Švicarska otkrila vrijednost zamrznute ruske državne imovine

Sankcije Rusiji stete Zapadu
3 komentara

Bern će izvještavati o rezervama Moskve svaka tri mjeseca, priopćila je vlada

Imovina i rezerve koje pripadaju Banci Rusije u vrijednosti od 7,4 milijarde švicarskih franaka (8,3 milijarde dolara) trenutno se drže u Švicarskoj, izvijestilo je u srijedu Državno tajništvo za ekonomska pitanja (SECO). Vlada je rekla da taj iznos predstavlja sve rezerve središnje banke i imovinu zadržanu u zemlji do danas, dodajući da je “imovina banke imobilizirana”. “Zbroj imobilizirane imovine treba razlikovati” od 7,5 milijardi franaka (8,4 milijarde dolara) vrijedne zamrznute imovine koja pripada sankcioniranim ruskim pojedincima i tvrtkama, objasnio je SECO. Švicarski dužnosnici istaknuli su u izjavi da će “i dalje biti obvezno izvješćivanje o rezervama i imovini ruske središnje banke, a izvješćivanje će se odvijati redovito, na kvartalnoj osnovi”. Švicarska, nekoć omiljeno odredište za imovinu bogatih Rusa, odustala je od svog neutralnog stava prošle godine i nametnula međunarodne sankcije nakon sukoba u Ukrajini.

Vlada zemlje napomenula je da je rasprava o tome treba li zaplijeniti zamrznutu imovinu ruske središnje banke u tijeku diljem EU-a, dodajući da “Švicarska pozorno prati ove rasprave”. Kijev je više puta tražio da njegovi zapadni saveznici zaplijene ruski novac i iskoriste ga za obnovu Ukrajine. Međutim, odluka se mora donijeti.

Švicarski dužnosnici ranije su izjavili da banke nemaju “nikakva zakonska prava” koristiti ruski novac zamrznut u zemlji pod sankcijama “za vlastite svrhe”, rekavši da bi takav potez predstavljao rizik kršenja švicarskog zakona.

Švicarska se suočava sa sve većim pritiskom SAD-a i EU da oslobodi zamrznuta sredstva za obnovu Ukrajine.

Ranije ove godine, bivši šef Deutsche Bank Josef Ackermann upozorio je da bi takav korak posebno Švicarske ugrozio povjerenje investitora u švicarski bankarski sustav i rezultirao gubitkom statusa zemlje kao globalnog financijskog središta.

rusijaSankcijeŠvicarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
11 mjeseci prije

Kad ce jedna termonuklearna na Brisel pa da se EU rijesi smeca koje se tamo nakupilo na nas racun?

Miro
11 mjeseci prije

BlackRock kontoliše Ruske resurse pa se zato Rusi drže u bedi a Ruski kapital prebacuje u zapdne banke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI