Teroristički napad u Parizu otkrio prodor radikalnog islama u vrh policijskog aparata

Francuska policija
14 komentara

Ubojstvo četvorice policajaca u zgradi prefekture pariške policije od strane njihovog vlastitog kolege, zadojenog radikalnim islamizmom, mnoge je natjeralo da posumnjaju u sumnju u sposobnost vlasti da nadgledaju radikalizaciju zaposlenika državnih institucija, piše Le Figaro. Kao što napominje list, incident pokazuje da je „otrov radikalnog islama“ već prodro u samo srce francuskog državnog aparata.

„Teroristički čin je počinio službenik s pristupom tajnim informacijama o obrani” , te su riječi, prema Le Figarou, dovoljne za opis “kataklizme”  izazvane činom “bez presedana” u povijesti islamskog terorizma, nakon što je policajac obavještajnog odjela pariške prefekture Michael Harpon napao nožem svoje kolege i ubio njih četvero.

Incident je pokrenuo dvostruku provjeru francuskih obavještajnih službi, koje bi trebale pažljivo proučiti propuste u procjeni Harponovog radikalizma, kao i procese otkrivanja radikalnih elemenata unutar službi kao cjeline.

Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner priznao je da je napad na policijsku prefekturu otkrio “neispravnost države”, ali je odbio incident nazvati “državnim skandalom”. Također je dodao da se ne smatra osobno odgovornim za teroristički napad i da njegova ostavka “nije na dnevnom redu”.

U subotu je francuski antiteroristički tužitelj Jean-François Ricard govorio je o “kontekstu latentne radikalizacije” Harpona, koji je odobravao određena nasilna djela počinjena na vjerskim osnovama, želju da ne održava određene kontakte sa ženama, opravdavao je terorističke napade 2015. u redakciji “Charlie Ebdo” i pravdao je odbijanje odjeće zapadnjačkog stila u korist tradicionalnih odora za odlazak u džamiju.

Prema izvoru bliskom istrazi, njegov kolega je govorio o promjenama koje su se s Harponom događale od 2015. godine, dodajući da je u protekle četiri godine budući terorist imao niz incidenata koji su privukli pažnju odjela i izazvali zabrinutost.

Te su vijesti još više zabrinjavajuće kada uzmete u obzir da je Harpon kao IT profesionalac imao pristup velikoj količini osjetljivih podataka. Prekršitelj je opisan kao “nestabilan” i introvertan, te da je patio od kompleksa inferiornosti i lošeg zdravlja povezanog s njegovom bolešću i profesionalnim aktivnostima.

“Kako objasniti činjenicu da se ta osoba, ponesena radikalnim islamom i koja pati od psiholoških problema, uspjela sakriti od nadzora?”, pita se autor članka.

Ministar unutarnjih poslova Christoph Castaner i njegov zamjenik istaknuli su da ništa u osobnom dosjeu napadača ne upućuje na bilo kakvu radikalizaciju. Istovremeno su potvrdili da su 2015. godine Harponove kolege prijavile njegove izjave u znak podrške napadu na “Charlie Ebdo”. Nakon razgovora s referentom za radikalizaciju, oni su odbili pismeno ispuniti svoje izjave, a mjesec dana kasnije referent je obaviješten da je problem riješen “unutar tima”.

Prema ministru unutarnjih poslova, “svi su znali da je Michael Harpon musliman, što nije problem, ali nitko nije mislio da je to uznemirujući element i da bi se zbog toga mogao smatrati teroristom”.

U isto vrijeme, javna kontroverza oko incidenta pojačana je glasinama o pokušaju policije da sakrije teroristički trag u ovom slučaju i da sve prikaže kao obračun među posvađanim kolegama. Prema izvoru bliskom istrazi, u petak su, usprkos pojavljivanju dokaza o povezanosti zločinaca sa selafijakim pokretom, vlasti dale prednost teoriji Harponove mentalne neravnoteže.

„Manipulacija ili oprez?“, pita se autor članka.

“Pored propusta, polemike i političkog obračuna koji su uobičajeni u takvim stvarima, napad 3. listopada otkriva i mnogo strašniju stvarnost. Nakon terorističkih napada 2018. godine počinjenih od strane radikalnih elemenata koji su bili registrirani, te napada u Lyonu, čiji autor nikome nije bio poznat, napad u Parizu jednostavno pokazuje da je otrov radikalnog islama prodro u samo srce državnog aparata”, piše Le Figaro.

Le Figaro

Teroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pera lozac
4 godine prije

Bas cudno, 96-e sam bio svedok diskusije dvojice “francuza” arapskog porekla u ono vreme oko 22-3 godine starosti, rodjenih i odraslih u Francuskoj a medjusobno su pricali francuski posto arapski neznaju,
Elem, prica je bila oko Nostradamusovih prorocanstava da ce Evropa gorit u krvavim ratovima i da ce na kraju postat muslimanska sa sherijatskim zakonima i da ce arapi vladat doticnom.
Obojica su se slozili kako jedva cekaju da pocne i kako ce klat sve “nevernike” koji nebudu presli na islam.
Toliko o integraciji.

Moreno
4 godine prije

Terorizam organiziraju anglosaksonske i izraelske tajne službe. Islamski ekstremisti su samo sredstvo. To se i u Francuskoj vidilo u svim terorističkim akcijama. Odma nakon terorističke Charlie Hebdo u svome uredu jedan visoki časnik francuske policije izvršija je samoubojstvo. “Terorizam” je očito napredova jer “teroristi” više ne ostavljaju osobne dokumente na mistu zločina nego sad već imaju uniforme i značke ☺

Ana
4 godine prije

Radikalni islam je prodro svuda, apsolutno svuda, uz visedecenijsku podrsku politikantskih, trulolijevih, islamofilnih, ljudskopravnobolesnih i ostalih veleizdajnickih gangstera,

tedi
4 godine prije

Nista se ne desava slucajno u drzavi,ovaj njihov ministar ne razmslja o ostavci,pa odradio je posao koji mu je dodijeljen i jos ce dobiti nagradu.
TAJNE SLUZBE ZNAJU SVE I SVE ODRADUJU,KOME TO NIJE JASNO.
1968g studentske demonstracije u SFRJ,”osmasa” su organizirale tajne sluzbe,gdje ce se org studenti na svim fakultetima u drzavi bez naputka,i tako i bi.

Max Payne
4 godine prije

Michael Harpon na prvi pogled ne zvuči muslimanski tj. arapski. Mnogi ljudi ne znaju da su muslimanska imena uglavnom arapska i da ih nose i arapski kršćani (npr. Tariq Aziz, irački ministar vanjskih poslova za vrijeme Saddama). Možda je prešao na islam, nema dovoljno podataka. Kako god bilo sama činjenica da je muslimanski vjernik ne bi smjela biti prepreka za posao ali ove izjave iz 2015. ako ih je zaista davao ne ostavlja trag sumnji da je radikaliziran. I nije bilo nikakvih posljedica a sad se čudom čude. Jedini zaključak da ga je pokrivao netko iz samog vrha (ministar ili nešto slično). Obično je tako bilo u Francuskoj kad nešto naprave da su ih imali u dosjeu kao radikale. Znači mora nekog ubiti da bi se nešto poduzelo. Ovaj slučaj je specifičan jer se radi o čovjeku iz sistema koji bi trebao raditi na prevenciji. Siguran sam da on nije… Čitaj više »

Farre
4 godine prije

Hah što la Figaro mora po službenoj dužnosti prenositi zvanične verzije, ali ne morate vi prenositi članke u kojima se propagira tzv “njegovani terorizam” tajnih službi. Crkva je 1500 godina kontrolisala narod strahom od onoga gore, ateizacija društva je nametnula traženje straha na zemlji u cilju kontrolisanja mase

Perun
4 godine prije

Francuska nosi stigmu kolonijalne ,,sile” kao par ostalih drzava u EU koje su zahvacene valom terora i terorizama …

Lucija
4 godine prije

– “…nestabilan” i introvertan, te da je patio od kompleksa inferiornosti i lošeg zdravlja …”, psihološki problemi,
– opravdava napade,
– odjeća, ponašanje prema ženama.
Radi s povjerljivim podacima ! Cijelu zapovjednu liniju od njegovpg prvog nadređenog do ministra – nogirati. Plus one koji izrađuju i provode sustave kontrole.
U protivnom, razmišljati o seljenju iz Francuske.

Saladin
4 godine prije

Tendeciozan tekst. Budite uvjereni da postoji i jedan pravi materijani dokaz o povezanosti ovog dogadjaja sa terorizmom da bi odmah svi za njega znali. Kad se unaprijed postavi konstrukcija onda nije problem naci “matarijal” za pricu. Zaista je smijesno navoditi kao dokaz da je to sto je pocinio uradio iz nekih terorisitckih pobuda nerukovanje sa zenama i sl. I bas je zanimljivo sto se slicna nedjela pocinjena od strane deklariranog muslimana ne mogu pripisati bilo cemu drugom osim terorizmu. Bit ce da u svijetu ne postiji niti jedan musliman psihicki nestabilan ili lud.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI