Švicarska oslobađa dio zamrznutih ruskih sredstava

Novac - Ruska rublja
15 komentara

Švicarska vlada je u četvrtak izvijestila da je ruska imovina u vrijednosti od 6,3 milijarde švajcarskih franaka (6,33 milijarde dolara) zamrznuta pod sankcijama zemlje.

U izvještaju se navodi da ta brojka ukazuje na smanjenje u odnosu na otprilike 7,5 milijardi švicarskih franaka (preko 7 milijardi dolara) u sredstvima za koja je vlada prijavila da su zamrznuta 7. aprila.

Visoki zvaničnik u agenciji Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) koja nadgleda sankcije, Erwin Bollinger, ukazao je na manje sredstava (preko 2 milijarde dolara) novozamrznutih od onih koja su puštena. “Ne možemo zamrznuti sredstva ako nemamo dovoljno osnova”, rekao je Bollinger novinarima.

Švicarski bankarski lobi procjenjuje da banke u zemlji drže do 213 milijardi dolara ruskog bogatstva. Njegova dva najveća zajmodavca, UBS i Credit Suisse, drže desetine milijardi franaka za bogate ruske klijente, kaže se.

Podaci pokazuju da je samo Credit Suisse zamrznuo oko 10,4 milijarde švajcarskih franaka (10 milijardi dolara) novca ruskih klijenata do marta u sklopu sankcija uvedenih Moskvi zbog njene vojne operacije u Ukrajini.

Zvaničnici SECO-a rekli su u četvrtak da banke i upravitelji imovinom mogu privremeno zamrznuti sredstva, iako su sredstva morala biti oslobođena ako ne mogu utvrditi da je imovina direktno u vlasništvu ili pod kontrolom osobe koja je kažnjena.

“Iznos zamrznutih sredstava nije mjera koliko se sankcije efikasno provode”, rekao je Bollinger, dodajući da zamrzavanje imovine “daleko” nije najvažnija mjera u širokom paketu sankcija.

rusijaSankcijeŠvicarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Bravo! To je članak, kojeg smo čekali!
Uvijek počinje polako…
Švajcarska ima mrlja iz WW2…. Ne želi, da se ponovi, kako su surađivali sa nacistima..
Obogatili se na račun ukradenog novca…
Jer Europska Unija izbila je svaku sumnju, da njeni birokrati još imaju mozak.
Sve što radi, je protuzakonito!

Sara
1 godina prije

Banda se razularila pa pljačka otvoreno gore nego nekad drumski razbojnici. Danas Ruse, sutra će oduzimati imovinu najprije necijepljenima, pa onda onima kojima fali neki od boostera, pa onda cijepljenima itd itd.

mrdo
1 godina prije

Izgleda da su Šviceri konačno (kasno) shvatili da su sami sebi uništili reputaciju, pa vračaju ukradeno. Veća im šteta no korist od ukradenog.

nekoime
1 godina prije

Švicarci očito žele i sutra biti bankari. Banke koje su ukrale zlato ili novac nemaju puno šansi.

ZZ Top
1 godina prije

Svicarski bundesrat je dobio tocno 8. sati vremena od USA ambasade,da izadje ispred Svicaraca i kaze da se prikljucuje tzv zapadnim sankcijama protiv Ruske federacije.
To se dogodilo prakticno samo 12. sati nakon sto je pocela akcija denacifikacije Ukrajine.
Tim cinom je Svicarska i definitivno sahranila svoju toboznju neutralnost i pokazala svijetu da je samo jedna u nizu USA kolonija, odnosno USA protektorata,u ovom slucaju protektorat zaduzen za pranje novca USA i EU mafije.

Max
1 godina prije

Neće se igrati s vatrom.

JORGE
1 godina prije

DRAGI NAS LENJIN JE OSTAVIO VEZE KOJE I DAN DANAS RADE.
DOLORES IBARURRI (SEKRETAR KP SPANIJE) NIJE POKALA ZNANJE GEOGRAFIJE
KAD JE SLALA ZLATO PREKO MOSKVE U SVICU.NO OSTAO JE “” PASSARAN,””
ALI ZLATO PASSARA…..
DOBRO JE SPOMENUTI MARXOVU ZEMLJU. ENGLESKU I TAMO IMA PAR STOTINA
MILIJARDI–RUSKY.U REDU JE DODATI ISKONSKU VEZU MR.HAMMER(USA).
PRIJATELJI SU PRIJATELJI SAMO ””POLOZI ”’NOVCE. KOD NAS.
PAR HILJADA MILIJARDI VAN RUSJE NIJE STRASNO….
RUSIJA JE PREBOGATA IZVORIMA…..I NEISCRPIVA.
DOVOLJNO DA PRODAJE PRIRODNO BLAGO A NE ”PROIZVOD”(PROF. Z E C).

A, NARODI SE GLODJU…….

Lenko
1 godina prije

Badava. POPUŠIT ĆE.

tihobl
1 godina prije

Da li ste vidjeli informacije iz Rusije – veliki pad putinove popularnosti. Konacno je pao ispod 80% ili tacnije 79,9%.
U Briselu vec slave – pokazalo se ako odrze rezim sankcija da Putin nece imati dovoljno glasova na izborima 2050. Bitno je do tad da zapad ostane ujedinjen i cvrst u sankcijama, da izdrze dok putinova popularnost ne padne dovoljno da izgubi izbore. Anqaliza pokazuje da bi ovim tempom taj cilj mogli postici vec 2050.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI