Senator traži istragu – Amazon, Google i Apple koriste monopolski status da bi se direktno nadmetali sa vladama

Senator Josh Hawley traži istragu
21 komentar

Američki senator Josh Hawley traži krivičnu istragu protiv Amazona za kršenje antitrustovskih prava kako raste moć e-trgovine u rivalstvu s vladom. Google i Apple takođe pobjeđuju vlade.

Amazon “zloupotrebljava svoju poziciju na internetskoj platformi i prikuplja detaljne podatke o robi kako bi Amazon mogao da stvori falsifikovane proizvode pod amazonskim brendom”, Hawley optužuje u pismu koje je u utorak poslao američkom generalnom tužiocu Williamu Barru. Senator traži krivičnu istragu o gigantu e-trgovine, optužujući ga da se uključio u „predatorsko i ekskluzivno korištenje podataka za izgradnju i održavanje monopola“ – udžbeničko kršenje antitrustovskog zakona.

Optuživši Amazon da je stekao neviđenu monopolsku moć zahvaljujući čistom bogatstvu podataka koje je prikupio o svojim korisnicima, omogućavajući mu da klonira proizvode prodavača i snizi im cijenu, senator je usporedio kompanijin “kapacitet za prikupljanje podataka” sa “prodavačem, koji na čelo svakog kupca postavlja fotoaparat.” Pomoću pandemije koronavirusa koja forsira lavovski dio trgovine na mrežu, Amazon je postao gotovo svemoguć.

Čak i ako se svi Hawleyevi navodi dokažu 100 posto istiniti, upitno je da li bi Ministarstvo pravosuđa bilo spremno (ili u stanju) kazniti Amazon. Kompanija je na neki način barem jednako moćna kao i vlada čiji se zakoni moraju poštovati. Amazonovi cloud serveri su domaćini CIA-e, Ministarstva za unutrašnju bezbjednost, Ministarstva odbrane i drugih američkih agencija, što znači da ako bi kompanija odlučila temperamentno odgovoriti na zakonske kazne (kao što je prijetila u Francuskoj) vladine operacije bi bile teško ugrožene.

Zapravo, nakon što je izgubio unosni ugovor JEDI s Pentagonom od konkurencije Microsoft, Amazon je Trumpovu administraciju odvukao na sud i možda će je prisiliti na ponovno razmatranje. Ako kompanija sa tri biliona dolara može uticati na planove Bijele kuće, druga antitrustovska kazna (nekoliko ih je već u toku) vjerovatno neće popraviti njeno ponašanje.

I Google i Apple su postali toliko veliki i moćni da ne samo da se mogu takmičiti sa vladama, već im i nameću svoju volju. Njemačka je u nedelju bila primorana da ukine svoje planove za sistem praćenja kontakata sa prioritetom privatnosti otvorenih izvora (tzv. Panevropska platforma za praćenje blizine poštujući privatnost) nakon što je Apple odbio da unese promjene u svoj operativni sistem iOS koji bi dozvolio javnozdravstvenim aplikacijama koje su izgrađene na platformi da pristupe Bluetooth podacima sa centralnog servera.

Apple, koja radi na vlastitoj decentralizovanoj platformi za praćenje kontakata u saradnji sa kolegom iz tehnologije Google, odbio je da izvrši promjene, ukrštajući rogove sa njemačkom vladom – navodno u ime privatnosti korisnika. Apple-Google platforma bilježi kontaktne podatke na uređajima korisnika, a ne na centralnom serveru, teoretski ih drži pod kontrolom korisnika, kao i pod Appleovim i Googleovim.

Iako je lijepo pomisliti da ove mega korporacije zaista brinu o privatnosti korisnika, Apple-ov prigovor zahtjevima njemačke vlade gotovo je sigurno motivisan tržišnim razmatranjima. Google i Apple insistirali su na tome da će njihova decentralizovana platforma obezbijediti sve zaštite privatnosti koje bi zabrinuti korisnik mogao poželjeti, ali sumorni podaci o privatnosti obje kompanije dovode u pitanje takva obećanja.

Centralni server koji kontroliše njemačka vlada oduzeo bi kompaniji Apple i Google korisničke podatke koji su im osnovno sredstvo – što je očigledno neprihvatljiv scenarij za kompanije vrijedne tri biliona dolara. Suočen sa tako snažnom opozicijom, izvor njemačke vlade rekao je da “nema druge alternative osim da se promijeni kurs”.

Protivnici njemačkog sistema upozorili su da će centralizacija podataka omogućiti „neviđeni nadzor društva u cjelini“ – što je vrlo stvarna i valjana zabrinutost. Ali da li je to isto bogatstvo podataka u rukama privatnog sektora – u Njemačkoj ili u SAD – zaista poželjnije? Big Tech je možda željan i voljan da preuzme plašt Velikog brata, ali malo je vjerovatno da će oni koji su na drugom kraju praćenja podataka voditi brigu o tome da li ih tlači javni ili privatni sektor.

AmazonApplee-trgovinaGoogleJosh Hawley
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
3 godine prije

Vratit ćemo se starim dobrim nokiama, tko je bio dovoljno mudar da ih sačuva…pa na bonove…i živjela sloboda. Moj savjet je Xiaomi sa Miui 11 operativnim sustavom.

PlanetB
3 godine prije

Bojkotirate Amazon, koij tretira radnike kao robove cak i u Americi, – Alternative mali Online prodavaci u Hrvatskoj
Bojkotirajte Google spijunski monstrum koji ne preza od nicega, – Alternativa startpage,com, yippy.com, metager.org, yandex.com
Bojkotirajte facebook ( Baza podataka nazvana po CIA bazi podataka), – Alternativa gab.com, mind.com
Bojkotirajte Apple, spijunski monstrum,
Bojkotirajte youtube.com – PC smece – Alternativa banned.video, brighteon.com

Sve to i jos puno , puno vise je moguce.
Dole Tehnoloski monstrumi koji danonocno rade na nasem porobljavanju !

Brani Covjeka i njegovo bozansko porjeklo,
Sotonisti svih boja zgazit cemo vas !

shumadinac
3 godine prije

Upravo plačem od sreće – Ameri su se vratili tradiciji (navodnog) poštovanja zakona koje su potpuno napustili pre dobrih 30 godina.
Više ne plačem od sreće, setio sam se da je u toku rat jakih struja moći – sada globaliste napadaju oni malo stariji. Vlast se uvek seti zakona kada joj ti zakoni odgovaraju. U međuvremenu – pa recimo da imaju preča posla.

Lucija
3 godine prije

Oh?
A kao i prije 20 i 30 godina i više nismo znali što su – multinacionalne korporacije?
Prvo u naftnom i automobilskom sektoru… I onda su imali prihode veće od Bdp a država…

Sve bi podsjetila da ovo čudovište od Amazona ne da ne plaća porez, nego – dobija subvencije.
Nestle – dobija subvencije desetljećima.

A u eu koliki su porezi na navedene u članku?

Lako je to izlječivo.

Drugo, imaju Ameri Sherman Antitrust zakon. Pa izvolite.
Samo mi nemojte sad počet o korumpiranim političarima. Bilo i bit će. Spremiš ga gdje treba.

bauštelac
3 godine prije

čiji su google apple i amazon

ierwfnviueribnernbtoenrbgtergtbervbr
3 godine prije

Ova gluma im dođe kao da kauboji povjeruju da se netko “bori” protiv korporacija koje istima sisaju krv na slamku od kad je čemerike.

Vyper
3 godine prije

Usa je na domaćem tržištu razbijala monopole i jačih tvrtki nego što su ove danas, sjeti se Standard Oila od Rokefelera i Bella i njegovih telefonskih kompanija. prema tome može se.

Suprotiv validaciji, suprotiv cenzuri.

Max
3 godine prije

Čovjek ima pravo , Ali im vlade neće ništa jer uz njihovu pomoć nadziru građane.

Vyper
3 godine prije

MatijaVZHR
Zato imam stari klizni samsung “Shark” više mi ne treba,
baterije su zamjenske izdrže 6-7 dana,
punim ga jednom sedmično,
smart phone odbacio prije 8-9 godina,
a klinci, oni imaju svoj život, neka uživaju…

kontra validacije, kontra cenzure, za res publica

Vuk
3 godine prije

Vrag ne miruje i kad mislis da miruje.. Sami su stvorili babilonske monstrume, pa neka ih sad maze i paze..a budala i ljudske gluposti nigdje ne vidi se kraja..

Bosanac
3 godine prije
Pero
3 godine prije

Puno toga ste nabrojali o smarphonu. 3. Rucno ili sa aplikacijom (bez oglasavanja, velicine od samo par stotina KB) moze sa koristiti aeroplane mod automatski preko noci. 4. Punjaci su univerzalni usb b/c, naravno da noviji imaju vecu amperazu pa brze pune. Moze se puniti i preko kabela spojenog na usb izlaz na tv, pc… 5. Tzv. nepromjenjive baterije je moguce zamjeniti, cak ne mora biti od istog modela, samo da moze stati u kuciste. Naravno potrebno je telefon rastaviti, sam po tutorialu ili kod servisera. 6. Svaki spyware se moze maknuti osim slona u staklarnici, odnosno operacijskog sistema. 8. Geolokaciju iz meta podataka ionako imaju mobilni operateri pomocu triangulacije ako koristite bilo kakav mobitel. 9.,10.,11.Podaci se mogu sifrirat na razini OS-a, tako da hakeri i obicne, naglasavam obicne, drzavne sluzbe ne mogu do njih. 12. Notifikacije se mogu iskljuciti, emailovi i brojevi blokirati. 15. Kao i svako sredstvo moze… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI