Senat glasao za poništenje Trumpovog veta na zakon o odbrambenim mjerama

Donald Trump
22 komentara

Predsjednik Trump stavio je 23. decembra veto na Zakon o odobrenju nacionalne odbrane 2021. godine u iznosu od 740 milijardi dolara, rekavši da on nije pokazao poštovanje prema američkim veteranima i vojnoj istoriji i da je u suprotnosti sa njegovom vizijom nacionalne bezbjednosti „Amerika na prvom mjestu“. Dom je u ponedeljak poništio veto.

Američki senat je nadjačao predsjednikov veto na paket odbrane za 2021. godinu, glasajući u petak 81-13 i time obezbjedivši dvotrećinsku većinu potrebnu za pobijanje veta.

Konačno glasanje predstavlja ključni trenutak kad su vođa većine u senatu Mitch MekConell i republikanci glasali protiv svog predsjednika, i to je prvi put u Trumpove četiri godine na vlasti da je jedan od njegovih veta srušen. Senat je u decembru usvojio NDAA 2021. većinom od 84-13 sa „dokazom veta“ i da su njegovi članovi ovog puta glasali na isti način, Trumpov veto bi bio nadjačan.

Trump je tokom svog mandata stavio veto na devet zakona, najmanji broj od predsjedavanja Warrena G. Hardinga iz 1920-ih. Njegovi prethodnici Barack Obama i George W. Bush izdali su dvanaest veta svaki, dok je Bill Clinton stavio veto na 37 zakona. Franklin D Roosevelt drži rekord u količini veta u istoriji SAD, koristeći svoja predsjednička ovlaštenja da pokuša blokirati ukupno 635 zakona. Samo devet od ovih veta je poništeno.

Trump je nedjeljama prijetio vetom na NDAA 2021. prije nego što ga je prošlog mjeseca usvojio Dom i Senat, pozivajući se na prigovor na njegovu odredbu o brisanju imena Konfederacije iz američkih vojnih baza i na nedostatak kongresne akcije po članu 230 Zakona o poštenim komunikacijama iz 1996, koja štiti tehnološke kompanije od odgovornosti za ograničavanje ili cenzuru sadržaja nezavisnih izvještavača na mreži. Trump je želio da se ove zaštitne mjere uklone kroz zakon nakon što je proveo godine optužujući američke tehnološke divove za implicitnu pristrasnost prema konzervativcima, uključujući cenzuru prokonzervativnog medijskog sadržaja tokom izbora 2020. godine.

NDAA je drugi nedavni slučaj da se Trump ne slaže sa svojim republikanskim kolegama. Krajem decembra, predsjednik je zahtijevao ček od 2.000 američkih dolara za obične Amerikance u kombinovanom računu za budžet / olakšice zbog COVID-19, oštro napadajući „smješno nisku“ direktnu uplatu od 600 dolara o kojoj se Kongres ranije dogovorio. Trump je bio ubijeđen da u nedjelju potpisuje zakon o potrošnji od 2,3 biliona dolara nakon što su demokrate Doma obećale da će stvoriti samostalni zakon za povećanje podsticaja na 2.000 dolara. Dom je u ponedjeljak usvojio zakon o podsticajima, ali je od tada zapeo u Senatu, gdje su republikanci predvođeni MekConellom blokirali olakšicu vezujući je za ukidanje člana 230.

američki senatTrumpveto
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tatanka Yotanka
3 godine prije

Znači, također je i dobar dio republikanskih senatora glasovao protiv Trumpovog veta na vojni proračun!!? E moj Trumpy priznaj, da je gotovo ili kako se to kaže, piši kući, propalo je!!

3 godine prije

Prosto je nevjerovatno koliko je cjelokupni sistem korumpiran… Kada je Trump pricao o “mocvari” – svako je od nas imao predstavu o tome, ali sam siguran da niko nije mogao zamisliti da toliki nivo korumpiranosti i kompromitacije… Dakle i izvrsna, i sudska, i zakonodavna vlast – korumpirane do bola… Izvrsna, nasljedjena od Obame – prakticno ga sabotira od samog pocetka… Sudska – sto je za ne povjerovati – cak se ne usudjue niti CUTI (dakle SAMO cuti!) – nevjerovatno krsenje Ustava SAD, jer bi u tom slucaju i cionisticke medije – morale prenijeti to saslusanje… A uz to stvar je toliko protiv-ustavna da cak i djete mladje od 10 godina jasno moze shvatiti o cemu se radi… I na kraju ovi “republikanci” okupljeni oko one gadne kornjace McConnela (“glavnog republikanca”)… razumljivo glasaju protiv Trumpa – jer im odgovara ona stara Cionisticka korumpiranost… Ocekuju nove ratove (“demokratizacije”), vakcinacije i sav teror… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Žx
Herc
3 godine prije

Osim Trumpu lojalnih tu su razni beskičmenjaci preletači koji su računicom došli do zaključka da je Trump navodno prošlost ali on zapravo nikad jači. Stari je to fighter koji se neće predati bez borbe ,ima nas već nekoliko stotina dobrovoljaca koji ćemo pod zastavom Konfederacije da se tučemo ako treba čim nas pozove a to će biti skoro. Ima među demokratima normalnih ljudi ali drže se stranačke stege za razliku jednog dijela tzv republikanaca koji su u stvari gamad i ološ prikrivene pderečine u stvari dvocjevke koji za sitnu lovu dovlače kosooke dječake na kojima se iživljavaju jer su im žene stare krmače za ništa.

Max
3 godine prije

To je bio početak kraja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI