Zašto je Jonathan Pollard proveo 30 godina u američkom zatvoru zbog prodaje tajni Izraelu?

Jonathan Pollard
12 komentara

Američki državljanin Jonathan Pollard, koji je odslužio 30 godina zatvora zbog špijuniranja Izraela, stigao je u zračnu luku Ben Gurion. Dočekao ga je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Bivši mornarički analitičar Jonathan Pollard stigao je u Izrael nakon emigracije iz Sjedinjenih Država.

Pollard, 66-godišnji američki Židov, stigao je u srijedu, 30. prosinca, nešto prije jutra, privatnim zrakoplovom koji je u vlasništvu milijardera Sheldona Adelsona i odvezen je kako bi izbjegao javnost.

Gospodin Netanyahu izgovorio je hebrejsku zahvalnu molitvu za oslobađanje Pollarda, koji je proveo 30 godina iza rešetaka i još pet godina na uvjetnom otpustu.

Pollard, koji je rođen u Teksasu, radio je kao civilni obavještajni analitičar u Centru za antiterorističku službu mornarice u Marylandu, ali je počeo raditi za Izrael 1984. godine.

Izraelu je prodao osjetljive dokumente. Točan sadržaj nikada nije otkriven, ali na FBI-jevoj web stranici piše da je “količina informacija bila značajna”.

U vrijeme kada mu je pomagala supruga Anne, par je uhićen 21. studenog 1985. ispred izraelskog veleposlanstva u Washingtonu.

Pollard se 1986. godine izjasnio krivim za odavanje vojnih tajni Izraelu i doživotno je zatvoren.

Anne je također osuđena i provela je tri godine u zatvoru. Kad je otpuštena, razveo se od nje, rekavši da nije očekivao da će na njega čekati desetljećima. Kasnije se preselila u Izrael i on se na kraju oženio Esther koja je vodila kampanju za njegovo puštanje.

U studenom 2015. Anne je intervjuirao izraelski Channel 2 News i tvrdio da su ih Izraelci prodali.

Rekla je da ju je nazvao njezin menadžer iz Mossada dok su agenti FBI-a “obavljali raciju njihove kuće”, ali rekao im je da idućeg dana idu u 10 sati u izraelsko veleposlanstvo.

Ali kad su stigli, naoružani izraelski stražari odmah su im rekli neka odu, a FBI je čekao pred vratima veleposlanstva.

“Bilo je očito da će nas uhititi. Osjećam da su nam stvarno ukrali život“, rekla je Anne.

Ronald Reagan je u to vrijeme bio američki predsjednik, a Yitzhak Shamir, bivši časnik Mossada, bio je izraelski premijer.

Iako se Izrael kasnije ispričao zbog novačenja Pollarda, slučaj je narušio odnose između SAD-a i Izraela.

Unatoč tome što su SAD i Izrael bliski saveznici, uzastopni predsjednici odbili su pokazati milost i oprostiti Pollardu, jer se njegov zločin smatrao vrlo ozbiljnim kršenjem protokola.

Prošli mjesec kolumnist novina Haaretz Anshel Pfeffer napisao je: „Iako se Izrael snažno ispričavao Reaganovoj administraciji i na kraju se izuzetno potrudio  u smislu izmicanja izdaji, nikada se nije ispričao američkim Židovima što su ih kao kolektiv i kao pojedince stavili u situaciju da se moraju braniti od sumnje na podijeljenu odanost. Ta je izdaja u tijeku.”

Službena definicija antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust uključuje “optuživanje židovskih građana da su lojalniji Izraelu ili navodnim prioritetima Židova u svijetu, nego interesima vlastitih naroda”.

Pollard je iz zatvora oslobođen tek 2015., pod Obaminom administracijom i dobio je petogodišnju zabranu putovanja kao dio uvjeta za uvjetni otpust.

No, prošlog je mjeseca Trumpova administracija najavila je kako neće obnoviti zabranu putovanja, ostavljajući Pollarda i njegovu drugu suprugu Esther slobodnima za emigraciju u Izrael.

U kolumni u izraelskim novinama Hayom – koje su u vlasništvu Sheldona Adelsona – njegova supruga Miriam napisala je: “Zaslužuje živjeti u zemlji koja se prema savezniku odnosi s poštovanjem i mudrošću.”

Pollard je bio samo jedan od niza stranih agenata koji su uhićeni 1985. godine, u godinu koju je FBI prozvao “godinom špijuna”.

Te godine također je uhićen John Walker, specijalist za komunikaciju američke mornarice, koji je doživotno zatvoren zbog špijuniranja Sovjetskog Saveza. Walker je umro u zatvoru 2014. godine.

Službenica CIA-e Sharon Scranage također je osuđena zbog odavanja tajni svom dečku Michaelu Soussoudisu, rođaku ganskog predsjednika Jerryja Rawlingsa.

Scranage je bio zatvorena na pet godina, ali Soussoudis je osuđen na 20 godina, nakon čega je zamijenjen sosmero Ganaca koji su špijunirali za CIA-u.

1985.  su uhvaćeni Ronald Pelton, špijun KGB-a iz Agencije za nacionalnu sigurnost i Larry Wu-tai Chin, koji je počinio samoubojstvo čekajući suđenje zbog optužbi za špijuniranje Kine.

Pelton je doživotno zatvoren i poput Pollarda, pušten je u studenom 2015.

IZRAELJonathan Pollardšpijuni
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
3 godine prije

Jesu zločinački umovi samo takvi. Danas ne treba nitko niti špijunirati za Izrael – ionako je CIA Mossadova filijala.
Nego, hoće li napokon više netko početi rušiti zio-nazi letjelice iznad Sirije i Libanona?

tomislav
3 godine prije

Koliku bi kaznu dobio mesić da je u SAD-u odavao državne tajne? U Hrvatskoj je za to nagrađen sa dva predsjednička mandata.

Ztal
3 godine prije

Nedostaje još samo “Checkpoint Charlie” da se može snimiti dobar špijunski triler.

Tvrtko
3 godine prije

Nisu čuli za poznati lički pozdrav, eh čudnoseksualci amateri.

Antun Tun
3 godine prije

U naslovu pise da je spijunirao u korist Izraela a u podnaslovu da je spijunirao Izrael.Pa ti sad budi pametan!.

Umpah Pah
3 godine prije

Soussoudis je u FAP-u
zamijenjen sosmero Ganaca
koji su špijunirali za CIA-u ?

marija jurišić
3 godine prije

nesretnici uništenih života za nadati se je da sebi mogu objasniti zašto i za koga te naći mir

piždro
3 godine prije

Po faci se vidi da mu ništa nije falilo u ‘zatvoru’.. poslije će objavit par bestselera, koji će imati dobru prodaju..

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Max
3 godine prije

Izraelu su sve tajne ionako dostupne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI