Slovačka prva EU zemlja koja bi mogla pristati plaćati plin u rubljima

Plin placanje rubljama
36 komentara

Slovački premijer Eduard Heeger nije isključio da će njegova zemlja morati kupovati prirodni plin od Rusije u rubljama nakon što je ruski predsjednik izdao dekret u vezi s tim, izvještavaju slovačke novine SME.

“Ako ovo (ruski zahtjev da europski potrošači plaćaju plin u rubljama) pretvorimo u slovačke termine, to znači da će slovačka plinska industrija prvo morati kupovati rublje za eure, a zatim od Gazproma kupovati plin u rubljama”, rekao je Heger. “Ovaj potez povećat će ovisnost Slovačke o Rusiji, a to nije samo energija, već i financijska.”

Napomenuo je da su “sumnje slovačkih vlasti u pouzdanost isporuke ruskog plina porasle nakon početka vojne operacije u Ukrajini”, a slovački premijer je rekao: “Stoga tražimo sa svim državama članicama Europske unije za alternativna rješenja za zaštitu naših obitelji i naše industrije.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o mehanizmu plaćanja prirodnog plina koji se isporučuje “neprijateljskim zemljama”, uključujući Europsku uniju, u ruskim rubljama.

Na temelju uredbe, klijenti u neprijateljskim zemljama moraju otvoriti račune u ruskoj valuti u ruskim bankama, a uredba će stupiti na snagu od 1. travnja, u petak.

IZVOR: fourals.com

Eduard HeegereuPlinrusijaSlovačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
2 godine prije

Pristali su oni davno svi plaćati, samo u javnosti glune dase.

2 godine prije

Ko tog plačanja u rubljima ništa još nije jasno. Imati otvoren račun u rubljima?
Šta to znači?
Za dobave u aprilu doči če račun kraja meseca ili početkom maja.
Tek tada če se znati. Jer EU če nakazati eure, znači svoju obavezu če ispuniti.
Šta če onda raditi Rusija, neznamo! Ako če u protuvrijednosti nakazati Gaspromu rublje, samo e Gasprom na gubitku…
Ali ako kaže, da plačilo nije izvedeno u skladu sa zakonom, to je druga priča…
Podsječa me na reformu pokojninskog zakona u mojoj zemlji.
Pitam ja njih, šta ta reforma donosi, šta se menja za mene…
“Pojma nemamo, sačekajte mjesec dva, da i mi saznamo, pa nas onda opet pozovite….”

Mlata
2 godine prije

Malomorgen…Brisel odlučuje! Mađari su jedini kojima je dozvoljeno soliranje te mi je drago što se Srbija graniči s njima!

2 godine prije

Tvrtke iz Europe će morati otvoriti račune u ruskim bankama ako već nisu. Tamo će eure konvertirati u rublje i tada platiti fakturu. Velika je razlika jeli ta banka/podruznica administrativno fizički u EU ili u Rusiji. Ako je u EU onda je to plaćanje u rubljima i jačanje rublje. Ako je banka u Rusiji onda je to ipak plaćanje u eurima i ne će imati većeg utjecaja na rublju dok god je Rusija pod ovakvim sankcijama

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Ne cudi .Slovaci u gospodarstvenom smislu , guraju , koracima ” od 7 milja ” !!! Vec , neko vrijeme , posebno u domeni transporta , proizvode , mnoge high end proizvode , najvise kvalitete po , relativno , pristupacnim cjenama I vrlo atraktivne te vrlo upotrijebljive , posebice sa stanovista , zapadnog kupca !! Povrh svega – u 90% slucajeva su to proizvodi , domace pameti ! Da navedem samo neke , mozete ih nac na njihovim , maticnim , visejezicnim , web stranicama . Torsus Praetorian , Tatra Trucks , AirCar by KleinVision ( mada ja preferiram Ruski Begalet Triton , cisto radi dimenzija I posebice cjene ) pa , zaboravio sam kako se zove , military truck , puno bolji od ijednog , postojeceg , danas pa zajednicko ulaganje sa Rusko & Ukro companijom na daljem razvoju podvarianti Sherpa pa sa GAZ om na razvoju onog ,… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

Pametan je premijer Slovacke – umjesto da daje pare rusima izgradice LNG terminal i moci ce da uzima plin od koga hoce.

Max
2 godine prije

Logično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI