Što NATO traži u Latinskoj Americi?

NATO
2 komentara

Nastavljeni su pregovori između vlasti Kolumbije i NATO pakta koji su uznemirili ostatak Latinske Amerike, najviše zemlje koje kontinent žele vidjeti kao oazu mira u svijetu.

Kolumbijski novinar Jon Restpo je za TeleSur rekao kako ne smijemo zaboraviti da je NATO organizacija koja provodi “vojne operacije diljem svijeta orkestrirane iz Washingtona”.

“U tom smislu, interes NATO pakta za Kolumbiju se može opisati kao demonstracija sile, posebno ako se uzme u obzir da su Rusija i Kina povećali svoje bilateralne odnose za zemljama u Latinskoj Americi. SAD su zabrinute jer te zemlje sudjeluju u velikim projektima kao što su “Kanal Nikaragve” i širenje luke Mariel na Kubi”, tvrdi Jon Restpo.

Venecuelanski analitičar Raimundo Kabchi za RT kaže “kako postoje razlozi da budemo vrlo zabrinuti, posebno u zemljama u Latinskoj Americi koje graniče s Kolumbijom, budući da je od svog osnutka NATO prilično ofenzivna organizacija”.

Raimundo Kabchi upozorava kako činjenica da će Kolumbija stupiti u vojni savez s NATO paktom dovodi do pitanja: “Protiv koga će se NATO boriti u ovom dijelu svijeta?”

“Kolumbijski odnos sa Sjevernoatlantskim savezom sigurno neće biti humanitarne prirode, stoga su pregovori razlog za zabrinutost”, navodi Kabchi i dodaje da se savezom Kolumbija-NATO krše međunarodni sporazumi.

NATO i SAD

“NATO je stvoren da zadrži sovjetsku ekspanziju i uspon ljevice u Europi, a ostao je služiti geopolitičkim interesima Sjedinjenih Država”, rekao je politički analitičar.

“Iz tog razloga, kada se raspao Sovjetski Savez NATO nije imao opravdanje za svoje postojanje”, kaže Tajeldine.

Osim toga, kada je NATO počeo svoje napade izvan Europe, kao u slučaju Bliskog istoka, samo je donio kaos.

Basem Tajeldine napominje da je vojni sporazum s Kolumbijom “vrlo osjetljivo pitanje za Latinsku Ameriku, jer NATO služi za promicanje američkih interesa, a nemire i ratove proizvodi po želji velikih multinacionalnih kompanija”.

“Pregovore Kolumbije i NATO pakta moramo gledati kao na izravnu prijetnju svim zemljama koje podižu zastave ljevice u ovom dijelu svijeta”, rekao je Basem Tajeldine.

basem tajeldinejon restpojužna amerikaNATOraimundo kabchi
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mou
7 godine prije

Pogledajte dobro tu fotografiju.
Natovci su otkinuli krakove kukastom krizu i zamjenili kukasti kriz s nato krizom.
Sve ostalo je 100% isto, marsh na Moskvu.
Crux svega je marsh na Moskvu i Rusiju rascijepati na desetak komada.

Anonimac
7 godine prije

Mnogi govore NATO bez Amerike, to je kao da govore Italija bez Rima.
Amerika je kičma, mozak NATO pakta.
NATO bez Amerike bi bila EU vojska a to Americi ne odgovara.
Ako Amerika zeli Rusiju imati pod cizmom to isto vrijedi i za EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI