Saakašvili i put oko svijeta čovjeka bez državljanstva

Saakašvili
10 komentara

Iako bez državljanstva, bivši predsjednik Gruzije i bivši guverner ukrajinske regije Odesa, Mihail Saakašvili, nastavlja putovati svijetom. Podsjetimo, nedavno mu je ukrajinski predsjednik Porošenko oduzeo ukrajinsko državljanstvo, a bez  gruzijskog je ostao ranije.

Nakon posjete Poljskoj i Litvi, Saakašvili je zajedno sa svojom obitelji doputovao u Mađarsku, gdje je posjetio jezero Balaton. Ranije je bivši političar obećao ”kako će se boriti za povratak ukrajinskog državljanstva”, prenosi ukrajinski Korespondent.

”Mihail Saakašvili, koji je krajem srpnja lišen ukrajinskog državljanstva zbog davanja lažnih informacija kada ga je tražio, stigao je u Mađarsku. Tamo su on i njegova obitelj posjetili jezero Balaton”, piše ukrajinski list.

Saakašvili se također slikao kod spomenika kralju Andraszu i njegove supruge, princeze Anastazije, kćerke Jaroslava Mudrog.

Fotografiju je objavio na svojoj Facebook stranici s natpisom: ”Kod spomenika ugarskoga kralja Andrasza i njegove supruge, ukrajinske princeze Anastazije”.

No, kćerke Jaroslava Mudrog su u historiografiji poznate kao ruske princeze, budući da im je otac bio veliki knez Kijevske Rusije od 1016. do 1054. Tijekom njegove vladavine je Kijevska Rusija doživjela kulturni i vojni preporod, a za njegove vladavine je donesen i prvi ruski zakon, Ruska Pravda. Iako novija ukrajinska historiografija osporava bilo kakvu vezu između Kijevske Rusije i Moskovske države iz 14. stoljeća, povjesničari smatraju da je riječ o istoj dinastiji, budući da su moskovski kneževi potomci kijevskih.

Saakašvilija je Petro Porošenko lišio državljanstva Ukrajine 26. srpnja. Predsjednička administracija je odluku Porošenka pravdala činjenicom da je bivši predsjednik Gruzije dao lažne podatke pri registraciji ukrajinskog državljanstva i izjavio kako nije kazneno gonjen ni u Ukrajini, niti u inozemstvu, iako se u Gruziji protiv njega u odsutnosti vodi više postupaka za teška kaznena djela.

Unatoč lišavanja ukrajinskog državljanstva, Saakašvili je nedavno posjetio Sjedinjene Američke Države, Poljsku i Litvu. Kada je bio u Vilniusu, rekao je da ne želi postati državljanin Litve, kako su predložili neki lokalni političari, nego je obećao da će se boriti za povratak ukrajinskog državljanstva.

drzavljanstvooduzimanje državljanstva
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Arkaj
6 godine prije

Akerički lutak s isteklim rokom trajanja. Obzirom da je dobio nogu iz Ukrajine a u domovini su ga lišili državljanstva bilo bi interesantno znati s kakvim papirima putuje. Možda s hrvatskim pasošem?

Adriana
6 godine prije

Bez kravate.

Tuberajt
6 godine prije

Budući guverner Idliba

Hash
6 godine prije

Čovjek ima CIA pasoš i državljanstvo pa može gdje hoće, tj.gdje su oni na vlasti. Neka neko stisne pa ga ne pusti, od vazala.

Borac2
6 godine prije

Mozda ima UNRWA pasos.

žrec
6 godine prije

Lik kao iz Gogoljeve komedije. Boli ga briga.

davor
6 godine prije

”čovjek” a ne čovjek

Angela
6 godine prije

Psihopata!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI