Telegram se suočava sa zabranom u Brazilu zbog „propuštenih mejlova“

Telegram
5 komentara

Sudija je naredio obustavu rada u zemlji jer nisu blokirali naloge optužene za širenje „lažnih vijesti“.

Brazilski sudija naredio je suspenziju aplikacije za razmjenu poruka Telegram, zahtijevajući da mu se zabrani rad u zemlji dok ne ispuni naloge za cenzuru naloga koji šire navodne dezinformacije.

Sudija Vrhovnog suda Alexander de Moraes donio je odluku u petak, zabranivši komunikacionu platformu koja je bila popularna kod predsjednika Jaira Bolsonara i drugih konzervativaca. Sudija je optužio Telegram da ne poštuje brazilski zakon i da više puta ne poštuje sudske odluke.

Dok se osnivač i izvršni direktor Telegrama Pavel Durov izvinio za „nemar“ u komunikaciji sa sudom, on je tvrdio da je problem proistekao iz „problema sa mejlovima“ između korporativne kancelarije kompanije i brazilskih vlasti, koje su očigledno „izgubile“ prethodnu poruku koja ih je uputila da šalju buduća obavještenja na „namjensku adresu e-pošte“.

„Kao rezultat ove pogrešne komunikacije, Sud je odlučio da zabrani Telegram zbog nereagovanja“, napisao je Durov u postu Telegrama, dodajući: „Siguran sam da ćemo, kada se uspostavi pouzdan kanal komunikacije, moći efikasno da obradimo uklanjanje zahtjeva za javne kanale koji su ilegalni u Brazilu.”

Bolsonaro je reagovao tako što je objavio poruku na Twitteru koja je uključivala poziv da se pridruže njegovom Telegram kanalu. „Naš Telegram svakodnevno prenosi mnoge akcije od nacionalnog interesa, koje mnogi, nažalost, propuste“, rekao je populistički predsjednik. „Dobro došli i podijelite istinu“.

Telegram je toliko popularan u Brazilu da je navodno preuzet na 53 % svih mobilnih telefona u zemlji. Kao i njegov bivši američki kolega, bivši predsjednik Donald Trump, Bolsonaro je cenzurisan na Big Tech platformama, uključujući Twitter i Facebook. On je pozvao pristalice da mu se pridruže na Telegramu.

Bitke oko cenzure će se vjerovatno zahuktati kako se bliže izbori u Brazilu 2. oktobra. Bolsonaro, koji traži reizbor, ranije ove godine osudio je brazilske izborne vlasti zbog razmatranja zabrane Telegrama. „Ono što rade Brazilu je kukavičluk“, rekao je on u januaru.

Sudska presuda od petka zahtijeva od Applea i Googlea da pomognu u blokiranju pristupa Telegramu korisnicima njihovih operativnih sistema u Brazilu. Moraes je naredio da suspenzija ostane na snazi dok šifrovana aplikacija ne bude u skladu sa prethodnim sudskim presudama i ne plati kazne.

Durov je bio uporni zagovornik slobode govora i zaštite privatnosti korisnika. „Telegram nikada nije popustio pred pritiscima zvaničnika koji su željeli da izvršimo političku cenzuru“, napisao je Durov 2017. „Sloboda govora je jedna od vrijednosti koju branimo posljednjih 11 godina, prvo u Rusiji, a potom i širom svijeta.”

Aplikacija sa sjedištem u Dubaiju blokirala je kanale koji promovišu nasilje ili na drugi način kriminalno ponašanje. Durov, rođen u Rusiji, naveo je primjer iranskog kanala koji je blokiran nakon što je ignorisao zahtjev da se prekine vandalsko takmičenje i pozvao sljedbenike da spale džamije.

„Kritikovanje lokalnih vlasti, osporavanje statusa kvo i uključivanje u političku debatu su u redu“, rekao je preduzetnik milijarder. „Međutim, promovisanje nasilja i pozivanje na radnje koje mogu da naškode nedužnim ljudima nisu u redu. Ovo je pravilo koje uvijek primjenjujemo kada moderiramo javne kanale.”

BrazilLažne vijestiTelegramZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neptun nije planet
2 godine prije

Fejs, tvit i ostali nemaju s tim problema. Oni su pozeljni u sirenju laznih vijesti.

Max
2 godine prije

Gušenje istine.

Keki
2 godine prije

Bolsonara se rijetko sjetim, trenutno je sve na ovu stranu. Legenda od čovjeka.

Klokan
2 godine prije

Kakvi sudovi, tko danas jos postuje sudove? Pa plandemija je pokazala da pravne drzave i ljudska prava ne postoje, da su sudovi nelegitimni, nebitni i da im se vise nemoze vjerovati

Brkan
2 godine prije

Pocelo je samaranje neposlusnog Bolsanara. Ne bi me cudila neka brazilska obojana revolucija uskoro ili vojni udar, sto je uobicajenija praksa u Juznoj Americi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI