Švedska vladajuća stranka podijeljena oko NATO-a

NATO
32 komentara

Druga ključna ličnost u Riksdagu, lider švedskih demokrata Jimmie Akesson, rekao je prošlog mjeseca da će preporučiti njegovoj desničarskoj opozicionoj stranci da se zalaže za ulazak u NATO ako susjedna Finska podnese zahtjev za članstvo u alijansi.

Akesson se dugo protivio odustajanju od vojne nezavisnosti Švedske, kao i većina Šveđana, ali se javno mnijenje počelo naglo mijenjati nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu u februaru.

Istraživanje koje je prošlog mjeseca sproveo Novus pokazalo je da se 51 % Šveđana zalaže za pridruživanje zapadnom vojnom bloku, što je prvi put da je anketar pronašao većinsku podršku kandidaturi za NATO. Slično, anketa medijske kuće YLE pokazala je da je rekordnih 62 % Finaca za članstvo u NATO-u, nakon što su prethodne studije pokazale da se većina ljudi protivi pridruživanju bloku.

Švedska ima dvovijekovnu istoriju vojne neutralnosti, pošto je ostala izvan ratova od 1814. Finska je zadržala svoju neutralnost od kraja Drugog svetskog rata.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obećao je ubrzano odobrenje za Švedsku i Finsku ako dvije zemlje podnesu zahtjev za pridruživanje alijansi. Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je prošlog mjeseca da javni referendum o tom pitanju neće biti potreban ako Riksdag odobri ponudu.

Neki svjetski lideri, kao što su kineski zvaničnici i južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, sugerirali su da je NATO potaknuo krizu u Ukrajini prekršivši obećanja protiv širenja na istok nakon završetka Hladnog rata 1991. Papa Franjo je u utorak rekao da je „lajanje NATO-a na rusku vrata” mogla pokrenuti odluku Moskve da krene u ofanzivu.

anketeNATOŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Pitanje je samo, dali ima u Švedskoj, kao i u Finskoj medija, koji če ljudima reči ISTINU!
Naime, članstvo znači, da domačin izgubi pravo glasanja oko namještanja nuklearnog naoružanja.
Ili bio-laboratorija.
Jer ako znate, Ukrajinaca niko nije pitao za laboratorije, niti Njemce, Italijane, Belgijce, dali smeju SAD tamo skladištiti nuklearne bombe…
Čime postaju cilj u slučaju konflikta, kojeg po velikoj vjerovatnosti neče zakuvati sami…
A več se čuje, da referenduma neče biti. Jer tako “važna” pitanja nisu za “običnu raju” u “demokratiji”.

Doc
1 godina prije

Neznam zašto hoće u NATO, a 200 godina riješavali sve mirnim putem.

Doc
1 godina prije

Neznam zašto žele u NATO, a više od 200 godina sve riješavali pametnim političkim odlukama.

Max
1 godina prije

Ulazak u NATO je za Švedsku vrlo opasna igra.

1 godina prije

Ajde, da vas podsjetim, kako je Crna Gora ušla u NATO!
Koliko poslanika ima? 81.
Koliko ih je glasalo za ulazak u NATO? 42.
Po kuloarima se priča, da je bio za SAD najjeftiniji ulazak bilo koje zemlje. Samo 42 milijona$!
Ako se znači u Skandinaviji ponovi taj postupak, isto če biti jeftino…

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Vrlo nezgodnu poziciju Svedska sada zauzima I krajnje opasnu po sebe … Rata sa NATO —> CE BIT !!! Do rasporedjivanja NATO Howitzer a na granici Belarus , mozda se I mogao izbjec ! Vise —> NE ! Ti Howitzer NISU pomoc Ukraine . Belarus to zna i —> CEKA ! Napad NATO ce usljedit iznenada in allout scale !!! Sa mora , zraka , kopna ! Znacete da je attack otpoceo , onda , kada Turska otvori Bospor za prolaz NATO brodova ali ,simultano I svoj zracni prostor . TAD je do napada – nekoliko sati !!! Rusi ce sasma sigurno , PRVO , PRZIT —>>> NORGE !!! To jest , prislusne uredjaje NATO I SVA naftno & plinska postrojenja . Budu li pokrenuli postrojenja iz Murmanska , Norge ce se suocit sa ogranicenim , nuclearnim udarom , pride I zona Spitzberg a . Rapid ground troops iz pravca… Čitaj više »

Jomla
1 godina prije

“Ameri” i “nato” sa svojim “sljedbenicima” iz dana u dan pokazuju svoje intelektualne kapacitete! Na tom polju ih, doduše, šiju i oni mozgovi u mesnici, 2€ kilo 😀 😀

Lucija, prva
1 godina prije

Oh, 51% je za. Moš’ mislit.
Nije ni toliko.
Zato i neće referendum.
E, pa nemogu se ovakve odluke donositi na osnovu istraživanja.

Kao onih 53% koji misle da Biden nije sposoban.
A ostalih tobožnjih 47% misli…da jest sposoban?
Šta su? Reta.rdi?

Btw, kad su nas uvalili u NATO, – nije bilo ni istraživanja.
Zbilja žele pobiti sve bijelce.
Ovo je sad posve jasno.

tihobl
1 godina prije

Nebitno je da li ce ove dvije zemlje uci u NATO. Daleko je vaznija stvat to sto ese NATO priprema za napad na Bjelorusiju. Pripreme se rade naveliko, a sivi se prave da ih ne vide.

Samuraj
1 godina prije

Ako imaju imalo soli u glavi neće ući u tu “organizaciju”. Točka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI