Sirija snažno kritizirala američki zračni napad, upozoravajući da takav potez može dovesti do eskalacija napetosti

Americki vojnici u Siriji
52 komentara

Sirija najoštrije osuđuje nedavni američki zračni napad na područja u blizini iračke granice, opisujući taj potez kao “kukavički” čin, priopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje, dodajući da će takve akcije rezultirati eskalacijom napetosti na tom području.

“Sirija najoštrije osuđuje kukavičku agresiju SAD-a na područja u Deir Ez-Zoru u blizini sirijsko-iračke granice, što nije u skladu s međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih naroda. Sirija upozorava da će ovaj potez dovesti do posljedice koje će eskalirati situaciju na tom području”, stoji u izjavi Ministarstva, koju je citirala državna novinska agencija SANA.

“Sirija poziva Sjedinjene Države neka promijene svoj agresivan pristup prema zemlji, neka prestanu pružati potporu u bilo kojem obliku terorističkim organizacijama koje ciljaju na Siriju i njezin narod neka prestane s novčanim pomaganjem istima”, dodalo je Ministarstvo.

Kasno u četvrtak, SAD su izvele zračne napade na objekte koje su koristile iranske milicije u istočnoj Siriji, kao odgovor na raketni napad na američke postrojbe do kojeg je došlo u iračkom Kurdistanu 15. veljače. Iranski državni mediji izvijestili su u petak da je u bombaškom napadu ubijeno 17 ljudi. Međutim, irački zakonodavac Kataaal-Rikabi tada je rekao da nitko nije ozlijeđen, jer je u napadu pogođeno skladište.

Ranije tijekom dana, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov osudio je američke zračne napade na Siriju, dodajući da je Pentagon obavijestio rusku vojsku samo nekoliko minuta prije izvođenja napada. Lavrov je također naglasio da američki napadi ne mogu biti analizirani bez uzimanja u obzir “činjenice da su SAD nelegalno prisutne na sirijskom teritoriju i da tako krše sve norme međunarodnog prava, uključujući rezolucije Vijeća sigurnosti o pomirenju u Sirijskoj Arapskoj Republici.”

Deir Ez-Zorasirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
burt
3 godine prije

to nije nikakva spektakularna vijest jer je Izrael izveo stotine takvih napada u Siriji a Turska je prije godinu dana u jednom od presudnih trenutaka rata kad su SAA, NDF, IRGC, Hezbollah, Fatemiyoun došli na nekoliko kilometara od grada Idliba izvela na njih najveće napade dronovima u povijesti

Mahatma
3 godine prije

Pa eskalacija je cilj. Blesavi Sirijci.

SULE
3 godine prije

Jedino vam ostaje kritiziranje jer vam saveznik Rusija ne želi pomoć osim krasti plin i naftu-država vam je cijela oko Damaska a ostatak drže Turci,Amerikanci, IRANCI, Kurdi i nikad više nećete oslobodit državu dok vam je saveznik Rusija

cibo
3 godine prije

Pitanje: Što mislite o sinoćnjim američkim zračnim napadima na proiranske formacije u istočnoj Siriji u blizini granice s Irakom?  Jesu li Amerikanci o tome obavijestili Moskvu vojnim kanalima?  Kako će se to odraziti na situaciju u regiji i suradnju s novom američkom administracijom u Siriji? Sergej Lavrov: Naša je vojska o tome obaviještena četiri ili pet minuta prije udara.  Čak i ako govorimo o nesuglasicama, što je uobičajeno u odnosima između ruskog i američkog vojnog osoblja, ovakva obavijest, kad je štrajk doslovno u procesu, ne donosi puno koristi.  No, ni u kojem slučaju se to ne bi smjelo razmatrati izolirano od činjenice da je prisutnost Sjedinjenih Država u Siriji ilegalna i krši sve norme međunarodnog prava, uključujući rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o sirijskoj nagodbi. Više smo puta izrazili zabrinutost zbog američkih akcija u Siriji, uključujući područje Al-Tanf na granici s Irakom i na istočnoj obali rijeke Eufrat na sjeveroistoku Sirije.  Oni i… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio cibo
Max
3 godine prije

Sirija je suverena država i međunarodno priznata na koju je izvršen čin agresijer ovim napadom pa ga s pravom osuđuju. Ali osuda nije dovoljna već se treba prijeći na aktivnu obranu kako bi se spriječili ovakvi napadi. U tome je klijučna uloga Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI