Nakon američke prijetnje i Kina poslala svoje vojnike u Venezuelu!

Kineska vojska
55 komentara

Venecuelanska vlada je 27. ožujka dobila prvi kineski teretni zrakoplov s važnom pomoći latinoameričkoj zemlji. Zbog strateške suradnje dviju zemalja, Kina je isporučila 65 tona lijekova Venezueli. Dostava je jedna od mnogih, prema vladinim dužnosnicima.

Tariq Al-Aisami, ministar industrije i nacionalne proizvodnje Venezuele, istaknuo je važnost isporuke kao čin izvršenja suvereniteta, dodajući da su “agresija, terorističke akcije, blokada i financijski progon koje trpi Venezuela bez presedana u bilo kojem drugom dijelu svijeta”.

Kineski veleposlanik u Venezueli ponovio je kako je latinoamerička nacija “strateški partner i integralni prijatelj”, ističući uvjerenje “da su venecuelanski ljudi sposobni održati mir”. Izjava je uslijedila ubrzo nakon što su Sjedinjene Države opetovano zaprijetile Ruskoj Federaciji i drugim nacijama za njihovu vojnu potporu Venezueli.

Medicinska pomoć iz Kine u zračnoj luci u Caracasu
FOTO – Medicinska pomoć iz Kine u zračnoj luci u Caracasu

Bolivarska vlada Venezuele i Narodne Republike Kine su dugogodišnji saveznici i strateški partneri. Odnosi između dviju zemalja su se uvelike povećali s bivšim predsjednikom Hugom Chavezom. Prije 1999. godine je kinesko-venecuelanska trgovina procijenjena na 500 milijuna dolara, dok je u 2016. trgovina iznosila 7,42 milijarde dolara. Dvije zemlje imaju sporazume o suradnji u energetskom i vojnom sektoru, a predsjednik Nicolas Maduro je zatražio i dobio pomoć od istočnog partnera za razvoj nacionalnog medicinskog sektora, prenosi agencija TeleSur.

Ono što TeleSur nije rekao, a saznalo se kasnije, je da je pomoć u lijekovima dopremila kineska vojska.

Naime, u okviru strateške suradnje je u Caracas s lijekovima doputovao kontingent kineskih vojnika, ali se ne navodi njihov broj. Jučer je kineski čelnik Xi Jinping najavio da Kina povećava svoje napore na uklanjanju korupcije u Kini i priprema se za dugotrajnu borbu protiv zapadnog kapitalizma i imperijalizma.

“Kina razvoj socijalizma u Venezueli smatra pozitivnim povijesnim korakom, izražavajući mu stalnu potporu od 1999. godine”, rekao je Xi Jinping.

Nakon što su Sjedinjene Države opetovano zaprijetile Ruskoj Federaciji i drugim nacijama za vojnu potporu Venezueli, Kina je odgovorila uključivanjem u ono što vojni stručnjaci nazivaju “vježbama i vojnim testovima”. Što je to točno vidjelo se u slučaju Sirije, gdje je svih godina rata bilo prisutno kinesko vojno i obavještajno osoblje, prije svega zbog ujgurskih terorističkih skupina na sjeveru zemlje, iako su se Kinezi trudili da budu što manje viđeni na bojnom polju.

Prema Međunarodnom institutu za istraživanje mira u Stockholmu, Venezuela je od 2010. do 2014. iz Kine uvezla oružja u vrijednosti 349 milijuna dolara, a Kina je daleko najveći vjerovnik u Caracasa. Od 2005. godine je pozajmila Venezueli 65 milijardi dolara.

Pokojni predsjednik Hugo Chavez otišao je tako daleko da je rekao da bi Mao Ce Tung Zedong i heroj nezavisnosti Latinske Amerike Simona Bolivar bili prijatelji da su živjeli u isto vrijeme. U međuvremenu, kineske državne banke pozajmljuju milijarde dolara latinoameričkim vladama. Od početka 2000. do u 2010. je Kina latinoameričkim zemljama osigurala više zajmova po povoljnijim stopama od Svjetske banke, Međuameričke razvojne banke i američke Ex-Im banke zajedno. U Kini odluke o kamatnim stopama donosi Odbor za monetarnu politiku Narodne banke Kine, koja upravlja s dvije različite kamatne stope, za kredit od jedne godine i stopu za jednu godinu depozita.

Kina je “ušla” u prodaju oružja 2011. godine, a prema riječima dr. Evana Ellisa, profesora latinoameričkih studija na Institutu za strateške studije i ratovanje američke vojske, “prvo s manje sofisticiranom opremom, kao što su radari i zrakoplovi za obuku pilota, a u novije vrijeme s oklopnim vozilima i rezervnim dijelovima”.

“Većina vojnog materijala koji je stigao 2017. je bila iz Kine, uključujući tenkove, streljivo, uniforme i pješačku opremu, kao i rezervne dijelove za rusku opremu”, izjavio je venecuelanski zapovjednik Nacionalne garde Antonio Benavidez Torrez.

Ruski portal FRN je u razgovoru sa srpskim vojnim stručnjakom Vladimirom Gujaničićem saznao “da je kinesko vojno osoblje očito stiglo zajedno sa 65 tona humanitarne pomoći za Venecuelu”.

“To je u medijima bilo podcijenjeno, ali na temelju naših unutarnjih izvora i potrage za slikama, fotografija kineskih vojnika u Venezueli nije postojala do 28. ožujka 2019. To je dio kineske politike širenja njihovih stavova i neslužbenih priča za zapadni tisak. Tako će kineski analitičari mjeriti odgovor zapadnih vlada, očekujući suprotna, ali još uvijek valjana mišljenja. Ukratko, ako zapadni aktivisti dobro reagiraju na tu ideju, onda će u Kini nastaviti s proglašavanjem vojne podrške, kao što se to dogodilo u Siriji, vraćajući slučaj Venezuele donositeljima odluka u Kini koji su neodlučni ili traže takve odgovore”, rekao je Vladimir Gujaničić.

Dvije zemlje imaju snažne sporazume o suradnji u energetskom i vojnom sektoru, a predsjednik Maduro je zatražio pomoć Kine za medicinski sektor, nakon oštrih ekonomskih i financijskih sankcija koje sprečavaju vladu u Caracasu da uveze medicinska i kirurška pomagala.

Fort Russ

Kineska vojska u Venezueli
FOTO – FANB i kineski časnici u vojarni u Caracasu
Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

Boltona će zaljepiti mozdani !

Milan
5 godine prije

Aferim, Aferim!

Amater
5 godine prije

Kraj američke dominacije….

Kile
5 godine prije

Fala ti bože da su ovi napokon u tandemu udarili

Decko sa ulice
5 godine prije

Pa naravno. Kina je jos prije mjesec dana rekla da ce poslati ljude i dignut cjelu novu el. mrezu u cjeloj zemlji. Kad imas prijatelje, kao Kinu i Rusiju, onda se to tako radi. Kako izgleda, Rusija i Kina postaju JEDNA SILA, koja se (ne) ocekivano pojavljuje i rijesava stvar. To bi sad moglo tako krenut bez zaustavljanja, SPRIJECAVANJE sukoba, i blokiranje US sa zavezanim rukama, PRIJE nego okrvave ruke. US ce polako ali sigurno biti “pritisnuta” uza zid. Nece imati nikakvog manevarskog prostora u internacionalnim relacijama, dogovorima, vecina relacija se pogorsala do nepopravljivosti. Rekao sam, da ce Rusi izroniti sa podmornicom da SPRIJECE rat, dosli su sa dva aviona i za sad sprijecili rat. Rekao sam da ce Kinezi poslati strucnjake i vojsku, poslali su. Jucer sam cuo Lazanskog da kaze da su Rusi branili Siriju, jer je to sat vremena avionom od Rusije. A Venecuela je daleko. Mislim… Čitaj više »

viktor
5 godine prije

Ko je sledeci? Iran..mozda?

Trubadur
5 godine prije

Dve stvari su po meni bitne, ako se prati Venezuela…. 1. zapišivanje USrA dvorišta sa strane Rusije i Kine, ili, da kažemo, projeciranje moči na USrA dvorište, i 2. nesposobnost, da gazda preokrene stvari u vlastitom dvorištu, koje je u istoriji preokretao sa Monrojevom lakočom u par dana…..Danas je svijet več multipolaran a u Venezueli, počinje strukturiranje tog multipolarnog svijeta, po principu, ko kosi a ko vodu nosi….

Klump
5 godine prije

Sem bil v vojni za Slovenijo 19 let mlad ,pa neču ja da pucam po prijateljima, uh da je tada bilo ovo svjetsko uređenje.Svane pjesma od Triglava pa do Venezuele ,pa do ruskog sibira i na kraju SMRT FAŠIZMU SVOBODA NARODU.(ako sam koga izostavio -znate da znam ,što znači bratsvo i jedinsvo).

esfvuzbewfvewbfzewcfzewczwaw
5 godine prije

Ako misle ozbiljno štiti svoje interese, Kina i Rusija, više ni jednu državu ne smiju prepustiti ciokaubojgusarima, trebali bi ih početi otimati ciozapadu da ih imaju što više uz sebe. Kina štancaj te nukleuse ko Huaweije jer će ti uskoro zatrebati………………….

fbslo
5 godine prije

Dobro je, da se čuje i Ruse i Kineze u toj priči.
A želio bi Ruse i Kineze i u Jemnu, pa od toga nema ništa.. Jemen je ko Bosna, nema nafte baš…

Satir und wasser
5 godine prije

I zmaja su probudili. Jasi Khalesi na zmaju i przi hijene. game of thrones….

IzzmetFekally
5 godine prije

neka im iran posudi par brigada….jedino iranci imaju muda oružano prkosit gazdi

MiLo
5 godine prije

Tesko narodu u drzavi za koju se zainteresuju veliki. Jedno je sigurno opljackat ce je samo je pitanje ko!

Tupko Glupko
5 godine prije

Oprobana metoda Amera – izvedeš državni udar, lupiš sankcije, uništiš gospodarski zemlju, demoniziraš vlast nudeći kolačiće i čari zapadne demokracije, ako je moguće izazoveš i ratni kaos i onda se čudom čudiš kada se isti okrenu Rusima i Kinezima koji nude mrkvu a ne batinu.
Trump je ovu oprobanu formulu ubacio u petu brzinu, ali zanimljivo da unatoč svm svojim odlukama i prijetnjama nije pokrenuo niti jedan rat do sada.
Valjda je svima do sada postalo jasno da radi na uništenju američke svjetske hegemonije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI