Teksaški republikanci proglasili Bajdena ”nelegitimno izabranim”

Joe Biden
14 komentara

Teksaški republikanci usvojili su plan svoje platforme u kojem su izbor demokrata Joea Bidena za američkog predsjednika 2020. proglasili nelegitimnim u subotu tokom prve lične konvencije stranke od 2018. To je bio jedan od nekoliko planova koji su signalizirali daljnji pomak stranke udesno.

“Odbacujemo potvrđene rezultate predsjedničkih izbora 2020. i smatramo da vršilac dužnosti predsjednika Džozef Robinette Bajden Jr. nije legitimno izabran od strane naroda Sjedinjenih Država”, navodi se u rezoluciji koja je usvojena glasanjem.

Većina republikanaca vjeruje da su izbori 2020. pokradeni, a nedavna anketa pokazuje da je sedam od 10 uvjereno da je Bajden nelegitiman predsjednik uprkos skoro dvije godine neprekidnog slanja poruka o suprotnom. Prema Politifaktu, pokušaj “provjere činjenica” uvjerenja onih koji vjeruju da su izbori ukradeni samo ih je doveo do toga da se čvršće drže tih uvjerenja.

Pokušaji da se demonizuju oni koji dovode u pitanje rezultate tako što ih se tretira kao potencijalne pobunjenike usred saslušanja o neredima 6. januara takođe nisu pomerili iglu, samo su još jednom raspalili obje strane debate.

Sam bivši predsjednik Donald Trump i dalje insistira da su izbori pokradeni. Međutim, uprkos brojnim pravnim izazovima u više država, njegova kampanja nije uspjela preokrenuti niti jedan izborni glas. On je nastavio da održava ono što su efektivno predizborni skupovi u godinama koje su bile između toga, iako se tehnički nije kandidovao za predsjednika 2024. godine, iako je zadirkivao mogućnost ponovnog kandidiranja tokom nedavnog događaja u Nashvilleu.

Bajden je službeno dobio 7 miliona glasova više od Trumpa, uzimajući 306 glasova na izbornom koledžu u odnosu na Trumpovih 270. Dok je nekoliko članova Demokratskog nacionalnog komiteta nedavno objavilo zapisnik s New York Timesom sugerirajući da bi se Bajden trebao povući nakon odsluženja mandata, predsjednik navodno planira da se ponovo kandiduje, potencijalno da namesti revanš sa Trampom.

Daske platforme Republikanske stranke nisu pravno obavezujuće i od kandidata se ne traži da im se zakunu na vjernost kako bi se kandidirali pod zastavom stranke. Uopšteno govoreći, oni odražavaju želje najaktivističkijih članova stranke – onih koji se pojavljuju na njenim dvogodišnjim konvencijama kako bi izrazili svoje mišljenje.

Osim što su Bajdenove izbore proglasili lažnim, republikanci iz Teksasa su također glasali da homoseksualnost proglase “nenormalnim izborom načina života” i poremećaj rodnog identiteta “pravim i izuzetno rijetkim mentalnim zdravstvenim stanjem”, kao i da školska djeca “nauče o ljudskosti prerođeno dete.” Dodatni planovi uključuju ograničavanje sposobnosti vlade da regulira posjedovanje oružja ili promjenu broja sudija Vrhovnog suda, ukidanje federalnog poreza na dohodak i zatvaranje Federalnih rezervi.

BidenrepublikanciSADTeksas
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Oduzmite mu predsjedničke ovlasti u Texasu i zabranite mu dolazak u Texas.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

”Američka ekonomija je dinamična i zdrava kao i ja.” – Biden

P.S.
Danas je vrijeme prelijepo…
Ja također!

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

”U mojoj administraciji ima više LGBT predstavnika nego u svim prethodnim zajedno.” – Biden
Vidi se…

Jomla
1 godina prije

Oni to ne vide tako!
Oni to ne vide nikako! 😛
Svako dobro.

petar schroder
1 godina prije

Kakva zemlja takav Predsjednik. Mozda niste bolje i zasluzili Vodite ratove u cjelome svijetu, kao da je cjeli svijet vas.Toliko zla ste ucinili u svijetu i sada u Ukraini ste sve zakuhali.Vas je cilj ZAVADIT I VLADAT:

Bosanac
1 godina prije

Ispast će na kraju Bidermajer ko onaj Venecuelanac što ga priznaše U.S. i EU a sad EU kupuje naftu od Madura.

Max
1 godina prije

On to i jest.

goran
1 godina prije

ja koji živim u hrvatskoj znam da su pokradeni predsjednički izbori u americi,duboka država je namjestila izbore kupila sudstvo i tužiteljstvo plus medije i izbori su pokradeni,trump da je bio predsjednik ko što nije nije trebao predati nikakvu vlast nego uvesti marshal law i nema čpredaje dužnosti dok se ne izabere predsjednik kako treba,ali on je predao lako vlast,zašto,pa zato što i on i bayden jedu iz istog lonca,obojica su govna bili i ostat če,hebe se njima za male ljude bitno da su njihobve guzice namirene,mafijaši obični.

Lucija, prva
1 godina prije

Ovo s biciklom je fake
Taj se uopće ni ne može popeti na bicikl.

Slika pada pokazuje dosta mlađeg čovjeka i noge opaljene suncem…glava se ne vidi.

mrdo
1 godina prije

Jel to počeo raspad tamnice naroda USA?

Lucija, prva
1 godina prije

He, he.
To misliš da sa USA upravljaju idioti?

Trebali su imati referendum za otcjepljenje nakon Kalifornije, 2018.

Ništa od toga.

Rimtutituki
1 godina prije

Ukradeni,pa ukradeni.ljudi prošlost se ne mijenja,samo budućnost se mijenja,a sadašnjost zivi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI