Službeni Mossad kritizira Netanyahuovo otkrivanje iranskog nuklearnog dosjea

Netanyahu-Iranski nuklearni dosje
9 komentara

U travnju 2018. godine tadašnji izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je javne dokumente koji navodno pokazuju da je Iran izrađivao nuklearno oružje, što Islamska Republika negira.

Bivša dužnosnica Mossada Sima Shine rekla je u utorak da je u tijeku rasprava kako bi se utvrdilo je li bilo relevantno svijetu otkriti zapljenu, koju je obavila izraelska obavještajna agencija u pogledu iranske tajne nuklearne arhive još 2018. godine.

“Je li to bilo potrebno objaviti? Možda smo se mogli držati informacije i otkrivati ih pomalo, tijekom nekoliko godina”, napomenula je.

Shine je tvrdila da je Mossad samo tiho dijelio obavještajne podatke s kolegama poput inspektora Središnje obavještajne agencije (CIA), MI6 i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), “Iranci ne bi znali koliko smo im uzeli”.

Istodobno je priznala da je „politička klasa željela otkriti [detalje iranskog nuklearnog programa] kako bi pomogla [SAD-u] da se izvuku iz [iranskog nuklearnog] dogovora 2015.“, također poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA).

Jednostrani izlazak SAD-a iz sporazuma s Iranom

Dana 08. svibnja 2018., tadašnji američki predsjednik Donald Trump najavio je jednostrano povlačenje Washingtona iz iranskog sporazuma i započeo ponovno nametanje sankcija Iranu, što je uzvratilo postupnim napuštanjem vlastitih obveza JCPOA točno godinu dana kasnije.

Teheran je 2015. potpisao iranski ugovor s grupom zemalja P5 +1, uključujući Rusiju, SAD, Veliku Britaniju, Kinu i Francusku, te Njemačku. Sporazum je tražio da Iran smanji svoj nuklearni program i smanji rezerve urana, u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Administracija Bidena više je puta signalizirala spremnost za ponovni ulazak u JCPOA, dodajući da bi Iran trebao biti prvi koji bi se pridržavao sporazuma. Islamska Republika inzistira na tome da je lopta na američkom terenu i da bi Washington prvo trebao ukinuti svoje protu-iranske sankcije.

Što se tiče Shineinih primjedbi, one dolaze nakon što je Momeen Rezaei, savjetnik iranskog vrhovnog čelnika ajatolaha Ali Hamneija, sredinom travnja rekao da je Izrael uspio ukrasti nuklearnu arhivu Islamske Republike, što je očito postalo prvo javljanje od strane iranskog dužnosnika, vezano za operaciju Mossada iz 2018. godine.

„[…] Zemlja je bila široko izložena sigurnosnim kršenjima, a primjer je da su se u manje od godinu dana dogodila tri sigurnosna incidenta: dvije eksplozije i jedan atentat. […] Prije ovoga su ukradeni dokumenti iz cijele naše nuklearne [arhive], a prije toga je došlo nekoliko sumnjivih bespilotnih letjelica koje su obavljale određene aktivnosti,“ rekao je tada Rezaei.

Mislio je na dvije eksplozije na nuklearnom nalazištu Natanz, koje su se dogodile početkom ove godine, kao i na atentat na iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadeha 2020. godine, za koji je Teheran tvrdio da je djelo Izraela.

Netanyahu predstavlja iranski nuklearni arhiv

Ovi događaji su se dogodili nekoliko godina nakon što je tadašnji izraelski premijer Benjamin Netanyahu pohvalio Mossadovu operaciju zauzimanja ogromne iranske nuklearne arhive, u svome govoru, koji je bio održan uz vidljivu pozadinu na kojoj se jasno vidjela arhiva Irana uz fotografije.

“Prije nekoliko tjedana, u velikom postignuću naših službi, Izrael je dobio pola tone materijala unutar ovih trezora. I evo što smo dobili. 55.000 stranica. Još 55.000 datoteka na 183 CD-a. Sve što ćete vidjeti točna je kopija izvornog iranskog materijala,“ rekao je Netanyahu u travnju 2018.

Govorio je kako je njegov ured rekao da je “otkrivanje nuklearne arhive Izraelu dalo ogromne strateške prednosti, što je primijetio i [tadašnji američki predsjednik Donald] Trump, kad je istupio iz nuklearnog sporazuma i proglasio sankcije Iranu”.

SAD i njihovi saveznici, uključujući Izrael, neprestano optužuju Iran da pokušava razviti nuklearnu bombu, a Teheran inzistira na tome da je njegov nuklearni program mirnodopske prirode.

iranMossad
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 godine prije

Bibijev cirkus s javnim pokazivanjem ‘brda’ ukradene dokumentacije se pokazao kao velika lakrdija 2018-e jer je bio predmetom sprdnje čak od strane američke obavještajne zajednice – naime oni su prošli kroz dostavljene ‘obavještajne’ podatke i utvrdili da velika većina uopće nije relevantna i da se uglavnom bavi poviješću pokušaja dobave materijala.
Na kraju je Bibi bio ljut kao dijete jer ga nitko ne shvaća ozbiljno, a najbolji dokaz je da njegova prezentacija gomile nebitnog smeća nije odjeknula u javnosti niti imala ikakve dodatne reperkusije. Čak su i MSM novinari prošli kraj te priče kao pored turskog groblja jer se ni euroatlantski kolumnisti nisu osvrnuli na (čak i po njihovim mjerilima) plitke pokušaje diskreditacije Irana.

Dokurčilomi
2 godine prije

Dobro a što je s Izraelskim nuklearnim programom ili se o tome ne smije pričati?

Kažun
2 godine prije

Pa,imao je Bibić jaki dokaz.Ona bomba
kopirana iz crtića “Ptica trkačica” koju je
pokazivao u UN.

Diego Delgado
2 godine prije

Ha ha ha koja dobra šala.
Šta je vama pa neće ćifto na ćiftu, svi se oni drže zajedno više nego ostali narodi, da se ostali dio svijeta drži kao oni nebi nam oro radili, podijeli pa vladaj.
Oni drže banke, medije, novine, internet, radija sve tražilice itd. itd, jel’ mislite da je to slučajno?
Varate se, ćifto misli 5 koraka unaprijed ali pada i njima mrak polako ali sigurno.
A sotonyahu kojeg naš anemični lizguz zove bibi je obični koljač krvavih ruku, obojica.
Krv nevine Palestinske djece, žena i staraca je na njegovim rukama….
Allah vidi sve…..

Max
2 godine prije

Takve informacija bi trrebala biti tajna. Ali to je ionako lažni materrijal jerr iran nema nuklearno naoružanje.

Vutra
2 godine prije

mosad ih jebe i nema namjeru prestati, nevjerojatan je broj sabotaža i “nesreća” u zadnje vrijeme, sve me podsjeća na onaj famozni priručnik što je cia 60_ih publicirala u izazivanju nereda i nepovjerenja u državi, iran je multipolarizirana država sa još uvijek prisutnim šah_nostalgičarima i onim komunistima mudžahedin khlak, teško bi bilo uopće razmišljati o nekakvim diverzijama da mosad nema svoje agente i pristaše u iranu. iran podupire tzv. osovinu otpora prema izraelu, palestince i ostale “ugnjetavane” arape no mosad dobro pozna arapsku psihologiju, zna gdje su tanki i lako unutar samog izraela regrutira suradnike, npr, poznato je da uhićuju i djecu od 10_ak godina, sve kako bi roditelje prisilili na suradnju, jednom kad suradnje krene obično se ne prekida jer će arapi ubiti svakog za koga otkriju da je radio za mosad. tak malo po malo izraelci imaju jako razgranatu mrežu suradnika u arapskom a samim time i u… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI