Šok u Bijeloj kući – Trump sumnja da Bannon organizira curenje povjerljivih podataka

Stephen Bannon
12 komentara

Prema obaviještenim izvorima, američki predsjednik Donald Trump sumnja da curenje povjerljivih informacija o radu američke administracije organizira jedan od njegovih najbližih suradnika – Stephen Bannon.

Prema izvorima, nakon što je krajem srpnja za novog šefa osoblja Bijele kuće imenovan John  Kelly, umirovljeni general marinaca, Steve Bannon je imao puno manje mogućnosti da se sastane s američkim predsjednikom, prenosi portal Axios.

Kako javlja Axios, za razliku od brojnih drugih ključnih suradnika američkog lidera, Bannon nije otišao s Trumpom u njegov golf klub u New Jerseyu. U članku se također izrazila sumnja da će Bannon ostati glavni politički strateg američke predsjedničke administracije.

Bannonovi protivnici u Washingtonu su, prema izvorima, Trumpova kći Ivanka i njezin suprug Jared Kushner, koji je također služio kao pomoćnik američkog predsjednika.

Podsjetimo da početkom kolovoza viša savjetnica američkog predsjednika Kellyanne Conway nije isključila korištenje detektora laži, kako bi se možda tako identificiralo osoblja Bijele kuće koje novinarima dostavljaju povjerljive podatke.

Trenutna situacija u Bijeloj kući nadilazi scenarij raznih trilera i serija o spletkama unutar predsjedničke administracije, koji su jako popularni u zadnje vrijeme.

Novi šef osoblja, umirovljeni general John Kelly, preuzeo je dužnost i uveo disciplinu u cirkusu Ovalnog ureda.

Bannon se o svemu nije htio očitovati, a Trump je rekao da mu je drago što Steve Banon samoinicijativno nije htio putovati u New Jersey.

Trump je i ranije bio frustriran Bannonom, ali nikad nije imao šanse da ga se tako lako riješi. Sada svi očekuju da će odluku donijeti Kelly. Kao što je jedan viši pomoćnik rekao za Axios: “Kelly može odraditi prljavi posao”. Sada je Bannon izoliran i ima vrlo malo istinitih saveznika u Bijeloj kući.

Trumpov bijes prema Bannonu nije ništa novo, a Bannon je preživio pokušaj Jareda Kushnera da ga se riješi još u ranoj fazi uspostave uprave.

Ključni ljudi u Bijeloj kući vjeruju da Bannon organizirao curenje podataka o savjetniku za nacionalnu sigurnost H. R McMasteru. Priče je objavio Breitbart News, gdje je Bannon prije ulaska u Trumpovu predsjedničku kampanju u kolovozu bio izvršni predsjednik. Trump je u četvrtak podržao McMastera kao “svoga prijatelja”.

Izvori bliski Trumpu su izjavili da je bio ljut zbog Bannonove opsežne suradnje s Joshom Greenom iz Bloomberga  na knjizi “Devil’s Bargain”.

U intervjuu za The New York Post u travnju je Trump odbio govoriti o Bannonu i proglasio se “vlastitim strategom”. Nakon toga, Bannon se smirio i privremeno otkupio kada je pomogao organizirati odgovor Bijele kuće Robert Muelleru.

Sada John Kelly mijenja dinamiku. On je zapovjednik vojnog tipa koji je u početku bio mistificiran, a potom užasnut kad je doznao za nemilosrdnu kampanju protiv McMastera koja je dolazila Breitbarta i drugih.

Kad je Reince Priebus bio šef osoblja, suočavao se sa svojim vlastitim problemima i Trump nije imao nikakvih mogućnosti da izbaci Bannona iz Bijele kuće. Priebus i Bannon su praktično postali saveznici u ratu protiv Jareda i Ivanke, ili “Javanke”, kako je Bannon naziva među suradnicima, vjerojatno se referirajući na njezino ”nečisto” slavensko podrijetlo ili prelazak za židovstvo, možda i jedno i drugo.

Bannon je rekao suradnicima da nema nikakve veze s kampanjom protiv McMastera i ”kako je to spontani napor baze”.

Izvor koji je upoznat s predsjednikovim mišljenjem je rekao kako Trump nije vjerovao da je Bannon bio nekakva marioneta zadužena za konzervativne medije.

Ali na pitanje zašto Bannon nije učinio ništa da zaustavio napade na McMastera koji su se objavljivali u Breitbartu, odgovoreno je da se to događalo rano u administraciji.

Najbolja karta ne koju Bannon može igrati jest da bude važan glas unutar Bijele kuće i ključna veza Trumpa s populističkom nacionalističkom bazom.

Bannon je svjetonazorski više usklađen s predsjednikom od mnogih drugih Trumpovih pomoćnika. Bio je na pobjedničkoj strani u brojnim unutarnjim političkim bitkama, uključujući i onu s  Trumpovim povlačenjem iz sporazuma iz Pariza i novog agresivnog skretanja protiv Kine po pitanju trgovine i navodne krađe intelektualnog vlasništva. Bannon je žestoko podržavao tu politiku.

Steve Bannon se nikako ne slaže s McMasterom. Njihovi svjetonazori su dijametralno suprotni, jer Bannon smatra da globalisti predstavljaju najveću unutarnju prijetnju Trumpovom predsjedništvu i mogli bi ga nagovoriti na nove inozemne intervencije.

Ostaje pitanje kako bi dvojica republikanskih najvećih donatora, Bob i Rebekah Mercer, reagirali da Kelly otpusti Bannona u Trumpovo ime? S obzirom na financijsku potporu koju su dali Bannonu i Breitbartu, bi li se okrenuli protiv Trumpa, kojega su ranije zdušno podržali? Potom, kako će Trumpova baza reagirati na Bannonovo progonstvo?

Kakvu vrstu štete sam Bannon može počiniti, ako ga se izbaci iz Zapadnog krila Bijele kuće?

Sve su ovo pitanja na koja nema odgovora, ali ostaje činjenica da je jedan od organizatora curenja podataka vjerojatno otkriven. Na opće iznenađenje svih, to je gotovo sigurno Steve Bannon.

Tko je Stephen K. Bannon – Siva eminencija Trumpove administracije

Bijela kućacurenje informacijaJohn  KellyStephen Bannon
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Imenjak
6 godine prije

nije mi jasan ovaj clanak. citajuci ovaj portal, zakljucio sam da su globalisti protiv trumpa, zatim da globalisti pikusavaju svrgnuti trumpa, te da se globalisti infiltriraju u trumpovu administraciju. ovaj bannon sumnja da globalisti hoce svrgnuti trumpa, rastezuci ga po medjunarodnim frontovima, a trump ga se zeli rijesiti jer globalistima (bloomberg, to znam od ranije) predsjednicke tajne. ko u papir, kamen, skare.

Laki Topalović
6 godine prije

Ja sam razumio da svi igraju protiv svih, a svi iza leđa Trumpu. Teško ih je svrstat u neke kategorije. A ovaj cirkus se vid i po izjavama Trumpa, danas jednu sutra drugo.

Alen
6 godine prije

Ukratko ,raspadaju se… Manje bitno ko,kako,sta…. Neka se zutilo zamara s tim…

StarDam
6 godine prije

Što se dogodilo Anakinu Trumpu?

žrec
6 godine prije

Je, da, Bannon organizira curenje podataka Stonu koji to prosljeđuje Alexu Jonesu. Potonja dva bi dali ruku u vatru za Trumpa. S druge strane, oni koji prosljeđuju informacije Trumpovim neprijateljima u MS medijima, očito mogu biti sigurni.

tuf
6 godine prije

Kojim god oni imenom stvarali dimnu zavjesu, meni se i dalje Jared Kushner cini kao najveca krtica / stetocina u trenutnoj americkoj administraciji. Taj gad ima dvostruki doktorat u spletkama.

Alen
6 godine prije

Kud ovo procuri

NYT Shocking Report: US “Ally” Ukraine Is Source Of North Korean Missile Engines

Iza_horizonta
6 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI