ŠOK NA ZAPADU – 57 rublji za dolar – Zapad plaća ruske troškove rata, a mi glupost domaćih političara

Putin i Rusija
213 komentara

Ruska rublja je jutros probila sve granice i još više ojačala u odnosu na dolar i druge zapadne valute. Za jedan dolar jutros ste mogli dobiti samo 57,2 rublje, a tri mjeseca ranije, čak 140 rublji.

Zapadni svijet je u panici, jer svaki dan sve više dolara i eura se slijeva u proračun Rusije, koja zarađenom razlikom financira sukob u Ukrajini. Rusija je neprijateljskim zemljama nametnula plaćanje plina i nafte rubljama. Zapadne sankcije imale su za cilj ugroziti rusko gospodarstvo i oslabiti rublju, međutim novac se slijeva tamo gdje se najviše izvozi, a to je danas Rusija koja posjeduje velike prijeko potrebne rezerve plina i nafte. Što je najvažnije, Rusija posjeduje mrežu plinovoda za koju Europa nema alternative.

Prema nekim izvješćima, u Rusiju se slije 60 milijardi dolara mjesečno, što je dva puta više nego prije sukoba s Ukrajinom. Rusi koji plaću dobivaju u rubljama, sada mogu za duplo manju cijenu ljetovati u Turskoj koja je otvorena za ruske turiste.

Države Balkana, osim Srbije i BiH, koju u ovoj situaciji čuva srpski konstitutivni narod, odbijanjem sankcija Rusiji, plaćaju ceh zapadnog ludila. Politički poslušnici postavljeni od strane zapadnih obavještajnih službi, slijepo vode narod u provaliju.

Ne, ovdje se ne radi o nikakvoj rusofiliji, već o poštovanju slobodnog tržišta zapisanog u temeljima svih ustava zapadnih i balkanskih država.

Što će se dogoditi sljedeća tri mjecesa, malo tko zna, ali vjerojatnost da ćemo doživjeti neviđeni svjetski gospodarski šok, vrlo je velika.

rubljarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
213 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
1 godina prije

Kad je rublja vezana na zlato i rečeno da zapadni partneri moraju plačati u rubljama rekao sam da je to genijalan potez…..
No, gotovo sva moja okolina je počela govorit da je putin ludak a ja budala………
Kakogod…..u zadnje vrijeme rijetko ko da me gleda u oči he he…..samo nešto o vremenu pričaju i tako to.
Prc……

Tmujo
1 godina prije

Popravite naslov.

duki
1 godina prije

Ima li što naš ministar”kladara” reći na ovo !

Kalle balle
1 godina prije

Na zapadu se ne igra sah nego se love pokemoni. Hahaha

Мунгос
1 godina prije

Евро и Долар слабе у односу на Рубљу. Можда не зато што је Рубља толико јака. Можда зато што Евро и Долар девалвирају. Сами од себе. Не баш сами од себе, него од превише штампања своје валуте. Изгледа да је и сорошоиде дохватила она змија са чувене југословенске новчанице са сликом Ј.Б.Тите. Па се змија незадрживо одмотава, одмотава, видели смо то.

Šele
1 godina prije

Nemojte da mislite da će Švabo i Englez propasti, daće biti gladniji od vas,nas,smislili su oni nešto što nama još ne dolazi do malog mozga,treba biti oprezan,ako oni stvarno budu gladni,oteće vam,nam,dvije trećine hrane,tako da ćemo biti mi gladniji,naći će fašisti način,preko svojih jataka,naših politićara,a isto tako i Putko i Rusi igraju po istim notama,znaju oni dobro dokle treba igrati,ovo oko tečaja im dođe kao nagrada za dobro određen posao,do jeseni,

Mölltaler
1 godina prije

Problem je u tome što su iz ruske vlade rekli da im ne odgovara da rublja bude jača od 60 rubalja za dolar. To im je crvena linija tako da će morati ići na rušenje vrijednosti svoje valute kao što su često bili prisiljeni raditi i švicarci.

łedeno doba
1 godina prije

izvještaj iz mainstream medija, koji faktički otkriva Trumanov šou: Europa u sve većoj dilemi: ‘Što ako Kijev doista pobijedi? Tek to bi mogao biti ogroman problem…‘; Neke zemlje potiho zagovaraju rješenje sukoba koje će Moskvi ‘sačuvati obraz‘? Nakon tjedana provedenih u brizi oko toga što će se dogoditi ako Rusija ‘pregazi’ Ukrajinu, zapadnoeuropski čelnici sada su zabrinuti što bi se moglo dogoditi ako Ukrajina doista pobijedi, piše utjecajni portal Politico. Nedavni uspjesi Ukrajine u potiskivanju ruskih snaga s dijela okupiranih teritorija potaknuo je europske čelnike, od Francuske preko Njemačke do Italije, da zaključe kako je nekoć nezamisliva ukrajinska pobjeda sada posve realna mogućnost, prenosi Jutarnji. Čak i u trenucima dok europski čelnici javno suosjećaju s ukrajinskom borbom te su se u nekim slučajevima potrudili u širokom opsegu podržati tu zemlju, oni također strahuju da bi ono što je francuski predsjednik Emmanuel Macron prošlog tjedna nazvao “ponižavanjem” Rusije, moglo stvoriti posve… Čitaj više »

Sve naopako
1 godina prije

Da podsjetimo,
1.Rublja je vezana za zlato, njega “vrijednost” se mijenja iskljucivo sa cijenom zlata
2. 80 posto svih deviznih prihoda uzima Drzava I pretvara u rublje
3. Nema slobodne trgovine rubljom
444. Pojavljuje se nestasica deviza, uvoznici u problemu, nema love za repromaterijal

Sve naopako
1 godina prije

Nadopuna
Legalno se device ne mogu kupit,
Crno trziste, na ulici, je ovih dana oko 175 rublji za dolar

Liku
1 godina prije

Kako samo “sahista” handri tzv. Zapad kao da je on, ne samo “predsjednik” Rusije vec i guverner Centralne banke Rusije koja i po Ustavu Ruske federacije funkcionira neovisno od drzavnog aparata i jeste PRIVATNA BANKA i jeste nejvisi stub vlasti u svakoj tzv. drzavi svijeta. Sta kaže Ustav Ruske Federacije, član 75, stav 2: „Zaštita i obezbjeđenje kursa rublje osnovna je uloga Centralne banke Ruske Federacije, što ona ostvaruje NEZAVISNO od drugih organa državne vlasti”. Šta je, dakle, u pitanju? “Bank Rosiji” zapravo je PRIVATNA BANKA, koja se ne nalazi pod kontrolom države, već ispunjava direktive Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). U prevodu “Bank Rosiji” je Rotsildova banka. U Rusiji prosječan građanin živi na egzistencijalnom minimumu, uprkos neobično velikim prirodnim, a naročito energetskim resursima koje ova zemlja poseduje. Bez ikakve sumnje – to je veliki paradoks. Zašto je to tako? Odgovor nije jednostavan niti jednoznačan. Jedan od njih, veoma važan, leži… Čitaj više »

Dragan
1 godina prije

Pogledajte Ukrajinu na Karti!! Zbog te Točkice na karti svi ostajemo bez Hrane?? Ulja??
Moraš biti stvarno Naivan… Samo Ukrajina hrani Planetu Zemlju??? I samo PŠutin je Agresor .. A ostali su divne duše..

Junge
1 godina prije

Sve je to lijepo sto Rublja raste. To dokaziva da planovi NATO g* ne idu po njihovim zeljama.
Medjutim ima granica do koje ruska vlast zeli da Rubalj raste.

Zato nek raste prema ruskom zakonu ponude i potraznje.

Dragan
1 godina prije

Još par dana Hr će prodati Hr narod Poznatoj gupi The WHO!!

Mirko
1 godina prije

Prejaka Rublja opet nije dobra jer to dovodi u deflaciju..ovo jacanje Rublje moze bit i problem za Ruse

nekoime
1 godina prije

Ako to može utješiti zapadne gospodare sankcija, pšenicu će vjerojatno plaćati zlatnim zubima, a titan i slične metale organima za transplantaciju.

1 godina prije

A onda slijedi preokret, počev od 1 ₽ = 1.01 $, pa kad prođe i ta godina onda 1 ₽ = 57 $, tri mjeseca kasnije 1 ₽ = 140 $. A nedugo potom će se $ pretvoriti u bezvrijedan papir (i u bezvrijedne bitove na diskovima u bankarskim serverima) i u USA će se prijeći na robnu razmjenu. 😛
A dobro, malo sam se prepustio fantazijama, ali koji put je i to dobro za dati sebi malo snage i strpljenja za izdržati sve ovo. 🙂

tuf
1 godina prije

Treba ostati s nogom na lopti pa priznati da nije šteta tako jednosmjerna i isključivo na zapadnoj hemisferi – imaju Rusi strašnih gubitaka prije svega u tehnološkom sektoru, gdje već povlačenje Siemensa uzrokuje goleme probleme za sve industrijske pogone sa SCADA sustavima. Stali su radovi na novim bušotinama, Rosatom ne može nastaviti s radovima na ogromnim projektima poput Akkuyu nuklearne elektrane (5GW) u Turskoj, nastaje problem s održavanjem civilnih zrakoplova kao i nabavka procesora za komercijalne servere. I sami priznaju da ovo nisu područja na kojima se mogu čak i srednjeročno naći alternative – znači poprilična pušiona. Milijuni automobila početi će imati problema sa servisima i nabavkom originalnih dijelova. A o konzumerističkoj elektronici da i ne govorimo, jer se čak i kineski Xiaomi priključio sankcijama (Kinezi su smanjili izvoz proizvoda u Rusiju već 30% tijekom prošlih mjeseci, te blokirali financiranja putem državnih banaka). Ali. U narednom periodu će fokus svjetske… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Nama prijeti slom ali ne i Rusiji.

gargamel
1 godina prije

Putin je izgleda stvarno božji dar. Prvo je iskorijenio kurtonu, sada dolazi obesitas na red, tu mislim uglavnom na one sa BMI preko 30.Mada moram reći, ponekad se zamislim nad onim, što nam servira Ledeni.Nije da se slažem, ali zdrava doza skepse nije na odmet.

neutralan
1 godina prije

Nebitno ko placa samo neka se trijebe medjusobno tamane.

99 .
1 godina prije

Ekipa sve pohvale ISTINA bez obzira na cijenu (reklame) papir dolar rublja idu ka RAVNOTEŽI aonda BUM sve se ruši BAŠ SVE popir dobar za TAPETE za potpalu reciklažu oprostite svi ai za tTOALET
Pozdrav EKIPI i autoru teksta

1 godina prije

@ Stock , šta ovo Elvira radi , bem joj !

gle logike
1 godina prije

Da covjek ne povjeruje kako se srbi raduju ali zasto pa raduju se sto placaju visoke cijene derivata i hrane koju im je rusija namjestila napadajuci svoje susjede isto sto je srbija napadala svoje susjede pa nemaju zdrav razum , proklinju evropu a plizne po evropskim zemljama moleci za posao a u rusiju nece ni u obilazak vidis koliko su prokleti.

Rimtutituki
1 godina prije

Rublja oficielno 70 za dolar a na ulici dobijes 177rublji. Sta je to?

farree
1 godina prije

Meni ovo lici na Melvilla i njegovog Mobby Dicka. Monstrum (Kit, Muslaiman, Purin, Rus…ili bilo ko se suprostavi narativu) mora biti unisten po svaku cijenu, cak i cijenu samoubistva. Ovo je jako karakteristicno za cijelokupnu “zapadnu civilizaciju”

1 godina prije

Gosbank…
Ovo je bila jedina operativna banka u zemlji između 1930. i 1987., četiri godine prije pada SSSR-a.
Bila je to središnja banka, sada izumrla.
Bila je to središnja banka Sovjetskog Saveza (SSSR).

-Osnovana je 1921. godine.
-Uz Gosplán i Gossnab, Gosbank je bila jedna od tri ekonomska tijela SSSR-a.
-Vlada je putem Gosbanke provodila svoju gospodarsku politiku.
-Njegove funkcije uključivale su pružanje likvidnosti tvrtkama i pojedincima, kao i omogućavanje planova koje je osmislio Gosplán.
-Godine 1987. Gosbank je počela imati konkurenciju.
-Pada, zajedno s Vladom SSSR-a, 1991. godine.

Možeš li se potruditi i naći informacije o današnjoj centralnoj banci?

Hagar
1 godina prije

Zapad radi on sto i jest cilj. Novci su vec odstampani koronom i hiperinflacija je zagarantirana. Trebalo je samo nekog optuziti za to pred narodom da se mogu pojaviti kao spasitelji koji uvode novi komunizam i svjetsku vlast da se takvo sto “vise ne ponovi”.Groteska. Upamtite, glad i hiperinflacija je vec zagarantirana. Sad rade da uniste obitelj te da djecu odgaja drzava tj svjetska vlada. Al vidim da narod sve to zasluzuje

hiber
1 godina prije

Cijeli smisao sankcija je da se utvrdi neprijatelj, odnosno nevaljavstvo. Dakle, sami tečaj nema neke veze sa tim. Referentna cijena barela se vrti oko 110 dolara. Ocito imaginarni trčaj nema nekog uticaja. S obzirom da je Rusija u vručem ratu njena mjera se broji u inflaciji projektila koji padaju na njene vojnike. A taj broj se utvrđuje u američkom kongresu a ne u Europi ili tečajem rublje koji utvrđuje ruska centralna banka.

Mat
1 godina prije

Udri jace……manijace.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Još malo i prestat ćemo živjeti ”kao u Europi”…

P.S.
Rusi Europljanima šalju fotografije svojih računa za plin i benzin.
Na Tik-Toku objavljuju snimke kako se po tri sata kupaju i tuširaju…

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Norvežani kažu da će cijena plina u Europi premašiti 3.000 dolara za tisuću kubika.
Ursula von der Leyen kaže da se tim Rusima ne može vjerovati…
Medvedev je rekao da će biti 2.000 dolara….

P.S.
Zna li se jel’ Macron danas nazvao Putina? 
Zabrinut

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

”Živjeli bismo deseterostruko bolje da smo uveli sankcije Rusiji.”
Vučić

P.S.
Halo, Vladimire Vladimiroviču, podigli ste nam cijene, ali niste digli plaće. Kako to? 
I smanjite poreze! Ljudi se žale.
Tko je to?
Scholz, Olaf Scholz

Osam Šezdeset
1 godina prije

Ko ima viška para, kupovati rublje! Kakvi euri, bitkoini i ostale navlakuše…

Majk Majers
1 godina prije

Sve je to planski jer rat u Ukrajini mora trajat dugo, šta duže da bi se iscenirala nestašica hrane i energenata. Zapad (SAD točnije) financira obe zaraćene strane a onda se u finalu i sami priključe. Već viđeno, povijest je učiteljica

Brkan
1 godina prije

Pamtim vremena kada je 1 rublja ima vrijednost 4 $ !
Kad promislim, nije to bilo bas ni tako davno, samo sto se drzava tada zvala SSSR.

1 godina prije

lako za to sha je pametno ili logicno..upakirao si jednostavno a kvalitetno.kako je rekao jedan novinar-MALO JE UVIJEK BOLJE OD VECEG-.vise ti vrijedi bliznja obitelj i 2,3 prijatelja nego 1000 facebook pajdi.hvala.

Kemičar
1 godina prije

Jel neko zna di se mogu kupit rublji?

Rimtutituki
1 godina prije

Nemoj da cam po 100 puta pisem,,imali ste to iskustvo 90tih, sluzbeno za dolar dobijes 57 rublje a na ulici 175,isto kao 90tih sa ju-dinarom

Rimtutituki
1 godina prije

Nekvalitetna i tanka je diskusija ako samo jedni drugima dajemo za pravo,sah-mat,propade usai uk itd. Nije yo bas tako rodzaci moji,ja bih volio ali nije tako.pokaza usa ovdje zavidan kapacitet i organizacije,i propagande i dostavljanja,tj logistike. Npr ha sam time zatecen,mislio sam ode ger ita na jednu stranu, poljska kontra,Francuska na sredinu,kad kurko. Ako Rusi shvate da im je bolje zivjeti iao u 80ti ali zuvjeti onda ok,ako ne odose u tri p.materine.treba nam zivkja diskusija,iako bi svi volili da bude sah mat,nije jos ni blizu

tincek
1 godina prije

Nisam strateg ni ekonom, samo ću vam ispričati što mi kolega Rus kaže. Ima plaću u eurima, mjesečno zbog jake rublje može kupiti 30 posto manje. Sve cijene u Rusiji su išle gore a place su ostale iste. Kaže da većina Rusa podržava Putina. Objašnjava mi povijest u kojoj su Rusi bezgrešni

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI