Švedska opoziciona partija mogla bi da promjeni stav o NATO

NATO
55 komentara

Lider Švedskih demokrata je navodno rekao da će se zalagati za pridruživanje zapadnom vojnom bloku ako susjedna Finska teži članstvu.

Ključna opoziciona stranka u Švedskoj će navodno pokušati da promjeni svoj stav o tome da li bi zemlja trebalo da se pridruži NATO ako susjedna Finska podnese zahtjev za članstvo, potencijalno otvarajući put zakonima koji pozivaju da se okonča duga istorija vojne neutralnosti zemlje. Lider švedskih demokrata Jimmie Akesson rekao je u subotu švedskom listu Svenska Dagbladet da razmatra promjenu stava o članstvu u NATO u svjetlu ruskog napada na Ukrajinu. Ako Finska želi da se pridruži Alijansi sa sjedištem u Briselu, rekao je da će preporučiti da njegova stranka zagovara da učine isto.

Ako se Finska prijavi, rekao je Akesson, „onda je moja ambicija da odem u savjet stranke sa zahtjevom da se predomislimo. Ono što se sada promjenilo je da se Finska veoma jasno kreće ka članstvu u NATO, a postoje mnoge indicije da bi se to moglo dogoditi u bliskoj budućnosti. To i činjenica da je Ukrajina, koja nije članica NATO, potpuno sama, natjeralo me je da se predomislim“.

Švedske demokrate su druga po veličini opoziciona partija u zemlji, a promjena njenog stava prema NATO vjerovatno bi stvorila parlamentarnu većinu u podršci pridruživanju zapadnom bloku. Većina stanovnika Švedske i Finske se istorijski protive ulasku u NATO, ali ankete pokazuju da se javno mnjenje dramatično promijenilo otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru.

Vlada Finske trebalo bi da kasnije ovog mjeseca da parlamentu zemlje reviziju mogućeg pristupanja NATO. Švedska i Finska bi vjerovatno bile dobrodošle u alijansu na „relativno brz način“ ako odluče da podnesu zahtjev za članstvo, rekao je prošle nedjelje generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Iako su članice EU, Švedska i Finska su ostale van NATO, zadržavši vojno neutralan status. Švedska se držala podalje od ratova od 1814. godine, generaciju nakon posljednje skupe bitke sa Rusijom. Finska dijeli kopnenu granicu od 1.340 kilometara sa Rusijom i zadržala je svoju neutralnost od kraja Drugog svjetskog rata.

Dok je ukrajinska kriza dovela do toga da Švedska i Finska ponovo razmišljaju o svom statusu u NATO, pridruživanje alijansi bi moglo stvoriti veći rizik od sukoba sa Rusijom, a ne manji. Moskva je tvrdila da je NATO potkopao rusku nacionalnu bezbjednost kada je prekršio obećanja protiv širenja na istok nakon završetka Hladnog rata 1991. godine.

Ponuda Ukrajine da se pridruži alijansi povećala je te bezbjednosne brige, što je doprinijelo odluci o invaziji. NATO se već proširio na 30 članica sa 16 od završetka Hladnog rata, proširivši svoj domet do ruskog praga.

Jimmie AkessonNATOopozicijaŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JoeP
2 godine prije

Neka sami Šveđani odluče da li će im NATO pomoći. Članstvo u NATO im ništa ne garantira osim rata u slučaju da rat između Rusije i NATO proxy ukrajinske vojske izmakne kontroli.

Detektor
2 godine prije

Švedski demokrati su još jedna zapadnoeuropska košer “desničarska” stranka, baš kao i AfD, LePenina stranka u Francuskoj, UKIP u Britaniji ili slične nizozemske i skandinavske kvazi desne stranke. Mlitavci, kukavice i oportunisti bez vizije i bez muda čak i imenovati glavne probleme i krivce, a kamoli se istinski boriti protiv njih.

Jedina desna stranka u Europi koja još ima kredibilitet je austrijska Slobodarska stranka, dok tek treba vidjeti od kakvog je materijala sačinjena stranka VOX u Španjolskoj ili Salvinijeva Liga u Italiji. Sva ostala EU-ropska “desnica” nije ni za pasji qurac.

hiber
2 godine prije

Finska je do ljeta i NATOu. Da ga Putin nije uskrsnuo, NATO bi bio pokojni do ljeta. Sada bi se Putin mogao proglasiti za sveca zaštitnika NATOa. Ali on to dobro zna.

Otpornik
2 godine prije

Za članstvo trebate kupiti američke vojne opreme za 100 mlrd dolara. Za početak.

2 godine prije

Nema dileme da će i Finska i Švedska ući u NATO. Ne radi se tu o želji, više je u pitanju pritisak pa i ucena. Nema boljeg primera od češkog predsednika Miloša Zemana koji je bio jedan od onih koji su najjače zagovarali saradnju sa Rusijom da bi sada potpuno promenio priču.
Došlo vreme da se “kešira” rad američkih obaveštajnih službi. Dovoljno je da za svakoga imaju po nešto a mislim da za svakoga imaju na biranje…

Гавран
2 godine prije

Izgleda da Srbija baš neće u NATO!
topwar.ru/194724-shest-voenno-transportnyh-samoletov-vvs-noak-sovershili-posadku-v-belgrade.html

držnedaj
2 godine prije

Čuj ovo; da promjeni stav o zločinačkoj organizaciji..

Гавран
2 godine prije

Atomska s leva.

2 godine prije

Švedski demokrati su nasljednici Nove demokratije, nacističke, rasističke partije osnovane poćetkom 1990tih, kada su u Švedsku nahrupili izbjeglice iz Iraka, Somalije i Jugoslavije. Marginalna partija, uglavnom seljaka sa juga Švedske. Današnji uspjeh mogu zahvaliti upravo ovom Åkesson-u koji je strpljivo prao njihov imidž, vjerovatno potpomognut lovom najbogatije Švedske porodice bez čijeg odobrenja ni labudovi ne smiju sletiti na Švedska jezera. Do nazad par godina, služili su ko Baba Roga u Parlamentu gdje se niko nije ni rukovao sa njihovim predstavnicima. U koroni su bili zagovaratelji još žešćih mjera, a kao što znate, Švedska je u tom periodu bila politički rebel zvaničnom WHO narativu. Mediji su, kao i u ostatku Evrope, sijali strah i paranoju. Već nekoliko sedmica pišem o Sjeveru Evrope i mome strahu da će upravo ovdje Putin pojačati temperaturu lonca u kojemu kuha žabe, zajedno sa “Slobodnim demokratskim Svijetom” koji brani “hrišćanske vrijednosti”. Zašto? Upravo zato što ove… Čitaj više »

RoPe
2 godine prije

A ovo vojno ide prema kraju. Ako svedi i Finci uđu u ToNa onda je to Game over.

Max
2 godine prije

Eto Šveđana u NATO.

Max
2 godine prije

Pa mogu svašta.

POLITIČKI NEKOREKTAN
2 godine prije

…poltava 2 u najavi

.

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Sverigedemokraterna jesu u naletu , istina – za Per Jimmie Åkesskon a , glasuju zene , manje , vise . Sebe je , linearno izgradio uz malu pomoc , vraga iz Halmstad a Carl Bildt a i najpose , potonjeg sefa policije Kraljevine Svedske , takodjer iz Halmstad a , kasnije ga smjenili I uhitili – volio petljati sa malim sekama . Takodjer .. Lund poput , vrhunska , Sveucilisna centra vam je vec 80 godina , unazad I obavestajni centar , cjela poteza od Finska zaljeva do Berlina ..Iz Lunda vam sve potice … Kako bilo . Herr Åkesson je nesumnjivo , talentiran political – no – sada je u pitanju Kraljevina ! Bude li pogrjesio …. Jednom CAREVINA Svedska , jest pogrijesila sa Rusima pa se smanjila na razinu Kraljevine uz gubitak teritorija i – glad ! Silnu glad da Im je 43 % pucanstva , emigriralo u… Čitaj više »

abc
2 godine prije

Ispod industrijske zone Azovstal, u vlasništvu oligarha Rinata Ahmetova, navodnog izvanbračnog sina bivšeg ukrajinskog predsjednika Kučme, nalazi se 24 km tunela na dubini do 30 metara. Tu je i tajni NATO-ov objekt PIT-404- i tajni NATO biolaboratorij s biološkim oružjem. U objektu PIT-404, NATO časnici su blokirani. Tuneli su opremljeni sustavom bunkera s oklopnom zaštitom. Unutra je oko 240 stranaca, uključujući časnike iz NATO-a i Francuske legije stranaca, kao i osoblje iz biolaboratorija. Njihovo osiguranje, koje financira Ahmetov, broji do 3000 ljudi. Biolab ispod tvornice Azovstal u Mariupolju u takozvanom objektu PIT-404 izgradila je i kojom upravlja Metabiota, koja je povezana s Hunterom Bidenom, Rinatom Ahmetovim i Vladimirom Zelenskim. U laboratorijima ovog objekta provedena su ispitivanja stvaranja biološkog oružja. Tisuće stanovnika Mariupolja postali su “zamorci” u ovim strašnim iskušenjima. A u tim neljudskim pokusima sudjelovali su uglavnom zapadni “specijalisti” Francuski obavještajci i časnici specijalnih operacija nisu mogli izvesti svoje kolege… Čitaj više »

abc
2 godine prije

Rusi Šveđana i Finaca neče štediti, ni paziti. Ako dođe do vojnog sukoba, Rusija jim gradove briše sa obličja zemlje.

Samuraj
2 godine prije

Ljudi Cvjetnica je, nemojte se uvrijediti samo želim ovo napisati – Isuse volim te.

hiber
2 godine prije

Prvog dana je bilo uspješno, ima čak i reportaža BBC prvog dana sa Rusima na Gostimiru. Onda ih je 400 nešto pobilo tu prvu noć, zajedno sa 22 helikoptera. A bilo je planirano da sutradan slete u centar Kijeva sa 3-4000 padobranaca.

2 godine prije

Da, zanimljivo. I ove dvije zemlje skidaju (prividnu, jer su stvari odavno poznate onima koji su u stanju gledati) aureolu uređenih i niskokorumpiranih država i pokazuju se što su. Ako i narodi u njima to glatko prihvate (a nemam nekih iluzija da neće), onda bolje i ne zaslužuju. Ali ono što izgleda mnogima nije jasno, da Rusija ne može i neće prihvatiti NATO naoružanje u nekoliko-minutskoj distanci od Moskve i Petersburga (manje minuta nego što prosječni muškarac ostane u WC-u. Žene ovdje ne računam, iz poznatih razloga, ne zato što ih ne volim, naprotiv, baš zbog toga što ih volim i poznajem). 🙂 I tu nema veze kakvo je ili će biti društveno uređenje u Rusiji, hoće li to biti diktatura komunističkog tipa, fašističkog, vojnog, plutokratskog, aristokratskog, teokratskog, manastirsko-svetačkog, platonski-filozofskog, konfucijanskog, itd, hoće li biti oligokracija ili demokracija, ili nešto skroz deseto, nema veze. Rusija će te države napasti. I… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

Svedska mora ove sedmice uci u NATO, a do uskrsa posalje vojsku u Poltavu.

nessy
2 godine prije

Ulazak u NATO je pocetak. Finska i Svedska su platezno vrlo sposobne. A onda ide prilagodba NATO standardu u svim rodovima vojske. Od svakog metka, do borbenog aviona, ide nova oprema. Ameri vec trljaju ruke. Koji ce samo masni ugovori biti sklopljeni. Mir??? Kojoj budali treba mir? Rat je mila majka, pogotovo kad je na drugom kontinentu. Svakom idiotu koji zna citati, jasni su gubitnici i dobitnici ove situacije: Ukrajina, Rusija i EU (-). Jedini dobitnik je USA (+). Da ima dobre volje (sto je smijesno ocekivati), Ukrajina se obaveze na neutralnost i ponudi razumnu autonomiju istoku drzave (mislim da nije nerazuman zahtijev), Rusi se povuku, i gotova prica, nitko vise ne mora umirati. Najvaznijim igracima (necete vjerovati, USA i GB), nikako ne odgovara smirivanje situacije, nego liferovanje miljardi u oruzju, moze i na kredit, naplatit ce se oni. No posto se situacija vec ovako razvija, ne bi bilo lose… Čitaj više »

Keki
2 godine prije

Mislim da će narod tu odraditi svoje, jer za razliku od neinteligentnih političara nema straha, i neće podleći zapadnoj propagandi, koja je odavno prozirna, a zadnjih dana se raspada.

Lucija, prva
2 godine prije

Briga me za nečije glasače.

Po pravilima NATO-a mora biti referendum.
Nije bio, a Nato je tu.

Kako se zove ta situacija?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI