Svijet je na putu ka multipolarnosti, zapadnoj dominaciji samo što nije kraj

Tony Blair
22 komentara

Svijet će se suočiti s globalnim geopolitičkim promjenama i prelaskom na multipolarnost, dok se era zapadne dominacije bliži kraju, rekao je Tony Blair, koji je bio premijer Ujedinjenog Kraljevstva 1997-2007.

“Najveća geopolitička promjena ovog stoljeća doći će iz Kine, a ne iz Rusije. Dolazimo do kraja zapadne političke i ekonomske dominacije. Svijet će biti barem bipolarni, a moguće i multipolarni”, rekao je on u svom govor na Ditchleyjevom godišnjem predavanju. “Ovo je prvi put u modernoj istoriji da Istok može biti ravnopravan sa Zapadom.”

Prema Blairovim riječima, Kina je “već druga svjetska supersila”, dok njen ekonomski potencijal i uloga u globalnoj ekonomiji premašuju Rusiju. Štaviše, “Kina je sada uhvatila Ameriku u mnogim oblastima tehnologije i mogla bi je nadmašiti u drugim”, dodao je.

Prema njegovom mišljenju, politika kineskog rukovodstva postaje sve agresivnija. Peking ne krije svoje ”prezire” prema Zapadu i ide ka čvršćim vezama sa Rusijom, rekao je bivši premijer.

“Nemojte me pogrešno shvatiti. Ne kažem u bliskoj budućnosti da bi Kina pokušala silom da zauzme Tajvan”, nastavio je Blair. “Ali ne možemo bazirati našu politiku na sigurnosti da neće.”

On vjeruje da će Rusija i vjerovatno Iran postati saveznici Kine u bliskoj budućnosti.

Bivši britanski premijer rekao je da bi zapadna politika prema Kini trebala biti zasnovana na onome što je opisao kao “snaga plus angažman”.

rusijaToni BlerZapadna Dominacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ilija Petrović
1 godina prije

I ovaj šeta slobodno nakon svega što je napravio !!!

nepoželjni
1 godina prije

Čekaj! …pa, šta to isto nije rekao Putin prije njega ?

Šele
1 godina prije

Zapadnoj dominaciji se bliži kraj,kaže ovaj Englez,naravno da ne misli da će kraj dominacije doći i njegovoj kraljevini,oni će ostati dominantni,zato su i napustili ,,zapad,,znali su oni što če biti,oni su ovo i smislili,kraj zapadne dominacije se odnosi na EU,Njemačku,Francusku,i ostale koji su se osilili zadnji 30 40 godina,ovaj Englez misli da će Engleska opet biti sila ko nekad

Rabotnik
1 godina prije

Kad to kaže Tony Blair (Toni Bler) e onda tako mora biti. 🙂

Emiliano Zapata
1 godina prije

Miso ovaj je trebao biti u zatvoru do sad vec osuden na smrtnu kaznu zbog bezrazloznog napada na suverenu zemlju Irak a ne drzati predavanja.
No dobro da ste ga spomenuli nek vidi LUCIJA PRVA da se satanisti uvijek izvuku i da im niko ne sudi barem ne na ovome svijetu dok o tome sto ce biti s njima na “onome” svijetu nama ovde nije ni bitno…

1 godina prije

Ovaj na slici je jedna od najgnusnijih pojava koja je ikada šetala po političkoj sceni Britanije a i svijeta. Ali je i stara lija. Kad je Putin preuzeo predsjedničku fotelju, ovaj je bio jedan od prvih koji su ukapirali o čemu se tu radi, i naslutio koje metamorfoze je Rusija na putu da doživi nakon jeljcinovske stagnacije i dekadencije i, ako me pamćenje ne vara, bio je prvi zapadni državnik koji je požurio da čestita Putinu. Ako ovaj nešto kaže, budite sigurni da je nanjušio nešto krupno. I nije samo stvar u tome, kako je rekao, malo poviše, kolega Otpisani, da je to rekao Putin prije njega. Da, Putin je to rekao, ali se bilo koji glavonja sa političkog Zapada dobro čuvao da ne da ikada ikakvu izjavu koja bi bila i približno na ovoj liniji. Znači, ako ova lija to kaže prije drugih, onda je sigurno da nešto pred… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovaj je u prvih 6 godina što je bio premijer poslao britanske vojnike u pet ratova diljem svijeta, više nego ijedan drugi britanski premijer u povijesti.

Najpoznatije je njegovo odobrenje slanja 45.000 britanskih vojnika u Irak 2003. godine, od kojih je 179 poginulo, temeljem lažnih optužbi da Irak posjeduje oružja za masovno uništenje, koje nije nikada pronađeno.

EU-p
1 godina prije

Ice Age na aparatima. CabalalalCabalala…bio je obicni, prozirni, jadni manipulator. Putin je najveci drzavnik sirom svijeta u zadnjih 100 godina

Selena
1 godina prije

Oooo živote, pa dakle ispuza ova zmijurtača?

tihobl
1 godina prije

To rece covijek koji je svoju ustedjevinu prebacio u rublje i juane.

darijoman
1 godina prije

I Aleksandar Veliki pade sa svoje visine i izađe iz zablude. Bilo je i vrijem za bipolaran ili čak multipolaran poredak

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Bilo koja ili kakva DOMINACIJA je NEPOTREBNA, svi smo mi ljudi.

Max
1 godina prije

To je točno.

Antisionista
1 godina prije

Koliko je Engleska učinila šteta Europi, to Rusija ne može učiniti 2 hiljade godina. Uspon Hitlera je najviše podržavala engleska kruna, koja je navijala za što duži rat, Posle tog rata bi je zajedno sa USA zaposjele i međusobno razdelile. To se jim je ostvarilo samo djelomično i Englezi neče prestati praviti štetu, dok god budu Slaveni imali jaku državu, koja se protivi zapadnoj ekspanziji. A to je Rusija.

404
1 godina prije

Zapadnim parazitima se bliži deratizacija. Gliste treba potamaniti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI