Saakašvili se vraća u Ukrajinu – Ljaško pozvao službe da ga ubiju još na granici

Saakašvili
9 komentara

Oduzimanje ukrajinskog državljanstva bivšem gruzijskom predsjedniku i bivšem guverneru ukrajinske regije Odesa, Mihailu Saakašviliju, što se dijelom dogodilo na inicijativu Radikalne stranke Olega Ljaška u Ukrajini, pretvorilo se u pravi cirkus.

Nakon gubitka državljanstva je Saakašvili posjetio SAD i sada je na proputovanju po Europi.

Saakašvili je jučer poručio kako će u zemlju ući  iz Poljske, 10. rujna, kroz kontrolnu točku Krakovec.

Također je pozvao ukrajinske vlasti ”da ne kopaju po granici i da ne prave cirkus oko njegova povratka”.

Bivši guverner regije Odesa, po povratku u Ukrajinu će se obratiti sudu, gdje će obraniti svoje pravo na ukrajinsko državljanstvo.

”Neka od mog putovanja ne prave cirkus i neka ne provjeravaju prtljažnik svakog automobila. Neću se voziti u prtljažniku. Nisam to radio nikad u životu. Nikad u životu nisam namjerno kršio zakon i ne namjeravam to činiti. Pogotovo ne u Ukrajini. Poštovat ću sve norme međunarodnog prava. Kada dođem Ukrajinu, ići ću na ukrajinski sud. Ne samo da se ne bojim, nego sam nestrpljiv da se to dogodi”, rekao je Saakašvili i dodao kako namjerava podnijeti tužbu ”Europskom sudu za ljudska prava”, kako bi proces trajao što duže vremena.

Još jednom je odluku Kijeva o oduzimanju njegovog ukrajinskog državljanstva nazvao nezakonitom.

Ranije je čelni,k šef ukrajinske graničarske službe, Vasilij Servatjuk, rekao kako je agencija namjeravala uzeti Saakašviliju ukrajinski putovnicu dok je pokušavao prijeći granicu i nema namjeru pustiti ga u zemlju.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je ukrajinsko državljanstvo Saakašviliju oduzeo 26. srpnja. Odluku je pravdao činjenicom da je bivši guverner pri dobivanju ukrajinske putovnice Kijevu dao lažne podatke i tvrdio kako nije kazneno gonjen u zemlji ili u inozemstvu.

No, već tada je bilo poznato da se u Gruziji, koja je od Ukrajine tražila njegovo izručenje, protiv njega vodi više postupaka za teška kaznena djela vezana za zloupotrebu položaja dok je bio predsjednik zemlje.

Neki ukrajinski političari i stručnjaci su odluku Porošenka protumačili kao još jedan od pritisaka na opoziciju, iako Saakašvili mia malo olakotnih okolnosti.

Ovih tjedana, za vrijeme svog boravka u Europi, Mihail Saakašvili je, kako sam tvrdi, ”imao ponude za državljanstvo iz nekoliko europskih zemalja, ali ih je odbio i vratit će se u Ukrajinu”.

”Kao što znate, odlučio sam se vratiti u Ukrajinu 10. rujna. Mnogi me  savjetuju da to ne činim. Imam ponude za državljanstvo iz nekoliko europskih zemalja, ali neću ostati ovdje bez posla. Sjećam se i kako je po Putinovoj uputi ruski oligarh Ivanišvili svojevremeno otvorio kazneni postupak protiv mene, tako da nisam mogao sudjelovati u politici Gruzije. Slično tome je Porošenko izdao dekret i zaprijetio da će ga vratiti natrag u Gruziju”, rekao je Saakašvili.

Ranije je Saakašvili rekao kako se ne želi vratiti u Gruziju, jer je obećao ukrajinskom narodu da će se boriti do kraja za reforme koje simbolizira.

I dok Saakašvili i dalje putuje diljem Europe, Ured glavnog tužitelja u Gruziji je poslao ukrajinskim kolegama zahtjev za izručenje. Ako je, zbog optužbi u Tbilisiju, Saakašvilija ranije spasio status državljanina Ukrajine, sada je Gruzija dobila odriješene ruke za izručenje bivšeg šefa države.

No, Saakašvili je uporan, barem na riječima, te i dalje tvrdi kako će se vratiti u Ukrajini i sam se pojaviti na sudu gdje će dokazati svoju nevinost.

Ljaško pozvao graničare da Saakašvilija ubiju još na granici

Cijela ova priča je toliko iznervirala lidera Radikalne stanke Olega Ljaška, da je pozvao ukrajinske graničare da pucaju na Saakašvilija, ako se bude pokušao probiti do Ukrajine.

”Samo neprijatelji Ukrajine ili prijatelji Saakašvilija upućuju histerične pozive da mu se pomogne da se probije kroz ukrajinske granice. Saakašvili je nezadovoljan odlukom svog pomoćnika Porošenka što mu je oduzeo putovnicu, koju je ionako dobio nelegalno?! Može on zaposliti najbolje odvjetnike i pokrenuti pravni postupak, ali granice moje zemlje su svete, nedodirljive i klopka za njega. Stoga pozivam naše junačke graničare da, bez oklijevanja, koriste ubojitu silu protiv svakoga tko pokuša probiti granicu”, napisao je Oleg Ljaško na svojoj stranici na Facebooku.

Dodao je i kako Saakašvili nema poštovanja prema državnosti, samostalnosti i suverenitetu Ukrajine.

drzavljanstvooduzimanje državljanstvaOleg Ljaško
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
petar
6 godine prije

”Kao što znate, odlučio sam se vratiti u Ukrajinu 10. rujna. Mnogi me ne savjetuju da to ne činim.” Zasto stalno dajete nekome Analfabetu da pise postove,na ovakve ili slicne greske stalno nalecem.

davor
6 godine prije

Brooklynski dandy se vraća! Neka velikodušno povede i svoje mentore sa sobom pa možda budu svi zahvaćeni rafalom dobrodošlice na granici pa Ukrajina malo odahne od zapadne rasturačine.

neko ime
6 godine prije

jel to on hoće reć da je i Porošenko djelovao po uputama Putina, kada mu je oduzimao putovnicu…bože, koji debilizam…

Angela
6 godine prije

Ovaj psihopata je odlican primer kako Ameri iskoriscavaju svoje papete, sluge, kad im vise ne trebaju! Odbace ih kao upotrebljenu papirnatu maramicu. Potrosen! Isao je u Ameriku, jer je nesto trazio od amera, ali nista nije dobio. Umesto zahvalnosti, dobio je nogu u guzicu i naredili mu da se vrati u Ukrajinu. Luta od nemila do nedraga i niko ga nece: poternica za njim raspisana u Gruziji, nece ga ameri, nece ga u Ukrajini, nece ga u EUrupi…Ostaje mu samo da jede svoje kravate!

tuf
6 godine prije

“Nakon gubitka državljanstva je Saakašvili posjetio SAD i sada je na proputovanju po Europi” – obilazi bivse poslodavce trazeci posao ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI