Dong Jun rekao je svom ruskom kolegi Sergeju Šojguu da je strateška saradnja Moskve i Pekinga stub održavanja mira širom sveta, u svom prvom javnom nastupu od njegovog imenovanja krajem prošle godine.

Kao dvije velike sile, Rusija i Kina trebale bi produbiti svoju saradnju i odlučno odgovoriti na globalne izazove, rekli su šefovi odbrane tokom video poziva u srijedu.

“Podržali smo vas po pitanju Ukrajine uprkos činjenici da SAD i EU nastavljaju da vrše pritisak na kinesku stranu”, rekao je Dong, obećavajući da Peking “neće promeniti ili odustati od našeg utvrđenog kursa politike” čak i pod prijetnja novim sankcijama.

Istovremeno, Kina osjeća “snažnu podršku ruske strane po pitanju Tajvana, kao i po drugim temama od naših ključnih interesa”, dodao je Dong. “Kao dvije najvažnije i ključne sile u svijetu, trebali bismo odlučno odgovoriti na globalne izazove.”

Novoimenovani šef odbrane Pekinga  tvrdi da  “SAD uvijek ciljaju Rusiju i Kinu, nastojeći da zadrže svoju hegemoniju širom svijeta”, ali je dodao da  “istorija i stvarnost dokazuju da je hegemonija osuđena na neuspjeh”.

Šojgu se složio da za razliku od zapadnih država, Rusija i Kina ne “stvaraju vojne blokove” i da njihova vojna saradnja nije “usmerena protiv trećih zemalja”. Šef odbrane je istakao da se “rusko-kineski odnosi u vojnoj sferi stabilno razvijaju u svim oblastima” i rekao da se raduje “bliskoj, produktivnoj saradnji” sa svojim kineskim kolegom.

Stav Kine o ukrajinskoj krizi doveo ju je u sukob sa SAD, a neki američki zvaničnici optužuju Peking da aktivno podržava Moskvu, a ne da održava neutralnost. Peking je za krizu u Ukrajini okrivio širenje NATO-a u Evropi i osudio upotrebu jednostranih sankcija od strane SAD-a i njihovih saveznika kao oruđa geopolitičkog pritiska.

Moskva sukob u Ukrajini doživljava kao dio proxy rata Zapada protiv Rusije, koji se vodi u pokušaju da se očuva američka hegemonija na svjetskoj sceni. Kineski zvaničnici su rekli da je Vašington zaglavljen u “hladnoratovskom mentalitetu”.

Dong Junkinarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Njihovo djelovanje je usklađeno.

Zatim
2 mjeseci prije

Dobro, Halo Washington jeste li culi?

Zoran
2 mjeseci prije

To borci za slobodu i demokraciju. Naučite Ruse kako se kontrolišu ovce. Nemoj da Putko džabe pravi 15-minutne gradove. Expose news.

Tысяча = Tisuća
2 mjeseci prije

Morat ce anglosaksi ratovati na dvije fronte kao Napoleon i Hitler

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

That hurts 💥

Zoran
2 mjeseci prije

Za one koji misle da je Rusija drugačija – Ruski Fauci kaže da će arsenal genetskih cjepiva zaštititi od „bolesti x”
Provjeri hr 🤣🤣

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI