Stoltenberg: NATO nastoji ojačati svoj istočni bok, ojačati veze sa Švedskom i Finskom

Jens Stoltenberg
28 komentara

Pentagon je ranije navodno predložio da američki predsjednik Joe Biden rasporedi do 5.000 dodatnih vojnika u istočnu Europu. Predloženo raspoređivanje nije utjecalo na Ukrajinu, za koju Washington tvrdi da je suočena s prijetnjom ruske “invazije”. Moskva je više puta odbacila ove optužbe.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je kako članice bloka razmatraju daljnje jačanje svoje prisutnosti na istočnim rubovima saveza. Dodao je kako bi potencijalni potez mogao uključivati razmještanje dodatnih borbenih skupina tamo.

Stoltenberg je ponovno potvrdio politiku otvorenih vrata NATO-a za prihvaćanje novih članica i rekao kako blok razmatra jačanje suradnje s Finskom i Švedskom.

Ranije je nekoliko zemalja NATO-a objavilo da stavljaju svoje postrojbe u pripravnost i šalju dodatne brodove i borbene zrakoplove na mjesta razmještaja saveza u istočnoj Europi. Prema priopćenju bloka, taj je potez potaknut navodno kontinuiranim “vojnim jačanjem u Ukrajini i oko nje”.

“NATO će nastaviti poduzeti sve potrebne mjere za zaštitu i obranu svih saveznika, uključujući jačanje istočnog dijela Saveza. Uvijek ćemo odgovoriti na svako pogoršanje našeg sigurnosnog okruženja, uključujući jačanje naše kolektivne obrane”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Danska i Španjolska slat će ratne brodove u Baltičko more i druge pomorske snage saveza. Obje zemlje, kao i Nizozemska, također će slati borbene zrakoplove u Litvu i Bugarsku. Francuska je sa svoje strane izrazila spremnost da pošalje dodatne postrojbe u Rumunjsku.

Savez je nadalje istaknuo da su ga SAD također obavijestile da Washington razmatra planove za jačanje svoje vojne prisutnosti u Istočnoj Europi, u neposrednoj blizini ruskih granica.

Najviši dužnosnici Pentagona obavijestili su predsjednika Joea Bidena 23. siječnja o opcijama koje može poduzeti kako bi spriječio bilo kakvu navodnu invaziju Rusije na Ukrajinu. Prema The New York Timesu, pozivajući se na neimenovane dužnosnike administracije, jedna od opcija uključivala je slanje između 1000 i 5000 vojnika u istočnu Europu. Iako je riječ o relativno malom kontingentu, navodni plan uključivao je opciju desetostrukog povećanja broja, do 50.000 američkih vojnika.

Tijekom posljednja dva mjeseca Rusija je više puta odbacila optužbe zapadnih političara i medija kako navodno planira invaziju na Ukrajinu. Moskva je također osudila kritike Zapada o navodnom premještaju ruskih vojnika blizu ukrajinskih granica.

Kremlj je istaknuo da je suvereno pravo zemlje premještati postrojbe nacije unutar vlastitog teritorija i istaknuo da broj vojnika NATO-a u Istočnoj Europi stalno raste tijekom posljednjih nekoliko desetljeća unatoč kritikama iz Moskve. Rusija, NATO i SAD održali su pregovore o sigurnosti ranije ovog mjeseca, a Kremlj je predstavio svoje prijedloge o tome kako zaustaviti rastuće napetosti i riješiti sigurnosnu krizu u regiji. Zapad je odbacio ključne prijedloge, poput zabrane širenja saveza na istok, ali je sugerirao da se dijalog između njih treba nastaviti.

Finskajens stoltenbergNATOPentagonŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neznanje
2 godine prije

intermagazin.rs:francuski drzavnik amerika umire i vuce druge zapadne zemlje u neizbeznu smrt

Alen
2 godine prije

Ispada sad da je rusija poslala komad papira i nato je već u fazi raspada…

Usluge otkazuju mnoge zemlje javno a dosta njih ne želi se miješati…

Eto , pero je jače od mača …

preseren3
2 godine prije

Ko je NATO?
NATO su SAD i par pudlica, kojim je več odavno postalo jasno mogu se izživljavati na nekim zemljama, koje imaju luk i strijelu, pračke… Arapi, Afganistan, da ne kopamo dublje.
A kad je na drugoj strani zemlja, kao Rusija, Kina, rep među noge i iza leđa svom gospodaru, odakle vrlo junački laju, kao usrani kerovi…
Ta zajednica je sva beda ovog svijeta.

Max
2 godine prije

Oni nisu zainteresirani jer se boje Rusa.

mislim
2 godine prije

jbg, nato je zaboravio ono što se ući iz povijesti u sedmom razredu ,
napoleonovo osvajanje rusije i ruska taktika obrane “spaljena zemlja “.

Boba Lazarević
2 godine prije

Tako i rak na tijelu misli da je on zdravi dio tijela.

Slučajno
2 godine prije

Beskorisne zelene novčanice se i dalje štampaju a kako zamagliti pravu suštinu nečega što ne postoji. Rat je bio i ostao ono što je uvijek rješavalo stvari “zapadne demonkracije”
No ovoga puta ima mnogo ali, i partneri se pitaju – šta to nama treba?
A ovi preko bare bi da opet s tuđim k po koprivama tuku.
Uskoro budemo saznali koliko su se za.ebali?

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Znaci … Trebaju jos novca ( kroz clanarinu I nabavku Americkog oruzja ) pa …. Tesko ce to ici .. Citaj … Nikako .Svrdska ima svoju produkciju naoruzanja , kvalitetnijeg od Americkog I uopce nema razloga za unistiti svoje tvrtke .Opcenito pa sva Svedska roba je kvalitetnija od Americke . Suomi je preblizu Rusije a Amerika predaleko . Norge … Pa njih se I onako , nikad nije ticala EU vec su okrenuti Canadi I Sjeverno Amsrickom basenu , uistinu imaju novca pa neka nastave sa uzitkom placati …

Mali zloco
2 godine prije

Ovima istekao rok trajanja pa neznaju kud udaraju.

BlackOps
2 godine prije

Tanka je granica izmedju rasporedjivanja i razmjestanja

Krle
2 godine prije

NATO tako shvata diplomatiju, mi ćemo nastaviti gomilanje naoružanja i trupa blizu ruske granice, prijetiti preko medija i satanizirati Rusiju. koja bi po tome trebala diplomatski da povuče sve vojnike daleko od granica koje su bitne za NATO. Za sada su već svi umorni od medijske “ruske agresije” i pomalo se pribojavaju da se medo ne probudi. Zato će vjerovatno, narednih 15-20 dana “pobunjenici” uz pomoć i učestvovanje Rusije, naredbom direktno iz Kremlja granatirati civilne objekte pod kontrolom ukrajinske vojske, te prouzročiti civilne žrtve s naglaskom na djecu. To će naravno “biti neoprostivo” i NATO članice će morati nešto poduzeti. Za sada neće biti raspoređivanje vojnika ali NATO sistemi i naoružanje će se nagomilati oko Rusije. Kad završi, eventualni sukob Rusije i Ukrajine, sa obostrano velikim žrtvama, tada bi došlo do povećanja prisustva NATO vojnika. Oni to vjerovatno tako vide, no Rusi nisu više naivni. Ako i ne uspiju spriječiti… Čitaj više »

Lucija, prva
2 godine prije

Danas rečeno, točnije rekla psaki: ništa od slanja 5000 vojnika.

Isto V.B.
BoJo kaže da se mora sasatati s Putinom 😄 Putin je već u par navrata odnio taj susret…

Hrvatska je rekla da se povlači u slučaju nečega.
Jedino je Sjeverna Makedonija raspoložena.
Krenite.

Krle
2 godine prije

Otprilike sam dao svoje viđenje razvoja situacije i eto previdio obaveznu rezoluciju koja će se jednoglasno usvojiti. Ne znam može li Rusija tu staviti veto a bojim se da će Kina biti, u najboljem slučaju, suzdržana. U svakom slučaju, već i sama inicijativa je veliki problem za Rusiju.

Kardinale
2 godine prije

Koliko moras biti glup za poceti rat sa Rusijom. Jadni ukrajinci u sto su ih savjetnici uvalili…
Nato uhljebi i demonkracija.

Štijef
2 godine prije

Stoltenberg joj kak si ti veliki bedak!

Števa
2 godine prije

Je ampak zakaj si ti tak veliki ***** Bedak?????

Goran Savic
2 godine prije

Stoltenbeže na kuli sjeđaše. Ne pita se taj previše, kao ni EU

Kardinale
2 godine prije

COVJEK LAJE ZA VELIKU PLACU. U SLUZBI SOTONA. KAD DODJE KUCI URLA OD BOLI AKO IMA OPCE DUSU

Perun
2 godine prije

Postovanje za Predsjednika Zorana Milanovica i moja podrska Predsjedniku Republike Hrvatske…Uobičajeno brutalno izravan – izravniji nego što bi to bio bilo koji drugi europski predsjednik u ovom trenutku o ovoj temi – predsjednik Zoran Milanović ovaj je put u pravu. Hrvatski vojnici ne bi trebali sudjelovati u zbivanjima oko Ukrajine ….A sto se tice nato-otpada i oruzja kojeg odvoze u Ukrajinu ,,reciklazu ” jer vecina ,,ubojitih”sredstava nije upotrebljiva …to nato prodaje muda pod bubrege …P.S..Nato je perspektivni vojni otpad a sto se tice Ukrajinaca i te gungule odratnih huskaca i frke oko ,,rata” , bolje 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati….SLAVEN BIJELAC SLOBODAN STRIJELAC….stavljam pjesmu od Sinana Sakica a rijeci te pjesme neka govore same za sebe …..JanicarU vihoru kao vatra bojevima ljutim vodjen palio je jedan ratnik selo gde je rodjen Sina majci iz narucja oteo je zulumcar sada kune svoju sudbu sto je janicar Na ognjistu puste… Čitaj više »

Jomla
2 godine prije

Ako stvarno švedi i finci razmišljaju o članstvu u NATOu, neka se spreme za jade.

abc
2 godine prije

Ako stvarno zapuca, ostaju USA i GB same samcate….To brine Stoltenberga…Mnoge članice NATO se več danas ograđuju i ne žele slati svoje vojnike.

abc
2 godine prije

Da Rusi američkim gay-vojnicima obečaju analni tretman, sve do jednog bi s veseljem otišli na ruski front s unapred uzdignutim rukama…
Jadna je to vojska.

abc
2 godine prije

Finsko-ruska granica je danas tako mirna i sigurna, da ni Rusi ni Finci tamo nemaju svoje vojske. Prisutni su samo policijski graničari, koji su u vrlo korektnim odnosima. Rusko-finska granica je jedna najbezbednijih na svjetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI