fbpx

”Situacija sa Saakašvilijem je fantastična tragikomedija”

Mikheil Saakachvili

Nakon što je jučer Državni ured za migracije Ukrajine potvrdio da je Mihailu Saakašviliju oduzeto ukrajinsko državljanstvo, ovaj bivši gruzijski i ukrajinski političar je postao predmetom ismijavanja na društvenim mrežama u Gruziji, Ukrajini i Rusiji, naravno.

Osim toga, Mihailu Saakašviliju je još u rujnu 2014. obijena radna viza u Sjedinjenim Državama.

Naime, tada je Saakašvili svoj turistički status u Sjedinjenim Državama htio promijeniti i dobiti radnu vizu, uz napomenu da je diplomirao na Sveučilištu Columbia i kako želi nastaviti predavati na Sveučilištu Taft.

No, američki Ured za migracije je dobio obavijest kako je Sveučilište Taft ss Saakašvilijem prekinulo suradnju u svibnju iste godine.

”Za sada, Saakašvili piše memoare, pohađa visoko plaćena predavanja, sudjeluje u osnivanju znanstveno-istraživačkih institucija u Washingtonu i susreće sa svojim starim poznanicima, kao što su John McCain i pomoćnica državnog tajnika Victoria Nuland”, navedeno je u dokumentima zahtjeva za dobivanje radne vize u vrijeme kada je 2014. Saakašvili živio u kući svoga strica u jednom od nebodera u Brooklynu. Saakašvili je tada ugostio i  bivšeg šef CIA-e, generala Davida Petraeusa, a planirao se sastati s bivšim francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem”, stajalo je u pismu priloženom upitu za izdavanje radne dozvole.

No, osim što je Sveučilište Taft izvijestilo američke vlasti da nema ugovor o radu sa Saakašvilijem, Gruzija je službeno obavijestila Washington da je Saakašviliju i njegovoj obitelji oduzeta imovina u zemlji, jer je odbio prisustvovati u istražnim postupcima u tri različita kaznenim predmetima. Saakašvili je u Gruziji okrivljen za pronevjeru državnih sredstava, kao i za nasilno razbijanje masovnih prosvjeda u zemlji.

Nakon toga mu u pomaže ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, koji mu daje ukrajinsko državljanstvo, ali mu je ono jučer oduzeto jer je lagao da nije pod kaznenim progonom u Ukrajini ni u inozemstvu. Mihail Saakašvili postaje guverner regije Odesa, ali ulazi u sukob s Olegom Ljaškom iz Radikalne stranke, kasnije kritizira Porošenka i svađa se s ministrom unutarnjih poslova Arsenom Avakovom, koji mu je tijekom jedne svađe na sjednici ”Vijeća za nacionalne reforme” pred kamerama sasuo bocu vode u lice.

Nakon svega, Kijev je odlučio da mu je dosta svega, i Saakašvilija, njegove samovolje i arogantnih istupa i oduzima mu državljanstvo.

Dmitrij Medvedev: ”Ovo je fantastična tragikomedija”

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je cijelu situaciju nazvao ”fantastičnom tragikomedijom” i ”nevjerojatnom sudbinom”.

”Mihail Saakašvili je dio državljanin Gruzije, predsjednik Gruzije, državljanin Ukrajine, guverner regije Odesa i sada je osoba koja nema državljanstvo ni Ukrajine i Gruzije”, rekao je Medvedev.

Nevjerojatan je slijed postupaka ukrajinskih vlasti i da bivšem predsjedniku Gruzije daju državljanstvo  Ukrajine, od njega stvore guvernera, liše da državljanstva Ukrajine i prihvate zahtjev Gruzije za njegovim izručenjem”, izjavio je Medvedev.

”Sve ovo je neosporan dokaz o razini moralnog karaktera dvoje ljudi koji igraju ovu fantastičnu tragikomediju. Show must go on”, napisao je Medvedev na svojoj službenoj stranici na Facebooku.

Bivši guverner regije Odesa je uspio otići u Sjedinjene Države prije nego je službeno objavljena odluka o oduzimanju ukrajinskog državljanstva i nije jasno kako je američke vlasti postupiti s osobom koja nema ni državljanstvo Gruzije ni Ukrajine. Washington je i u situaciji da se ne želi posvađati s vlastima u Tbilisiju, ako mu pruži zaštitu. Status apatrida ili pružanje azila osobi koja je pod teškim optužbama u Gruziji je nešto što SAD nisu dalje nikome, osim u vrijeme Hladnog rata sovjetskim ”disidentima”.

Kao što kaže Dmitrij Medvedev, sve se pretvorilo u ”fantastičnu tragikomediju” i bit će zanimljivo pratiti konačni pad bivšeg ”svjetionika demokracije” u post-sovjetskom prostoru.

Saakašviliju oduzeto državljanstvo,a Porošenko pod istragom za ”izdaju”

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Mozda ga Plenkovic primi za savjetnika ?

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  tuf

Morao sam tri puta pljunuti da nas ne urekneš .

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije
Reply to  tuf

A moga bi i postat novi hrvatski premjer ako Plenković usere motku. Trumpu je nezgodno da takvog “demokrata” i američku marionetu vrati u Gruziju di ćemu se krvi napit. A opet kako prihvatit osobu bez državljanstva koja je tražena u državi porijekla zbog ozbiljnih kriminalnih djela? Stoga je najbolje poslat ga u Hrvatsku kao novog premjera. Kad su te ovce mogle prihvatit Tima “građevinu” za premjera kako bi mogli odbit Mihaila Saakašvilija koji ima puno bolje reference, bio je čak i predsjednik….

Borac2
Gost
Borac2
3 godine prije

Koja spektakularna svadja u fasistickoj ukrajini i to na ruskom jeziku 😉

davor
Gost
davor
3 godine prije
Reply to  Borac2

Je ali Odessa im je poslužila na Zapadu i više nego dovoljno, a govori se o privatizaciji luke u Odessi

igi
Gost
igi
3 godine prije

Tako završavaju američke korisne budale..

slix
Gost
slix
3 godine prije
Reply to  igi

baš to htjedoh napisati, stvarno se vidi koliko Ameri cjene ovakve ljude

slix
Gost
slix
3 godine prije
Reply to  slix

to bi trebala biti poruka i ovim našim korisnim i stvarnim IDIOTIMA od političara da ne “sade tikve sa SAD-istima”

davor
Gost
davor
3 godine prije
Reply to  igi

To je to.

zax
Gost
zax
3 godine prije

Cia se pobrine uvijek za svoje ljude. Naci ce mu neko sigurno mjesto na zemlji. Ili ispod nje

davor
Gost
davor
3 godine prije

Možda se može nasuprot otoka s kolonijom gubavaca osnovati kolonija moralnih gubavaca pa tamo dati useljeničku vizu za zlatnu ekipu McCaina, Nuland, Saakashvilija i ostali otpad

davor
Gost
davor
3 godine prije

jel to možda onaj retardant koji si je žvakao vlastitu kravatu

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  davor

Kravata potječe od Hrvata! Opet valja obaviti obred protiv uroka, kao na početku komentara.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

zar se medvedev doista izrazio : “show must go on”?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik