”Situacija sa Saakašvilijem je fantastična tragikomedija”

Mikheil Saakachvili
14 komentara

Nakon što je jučer Državni ured za migracije Ukrajine potvrdio da je Mihailu Saakašviliju oduzeto ukrajinsko državljanstvo, ovaj bivši gruzijski i ukrajinski političar je postao predmetom ismijavanja na društvenim mrežama u Gruziji, Ukrajini i Rusiji, naravno.

Osim toga, Mihailu Saakašviliju je još u rujnu 2014. obijena radna viza u Sjedinjenim Državama.

Naime, tada je Saakašvili svoj turistički status u Sjedinjenim Državama htio promijeniti i dobiti radnu vizu, uz napomenu da je diplomirao na Sveučilištu Columbia i kako želi nastaviti predavati na Sveučilištu Taft.

No, američki Ured za migracije je dobio obavijest kako je Sveučilište Taft ss Saakašvilijem prekinulo suradnju u svibnju iste godine.

”Za sada, Saakašvili piše memoare, pohađa visoko plaćena predavanja, sudjeluje u osnivanju znanstveno-istraživačkih institucija u Washingtonu i susreće sa svojim starim poznanicima, kao što su John McCain i pomoćnica državnog tajnika Victoria Nuland”, navedeno je u dokumentima zahtjeva za dobivanje radne vize u vrijeme kada je 2014. Saakašvili živio u kući svoga strica u jednom od nebodera u Brooklynu. Saakašvili je tada ugostio i  bivšeg šef CIA-e, generala Davida Petraeusa, a planirao se sastati s bivšim francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem”, stajalo je u pismu priloženom upitu za izdavanje radne dozvole.

No, osim što je Sveučilište Taft izvijestilo američke vlasti da nema ugovor o radu sa Saakašvilijem, Gruzija je službeno obavijestila Washington da je Saakašviliju i njegovoj obitelji oduzeta imovina u zemlji, jer je odbio prisustvovati u istražnim postupcima u tri različita kaznenim predmetima. Saakašvili je u Gruziji okrivljen za pronevjeru državnih sredstava, kao i za nasilno razbijanje masovnih prosvjeda u zemlji.

Nakon toga mu u pomaže ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, koji mu daje ukrajinsko državljanstvo, ali mu je ono jučer oduzeto jer je lagao da nije pod kaznenim progonom u Ukrajini ni u inozemstvu. Mihail Saakašvili postaje guverner regije Odesa, ali ulazi u sukob s Olegom Ljaškom iz Radikalne stranke, kasnije kritizira Porošenka i svađa se s ministrom unutarnjih poslova Arsenom Avakovom, koji mu je tijekom jedne svađe na sjednici ”Vijeća za nacionalne reforme” pred kamerama sasuo bocu vode u lice.

Nakon svega, Kijev je odlučio da mu je dosta svega, i Saakašvilija, njegove samovolje i arogantnih istupa i oduzima mu državljanstvo.

Dmitrij Medvedev: ”Ovo je fantastična tragikomedija”

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je cijelu situaciju nazvao ”fantastičnom tragikomedijom” i ”nevjerojatnom sudbinom”.

”Mihail Saakašvili je dio državljanin Gruzije, predsjednik Gruzije, državljanin Ukrajine, guverner regije Odesa i sada je osoba koja nema državljanstvo ni Ukrajine i Gruzije”, rekao je Medvedev.

Nevjerojatan je slijed postupaka ukrajinskih vlasti i da bivšem predsjedniku Gruzije daju državljanstvo  Ukrajine, od njega stvore guvernera, liše da državljanstva Ukrajine i prihvate zahtjev Gruzije za njegovim izručenjem”, izjavio je Medvedev.

”Sve ovo je neosporan dokaz o razini moralnog karaktera dvoje ljudi koji igraju ovu fantastičnu tragikomediju. Show must go on”, napisao je Medvedev na svojoj službenoj stranici na Facebooku.

Bivši guverner regije Odesa je uspio otići u Sjedinjene Države prije nego je službeno objavljena odluka o oduzimanju ukrajinskog državljanstva i nije jasno kako je američke vlasti postupiti s osobom koja nema ni državljanstvo Gruzije ni Ukrajine. Washington je i u situaciji da se ne želi posvađati s vlastima u Tbilisiju, ako mu pruži zaštitu. Status apatrida ili pružanje azila osobi koja je pod teškim optužbama u Gruziji je nešto što SAD nisu dalje nikome, osim u vrijeme Hladnog rata sovjetskim ”disidentima”.

Kao što kaže Dmitrij Medvedev, sve se pretvorilo u ”fantastičnu tragikomediju” i bit će zanimljivo pratiti konačni pad bivšeg ”svjetionika demokracije” u post-sovjetskom prostoru.

Saakašviliju oduzeto državljanstvo,a Porošenko pod istragom za ”izdaju”

oduzimanje državljanstvatragikomedija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Mozda ga Plenkovic primi za savjetnika ?

Borac2
6 godine prije

Koja spektakularna svadja u fasistickoj ukrajini i to na ruskom jeziku 😉

igi
6 godine prije

Tako završavaju američke korisne budale..

zax
6 godine prije

Cia se pobrine uvijek za svoje ljude. Naci ce mu neko sigurno mjesto na zemlji. Ili ispod nje

davor
6 godine prije

Možda se može nasuprot otoka s kolonijom gubavaca osnovati kolonija moralnih gubavaca pa tamo dati useljeničku vizu za zlatnu ekipu McCaina, Nuland, Saakashvilija i ostali otpad

davor
6 godine prije

jel to možda onaj retardant koji si je žvakao vlastitu kravatu

Brainstorm
6 godine prije

zar se medvedev doista izrazio : “show must go on”?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI