Sjedinjene Američke Države dopustile ”hitnu” prodaju oružja Izraelu

SAD i Izrael - Slanje oruzja
7 komentara

State Department će hitno poslati više od 57.000 topničkih granata na Bliski istok

Američki State Department odobrio je “hitnu” prodaju topničkog streljiva u vrijednosti od 147,5 milijuna dolara Izraelu, zaobilazeći uobičajenu potrebu za revizijom Kongresa. Veći paket vojne pomoći za židovsku državu ostaje u zastoju u Kongresu. Izrael će primiti više od 57.000 topničkih granata od 155 mm i pripadajućih upaljača, kapisla i punjenja, objavila je u petak američka Agencija za obrambenu sigurnosnu suradnju. Iako takve prodaje obično zahtijevaju odobrenje Kongresa, trenutno je na odmoru. Državni tajnik Antony Blinken potpisao je ugovor jer “postoji hitan slučaj koji zahtijeva hitnu prodaju izraelskoj vladi”, stoji u priopćenju. Blinken je upotrijebio isto opravdanje da odobri prodaju gotovo 14.000 metaka tenkovskog streljiva od 120 mm Izraelu ranije ovog mjeseca. Topničke granate bit će izvučene iz američkih zaliha. Iako je u izjavi navedeno da “neće biti negativnog utjecaja na obrambenu spremnost SAD-a kao rezultat ove predložene prodaje”, Pentagon je otkrio da su njegove zalihe oslabljene u posljednjih nekoliko mjeseci zbog sukoba u Gazi i Ukrajini.

Washington je Kijevu dao više od 2 milijuna metaka kalibra 155 mm od veljače 2022., a već u siječnju preusmjeravao je granate iz svojih zaliha u Izraelu i Južnoj Koreji u Ukrajinu. Ovo preustroj ostavilo je Izrael nedovoljno opremljenim kad je u listopadu izbio rat s Hamasom, a deseci tisuća granata namijenjenih Ukrajini tada su poslani natrag u Izrael kako bi zamijenili one uzete deset mjeseci ranije.

Američki predsjednik Joe Biden trenutačno lobira u Kongresu da usvoji zakon o potrošnji od 105 milijardi dolara koji uključuje 61 milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini i 14,3 milijarde dolara vojne pomoći Izraelu. Demokrati su se zalagali za još skuplji zakon vrijedan 111 milijardi dolara, ali su republikanci odbacili oba teksta prije nego što je Kongres otišao na zimsku stanku prije dva tjedna. Budući da su mnogi republikanski zastupnici izrazili suzdržanost glede nastavka financiranja kijevske vojske, stranka je rekla da neće podržati nijedan prijedlog zakona koji također ne uključuje izmjene zakona o imigraciji i značajna sredstva za sigurnost granica. Zastupnički dom pod vodstvom republikanaca prošli je mjesec usvojio samostalni zakon, kojim bi se Izraelu moglo dati 14,5 milijardi dolara vojne pomoći, ali je zakon je Senat, koji je pod kontrolom Demokrata, ignorirao zakonski prijedlog.

Izrael vodi rat protiv Hamasa, otkako je palestinska militantna skupina 07. listopada pokrenula iznenadni napad na židovsku državu, ubivši pritom oko 1.200 ljudi. Nakon tri tjedna napada na Gazu iz zraka, izraelski tenkovi i postrojbe prešle su u pojas, gdje su opkolili grad Gazu na sjeveru i pokrenuli ofenzivu na naselja i izbjegličke kampove u središtu i južno od enklave. Gotovo 22.000 Palestinaca ubijeno je, a više od 56.000 ranjeno od 07. listopada, prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva Gaze. Dok je Agencija za obrambenu i sigurnosnu suradnju izjavila da Izrael mora “upotrijebiti streljivo u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”, američki dužnosnici dosad nisu priložili nikakve posebne uvjete svojim paketima pomoći zapadnom Jeruzalemu. Biden je u nekoliko navrata pozvao Izrael neka pokaže suzdržanost i neka pažljivije odabire ciljeve u Gazi, ali je odbio podržati pozive na prekid vatre.

IZRAELPalestinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Pravim gazdama Amerike se moraju ispuniti želje,

Iva
3 mjeseci prije

A u bolnicama u Gazi nema anestezije, bebe su uvijali u foliju da se ne smrznu.

Znači oružje može da se prodaje i dostavlja, a lekovi i hrana ne.

Kad su na “pravoj” strani, sve ti je dozvoljeno.

nessy
3 mjeseci prije

Tako treba, obrambene IDF sada imaju samo 10.000 metaka i 1.000 granata po glavi palestinca. Dok to ne utrostruce, snage su nejednake. Ne bi me cudilo da vrijednost ovog oruzja racunaju palestincima kao BDP. Pa, ipak je to njima namjenjeno, zar ne? Sto manje palestinaca, standard im je veci, jer se BDP dijeli na manje ljudi. Znaju to humane IDF, zato i rade ovo sve. Obrambene? Ha, ha.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

“Državni tajnik Antony Blinken potpisao je ugovor jer “postoji hitan slučaj koji zahtijeva hitnu prodaju izraelskoj vladi”.

Židov Židovima.

nessy
3 mjeseci prije

“postoji hitan slučaj koji zahtijeva hitnu prodaju izraelskoj vladi” Da, jasno, onih par tisuca Hamasovaca, i onih par miljuna udovica, staraca i klinaca, su ozbiljna prijetnja IDF-u. Stvar je hitna i ozbiljna, te civile treba hitno pobiti do zadnjega, jer ce inace dobiti jedan ostar protest demokratskih zemalja. Inace, ti protesti ih toliko pogode, da budu nervozni, ponekad i pola sata. Posto je citav IDF sastavljen vecinom od mobiliziranih civila i civila dobrovoljaca, ja nikako da shvatim koja je to vrsta gamadi, u obliku ljudi, koji rade to sto vec rade, i idu kuci svojim obiteljima, bez zrna griznje savjesti. Za takvo stanje svijesti sigurno postoji ne samo dijagnoza, nego nekoliko dijagnoza koje se ispreplicu. Naci zlocinci su folklorno drustvo u odnosu na ove zvijeri. Valjda su se i onom svom Starozavjetnom Bogu zgadili koliko su pretjerali. Nevjerojatno, u 21. stoljecu ovako nesto, bez ozbiljne kritike ijedne drzave. Fuj. Sto… Čitaj više »

Upravo tako
3 mjeseci prije

Zidovi pokverani, teroristi nacisti, genocidasi. Nisitese u sto lepe.

Samo U Prolazu
3 mjeseci prije

Pobili toliko zena i djece provodeci genocid i umjesto sankcija, izolacije, …salje im se pomoc!?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI