Srbija želi unaprijediti odnose s NATO-om

Stoltenberg i Vucic
98 komentara

Beograd bi mogao nastaviti zajedničke vježbe s NATO-om, rekao je Vučić

Suradnja s NATO-om važna je kako bi se osigurala sigurnost Srba na Kosovu, rekao je u utorak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka s Jensom Stoltenbergom, glavnim tajnikom Unije. Srbija je otkazala sve vježbe s NATO-om i Rusijom 2022. kako bi ponovila svoju vojnu neutralnost u sukobu u Ukrajini. Vučić je također odbio pridružiti se zapadnom embargu protiv Rusije, usprkos učestalim pritiscima SAD-a i EU-a. “Uvijek ćemo surađivati s NATO-om”, rekao je Vučić. ”Kao vrhovni zapovjednik tražit ću od Vlade razmatranje odluke o nastavku zajedničkih vježbi s NATO-om, koje smo imali prije”.

Prema Stoltenbergovim riječima, NATO razumije želju Srbije da ne bude dio nijednog vojnog bloka i smatra da održavanje zajedničkih vježbi ne bi narušilo tu poziciju.

Snage NATO-a za Kosovo (KFOR) stacionirane su u osamostaljenoj pokrajini i ondje se nalaze od 1999., nakon 78-dnevnog rata, kojeg je NATO vodio protiv Beograda.Vučić je obećao da nikada neće zaboraviti ”agresiju NATO-a”, ali je pozvao blok na zaštitu Srba na Kosovu od takozvanog ”pogroma”. Iako KFOR stalno govori da jamči sigurnost svima, “samo su Srbi ugroženi i samo oni trpe prijetnje, nikada Albanci”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa Stoltenbergom. Također je podsjetio posjetitelja da NATO voli Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a kako bi opravdao mandat KFOR-a, ali da je savez sklon zaboravljanju da ta rezolucija jamči suverenitet Srbije nad Kosovom.

Stoltenberg je istaknuo da je NATO poslao 1.000 vojnika na Kosovo, pozvao “obje strane” na suzdržanost i ustvrdio da povećana prisutnost srpskih oružanih skupina u blizini pokrajine nije ničemu koristila. Vučić je rekao da Vojska Srbije nije djelovala izvan svojih ovlasti niti je ikoga ugrozila te da je ”naša stvar gdje će Srbija postaviti svoju vojsku”.

Šef NATO-a stigao je u ponedjeljak navečer u Beograd u sklopu svoje balkanske turneje, nakon što je već posjetio Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Kosovo. Većina članica NATO-a priznala je Kosovo kao neovisnu državu, što Beograd ni dalje službeno ne želi učiniti. Stav Srbije podržale su, između ostalih, Rusija, Kina i Indija.

jens stoltenbergNATOsrbija
Pretplatiti se
Obavijesti o
98 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Observeterius
5 mjeseci prije

Uz otvorena neprijateljstva prema NATO zemlji ponovno će doživjeti debakl.
Neki naa greškama uče, on i njegovi nikad.

eks
5 mjeseci prije

USA-NATO steđže omču oko vrata Srbiji. Postavljen je rok Srbiji da prizna državu Kosovo i uvede sankcije Rusiji . Rok je 24.02. 2024. g. Ukoliko to ne učini, Srbija će biti suočena sa, kako je rečeno , velikom batinom. Eto kako funkcioniše ono što NATO naziva “saradnja” . USA-NATO diplomatija= pretnje, ucene , bombardovanje . Jednom reči – siledžijska “diplomatija” . Za one koji nemaju mnogo mozga to je demokratija i civilizacija (na američki način).

Moje Ime AD 1995
5 mjeseci prije

Jel Srbija u Natu? Nije! Nato je u Srbiji !!!

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Stoga je beogradski quisling i lopina – maniac i napravio onaj svinjac po Kosovu prije neki tjedan 😈 .. Gurnuo grupaciju troublemakers da po Kosovu pucaju te su na koncu i ubili Kosovska Policajca 😈 sve računajući da će istisnut EUFOR a zamjeniti sa NATO gdje će sad kao NATO ” branit Srbe ” i time medijski približit NATO Srbijansku pučanstvu 🙄 budući je NATO — KRAJNJE OMRAŽEN unutar Srbijanska pučanstva gdje tek nešto više od 10% njih prihvata ideju NATO i to po DRŽAVNIM ispitivačima , javna mjenja 🙄 … Po onima , drugima još i manje 🥴 – stoga je i Srbijanski Veleposlanik u Washingtonu – Židovin Marko Đurić , ODMAH u toku ISCENIRANE pucnjave po Kosovu i izjavio ; – NATO ODMAH U SRBIJU !!! To … Balvani , revolucije to je ideja Šešelja iz čije je stranke vučić i potekao ⚠️ – Šešelj ga je napravio… Čitaj više »

Josip
5 mjeseci prije

Zaboravili Srbi bombe koje im je NATO stoka istresla na glavu?

Max
5 mjeseci prije

Nema više Draže gej parade postale su draže.

Tupko
5 mjeseci prije

Vojska srbije pod nato zastavom oslobađa kim. Vucko nadmudrio sve.

wagner r
5 mjeseci prije

uskoro i srbija na popis neprijateljskih država Rusije.
slava prigožinu

Гавран
5 mjeseci prije

Zapadna propaganda je proglasila Srbe za silovatelje.
Obamin savetnik (verovatno Jevrejin) je proglasio Muhameda a.s. za silovatelja.
Pošto je kod šejtana sve laž i prevara, Srbi su nebeski narod.

Ivan Bgd
5 mjeseci prije

AV je obican konobar koji na tacni servira Srbiju stranim mocnicima.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Mislim da ovdje treba podvući crtu.

Srbija ima vježbe sa Natoom zadnjih 10 godina.
Sada tome treba biti kraj, jer će doživjeti sudbinu Armenije.

abc
5 mjeseci prije

Zbog toga što danas radi srbska vlada, Rusi neče ni prstom maknut, kad Srbiju okupira turska ili koja druga vojska. Ne može se sediti na dva stola, a da jaja ne nastradaju.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Situacija ista kao uvijek u povjesti.

Samo…sad ima malo više glava za skidanje. Nije 20 ak, nego, recimo, 200.

rovko
5 mjeseci prije

Ja razumim polozaj Srbije… Zato nek sami odrede u decembru ili prosincu

HRvoje
5 mjeseci prije

Ova srbija je nastala koncem 19. stoljeća( nakon nekoliko stotina godina pod turskim služanjstvom i prodavanjem vlastitoga lica, ponosa i krvi) uglavnom voljom i željom engleskih i francuskih masona u nastojanju da naprave protutežu ujedinjenju svih Hrvata u južnim zemljama, te onemogućavanjem da tadašnje Rusko Slavensko carstvo uništi i zatre muslimanske osmane/otomane, te da preuzme glavnu ulogu u tadašnjoj svijetskoj geopolitici. Današnji srbi velikom većinom nemaju veze sa Slavenima, genetski/krvno, te mentalitetom čisti turci. Na žalost većina Hrvata, a i drugih danas vjeruje srpskoj/turskoj laži i takvom programiranju. Možete lagati i izmišljati povijest koliko hoćete, vidilo se, a i vidi se i dan danas koga i zašto, ze u čije ime i interese služite!

iteutri
5 mjeseci prije

Odlično! Srbija če IPAK uči u NATO! Veselimo se!
Ipak je Srbija to zaslužila. Kao i Hrvatska

Red Dog
5 mjeseci prije

Dobar je Vucko.
Shvatio je igru.
Oni ga lazu, on ih laze.
I vreme prolazi i braca sa Istoka postaju sve jaca, a braca sa Zapada sve slabija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI