Šef ruskog nacionalnog zdravstvenog supervizora kaže da je gašenje ekonomije kako bi se spriječilo širenje Covida-19 besmisleno i nema učinka

Covid uticaj na ekonomiju
3 komentara

Najviši zvaničnik ruskog državnog zdravstvenog supervizora smatra da nema smisla zatvarati ekonomiju u borbi protiv koronavirusa. Komentari Anne Popove uslijedili su nakon što je Kremlj rekao da se drugo zaključavanje čak i ne razmatra.

Govoreći u utorak na događaju o koronavirusu na poznatom univerzitetu RANEPA, šef Rospotrebnadzora Anna Popova objasnila je da Rusija ima prilično nisku stopu Covida-19 po glavi stanovnika, te da stoga nema smisla preduzimati drastične mjere. Trenutno postoji malo ograničenja u najvećoj zemlji na svijetu, a kafići, restorani i prodavnice rade kao i obično.

„Uprkos činjenici da primjećujemo rast slučajeva, danas u Rusiji ne govorimo o blokiranju ekonomije“, rekla je Popova. „Ne vidimo nikakvu svrhu u tome.“

Pored toga, primjetila je da testiranje na Covid-19 nije posustalo ni u jednom trenutku, čak ni tokom ljeta. Statistika zvaničnog centra za koronavirus u zemlji pokazuje da je Rusija izvršila preko 51 milion testova, četvrta na globalnom nivou, iza tri najnaseljenije države, Kine, SAD i Indije.

Prema riječima Popove, tokom posljednje sedmice prosječna dnevna stopa novih slučajeva koronavirusa iznosi osam na 100.000 ljudi. Ovo je mnogo bolje nego u drugim zemljama kao što su Izrael (54), Francuska (28) i Holandija (27), koje su sve više nego tri puta gore.

Ranije ove godine, na proljeće, zemlja je primijenila neke od najstrožih mjera na svijetu, jer je stanovnicima Moskve bilo zabranjeno da napuštaju stanove radi bilo čega drugog osim zbog hrane, medicinske pomoći ili šetanja psa. Ograničenja su djelimično ukinuta 16. juna, a kafićima i restoranima je dozvoljeno da otvaraju terase. S obzirom da se mnogi vlasnici malih poslova još uvijek bore sa posljedicama ruskog zaključavanja, još jedno zatvaranje ekonomije moglo bi biti završni udarac.

Prošle sedmice je portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio potrebu da Rusi nose maske i poštuju sve mjere, upozoravajući da će broj porasti ako građani odbiju da slijede pravila. Prethodno je Peskov negirao da se čak i razmišlja o drugom zaključavanju.

U protekla 24 sata Rusija je zvanično zabilježila 13.868 novih slučajeva Covida-19, a najviše je pogođena Moskva (4.618). U glavnom gradu, gradonačelnik Sergej Sobianin odlučio je da produži školske praznike za 7 dana kako bi se lakše borio sa sve većim brojevima.

COVID-19EkonomijaKoronavirusrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10a
3 godine prije

Pametno

Uostalom, oni krajem ovog ili pocetkom iduceg mjeseca krecu sa masovnim cijepljenjem stanovnistva
Sutra ili za koji dan ce registrirati drugo cjepivo instituta Vektor
U 11 mjesecu trece cjepivo, Institut Chumakov

3 godine prije zadnji put uredio Ringo10a
Gonce
3 godine prije

To kazu sada, videcemo kada stigne komanda sa odredjenog mesta na piramidi…Bice ono kao, raste broj zarazenih, za dobro svih nas morace lok daun. Voleo bih da gresim…

bauštelac
3 godine prije

ljudi šta je ovo više dokle ovako majkemi počet ću hodat okolo sa čekićem ovo više nema smisla

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI