Švedski glavni grad potresen rastom ubistava

FBI-policijska traka
37 komentara

Zaraćene bande ubile su tri osobe u rasponu od 12 sati u glavnom gradu Švedske Stockholmu između srijede i četvrtka. Uz jedno od ubistava koje je uključivalo razorni bombaški napad na stambenu zgradu, premijer Ulf Kristersson je obećao da će dovesti vojsku.

Ubistvo je počelo u srijedu navečer smrtonosnom pucnjavom u 18-godišnjeg mladića na fudbalskom igralištu u južnom Štokholmu. Žrtva je opisana kao popularni lokalni reper, a portparol policije Mats Erikson rekao je novinarima da se ubistvo u stilu pogubljenja dogodilo dok su djeca trenirala.

Snimak ubistva kruži društvenim mrežama, rekao je Erikson i dodao da policija traga za više počinilaca. Eriksson je rekao da bi ubistvo moglo biti povezano sa tekućim ratom bandi u gradu.

Prema švedskim novinama Aftonbladet, dva narko-kraljeva iz imigrantskog porijekla – Rawa Majid, poznat kao ‘Kurdska lisica’, i Mikael Ahlström Tenezos, zvani ‘Grk’ – bore se za kontrolu tržišta droge. Nakon niza pucnjava početkom ove godine, sukob između strana je zamro. Međutim, interni spor između Majida i jednog od njegovih saradnika po imenu Ismail Abdo pokrenuo je još jedan talas nasilja i ubistava. Abdo navodno stoji iza atentata na Majidov život u Turskoj ranije ovog ljeta, na što je Majid navodno odgovorio ubistvom Abdoove majke.

Policija vjeruje da je bombaški napad na kuću u stokholmskom predgrađu Upsale u četvrtak ujutro bio usmjeren na jednog od Majidovih rođaka. Međutim, naprava je postavljena pored susjedne kuće i ubila ženu koja nije bila povezana s bandom.

U eksploziji su srušene dvije kuće, dok je nekoliko drugih oštećeno. Policija je uhapsila dvojicu osumnjičenih i istražuje da li je bombaški napad povezan sa sporom Majid-Abdo.

Treće ubistvo dogodilo se u ponoć u predgrađu Jordbro. Stanovnici su prijavili da su čuli do desetak pucnjava, a policajci koji su stigli na lice mjesta zatekli su dva upucana muškarca, od kojih je jedan preminuo od zadobijenih povreda. Tri muškarca su uhapšena, a pucnjava se istražuje zbog povezanosti sa ratom bandi.

“Mnogi su to vidjeli”, rekao je švedski premijer Ulf Kristersson u obraćanju u četvrtak. Ističući da su se broj pucnjava sa smrtnim ishodom utrostručio u protekloj deceniji, Kristersson je okrivio neuspješnu imigracionu politiku prethodnih vlada, zbog kojih je zemlja u periodu od 2015. do 2022. primila više od 800.000 prvenstveno imigranata sa Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Kao odgovor na posljednja ubistva i na devet drugih smrtonosnih pucnjava do sada ovog mjeseca, Kristersson je rekao da će njegova vlada rasporediti vojsku kako bi “pomogala policiji u njenom radu protiv kriminalnih grupa”.

kriminalŠvedskaUbistva
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amater
6 mjeseci prije

Europske stečevine … tko misli da je samostalan , neovisan , suveren i nije potpuno poslušan , dobije pouku …

Grdi
6 mjeseci prije

Naivnost je vrlo skupa – svedska nekad bila, sad vise nije ……. sva zaljenje svedskom narodu ali sami moraju se pobrinuti da politicku elitu koja im ovo priredila bude debelo debelo kaznjena ……

tihobl
6 mjeseci prije

Pa to je ko u Francuskoj.

tihobl
6 mjeseci prije

Удар по ЕУ: Русија извозну царину на дрво подигла са 15 одсто на 80 одсто

Око 40 одсто дрвне грађе коју користе земље ЕУ – стиже из Русије. То је разлог што су сви досадашњи пакети антируских санкција ЕУ заобилазили руску дрвну грађу.

Из ЕУ већ кренула дрека: СТО забрањује својим чланицама да уводе извозне царине веће од 15 одсто.Из Москве одмах одговорено: Русија правила СТО доживљава као препоруке и нема намеру да своје дрво продаје јефтино…

tihobl
6 mjeseci prije

Будимпешта: Украјина од ЕУ неће добити ни цент док Брисел не исплати Мађарској све што јој припада из ЕУ-фондова

A od SAD umjesto 24 milijarde koliko je Bajden obecao dobijaju 300 miliona.

Red Dog
6 mjeseci prije

Pa sad ide: Ausländer! Ostre kazne! Streljati… A biva sve gore. Ima oko 30 000 „vojnika“. I bice ih jos. A gledam ih od 90-tih, od proboja neoliberalizma, kako si kopaju jamu. Zvuci mozda glupo, ali u osnovi je spekulacija u nekretnine. Kupovna moc zapadnjaka je prepolovljena od 80-tih. Kako odrzati status srednje klase? Kreditima. Sta staviti u zalog? Nekretnine. Cene nekretnina rastu, pa novi krediti sa nekretninom kao zalog. Ali kako da nastavljaju da rastu cene nekretnina? Pobrinuti se da nema alternativa, stanova za iznajmljivanje. Gde smestiti izbeglice? U geta, gde su stanovi za iznajmljivanje. Ko ima pare u getoima? Kriminalci i kurve. Deca rastu sa zeljom da budu kriminalci ili sponzoruse. Sad cveta to. Prvo se je samo pucalo po malo. Krjumcarenim oruzjem koje su poslali nekontrolisano u ex Yu. Sad eksplodira. Eksplozivom kojim su poslali u Ukrajinu. Pa sto ne rade nesto? Ne mogu. Kapitalizam je pohlepa. Greed… Čitaj više »

ljena bitanga
6 mjeseci prije

Švedsko multikulti cvijeće, Švedsko manjinsko blago.

Max
6 mjeseci prije

A nama kažu da smo divlji.

Nekoime
6 mjeseci prije

Opet ruska propaganda. Sve im to podmeće Putin.

tuf
6 mjeseci prije

Kakva sad vojska. Gdje je vladavina prava, europske vrijednosti, tolerancija, rajski vrtovi itd.?

goran
6 mjeseci prije

e da ste mislili glavom kad je trebalo sad ne bi slao vojsku na ulice.
vi švedjani umjesto da ste pametni,ispada da ste največi idioti na ovoj planeti

iwan
6 mjeseci prije

Mnoge svedske kompanija i privatne osobe su izgubili mnogo s ovim pokazivanjem neprijateljstva naspram svega sto je rusko ali nitko nesmi pisnuti. Tako je to u tzv zapadnim demokracijama. Lako je bilo lajati u SFRJ

Srećom ubijeni su bili cijepljeni...
6 mjeseci prije

…jer bi inače puno gore umrli.
Glavno da su švedski papci rusofobni, da su NATOu, sigurni…

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Nije ovo od jučer tamo problem.
Nego dugo.

I vrlo je vjerojatno da samo navodno prijete vojskom jer se narod sjetio da to ide sam rješavati.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Švedski zakon trenutno zabranjuje vojsci da pomaže policiji u bilo kojoj situaciji u kojoj bi upotreba sile mogla biti neophodna, osim u slučaju terorističkih napada ili rata.

Nakon sastanka sa šefovima policije i oružanih snaga, premijer Ulf Kristerson rekao je da će njih dvojica sada imati zvanični mandat da istraže načine za saradnju.

Vlada će, takođe, RAZMOTRITI izmenu zakona kako bi se proširile okolnosti u kojima policija može da zatraži vojnu pomoć, iako nije saopštila konkretne detalje.”

😏😏😏😏😏

Tim
6 mjeseci prije

E moji musliji, vidjet ćete kad probudite europskog demona rata. Pazite što budite, jer ste amateri za pokolje, a Švabe su napravili još četrdesetih krematorijske peći koje gore samo na tijela. Zeleni će to podržati jer je to co2 neutralno grijanje. A ako mislite da se Europa srami nacizma, sjetite se toga kada Europljanima prekipi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI