Šefica riznice Yellen opovrgava tvrdnje da bi američko gospodarstvo ovog ljeta moglo imati velikih problema

Janet Yellen
16 komentara

Kako se postoci cijepljenih kontinuirano povećavaju u nekoliko dijelova svijeta, ekonomisti daju sve optimističnija predviđanja gospodarskog rasta. Najnovije govore da bi američka ekonomija mogla porasti 7,6 % 2021. godine, što je najbrži tempo zabilježen od 1951. godine, a slična predviđanja daju se i za Kinu.

Ministrica financija Janet Yellen bila je u utorak prisiljena opovrgnuti protekle komentare o mogućnosti porasta kamatnih stopa kasnije ove godine, nakon što je burza loše reagirala na vijesti.

Govoreći na događaju koji je tog jutra priredio Atlantik, Yellen je rekla da će se socijalne restrikcije povezane s COVIDOM-19 kasnije ove godine stalno smirivati. “Možda će kamate morati nešto porasti kako bi se osiguralo da se naše gospodarstvo ne pregrije, iako je dodatna potrošnja relativno mala u odnosu na veličinu gospodarstva.”

“To bi moglo dovesti do nekih vrlo skromnih povećanja kamatnih stopa kako bi došlo do te preraspodjele, ali to su investicije koje naše gospodarstvo treba kako bi bilo konkurentno i produktivno i mislim da će naše gospodarstvo brže rasti zbog njih”, dodala je.

Nije samo povratak redovnijih obrazaca trgovine ono što bi moglo ponovno pokrenuti gospodarstvo: Bidenova administracija također je iznijela ogromne planove za oko 4 bilijuna američkih dolara ekonomske potrošnje, uključujući goleme infrastrukturne projekte i socijalne programe osmišljene, kako bi ublažili ili privremeno ublažili porast siromaštva stvoren ili pogoršan mjerama zaključavanja.

Yellen je rekla da očekuje da će programi donijeti “veliku razliku” u nejednakosti u zemlji.

Iako su prva dva mjeseca 2021. bila među težima u vezi s Covidom-19, gospodarstvo se brzo počelo oporavljati, a bruto domaći proizvod skočio je za 6,4 % za kraj prve četvrtine. Prinosi na dugoročne državne obveznice također su porasli, kao i indeks potrošačkih cijena.

Sve to upućuje na vjerojatnu inflaciju na horizontu, a to se događa kada vrijednost valute opada i kada možemo kupiti manje robe za isti iznos nego prije. Tržišta su tako ozbiljno shvatila Yellenine komentare, a tehnološke dionice pretrpjele su najgori dan od ožujka, jer je Nasdaq Composite opao za 1,9 %, a dionice Applea pale su za 4 %. Covid situacija dobro je prodrmala tehnološke tvrtke, jer su se milijuni ljudi preusmjerili na rad na daljinu, konzumiranje i komunikaciju iz svojih domova.

Zbog toga je kasnije u utorak šefica riznice na summitu predsjednika vijeća Wall Street Journala rekla: “Mislim da neće doći do problema inflacije, a ako dođe, može se računati na to da će ga riznica adresirati.”

Pod bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, Savezne rezerve suočile su se s velikim pritiskom kako bi zadržale niske kamatne stope, jer je savezna izvršna vlast, pretvorena u mogule, pretvorila burzovne performanse u jednu od glavnih mjera uspjeha. Yellen, koja je predsjedala središnjom bankom prije Trumpove inauguracije 2017. godine, rekla je WSJ-u da „ako itko cijeni neovisnost riznice, mislim da sam ta osoba ja. To nije nešto o čemu ću davati mišljenja.”

COVID-19Janet Yellen
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
2 godine prije

Inflacija je već tu. Drvo je skoro skuplje od zlata na 1670 $, bakar na najvišoj cijeni ikad od skoro 10000 $ itd. To se možda još ne reflektira u maloprodajnim cijenama, ali kad se prelije na potrošaće bit će inflacijski tsunami.

Spacevoodoo
2 godine prije

Janet Yellen (FED chairwoman 2014 – 2018) June 27, 2017. zla baba je izjavila;
”Would I say there will never, ever be another financial crisis, you know probably that would be going too far but I do think we’re much safer and I hope that it will not be in our lifetimes and I don’t believe it will be”
I sad kao ministrica financija zla baba nastavlja sa spinovima.
Tko god pokušava shvatiti izjave opsjenara na bilo koji način osim kao spinove nalazi se uhvaćen u mreži opsjenara.

ledeno doba
2 godine prije

– ministar financija za vrijeme vlade Busha mlađeg- Henry Paulson
– ministar financija za vrijeme vlade Obame, prvi mandat- Timothy Gaithner (inače, član CFR-a i šef koncerna Warburg Pincus, većinskog vlasnika hrvatskih mainstream portala telegram i net)
– ministar financija za vrijeme vlade Obame, 2. mandat- Jacob Lew
– ministar financija za vrijeme vlade Trumpa – Steven Mnuchin (inače bivši Goldman Saksovac)
– ministar financija za vrijeme vlade Bidena – Janet Yellen (inače bivša predsjednica FED-a i članica CFR-a)

pogodite kojoj etničko-religijskoj skupini, pripadaju svi oni?

Da vam olakšam. Nisu Rusi, nisu Arapi, nisu Kinezi, nisu Japanci, nisu Njemci, nisu Mongolci, nisu Eskimi.., nisu Španjolci..nisu skandinavci..nisu Talijani..nisu Iranci…a nisu ni Klingonci… nisu ni katolici, ni pravoslavci, ni muslimani, ni budisti, ni hinduisti..ni ateisti

Lucija, prva
2 godine prije

“Biden, …želi dogovoriti s ostalim zemljama uvođenje obavezne minimalne stope poreza na dobit korporacija od 21%. …
Konkretno, ako ovaj sustav bude globalno usvojen, svaka će tvrtka imati obavezu platiti jednaku stopu poreza na dobit kao i ostale, bez obzira na to je li prijavila dio svog poslovanja u drugoj zemlji s nižim stopama poreza, odnosno takozvanoj poreznoj oazi.

Ministri financija Francuske i Njemačke načelno podržali plan SAD-a

SAD želi okončati “30-godišnju utrku prema dnu po pitanju korporativnih poreznih stopa”

“Surađujemo s 20 najrazvijenijih i najvećih gospodarstava u nastajanju skupine G20 kako bismo dogovorili globalnu minimalnu stopu oporezivanja kompanija koja može zaustaviti natjecanje u njezinu snižavanju. Zajedno možemo koristiti globalni minimalni porez za izgradnju temelja za procvat svjetskog gospodarstva, koji će jamčiti viši stupanj ravnopravnosti na području oporezivanja multinacionalnih kompanija, uz poticanje rasta, inovacija i blagostanja”, poručila je američka ministrica financija Janet Yellen početkom ovog mjeseca. “,index

marija jurišić
2 godine prije

u toj riznici čuvaju se samo bale roto papira za tiskanje dolara

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI