Šef NATO poziva Evropu da diverzifikuje svoje snabdjevanje energijom

Jens Stoltenberg
37 komentara

U nedjelju je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg predložio Evropi da diverzifikuje snabdijevanje energijom.

Stoltenberg je rekao: „Zabrinuti smo zbog energetske situacije u Evropi jer ona pokazuje ranjivost prevelike zavisnosti od jednog dobavljača prirodnog gasa i to je razlog zašto se saveznici NATO slažu da moramo da radimo i da se fokusiramo na diversifikaciju snabdijevanja.

Rusija, koja isporučuje skoro trećinu evropskog prirodnog gasa, nije direktno pomenuta, ali neki smatraju da je nedavna eskalacija tenzija između Rusije i NATO oko Ukrajine katalizator za njegove komentare.

Izvještaj iz Ujedinjenog Kraljevstva sugeriše da je ruska invazija na Ukrajinu neizbježna. Moskva dosljedno odbacuje optužbe kao netačne i politički motivisane.

Saveznici u NATO razgovarali su o širokim sankcijama i vojnoj akciji u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu. Međutim, Evropska unija, čije su mnoge zemlje članice NATO, u velikoj mjeri zavise od ruskog izvoza energije.

U 2019, 60,7 % energije u EU dolazilo je iz uvoza. Rusija je bila najveći snabdjevač uglja, sirove nafte i prirodnog gasa, a tokom protekle decenije, EU se sve više oslanjala na ruski prirodni gas.

Rastuća potražnja za ruskim prirodnim gasom dovela je do razvoja gasovoda Sjeverni tok 2. Gasovod prolazi ispod Baltičkog mora povezujući Rusiju i Njemačku i dugo je bio tema političkih podjela unutar NATO.

Jedna primarna zabrinutost bila je sposobnost Rusije da koristi energiju kao pregovaračku notu. Gasovod je završen u septembru 2021.

Evropa je takođe usred energetske krize. Kontinent je morao da uroni u rezerve energije tokom izuzetno toplog ljeta i zabilježio je manju proizvodnju energije od vjetroturbina od očekivane.

U četvrtom kvartalu 2021. godine, cijene prirodnog gasa po holandskom TTF ugovoru, evropskom standardu, bile su na rekordnom nivou od 31,14 USD/MMBtu. Cijene su pale u prvom kvartalu 2022, ali ponuda ostaje niska u poređenju sa nedavnim istorijskim prosjecima.

energetska diverzifikacijaEnergijaEvropajens stoltenbergNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Peter Tosh
2 godine prije

Plomo

Peter Tosh
2 godine prije

Kabala pseto

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Imovina “ruskih oligarha” u Londonu može biti zaplijenjena…
britanska ministrIca vanjskih poslova Liz Truss

Dragi ruski oligarsi, prenesite sve na moje ime dok ne bude prekasno!
Chelsea ne morate…
Navijam za Liverpool.

nekoime
2 godine prije

Ukratko, kupujte skuplji “američki” plin, zato je i izmišljena ova kriza.

preseren3
2 godine prije

Imaju amerikanci gasa po 2000$ za 1000 kubika.. Njih ne brine, ko če to platiti.
A države, kao Srbija recimo, imat če konkurentsku prednost jer gas košta 275$, hahahaha…
Glooposti nema kraja.

max
2 godine prije

Majmuni poput njega i jesu krivi za nastalu situaciju i sad kofo zabrinut..

Alen
2 godine prije

I ja bih pozvao šefa nato da promjeni zanimanje..Vidljivi su znakovi gubljenja..

Davidschwartz
2 godine prije

Vjetroelektrane, solarne ploče nisu ućinkovite… ma, kako to? Kad smo vam govorili da su obnovljivi izvori laž, vikali ste da smo protiv prirode… a sad mudro šutite…

bruegel the elder
2 godine prije

“Don Quijote” vjetrenjače,radile su dobro !!!

bruegel the elder
2 godine prije

Sreća da je KGK progurala “uspravnicu” Krk – Baltik 🙂
Ukapljenog plina ko u priči,za HR besplatno!

abc
2 godine prije

Lako je pričati…Ali uraditi?…E to je več nešto drugo….EU nema šanse, da toliku količinu energenata po najjeftinijoj ceni dobije izvan Rusije. Da je to moguče, onda bi Kinezi več davno počeli kupovati i na drugim virovima, osim ruskih.
A Rusi? Boli njih đoka. Prodavače energente ozbiljnim i jakim kupcima iz Azije, koji več danas traže više, jeftinije i kvalitetnije.

abc
2 godine prije

A što je najsmešnije, je to, da če Amerikanci kupovati ruske energente i EU-ju jih posredničko prodavati po duploj ili trojnoj ceni. Na taj način če spašavati svoju istrošenu ekonomiju i istovremeno uništavati ekonomiju EU.
Amerika treba Evropu u ratu i trenutno radi samo na tome.

Max
2 godine prije

Stoltenberg postao električar.

abc
2 godine prije

EU je američka kasarna i kupleraj.

Mali zloco
2 godine prije

Znaci puko ko zvecka,nezna kud udara.

tihobl
2 godine prije

EU vodi pregovore sa alternativnim snabdjevacima: Azerbejdzanom, Turskom, Egiptom, Izraelom …

Azerbejdzan uvozi gas iz Rusije da ima za domce trziste i da dopuni cijevi koje vode za Tursku. Od plinovoda iz Izraela preko Grcke se odustalo jer je neisplatljiv kao vec zaboravljeni Nabuko. Mudri komesari iz Brisela odvojice pare za ova dva propala projekta kako bi mogli zavrnuti ventile za ruski gas. Pozuriili su se jer rezervi imaju do kraja mjeseca, a ako stignu obecani ameriki takneri onda do 8. marta. Sta mislite da li ce izgraditi alternativne plinovode prije nego sto objave nove sankcije Rusiji?

gargamel
2 godine prije

Uskoro i devizirfikacija namirnica, ja kupio zamrzivač extra, ali nisam baš siguran. Nadam se nekom meteoritu, pa da se svako o svom jadu zabavi.

ckasjbck9879879879
2 godine prije

u HR gorivo među najskupljim u svijetu; plin za obrtnike poskupio 350% što građanima slijedi u travnju nitko nezna,srećom vatica pripremio bonove od 28EUR (u FRA je 100 EUR) ; umjetno gnojivo poskupilo 350% znači enormno skupa hrana….nitko se ne buni…treba gledati rukomet,nema se vremena od loptometnih manekena…sve ide po planu

Klopotec
2 godine prije

Aj mrs u pizdu materinu govno poremeceno…

Zoxx
2 godine prije

Kad vojna uprava nareduje civilnoj gdje ce kupovati energente, to se zove vojna diktaturs

Paladin
2 godine prije

Stoltenberg GO HOME !!!

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Kakvu poziciju zastupa ovaj NATO Trgovački agent. Dali to znači da bi Evropa morala da 50% plina kupuje od Jamerice, 25% od Rusije i 25% od Arpskog svijeta? Koliku proviziju dobiva ovaj Jamerički trgovački agent za ovakav aranžman?
Sve u skladu sa onom izrekom Jamerika first.
Ili prvo Jamerički interesi, a ostatak svijeta tko je*e.

Adriana
2 godine prije

Ovoga kane montirati za guvernera norveške Narodne banke iza NATO predstave. Norvežani neka se nadaju i nešto poduzmu da im ovakvog ne montiraju u njihov Nacionalni fond u kojem je preko trilijun $ naslagano. Brzo bi to pripalo Savezniku.

BECHA
2 godine prije

Samo gasuj!!!

Simbi
2 godine prije

Otvorite Sjeverni tok 2 da izbacite Ukrajinu iz igre i problem riješen.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI