fbpx

Summit u Londonu će biti buran jer Macron udaljava Francusku iz NATO pakta

Emmanuel Macron

Činjenica je da NATO na jugoistoku istoku ima „trn u nozi“ i ime mu je Recep Tayyip Erdogan. Čini se da se zadnjih nekoliko tjedana Sjevernoatlantski savez ima još jedan trn, ali ovaj put na zapadu, ništa manje važan i ime me je Emmanuel Macron, odnosno oni koje predstavlja stanar Elizejske palače. No, to je druga priča i nastavimo s „državnikom  Macronom“ kako bi izbjegli nepotrebne digresije o već obrađenoj temi o tome tko su njegovi mentori, prije svih po vlastitom priznanju supermason Jacques Attali.

NATO summit u Londonu

Idućeg tjedna će se u Londonu održati sedamnaesti po redu summit NATO pakta u tom formatu i trajat će dva dana, 3. i 4. prosinca, što obećava da će biti vrlo težak i neće proći bez napetosti. Do sastanka dolazi manje od dva mjeseca nakon turske intervencije na sjeveru Sirije, kampanji u kojoj su NATO i Europa gurnuti na margine. Erdogan je kao član Sjevernoatlantskog saveza rekao da je bacio pismo koje mu je poslao američki predsjednik Trump, koji je od njega tražio da ne pokreće nikakvu operaciju protiv sirijskih Kurda. Međutim, Turska je taj apel ignorirala, baš kao i  Trumpovog zamjenika Mikea Pencea i američkog državnog tajnika Mikea Pompea, koji su došli u Ankaru kako bi tražili primirje u Siriji.

Ali saga ne završava ovdje i Erdogan nekoliko dana kasnije leti kod Putina i s njim dogovara primirje. Usput, prvi S-400, kupljeni od Turske, također su stigli iz Rusije. Dakle, bez ikakvog okolišanja se može reći da na Anatoliju ili Maloj Aziji ima sve manje „Atlantika“.

U isto vrijeme ni na francuskoj strani stvari nisu išle drugačije. I to ne samo za izjave koje je nedavno dao Emmanuel Macron, prema kojem je NATO u stanju “moždane smrti”. Posljednjih godinu dana Pariz se zalagao za stvaranje sustava definiranog kao “komplementarni”, ali ne i alternativni NATO paktu. To je takozvana “Europska interventna inicijativa”, poznatija i po akronimu EI2. Sustav kojem je glavni poticaj dala Elizejska palača utemeljen je u lipnju ove godine i do danas se proširio na 14 zemalja, od kojih 13 zemalja zapada EU, plus Norveška.

To je oruđe s kojim Pariz želi držati kormilo europske obrane, što može zahvaljujući i statusu nuklearne sile. Ali ne samo, EI2 je najogledniji primjer onoga što je ideja francuskog predsjednika Macrona o temi obrane.

Prema sadašnjem stanaru Elizejske palače, Europa se u svijetu sama mora pozicionirati kao vojna sila, te postati neovisna, bolje rečeno autonomna od Sjedinjenih Država, ali to znači i udaljenija od NATO pakta. Ovu autonomiju bi Macron želio osigurati obrambenim mehanizmom vođenom upravo od strane Francuske. Stoga nije nerealno pretpostaviti da bi se Pariz od sada u sljedećih nekoliko godina mogao kretati tako da bude sve manje vezan za Sjevernoatlantski savez.

Pariz i Moskva

Naravno, u tom su kontekstu od presudne važnosti i odnosi između Pariza i Moskve, ključne europske vojne sile s kojom je Erdogan, na primjer, uspio izgladiti i gore „nesuglasice“ o onih francuskih.

No, je li u smislu političke i obrambene strategije moguće usporediti Macrona s Erdoganom? Njih dvojica od zajedničkog imaju rast ulaganja u vojni sektor, kao i sve neovisniji put od diktata i volje NATO pakta.

Jedina razlika s ove točke gledišta leži u činjenici da turski predsjednik nikada nije otvoreno istaknuo odvojenost Turske od NATO-a, dok je Macron čak govorio o stanju „moždane smrti“.

Još jedna suprotnost može se uočiti u  gledanju odnosa s Kremljom. U 2017. godini, kada je u Italiji došlo do napretka u anketama Lige i Pokreta 5 zvijezda, mislilo se da je to europska zemlja koja Stari kontinent može vratiti dobrim odnosima s Moskvom. To se odnosi i na talijanske poduzetnike i industrijalce, od kojih su mnogi u krizi zbog sankcija protiv Rusije i zbog onoga što su provele gore spomenute stranke.

Umjesto toga, 2019. ovu ulogu preuzima Francuska. Kao da prkosi NATO paktu, koji se još uvijek zalaže za potpisivanje antiruskog obrambenog plana duž granica baltičkih republika, Macron se čini sve bližim Putinu. Njih su dvojica rodili ljetos bilateralne odnose Francuske i Rusije nazvali “izvrsnima”. Čini se da su i ruski i francuski obrambeni čelnici u izvanrednim odnosima, a nedavno je Macron uspio spriječiti ulazak Albanije i Sjeverne Makedonije u EU, zemlje čije članstvo Moskva ne bi rado vidjela u institucijama Europske unije, iako je ono manje važno od članstva u NATO paktu.

No, kako se ta da puta isprepliću i ujedinjuju, blokiranje jednog od puteva onemogućava veću integraciju EU i Sjevernoatlantskog saveza sada i u budućnosti. Kako je Makedonija sljedeća članica NATO-a, Macronov potez se više čini podrivanje apsolutne dominacije Washingtona u razdoblju stjecanja veće autonomije EU u vojnom smislu, nego stvarna odbojnost prema ulasku dvije balkanske zemlje u EU. Na drugoj strani, svi ovi koraci zajedno, čini se, vode izravno prema francuskoj inicijativi za uklanjanje sankcija protiv euroazijskog diva.

Jedina razlika u gledištima između Elizejske palače i Kremlja se vidi u moratoriju na projektile na europskom teritoriju, kojeg je predložio Vladimir Putin, a Emmanuel Macron upravo odbacio.

Tijekom sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Emmanuel Macron objavio je da Francuska nije prihvatila predloženi Putinov moratorij na „europrojektile“.

“Posljednjih je dana bilo puno reakcija u vezi s francuskim odgovorom na pismo predsjednika Putina. Prije svega, Francuska je htjela podijeliti svoj odgovor sa svim saveznicima, nešto što drugi nisu učinili. Osim toga, mi apsolutno nismo prihvatili predloženi moratorij”, rekao je Macron, ali je naglasio „kako pismo Moskve, kao temelj za raspravu, nikako ne treba odbaciti“.

Vijest o odbijanju prijedloga ruskog predsjednik potvrdio je i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, koji je također naglasio otvorenost za dijalog koja se vidjela u govoru u Elizejskoj palači.

“Zapravo, Macron je odgovorio na Putinovo pismo općenito. Ali barem postoji razumijevanje zabrinutosti Rusije i spremnost za dijalog”, rekao je Peskov novinarima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u pismu predložio uvođenje moratorija na rakete srednjeg i kratkog dometa u Europi i drugim regijama kako bi se osigurala stabilnost. Naravno, to podrazumijeva i moratorij na europskom dijelu Rusije. Ovaj je dokument upućen različitim zemljama i međunarodnim organizacijama, iako je reakcija, posebno NATO pakta, bila prilično hladna.

Ali iz strateškog ugla, Francuska je jedina europska nuklearna sila koja ni ranije nije slijepo slijedila diktat NATO pakta. Kao što je poznato, iako je utemeljiteljica saveza, ne želeći svoje oružane snage, a prije svega nuklearno oružje, staviti pod nadzor NATO pakta, francuski predsjednik Charles de Gaulle je 1966. povukao Francusku iz zajedničkog zapovjedništva NATO-a, te od tada nije sudjelovala u akcijama planiranja, obuke i vođenja zajedničkih operacija. Ostala je tek u političkim strukturama, odnosno u Sjevernoatlantskom vijeću.

To je bio odraz De Gaulleve želje da Francuska ima središnju ulogu i mjesto u formiranju europske politike, kako se više nikad ne bi ponovila 1914. i 1939. godina. Međutim, zbog promjena političkih odnosa u Europi, ali i u svijetu, predsjednik Nicolas Sarkozy odlučio da se Francuska vrati i u vojne strukture NATO pakta. Sada kao da opet svjedočimo istom ili vrlo sličnom scenariju iz 1966., možda s drugačijim raspletom, jer je bivša Europska zajednica danas EU i Pariz ima puno više poluga da igra središnju ulogu u formiranju europske politike, a za to joj trebaju jaka vojska i europske sigurnosne strukture, a Macron gradi obje.

Općenito, sasvim je očito da Francuska u mnogim važnim temama kreće sa sve više autonomnije od onoga što je ostalo od sve fragmentiranijeg Sjevernoatlantskog saveza.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
44 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Francuze, međuostalim, još boli slučaj dva nosača klase Mistral koje nisu smjeli dovršiti i isporučiti Ruskoj Federaciji, a za to su morali platiti istoj i ugovornu kaznu.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Macron i Holland ne pripadaju istom narodu.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Na tekstu ispod je 39.komentara koji se rugaju americkom i europskom naoruzanju,izmedju ostalih i par tvojih,sada pises da francuzi rade za rusku vojsku Mistrale,(iako ti je namjera tu notornu istinu ugurati u drugi kontekst)imas pravo,rade francuzi jos mnogo toga ,upravo o tome ja pisem citavo vrijeme a onda dodju nuklearci pa vredjaju na najprimitivnije nacine
a kada im nakon 100. uvreda odgovoris ,bivas obrisan,eto to bi valjda trebala biti logika.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Kojem evropskom naoružanju, kad se Evropa i ne utrkuje s Rusima u sektoru hipersoničnih i ultrabrzih podvodnih projektila?

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Kvisko, ja se rugam američkom i europskom naoružanju? Di si to našao? Barem sam ja poznat po objektivnom stavu!

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

U ovom slucaju konkretno nije bilo rijeci o naoruzanju ali kontekst tvojih komentara je meni jasan i imas pravo na svoje misljenje dok se iznosi na kulturan nacin,vjerujem da i ti sam shvacas da je kultura dijaloga neophodna i ovom kao i vecini balkanskih portala.Demokracija i sloboda govora ne znace divljastvo i anarhiju ,vec svijest o slobodi misljenja i izrazavanja istog na civiliziran nacin i ako je ikako moguce argumentima a ne vredjanjem i omalovazavanjem.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Kvisko, konkretno te pitam gdje sam se ja to rugao, a kako sugeriraš? Konkretno odgovori, a za filozofije nemam volje!

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije
Reply to  Kvisko

možda si ti u pravu kvisko!? često kod blogera koji dublje gledaju u globalna zbivanja…pa imaju na svojim webstranama ilustracije kao: usa i rusija dva ogromna stabla ukrašena njihovim nacionalnim bojama jedan pored drugog;
prkose a ispod trave i humusa gdje je korjenje pustilo ogromne žile, u jednu moćnu cjelinu-jedinu! samo se iluzorno dobija dojam suparništva i protvništva.

Stribor Panov
Gost
Stribor Panov
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Pošto boj ne bije “svijetlo oružije” već boj bije “srce u junaka” Francuzi nemaju šanse.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Hahah, točno! A što je najljepše, predali su Rusiji svu tehničku dokumentaciju, tako da se sad na Krimu rade dva takva broda, u ruskim brodogradilištima. Maestralno odrađeno.

Inače, francuzići tu i tamo naprave dobro oružje (Rafale je među najboljima na svijetu, rakete Exocet su takođe vrh, Leclerc nije loš), samo ih hebe što u borbenom kompletu uvijek imaju po par bijelih zastava.
Sad su (opet) počeli pušiti i u kolonijama, 15 poginulih u navodnom sudaru helikoptera u Maliju, nije im bio dovoljan Vijetnam i Alžir.

Ali dobro, naučiti će s vremenom, pomalo. S obzirom na genocid i pljačku koji su nedavno počinili u Libiji, očigledno je došlo vrijeme da ih ponovno netko pregazi i okupira. Ako budu imali sreće, to će (ponovno) biti Rusija.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Palac gore za Makrona,EU treba oformiti svoju vojsku,i dobro na nisanu drzati dva brata imperijalisticka,ameriku i rusiju,sultana nabiti nogom u dupe ,isto tako orbana,nek si biraju saveznike izmedju rusa i amerikanaca.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Sanjaš.

Žalosno, ali, Francuska nema snage da se odupre Velikom bratu i iz NATO-a može da se povuče, samo ako im USA dozvoli.
Francuska ni posle toga ne bi bila u stanju da vodi samostalnu politiku. Uvek će postojati ruka koja će “moćnog” francuskog bishona držati na povocu. Ako to ne bude USA, povodac će prihvatiti Nemačka.

De Gol je bio francuski nacionalista i imao je iza sebe mnogo “kompaktniju” narodnu podršku. Nikada više u Francuskoj, nekakva konzervativna, “desna” ili nacionalistička stranka ne može uzeti vlast. U međuvremenu je postala “multikulturalna”.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Zasto bi to morala biti desno populisticka i nacionalisticka politika da bi formirala EU vojsku,upravo suprotno,to bi bila politika realnosti i mudrosti u danasnjem svijetu kakav vec jest.Svako vuce na svoju stranu pa kad je vec tako ima i Europa konja za utrku,500 milijuna stanovnika ,drugo gospodarstvo na svijetu i neogranicenu mogucnost proizvodnje oruzja,pa ako gospoda iz amerike, rusije i kine smatraju da je utrka u naoruzanju rjesenje svijetskih problema,nek izvole.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Kvisko

@Kvisko

Francuska je “demokratska” država, što u prevodu na današnji politički jezik znači da njome upravljaju globalističke elite kroz političke pokrete i stranke raznih interesantnih naziva.

Jedina snaga u Francuskoj koja (ovo pišem sa velikom rezervom) MOŽDA nije pod potpunom kontrolom ovih elita, je Nacionalni Front koji vodi Mari LePen i koja bi mogla (Opet MOŽDA) voditi koliko toliko nezavisnu politiku.

Inače, francuski političari, kao uostalom i naši, nisu drugo do zabavljači masa (čista estrada), dok pravi vlastodršci borave u senkama. Nisu sposobni za bilo koji vid samostalnog odlučivanja.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

A tko upravlja Rusijom ,Amerikom,Kinom,proleterijat ???????

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Što se tiče Amerike, do nedavno je situacija bila čista. Njome se upravljalo kao i sa svim ostalim “demokratskim” državama. Trenutno, čini se da je došlo do razdvajanja elite na dve grupe, koje se tuku oko vlasti. Rezultat će biti poznat za nekih dvadesetak godina.

Ko vlada Kinom, ne znam. Zvanično komunisti, ali to je zemlja sa političkim tradicijama od nekoliko hiljada godina, tako da je vrlo verovatno da i oni imaju svoju elitu u senci.

Naravno da i Rusija ima svoju elitu. Srećom, bar trenutno se ne radi o eliti koja je deo NWO.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Eto vidis da narod nigdje i nikada ne upravlja svijetskim procesima osim dijelom u kratkim intervalima revolucija i ratova, i to je u redu ,jer tamo gdje narod vlada krv tece u potocima.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Kvisko

A, šta da vidim?

Vladavinu elita je zagovarao pre skoro 2500 godina i Platon, koji je bio mudra glava. 🤔

Uopšte nije problem u tome što vladaju “elite”, ako vladaju u interesu svih, a pre svega u interesu vlastite države i naroda. Tada je država bogata, a narod zadovoljan i uglavnom nema pojma kako se zove predsednik, opštine ili države svejedno.

Problem su elite koje su “otuđene” (nekada popularan izraz) tj. prodaju interese svoje države i naroda.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Da vidis kako i amerikom ,rusijom ,kinom upravlja jedan te isti veliki brat,jer si u svom prvom komentaru taj “privilegij”pripisao samo francuzima ,budi konkretniji kad pises o tim stvarima,ostati ces neshvacen,pogotovo na ovom portalu.🤭

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Ne mislim da je Veliki brat jedan i da sa ove tri države upravlja ista “ekipa”. Da je tako NWO bi već odavno bio završena priča. Svetom bo vladala jedna vlada, gotovo Bogova.

Mislim (a nadam se da sam bio i jasan u tom pogledu) da Francuskom i svim evropskim “demokratskim” državama vlada elita u funkciji ostvarivanja NWO projekta. Ta je ekipa do nedavno bila i nesumnjivi vladar u USA, ali sada je tu došlo do nekakvog sudara, gde strane u sukobu, njihovi planovi i interesi nisu jasni.

Rusija i Kina, verovatno i Indija su za sada (na sreću čovečanstva) još uvek svetovi za sebe.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

A sto bi falilo jednoj vladi,bilo bi ti zao sto u tom slucaju ne moras placati i izdrzavati nacionalnu?Shvati da balkanske nacionalne vlade tako i tako o nicemu ne odlucuju,osim o kradji para koje dobiju u vidu kredita i naravno da moraju slusati one iznad sebe, isto je i sa vojskom.Shvatite konacno da vrijeme neumitno gazi nacionalisticke projekte i drzave,te price su danas cisti populizam , jer nacionalizam u globaliziranom svijetu nema sto traziti,osim izolacije.Borba za drzavna ,ljudska i nacionalna prava, danas su svedena na marljivi rad , postenje,izobrazbu,inteligenciju i nultu toleranciju na korupciju.Ona drzava koja ispuni ove uvjete ima perspektivu,ostale propadaju.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Kvisko

@Kvisko
Kod NWO projekta (onoliko, koliko je poznat, bar većini) jedna vlada je najmanji problem, mada je i taj projekat ostvariv samo uz veliko krvoproliće. Nadam se, da je to toliko jasno, da nije potrebno posebno obrazlagati.

Sve ostalo, o čemu se govori a polako i stvarnost pokazuje, kada se govori o projektu novog svetskog poretka je mnogo ozbiljnije. Mase se planski zaglupljuju, nauka se dogmatizuje i postaje nova religija. Siromašni postaju još siromašniji, polagano se povlače potezi koji treba da dovedu broj stanovnika na zlatnu milijardu itd.

Ako jedna vlada znači – vladavina u kojoj je istrebljeno 80% čovečanstva, a preostalih 19 posto, zaostalih tupavaca, služi kao roblje i rezervni delovi za 1% bogatih i moćnih – ja sam (nadam se i svako normalan) za “nacionalnu državu”.
Što se tiče nacionalnih prava, zašto bi ona tebi smetala? Raznolikost kulture, folklora, običaja, nacionalne umetnosti itd. obogaćuje celo čovečanstvo.

(Raspisah se), ali nikako da shvatim, da li si ti za ujedinjenu Evropu ili jednu svetsku vladu? 🙄

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Kvisko

A koje su države ispunile te uvjete, čika inženjeru?

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Isto obavještajno vojno-industrijske, religijske i druge interesne grupe ali koherentnije i zdravijeg svjetonazora i sa brigom za vlastito stanovništvo (većinom).

esfioaesgvaeorgvewrfvowerfvwoefwofw
Gost
esfioaesgvaeorgvewrfvowerfvwoefwofw
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Ostap, ubija ti prva rečenica.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Imas djelomicno pravo, ali sve sto slici De Gaulle-u se svidja Francuzima bez razlike kojim, osim mozda Yupima. Macron razmislja vec o iducim izborima, a boli ga ona star za NATO. Tko bi mogao izvuci Evropu iz americkih kandza ako ne Francuska.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Ne znam baš, uzmi prije svega činjenicu da predsjednik nije Macron, već Attali, koji je , ako se ne varam, bio s De Gaulleom i žestoki je Europeist u smislu ni s Amerikom ni s Rusima. Ili s oboje, ali koliko nama odgovara.-

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Atalieve teorije su dosle do kraja i Francuzi ga imaju pun k*** od Mitteran-a do danas. Atali je Yup, a to svi znaju, vise ineresa ima za Izrael nego za Francusku.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Ahahaha, to, inženjeru!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

U Londonu ce donijeti odluku o prijemu Makedonije, BiH i Srbije,
Makedonci jesu zatrazili prijem, a ovi nisu, ali to nece sprijeciti NATO da ih primi. Nema vise smisla natezati se i cekati zahtjev, najbolje je na samitu izglasati prijem po hitnom postupku.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  tihobl

Nemaju izbora. Ako to ne urade onda ce se raspasti.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

macron ili mari le pen, tj. veći dio naroda francuske, žele od francuske kao drugorazredne sile napraviti prvorazednu silu jer su benefiti očiti. ni njemačkoj, koja se želi isčupati iz anglosaksonskih kandži diktata, ova ideja nije strana jer će I njemačka preko francuske imati veći I jači glas u globalnoj politici. francuska I njemačka, plus još poneko, su sasvim dovoljni za početak.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Summit u Londonu će biti buran ……
Bura…. u čaši vode.

Max
Member
Max
1 godina prije

jedni gori od drugih svi guraju svoj plan a male narode koji služe kao topovsko meso nitko ništa ne pita.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Čini mi se da je maksimalni doseg Macrona biti kamemčič u cipeli i za EU i za NATO. Ponekad svadljiv, ponekad ljigavo licemjeran… sanja uzaludno da če biti neka povijesna ličnost

esfioaesgvaeorgvewrfvowerfvwoefwofw
Gost
esfioaesgvaeorgvewrfvowerfvwoefwofw
1 godina prije

Više vrijedi nokat na malom prstu De Gola i njegova suverenistička Francuska nego sve što je u životu napravio ovaj geronotofil.

happy trigger
Gost
happy trigger
1 godina prije

nato se ubio kad je uveo sankcije airbusu a boingu se dava za stare awcase

Baki
Gost
Baki
1 godina prije
Reply to  happy trigger

Al se slatko nasmija 😁 😁 😁 😁

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

ako ovo nije fake, zavoj za180°…
il se bori za glasove, il je nešto treće u pitanju.

Splitexpres
Gost
Splitexpres
1 godina prije

Koliko se sjećam de Gaulle je 1964 izašao iz NATO pakta?

Marko
Gost
Marko
1 godina prije

Koliko sam cuo od nekih cilj je raspad ovog natoa i stvaranje eu nato saveza, koliko je to tocno neznam,ali za raspad bi prije okrivio amere koji nisu pazili neke stvari pri ulasku nekih clanica u nato,pa sad imaju trn u nozi,a zna se ko je taj trn,a bit ce ih jos bude li stanje gore.

Baki
Gost
Baki
1 godina prije

Može li mi reći nekto ovdje…
Mjesto i adresu gde se kroji svjetka politika?
Koje je to tajno društvo, tko su njihovi predstavnici, kakve ciljeve imaju?
Imaju li oponenata?
Mijenjaju li se kako se vlast mijenja?
Zašto se drže daleko od očiju javnosti?
Gde se sastaju, kad se sastaju?
Biraju li voðu?
O čemu odlučuju?

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

,,NATO” sto je to …..Mozda perspektivni vojni otpad , gdje mozete kupiti rabljenu vojnu opremu po ,,niskim” cijenama i muzejske primjere ,,polovnih vojnika” i ,,casnika” sa doktrinom iz ranih ,,pedesetih” godina prosloga stoljeca a i ranijih vremena ( citaj drugi svjetski rat )….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik