Srbija sada želi sjediti na tri stolice – U igru ulazi i Kina

Aleksandar Vučić na tri stolice
52 komentara

Ruski mediji prenose da je na predsjedničkim izborima u Srbiji, kao što se očekivalo, uvjerljivo pobijedio premijer Aleksandar Vučić, koji je Rusiji uputio poruke zahvale. Međutim, analiza njegovog pobjedničkog govora sugerira kako “ljubav prema Rusiji” u Srbiji postupno poprima konvencionalni oblik, za razliku od odnosa s Europskom unijom i Kinom. U tom smislu su ruski mediji izvijestili “kako Vučić više i ne sjedi na dvije stolice, kako se do sada govorilo, nego čak na tri”.

Tass prenosi kako je za simbolično “jedinstvo s Rusijom” tijekom svečanosti u redovima pobjednika bilo dovoljno da na kraju predstave glazbenici Vučiću izvedu “Kalinku”, na što su svi okupljeni pjevati i pljeskali.

Vučić se zahvalio Vladimiru Putinu na podršci, ali ne samo njemu.

“Posebno želim zahvaliti gospođi Angeli Merkel i Vladimiri Vladimiroviču Putinu zbog toga što su imali hrabrosti za razgovor sa mnom kao premijerom tijekom predizborne kampanje. Hvala im!”, naglasio je Vučić.

Sljedećeg na popisu za zahvalu je novoizabrani predsjednik Srbije izabrao saveznog kancelara Austrije Christiaana Kerna, potom mađarskog premijera Viktora Orbana i ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurza.

Rekao je i da je primio čestitke od kineskog veleposlanika Li Manchanga, koji je u to vrijeme bio na letu.

“Ne znam kako je to učinio, ali je poslao čestitku”, rekao je Vučić okupljenim pristašama.

No, danas mnogi moderni zrakoplovi nemaju nikakvih problema s pristupom internetu tijekom leta i čudno je da to ne zna premijer i budući predsjednik jedne europske zemlje.

Vučić je obećao da će nastavi put prema Europskoj uniji, ali da će pritom zadržati dobre odnose s Rusijom i Kinom.

“Većina građana je glasala je za nastavak europskog puta Srbije, uz zadržavanje tradicionalnog prijateljstva koje imamo s Rusijom i Kinom, za nastavak teškog rada”, rekao je, dodavši “kako će njegov prvi posjet kao predsjednika biti Kini, što je velika i vrlo važna posjeta”.

Prvi posjet svakog novoizabranog predsjednika se sa simbolične točke gledišta smatra vrlo važnim. U teoriji, ništa ne sprečava Vučića da na putu iz Kine sleti i u Moskvu. Međutim, izravnim putem do Pekinga je novi predsjednik Srbije dao signal i svojim sugrađanima, i Europi i, naravno, Rusiji.

U novom stoljeću, nakon čestih optužbi na račun Moskve za nedostatak podrške tijekom vladavine Jeljcina, Srbija je produbila međunarodnu suradnju s Rusijom. Sada je Beograd pokazao oprez i naglašava “nepromjenjivost europskog izbora”, uz “održavanje posebnih odnosa s Rusijom”. Zapravo, pod tim parolama srpski političari redovito pobjeđuju na parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Prolazile su godine i sada je Beograd odlučio dodati i treću komponentu svom prilično nestabilnom položaju između Europske unije i Rusije.

Kina provodi ekonomsku ekspanziju na svim kontinentima i nije zadovoljna svojim gospodarskom i geopolitičkim položajem u Srbiji, koja za Peking može postati “ulazna točka” u Europu.

Sudeći po izjavi Vučića i “velikoj i važnoj posjeti”, on je spreman i na to.

Naravno da s ruske strane zbog intenziviranja suradnje Srbije i Kine nema ljutnje, ali nije rečeno da je ne može biti. Naime, Rusija i Kina više ili manje uspješno pregovaraju o podjeli sfera utjecaja u središnjoj Aziji, tako da aktivniji angažman Pekingu u Beogradu vjerojatno može stvoriti neke probleme.

Istovremeno, Srbiji još jedan “veliki partner” na istoku ne može štetiti.

Međutim, bombardiranjem Jugoslavije 1999. godine SAD i NATO nisu zatvorili “balkansko pitanje”, nego su samo odgodili odluku na neodređeno vrijeme i zamrznuli sukob.

Ali, kao što je poznato, u “odmrzavanju” ovih sukoba se ponekad, sasvim neočekivano, pojavljuju treće zemlje, koje postanu izravan sudionik.

Usput, Kina ima vrlo dobro povijesno pamćenje i nije zaboravila da je 7. svibnja 1999. američki bombarder, koristeći “precizna oružja”, uništio kinesko veleposlanstvo u Beogradu. Tada je ubijen novinar agencije Xinhua, Shao Yunhuan, novinar lista Peoples Daily Syuy Sinhu i njegova supruga Chzhu In. SAD su pristale platiti naknadu Kini, ali je malo vjerojatno je to dovoljno da bi Kinezi sve zaboravili.

U to kontekstu bi bilo naivno misliti da je “balkansko pitanje” trajno zatvoreno i Srbija je spremna tražiti pomoć.

Čini se da je glavna stvar za Beograd  povećanje broja strateških partnera, ali bi se Vučić mogao izgubiti u svojim akcijama i pretjerano zakomplicirati situaciju.

Ipak, sjediti na tri stolice je puno teže nego na dvije, što je vještina koju Vučić misli da je izuzetno dobro savladao svojim “uravnoteženim odnosima” s EU i Rusijom.

Ako dođe samo do ekonomskog jačanja odnosa s Kinom, to ionako čine svi, što znači da oni ne bi trebali predstavljati problem ni za EU, ni Rusiju. Međutim, mogući treći “strateški partner” Beograda na ovako skučenom i “trusnom” području je vrlo opasna igra novoizabranog predsjednika Srbije.

NATOodnosi
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Steve
7 godine prije

Ipak su to još uvek dve stolice…

Travis
7 godine prije

Kako od ekstremnog nacionaliste prijeći put do globaliste. U stvari Vučić bi se trebao prezivati Preletačević.

Seljak
7 godine prije

Ova analiza nije utemeljena na cinjenicama. Srbija je u potpunosti okupirana od strane NATO struktura. Koketiranje sa Rusijom i Kinom je samo retoricko i puka predstava za sludjeni narod.

Bobi
7 godine prije

Komsije iz Srbije koji se javljate ovdje, kako vi iskreno gledate na izbor Vucica?
Meni se ne cini nesto sposoban, isto tako ne znam sto je sve za vas napravio pa pitam.

mars
7 godine prije

Da, u sadašnjem istorijskom trenutku i okruženju u kojem se nalazi Srbija, Vučiću je teško voditi politiku sjedenja i na dvije a kamoli na tri stolice, ali meni koji nisam iz Srbije i koji to gleda izvana, to djeluje kao kakva-takva iole samostalna politika (ma kakva ona bila), za razliku od ostalih nekadašnjih SFRJ republika koje je uopšte nemaju i u kojima vladajući političari i partije vode politiku svojih kolonijalnih gospodara, odnosno svih drugih samo ne politiku države i naroda na čijem se čelu formalno nalaze.

tuf
7 godine prije

Tito bi bez problema time koordinirao, ali ovi…ne ulijevaju bas povjerenje…

Carlo
7 godine prije

Svi oni koriste Rusiju da bi dobili sto vise od NATO pakta i na kraju dana NATO pakt prevagne.
Kad je mogao NATO pakt bombardirati Srbiju i onda se Srbija prikloni NATO paktu onda mozemo zamisliti kolike pritiske NATO pakt vrsi na strane vlade.
I zamislite
NATO pakt se ne boji da bi Srbija mogla biti trojanski konj u toj organizaciji, zato jer tamo odluciva samo USA.

Tomica
7 godine prije

Nije mi jasno šta znači sjediti na 2 ili 3 stolice. Mislim jasno mi je, svodi se na ili si s nama ili protiv nas a ne bi trebalo tako da bude. Rusija, mislim da nema nekih zahtjeva prema Srbiji da ne ulazi u EU, iako zna da će tada morati i Srbija da uvede sankcije. NATO je već druga priča što je i normalno u ovakvoj situaciji. Ne znam za EU ali NATO sigurno nema potporu u Srbiji i vlast bi morala da napravi nešto kao Crna Gora da zaobiđe narod. Glupo je da Srbija sada uvede sankcije a ne zna kada će ni hoće li uopće ući u EU. Mene isto interesira kako na Vučića gledaju u Srbiji. Dobio je ponovo izbore za premijera pa sad i za predsjednika i to ubjedljivo pa izgleda da ima veliku potporu. S druge strane, možda je sve manipulacija i jednostavno nije… Čitaj više »

USA exceptional
7 godine prije

Svi cete vi shvatiti prije ili kasnije da bi Rusija opstala Kina mora biti jaka.
Rusija pokusava dobiti na vremenu, kad Kina postane supersila onda moze otici na ku*** NATO i EU i sankcije na Rusiju.

Osoba C
7 godine prije

Realno, što znači velika podrška. Kao i u Hrvatskoj, na izbore je izašlo nešto malo više od polovine onih koji su to mogli. Od te polovine, dobiješ nešto više od polovine glasova, što u stvari znači nešto više od četvrtine ukupnog biračkog tijela. Ne bih širio temu, ali tko želi neka se sjeti koliko je u stvari glasova dobio referendum za ulazak RH u EU, potpomognut još nekim manipulacijama, pa dođemo do realnog stanja stvari o tome koliki dio stanovništva je odlučio o daljnjoj sudbini sviju. Ako se tome doda da će na predstojećim lokalnim izborima u RH u glasačkim popisima i dalje biti između 250 do 300.000 nepostojećih glasača, a da to odgovara i HDZ-u i SDP-u, stvari su jasne. Iz razumljivih razloga nikome nije u interesu da išta promjeni u teritorijalnom ustroju, izbornom zakonodavstvu itd. Ponavljam, ne bih širio temu, ali to je kamen temeljac svih tih ”elita”… Čitaj više »

komšija
7 godine prije

U složenoj situaciji u kakvoj se nalazi Srbija na unutrašnjem i na spoljašnjem planu trenutna politika AV je jedina racionalna i moguća. NATO pakt je 1999 godine bombardovanjem SR Jugoslavije zatvorio vrata pristupa Srbije za više generacija. Sa druge strane Srbija se nalazi u okruženju u kojem su većina država ili članice ili kandidati za članstvo u NATO i EU. Istorijske veze sa Rusijom je nemoguće prekinuti kao i činjenicu da Rusija ima velike investicije u energetskom sektoru. Ekonomski gledano investitori iz EU su dominantni na srpskom tržištu, ali nisu zainteresovani za velike i trome sisteme od kojih je Srbija imala i ima velike gubitke kao ni za kreditiranje kapitalnih projekata gde su se kineske izvodjacke kompanije pokazale kao veoma pouzdane i kvalitetne. To je domen gde saradnja Kine i Srbije ima najviše potencijala na obostranu korist. Ne treba zaboraviti ni saradnju sa zemljama Bliskog Istoka. Uzimajući sve navedeno u… Čitaj više »

Mirko
7 godine prije

Problem skoro svih ex Yu zemalja je sto vise trose nego sto zaradjuju ,u prvom redu to treba resiti ali na zalost politicari za to nisu sposobni ,Da bi se ovaj region ex Yu resio treba politiku da vode strucni i dokazani ljudi ,posteni i pod stalnom kontrolom javnosti . Sto vise ljudi treba prebaciti iz cinovnickog (drzavnog ) sektora u proizvodni .Velika Britanija je to lepo uradila prije 3 godin ,imali su viska 350.000 cinovnika i sve pare koje takvi cinovnici trose (u proseku za jednog cinovnika na godisnjem nivou ) ponudili su privatnom sektoru ,koliko cinovnika preuzmi toliko su im davana nepovratna sredstva (isti onaj iznos koji bi takvi cinovnici potrosili u drzavnom sektoru) i sada vuk sit i ovce na broju

Antonio
7 godine prije

Vucic uopste nece sedeti! On ce stajati ispred tri vrate. Ako uspe da mu budu otvorena – to i nije tako lose.
Ma pogledajte Sloveniju. Vodi finu diplomaciju, stoje ispred raznih vrata i niko im ne zameri za to. Naprotiv.
Sta smo dobili mi Makeedonci, Bosanci i Crnogorci pa cak i Hrvati koji se krste samo u EU i NATO? Dobili su Grci pre 20 godina, sada para nema. Briselska birokratija bi da uzme, a ne da da.

Bosanac, El
7 godine prije

Na kraju, zasto su svi nasi politicari taki da se takmice, ne tko je bolji vec tko je gori?
Jednostavno, KOMUNIZAM brate.
Svi su skolovani u bivsem sistemu a to znaci lose ili nikako obrazovani, sa naglaskom na uzmi po mogucnosti bas ono sto ti ne pripada (stara komunisticka skola).
U svadji imamo nekolioko profesionalaca, u stvaranju kreativnosti i vizijama za buducnost nikakvih.

PanSlaven
7 godine prije

Vučić je tipični režimlija, kakvih je ‘regija’ krcata. Ako je ova politika (ne sjedenja, nego otvorenih vrata) njegova, original- svaka mu čast. Što više otvorenih vrata (sa nadzorom i protupropuhnim sustavom) to bolje. A evo što misli jedan politički zabrinut državljanin (D. Velkovski) : Dakle, rusi su moji prijatelji ali ne i PREDSEDNIK RUSIJE PUTIN KOJI JE ZABIO NOŽ U LEĐA GRAĐANIMA SRBIJE što sam i NAPISAO A NIKAKO OBRISAO – KOMENTAR JE TU I NA PUBLIC KAO ŠTO SU TO SVI MOJI KOMENTARI. PONAVLJAM, podržavajući samo JEDNOG kandidata VRLO GRUBO SE PUTIN UMEŠAO U SUVERENOST NARODA I GRAĐANA SRBIJE NA ŠTA NEMA PRAVA! OSUDIO JE TIM ČINOM DECU I GRAĐANE SRBIJE NA POMOR I BIOLOŠKO ISTREBLJENJE NAREDNIH MINIMUM 10 GODINA! SVE TO U ISTO VREME DOK NATO GENERALI POSTROJAVAJU NAŠE GENERALE U GENERALŠTABU VOJSKE DA LI SRBIJE? NEĆE ANGELA MERKEL I PUTIN DA BIRAJU PREDSEDNIKA SRBIJE JER NA TO… Čitaj više »

Osoba C
7 godine prije

Plenković, Vučić, Vujanović, uz Izetbegovića, Dodika i Čovića sastali su se navodno zbog 20.godišnjice Mostarskog sajma. Važnog li razloga. Ekipa je sigurno brusila strategije kako će njihovim podanicima biti bolje, a svatko tko u to ne vjeruje je izrod, ……….. nastavi niz……

panSlaven
7 godine prije

Ovi sad prosvjedi su mi sumnjivo spontani, ali ako ima naznaka krađe- treba učiniti sve što se može..

Željko
7 godine prije

Voljeli ga ili ne , mrzili ga ili ne Vučić je jedina osoba na Balkanu za koju se može kazati da je političar !!

davor
7 godine prije

Neznam puno o Vučiću, u razgovoru sa prijateljima iz Beograda sam shvatio da je on nešto slično HDZ-u u Hrvatskoj, lagano koketiranje sa desnicom ali “ne talasaj” politički centar i “demokracija”, poslovno-društvene privilegije, uvlačenje zapadnim silama NATO i EU itd. Sjećam se jednom sam pročitao kako je Vučić agenciji Tonya Blaira iskrcao tone keša za “političko savjetovanje”, onda je sigurno kao i Plenković i ostali zlatni dečki Europe na “pravom putu” kako bi se reklo..

eee
7 godine prije

Utjesno je za hrvate sto postoji glublji narod od njih a to su srbi. Glasaju za one koji su ih bombardirali osioromašenin uranon. Hrvati su inteligentni oni glasaju za one koji ih opljackali i pretvorili u digitalne tv zombije. Neka pati kome smeta. Jucer su svi zjaedno nesto zderali u mostaru vucic plenkovic i ekipa. Ko sta anstajn rece: rat je kad se medjusobno ubijaju oni koji se nepoznaju u ime onih koji se vrlo dobro poznaju. I vecera je bila u restoranu romansa. Nista nije slucjano.

Jupiter
7 godine prije

Tri stolice, dvanest nogu a jedna Srbija. Možda od tolikih stubova ispadne nešto dobro?

Weteran
7 godine prije

Može li se situacija nazvati: “Ja sedim na svojoj stolici” ?!

Tedi
7 godine prije

O Vucicu ne treba trositi rjeci,moze on stajati ispred 100tinu vrata i sjditi na klupi ,jer na tri stolice ne moze.Cinjenice i njegova djela govore sve.Kao Premjer koji ima vise ingerencija od Predsjednika drzave ,sta je napravio da Srbiji bude bolje?Nistaaaa,sve sto lapi i ne skida se sa TV i svojih novina nista ne vredi,sve suplja obecanja.Sve je vidljivo drzava je u totalnom rasulu,sve institucije su u kolapsu,skolstvo,zdravstvo,socijala,ma crnilo da crnje ne mos biti.A on pun hvale,ide mi na zivce sa stranim investitorima kojima placa 5000e za jedno radno mjesto,ovi pokupe pare i bay,bay.Penzioneri mu drze leda,jer se boje za tu crkavicu.Na izborima je kaze dobio 2,7 mil. glasova,a ovi drugi 10 kandidata razvukli glasove,ma svi su oni isti.Mi smo les koji lesinari cerupaju.Sludeni i vec zombirani da ne bude drugi pa jos gori.STRAHOM VLADAJU,a to je najgore.Da skratim, djela govore,samo se treba okrenuti ukljuciti kefalo i reci “obeco si… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI