Slanje kineske vojske u krizno žarište u Venezuelu je znak nove ere svjetske politike

Kineska vojska
46 komentara

Jučer smo izvijestili da je venecuelanska vlada 27. ožujka primila prvi kineski teretni zrakoplov s važnom pomoći latinoameričkoj zemlji. Zbog strateške suradnje dviju zemalja je Kina je isporučila 65 tona lijekova Venezueli, a to je samo jedna od mnogih dostava, tvrde dužnosnici u Caracasu. Međutim, puno važniji od same humanitarne pomoći, barem u ovom trenutku, je dolazak kineskih vojnih savjetnika u Venezuelu, zemlju koja je od 2010. do 2014. iz Kine uvezla oružja u vrijednosti 349 milijuna dolara i od 2005. od Pekinga po povoljnim uvjetima dobila oko 65 milijardi dolara kredita.

Dolazak kineskih vojnika u Venezuelu navještava novo doba kineske vanjske politike

Dolazak kineskih vojnika u Venezuelu je nesumnjivo važan događaj u svjetskoj politici. Za razliku od Rusije, koja ima povijest projekcije sile u inozemstvu, ovo je za Kinu iznimno rijedak potez. Iako su kineski vitalni interesi u pitanju u ratovima protiv terorističkih skupina u Afganistanu i Siriji, Kina se suzdržala od priznanja da tamo ima svoje trupe, iako je bilo dokaza o ulasku kineskih specijalnih postrojbi u Afganistan i kineskom vojnom prisustvu u Siriji.

U izvješćima se navodi da je na otoku Margarita u Karipskom moru, blizu obale Venezuele, 28. ožujka stiglo 120 kineskih vojnika “kako bi pružili humanitarnu i vojnu pomoć vladinim snagama”. Nakon što su isporučili pomoć, kineske trupe su očito premještene u venecuelanski vojni objekt. Dok je dostava pomoći bila jedna od mnogih planiranih misija, prema vladinim dužnosnicima, dolazak kineskih vojnika je podcijenjen od strane međunarodnog tiska.

Međutim, dolazak kineskih vojnih stručnjaka je logičan potez, prije svega zbog količine kineskog oružja u uporabi u Bolivarskim nacionalnim oružanim snagama (FANB).

Kao što smo rekli, prema Međunarodnom institutu za istraživanje mira u Stockholmu, Venezuela je između 2010. i 2014. uvezla kineskog oružja u vrijednosti od 349 milijuna. U početku je to bila manje sofisticirana oprema kao što su radari i zrakoplovi za obuku, oklopna vozila i rezervni dijelovi. Potom su 2017. stigli tenkovi, streljivo, uniforme i pješačka oprema, kao i rezervni dijelovi i oprema za servisiranje dijelove ruske proizvodnje.

Il-62M
FOTO: ruski transportni avion Il-62M u Venezueli

Tjedan dana ranije, je oko 100 ruskih vojnika u Venezueli raspoređeno kako bi instalirali objekt za obuku pilota vojnih helikoptera, ali detalji o kineskoj misiji nisu objavljeni. Jasno je da svjedočimo bliskoj koordinaciji između Moskve i Pekinga o vanjskopolitičkim pitanjima i prilično je razumljivo da se postupci dviju zemalja sinkroniziraju. Rusija i Kina su uložile mnogo u Venezueli, a druga je daleko nadmašila prvu.

“U desetljeću koje je završeno 2016. godine, Kina je posudila Venezueli oko 62 milijarde dolara, od kojih je većinu Caracas mogao vratiti naftom. Moskva je posljednjih godina Venezueli dala 17 milijardi dolara zajmova i investicija, a u prosincu su dvije vlade potpisale novi sporazum u kojem će Rusija uložiti 6 milijardi dolara u venecuelansku naftu i zlato. Kina i Rusija dva su glavna vjerovnika Venezuele i glavne su gospodarske sile koja drže Madurovu vladu na površini”, nedavno piše američki LA Times, koji napominju da je Venezuela tako redovito izbjegavala bankrot i bila solventna.

Zanimljivo je napomenuti da je izvješće LA Timesa napravilo razliku između Kine i Rusije, koje imaju različite stavove prema financijskim obvezama Venezuele. Američki list kineski pristup naziva “pragmatičnijim”, dok je ruski “više ideološki”.

Dok Peking za investicije pokušava dobiti sirovine, jeftinu naftu i još mnogo toga, Moskva veći interes pripisuje “širenju vojne nazočnosti i uspostavi mostobrana u Americi, na maloj udaljenosti od Sjedinjenih Država”.

Rusija je ulaganjima i demonstracijom vojne zaštite Venezuele oduvijek  pokazivala snagu u američkom susjedstvu. Prema nekim zapadnim analitičarima Kremlj pokušava oponašati vanjsku politiku Sjedinjenih Država i NATO pakta koji ulaze u sferu utjecaja Moskve.

Doista, osuda Moskve američkog uplitanja u Venezueli je bila znatno jača od kineske, čime se želi prisiliti razne aktere na pregovore i rješavanje krize dijalogom.

Kineska vojska na vojnoj vježbi

Mnogi američki analitičari pretpostavili su da bi Kina mogla čak izgubiti povjerenje u predsjednika Nicolasa Madura i zadržati nizak profil obrane suvereniteta Venezuele i da će se više usredotoči na kredite koje je dala Chavezu i Maduru. Mnogi su vjerovali da će Peking čak pristati i na sporazume o zajmovima ispod stola.

U vrijeme tog navodnog kolebanja je Juan Guaido, samoproglašeni predsjednik zemlje, poručio Pekingu i Moskvi “kako ne moraju strahovati za svoja ulaganja i da će im sve biti vraćeno kada on dođe na vlast”.

No, sve ove teške hipoteze su pale u vodu dolaskom kineskih vojnika na otok Margherita, poznat i kao turističko odredište za jedrenje na dasci i kiteboarding.

Jedan od razloga bi, prema kineskoj procjeni, mogao biti da bi, čak i ako se napetosti u Venezueli povećaju, a nesigurnost zbog paralelne vlasti potraje, uskoro mogla nastati kritična situacija s izbjegličkim problemom koji će uzrokovati nestabilnost i nezadovoljstvo u susjednim zemljama, što Kini ne treba, jer može ugroziti dobru ekonomsku suradnju s Brazilom i drugim zemljama Latinske Amerike.

Iako nema znakova da Washington popušta pritisak u želji za smjenom vlade u Caracasu, istovremeno postoji unutarnja ravnoteža ili ravnoteža u kojoj nijedna strana nema odlučujuću prednost. U tijeku je rat iscrpljivanja koji može završiti samo ako jedna od dviju strana izgubi strpljenje i posegne za silom, što se trenutno čini malo vjerojatnim.

Prema ruskim stručnjacima, na američkoj strani i među američkim saveznicima postoji više skrivenih sukoba. Čak i ako neki od Sjedinjenih Država očekuju brzu i žestoku akciju, činjenica je da nitko od njih ne želi tražiti vojnu intervenciju za svrgavanje Madurove vlade u Venezueli. Čini se da čak i Washington strahuje da bi se bilo kakva vojna intervencija mogla pokazati kontraproduktivnom i može imati kaotične rezultate. Što je za SAD još gore, izravni oružani napad na zemlju može ujediniti narod Venezuele protiv Sjedinjenih Država i izazvati žestok otpor činu agresije među ostalim zemljama Latinske Amerike.

Ipak, dolazak ruskog vojnog osoblja u Venezuelu je “izazvao histeričnu reakciju u Washingtonu”. Ovim je riječima rusko ministarstvo vanjskih poslova 30. ožujka odgovorilo na oštru izjavu savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, koji je kritizirao Kremlj “da raspoređuje vojne resurse u Venezueli ili drugdje u Zapadnoj hemisferi s ciljem uspostavljanja ili širenja vojnih operacija”.

Kineski vojni hovercraft klase Zubr
FOTO: kilustracija, ineski vojni hovercraft klase Zubr

Bolton je upozorio Moskvu: “Takve provokativne radnje smatrat ćemo izravnom prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti u regiji”.

Međutim, rusko ministarstvo vanjskih poslova je odbilo Boltonovo upozorenje navodeći da se poluotok Čukotka u geografski nalazi u Rusiji, ali je i on dio  Zapadne hemisfere.

“Moskva nema namjeru uspostaviti ili proširiti vojne operacije u Venezueli”, priopćilo je rusko ministarstvo i dodalo da “svaki američki pokušaj da zastraši Rusiju sankcijama zbog legitimne suradnje s Venecuelom izgleda apsurdan”.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je primijetilo da su “propali svi američki planovi za brzu smjenu vlade u Caracasu”.

Uvjeren u vlastiti uspjeh, Washington je razočarao one u Latinskoj Americi i zapadnoj Europi koji su požurili priznati varalicu Guaidóa, kojeg ljudi nisu izabrali ni na kakvim izborima, a tvrdi da je čelu Venezuele. Poduzevši ovaj korak, Washington je sam sebi oduzeo bilo kakav prostor za diplomatski manevar.

Osim toga, Moskva je priopćila “kako je predložila da će učiniti sve što je u njezinoj moći za promicanje nacionalnog dijaloga u Venezueli”. Međutim, Moskva je također neizravno poručila da je svaka ideja o uspostavi vojne baze u Venezueli, blizu obale Sjeverne Amerike, daleko od njenih namjera.

Jasno je da je čvrst, ali razborit ruski stav ohrabrio Kinu da se preuzme aktivnu ulogu u krizi Venezueli. Nepotrebno je reći da će Rusija i susjedna Kuba pozdraviti ovu promjenu kineskog kursa.

Ako je ruska i kubanska prisutnost u Venezueli već bila dovoljno ozbiljna za Trumpovu administraciju, dolazak kineskih vojnika bit će gorka pilula koju će morati progutati, posebno ako se uzme u obzir ogromno sudjelovanje Kine većini ekonomija Latinske Amerike. Ovo je jasan znak i da se Kina pridružuje Rusiji kako bi joj pomogla da očuva svoje i zajedničke vitalne interese u Venezueli.

Zasigurno su Moskva i Peking primili na znanje nedavnu izjavu predsjednika Trumpa da namjerava razgovarati s ruskim i kineskim kolegama o Venezueli, što znači da čelnik Bijele kuće više ne razmišlja o bilo kakvoj vojnoj intervenciji, bez obzira na retoriku američkih dužnosnika. Bez sumnje je raspoređivanje Kineza u Venezueli ujedno i prekretnica u krizi zemlje. Na vrlo važnoj razini je Kina potvrdila spremnost i sposobnost da spasi Madurovu opkoljenu vladu. Peking nije samo naglasio da je zainteresiran za njega, već i da je globalni utjecaj Kine u porastu. Naravno, Kina se pridružila Rusiji i čvrsto odbacuje “Doktrinu Monroe”. Stoga se na više načina izlazak Kine iz njezinih granica može smatrati prekretnicom u svjetskoj politici.

Nakon američke prijetnje i Kina poslala svoje vojnike u Venezuelu!

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nato Bato
5 godine prije

što će oni tamo ? nalit par betonskih otoka

samo tako
5 godine prije

Jadan Bolton, baš mi ga je žao

Šok
5 godine prije

usa neće napasti venezuelu
ali će udariti po ruskim i kineskim interesima
na drugim mjestima
rusija bi mogla imati problema u ukrajini ili sa gruzijom
kina sa ujgurima ili spratly otocima

Alen
5 godine prije

Mexican standoff u venecueli , vjerovatno se borba onda premjesta na drugu tacku ..

Njonjo
5 godine prije

Da li si jeo?
E to vam kineski pozdrav kao bok.ili des ba sto ima. Upucuje na cinjenicu da su bili gladni i klanjaju se bogu novca.tj jako vole novac

Alen
5 godine prije

Jos jedna stvar jako bitna , nakon sto su im rusi odsjekli bliski istok i tamosnju kontrolu nafte isto je uradjeno i sad u venecueli…
Dakle vec sad usa je izgubila , jedino sto treba faktor vremena da ih dokrajci…

Red Dog
5 godine prije

Ja pocinjem zaliti murikance. Pokusavaju kompenzirati za to sto su slabi glasnom drekom. Prozirno i zalosno 🙁 Pametno od Putina da se ne usadi tamo, iako mu je Venecuela dosla kao kec iz rukava. Problem logistike. Iako nenamerno, on je trpeo glavni udar americke frustracije do sada. Nije uradio nista posebno, samo je povukao crte od kojih nije odustao, i pustio murikance da se povrede sami. Ali je uvek vodio racuna o logistici, da to bude u blizini Rusije, da se ne rasiri previse. Jer rat ne dobija srce junacko, vec logistika. Sto je dalo prilike kinezima da se raspojase. Kina ima impozantnu vojnu silu na papiru, ali jos neproverenu u uslovima modernog ratovanja. Pari mi se da traze priliku da se dokazu. Jer Kina ima samo jos nekih 15 godina dok joj piramida starosti ne bude kao zapadna. Sad je vreme da se zauzmu polozaji i etablira status od… Čitaj više »

Ivo
5 godine prije

amerofili na aparatima. burt vidi blještavo svjetlo…

Laki Topalović
5 godine prije

Prije bih rekao znak nove kineske politike u svijetu. Do sada je uvijek bilo “Ne komentiramo ono što se događa u drugim zemljama. Hvala. Sljedeće pitanje?” Sada ne da su “komentirali”, nego su baš komentirali….

Siniša
5 godine prije

Stigli neki novi klinci.

PrahaMilan
5 godine prije

Sjecate se nekik tu na portalu Logicno kad sam na samom pocetku krize u Venezueli napisao da nema nista od americkog napada,da je Gaudo jedna velika figurka koji je jako naivan .Mnogi misle kad pisem da je Kina novi globalni centra da pisem dezinformacije.Sve je to vec poslozeno,Kina kao novi globalni centar i Rusija koja rijesava globalne probleme koje stvara americka drzavna elita koja je u banani,sjedne strane njihova nesposobnost i sa druge strane Trump koji ih melje punom silom.Kina i Rusija kao novi globalni cnetri upravljanja u svijetu uz podrsku globalista,jasno dali do znanja americkoj drzavnoj eliti d a je njihovo vrijeme terora,prijetnji proslo,sada nastupaju drugi igraci.Sve ide svojim tokom,globalisti perfektno to rade,dani su odbrojani Gaudu i svima onima koji su mislili da ce realizirati svoje planove u Venezueli.Uz sve to,Venezuelski problem americka drzavna elita realizirala a istovremeno pokusala 22.3 nemire u Kazahstanu kako bi zabavila Rusiju na tom… Čitaj više »

Pajo
5 godine prije

Tako je bilo i u Siriji najava Kineza sa vojskom
evo samo sto nisu
hahaaaa cuj Kinezi
hahahaa

Decko sa ulice
5 godine prije

Rusija i Kina,
sa novom taktikom.
Ne ulazi se u pomoc napadnutoj drzavi nakon sto pocne rat,
nego PRIJE nego pocne.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Neka presednik Si posalje u Venecuelu 1 milion vojnika heheee moze to Kina itekako tako je bilo u Koreji za vrijeme kaubojske agresije….samo jedno jutro u cik zore osvanulo milion vojnika i na toj liniji je ostalo tako do danaske nazalost podijeljen 1 narid zbog zlotvora.
Dakle milion kitajaca svaki s kalasnjikovom i krenu k granici imperije zla…pozobali bi cijelu Cemeriku heheee

Splitexpress
5 godine prije

Prirodna bogatstva Venezuele su takva da intervencija ne košta ništa,a kombinacija partnera u igri je takva da Amerima ne pomažu ni sankcije,što je još važnije Kinezi bez problema kupe svu naftu i željeznu rudu, tako da zbog sankcija ni ne trebaju izlaziti na trziste?Pravi penicilin za svjetskog policajca,ni tweeter ne pomaže?

John Galt
5 godine prije

Zamislimo da je planet zemlja kafić u kojem je Venezuela najzgodnija ženska oko koje se vrte najjači frajeri, Amerika, Rusija i Kina. Kako to obično biva, došlo bi do prepirke i naguravanja oko nje. U trenutku kada bi Amerika pozvala ili Rusiju ili Kinu ili oboje izvan kafića da to riješe muški šakama, ni Rusija ni Kina ne bi izašle iz kafića iz jednostavnog razloga: Amerika je jednostavno prejaka vojno, tehnološki, financijski, logistički itd. Ni Rusija ni Kina nemaju vojsku niti opremu izvan matične zemlje dok Amerika ima stotine tisuća aktivnih vojnika po cijelom svijetu i u neposrednoj blizini i Kine i Rusije. Deseci tisuća vojnika su u Japanu, J. Koreji, Njemačkoj i Bliskom istoku. Amerika realno može pješadijom napasti i Kinu i Rusiju. Njihovi nuklearni nosači aviona slobodno plove svim morima svijeta dok s druge strane Rusi imaju jedan dizelski koji im se pokvario pred očima cijelog svijeta pa… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI