Tajvan optužuje Peking za vazdušnu i pomorsku blokadu

Navodna pomorska blokada od strane Kine
24 komentara

Tajvanski zvaničnici odbrane optužili su Peking da pokušava da  “napadne” na teritorijalne vode i vazdušni prostor ostrva, nakon što je Kina najavila niz “ciljanih vojnih operacija” kao odgovor na posjetu predsjednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajpeju.

Vojni zvaničnici u Tajpeju izjavili su u srijedu da se nekoliko zona isključenja oko ostrva, gdje Kina namjerava da izvede vježbe gađanja i druge vojne vježbe kasnije ove nedjelje, preklapaju sa “teritorijalnim prostorom Tajvana”.  Prema Guardianu, Tajpej je optužio Peking za kršenje “pravila UN-a” za šta je tvrdio da bi predstavljalo de facto  “blokadu tajvanskog zračnog i morskog prostora”

Optužujući Peking da vodi “psihološki rat protiv Tajvana i građana”,  Tajpej je obećao da će “čvrsto braniti svoju nacionalnu sigurnost” i podići svoju vojnu spremnost na najviši nivo, držeći se  “principa da se ne traži rat”.

Pelosi je doputovala u Tajpej u utorak kasno, uprkos ponovljenim upozorenjima Pekinga da ne pokušava da posjeti teritoriju koju smatra sastavnim dijelom Kine.

“Kineska narodnooslobodilačka vojska je u visokoj pripravnosti i pokrenut će niz ciljanih vojnih operacija kako bi se suprotstavila tome, odlučno odbranila nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i odlučno spriječila vanjsko uplitanje i pokušaje separatista za ‘nezavisnost Tajvana'”, rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane Wu Qian, bez davanja dodatnih detalja.

U odvojenom saopćenju, kineska Istočna pozorišna komanda najavila je zajedničke vojne vježbe kod Tajvana, bojno ispaljivanje u Tajvanskom moreuzu i probno lansiranje projektila u moru istočno od Tajvana. Prema mapi koju su podijelili državni mediji, vojne vježbe, koje bi trebalo da počnu u četvrtak, nakon odlaska Pelosijeve, održat će se u najmanje šest velikih pomorskih područja i njihovom zračnom prostoru širom Tajvana.

blokadakinaPelositajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravednik
1 godina prije

Hmmm, zanimljiva taktika.
Vidjet ćemo kamo ovo vodi.

Prle
1 godina prije

Eto, ako do sada nije jasno romanticarima geopolitike da je sve namjesteno po unaprijed isplaniranom scenariju,onda nek sve ide u vraziju mater. Kakve veze ima posjeta jedne obicne pjandure sa ugrozavanjem integriteta jedne zemlje kao sto je Kina? I zasto se vojska dize radi toga. Do sada su raznorazni brodovi plovili Kineskim morima i to nije bio problem,a sada odjednom problem posjeta tamo neke babetine kojoj smrtovnica iz djepa viri. Vidi se iz aviona da zele zapoceti novi sukob,to jest sljedecu fazu,jer je se sa Ukrajinom oduzilo i ne daje ocekivane rezultate. Ocigledno smatraju da se stoka nije dovoljno prepala,pa moraju dozirati jos vecu kolicinu straha. Svi ovi takozvani protivnici i rivali rade za istog gazdu i samo odradjuju svoje uloge. Ovi koji navijaju za jednu ili drugu ili trecu stranu su naivni ko Ceska sobarica,a mozda i Madjarska.

Josip
1 godina prije

I Tajvan treba vratiti tamo gdje mu je mjesto, u Kinu te ne dozvoliti da američka bagra zakuha kao i sa Ukrajinom..

Josip
1 godina prije

Vrijeme je da Kinezi riješe Tajvan kao što su Rusi riješili Ukrajinu..

Ivan
1 godina prije

Ako Taiwan nije proglasio samostalnost, zašto se onda buni kad mu vojska matične države ulazi u prostor?

Max
1 godina prije

To su kineske protumjere.

nessy
1 godina prije

Ista predstava kao i u Ukrajini. USA provocira, a posljedice ce snositi netko drugi. USA priznaje da je Tajvan dio Kine, ali stalno muti vodu i potencira probleme. Nakon sto je upozorena, opet je Pelosi napravila po svome. Kada Kinezi opale Tajvance po usima, to ce biti “nicim izazvana agresija kineskog brutalnog rezima na njezne i divne demokrate”, koji su najsretniji pod skutima ove zle, dvolicne i lazljive vjestice.

tata mata
1 godina prije

sad ce UN da pozove kinu na smirivanje situacije , a ni rijeci kritike vjestici da se mijesa u unutarnje stvari jedne drzave

Flint
1 godina prije

Istrčali kinezi da ameri prebroje na brzinu, biće materijala za analizu😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI