fbpx

Teroristički napad u Parizu otkrio prodor radikalnog islama u vrh policijskog aparata

Francuska policija

Ubojstvo četvorice policajaca u zgradi prefekture pariške policije od strane njihovog vlastitog kolege, zadojenog radikalnim islamizmom, mnoge je natjeralo da posumnjaju u sumnju u sposobnost vlasti da nadgledaju radikalizaciju zaposlenika državnih institucija, piše Le Figaro. Kao što napominje list, incident pokazuje da je „otrov radikalnog islama“ već prodro u samo srce francuskog državnog aparata.

„Teroristički čin je počinio službenik s pristupom tajnim informacijama o obrani” , te su riječi, prema Le Figarou, dovoljne za opis “kataklizme”  izazvane činom “bez presedana” u povijesti islamskog terorizma, nakon što je policajac obavještajnog odjela pariške prefekture Michael Harpon napao nožem svoje kolege i ubio njih četvero.

Incident je pokrenuo dvostruku provjeru francuskih obavještajnih službi, koje bi trebale pažljivo proučiti propuste u procjeni Harponovog radikalizma, kao i procese otkrivanja radikalnih elemenata unutar službi kao cjeline.

Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner priznao je da je napad na policijsku prefekturu otkrio “neispravnost države”, ali je odbio incident nazvati “državnim skandalom”. Također je dodao da se ne smatra osobno odgovornim za teroristički napad i da njegova ostavka “nije na dnevnom redu”.

U subotu je francuski antiteroristički tužitelj Jean-François Ricard govorio je o “kontekstu latentne radikalizacije” Harpona, koji je odobravao određena nasilna djela počinjena na vjerskim osnovama, želju da ne održava određene kontakte sa ženama, opravdavao je terorističke napade 2015. u redakciji “Charlie Ebdo” i pravdao je odbijanje odjeće zapadnjačkog stila u korist tradicionalnih odora za odlazak u džamiju.

Prema izvoru bliskom istrazi, njegov kolega je govorio o promjenama koje su se s Harponom događale od 2015. godine, dodajući da je u protekle četiri godine budući terorist imao niz incidenata koji su privukli pažnju odjela i izazvali zabrinutost.

Te su vijesti još više zabrinjavajuće kada uzmete u obzir da je Harpon kao IT profesionalac imao pristup velikoj količini osjetljivih podataka. Prekršitelj je opisan kao “nestabilan” i introvertan, te da je patio od kompleksa inferiornosti i lošeg zdravlja povezanog s njegovom bolešću i profesionalnim aktivnostima.

“Kako objasniti činjenicu da se ta osoba, ponesena radikalnim islamom i koja pati od psiholoških problema, uspjela sakriti od nadzora?”, pita se autor članka.

Ministar unutarnjih poslova Christoph Castaner i njegov zamjenik istaknuli su da ništa u osobnom dosjeu napadača ne upućuje na bilo kakvu radikalizaciju. Istovremeno su potvrdili da su 2015. godine Harponove kolege prijavile njegove izjave u znak podrške napadu na “Charlie Ebdo”. Nakon razgovora s referentom za radikalizaciju, oni su odbili pismeno ispuniti svoje izjave, a mjesec dana kasnije referent je obaviješten da je problem riješen “unutar tima”.

Prema ministru unutarnjih poslova, “svi su znali da je Michael Harpon musliman, što nije problem, ali nitko nije mislio da je to uznemirujući element i da bi se zbog toga mogao smatrati teroristom”.

U isto vrijeme, javna kontroverza oko incidenta pojačana je glasinama o pokušaju policije da sakrije teroristički trag u ovom slučaju i da sve prikaže kao obračun među posvađanim kolegama. Prema izvoru bliskom istrazi, u petak su, usprkos pojavljivanju dokaza o povezanosti zločinaca sa selafijakim pokretom, vlasti dale prednost teoriji Harponove mentalne neravnoteže.

„Manipulacija ili oprez?“, pita se autor članka.

“Pored propusta, polemike i političkog obračuna koji su uobičajeni u takvim stvarima, napad 3. listopada otkriva i mnogo strašniju stvarnost. Nakon terorističkih napada 2018. godine počinjenih od strane radikalnih elemenata koji su bili registrirani, te napada u Lyonu, čiji autor nikome nije bio poznat, napad u Parizu jednostavno pokazuje da je otrov radikalnog islama prodro u samo srce državnog aparata”, piše Le Figaro.

Le Figaro

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

Bas cudno, 96-e sam bio svedok diskusije dvojice “francuza” arapskog porekla u ono vreme oko 22-3 godine starosti, rodjenih i odraslih u Francuskoj a medjusobno su pricali francuski posto arapski neznaju,
Elem, prica je bila oko Nostradamusovih prorocanstava da ce Evropa gorit u krvavim ratovima i da ce na kraju postat muslimanska sa sherijatskim zakonima i da ce arapi vladat doticnom.
Obojica su se slozili kako jedva cekaju da pocne i kako ce klat sve “nevernike” koji nebudu presli na islam.
Toliko o integraciji.

Farre
Gost
Farre
1 godina prije
Reply to  pera lozac

Ako napišeš sve što si rekao na francuskom povjerovat ću ti

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Farre

Va chier, encule.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Terorizam organiziraju anglosaksonske i izraelske tajne službe. Islamski ekstremisti su samo sredstvo. To se i u Francuskoj vidilo u svim terorističkim akcijama. Odma nakon terorističke Charlie Hebdo u svome uredu jedan visoki časnik francuske policije izvršija je samoubojstvo. “Terorizam” je očito napredova jer “teroristi” više ne ostavljaju osobne dokumente na mistu zločina nego sad već imaju uniforme i značke ☺

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Moreno

Leglo terorizma je u DGSE.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Radikalni islam je prodro svuda, apsolutno svuda, uz visedecenijsku podrsku politikantskih, trulolijevih, islamofilnih, ljudskopravnobolesnih i ostalih veleizdajnickih gangstera,

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Nista se ne desava slucajno u drzavi,ovaj njihov ministar ne razmslja o ostavci,pa odradio je posao koji mu je dodijeljen i jos ce dobiti nagradu.
TAJNE SLUZBE ZNAJU SVE I SVE ODRADUJU,KOME TO NIJE JASNO.
1968g studentske demonstracije u SFRJ,”osmasa” su organizirale tajne sluzbe,gdje ce se org studenti na svim fakultetima u drzavi bez naputka,i tako i bi.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

Michael Harpon na prvi pogled ne zvuči muslimanski tj. arapski. Mnogi ljudi ne znaju da su muslimanska imena uglavnom arapska i da ih nose i arapski kršćani (npr. Tariq Aziz, irački ministar vanjskih poslova za vrijeme Saddama). Možda je prešao na islam, nema dovoljno podataka. Kako god bilo sama činjenica da je muslimanski vjernik ne bi smjela biti prepreka za posao ali ove izjave iz 2015. ako ih je zaista davao ne ostavlja trag sumnji da je radikaliziran. I nije bilo nikakvih posljedica a sad se čudom čude. Jedini zaključak da ga je pokrivao netko iz samog vrha (ministar ili nešto slično). Obično je tako bilo u Francuskoj kad nešto naprave da su ih imali u dosjeu kao radikale. Znači mora nekog ubiti da bi se nešto poduzelo. Ovaj slučaj je specifičan jer se radi o čovjeku iz sistema koji bi trebao raditi na prevenciji. Siguran sam da on nije najviše rangiran a ovi iznad njega i ne moraju biti muslimani nego jednostavno za lovu tiho podržavaju teroriste. Obzirom na migrantsku krizu očito je cilj izazvati rat u Europi koja je ipak naučila lekciju iz 2 krvava svjetska rata pa iako se ne vole neće više ratovati (tu uključujem i Rusiju a ne samo zemlje EU). Balkan i Ukrajina su izuzetak, tu zakuhaju po volji. Ako europski narodi više neće ratovati jedni protiv drugih onda moraš dovesti vojsku koja će ratovati na kontinentu a ta vojska polako pristiže vrlo planski i koordinirano. Kažeš li da to nije slučajno evo silnih boraca za ljudska prava da te etiketiraju ali plaćeni su za to preko raznih udruga. “Filantrop” Soros i njegova mreža u akciji kreiranja velikog rata na Starom Kontinentu.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije
Reply to  Max Payne

Nema muslmansko ime jer je pseto poturceno, a najveca su zvjerstva zadnjih godina napravila konvertirana pascad! Imao je vise svjetlih trenutaka, pocevsi odobravanja masakra novinara Charlie Hebdo, pa do ne gledanja i ne pozdravljanja zenskih kolega.
Ostali su, kao i kompletno francusko drustvo , paralizirani od straha vec vise decenija, ne smiju prozboriti rijec a kamoli vise, od straha da ih se ne nazove islamofobima.
Situacija je jos gora u zracnim lukama i vojsci.
za to vrijeme je (ne samo) MLP koja od 2011 vristi i upozorava na ovakve stvari, pljuvana i prezirana kao fasista, nacionalista i drugo.
Svaki atentat- red plakanja, red plisanih medvjedica, red- borit cemo se.
Do idceg atentata, te onda sve iznova.

Farre
Gost
Farre
1 godina prije

Hah što la Figaro mora po službenoj dužnosti prenositi zvanične verzije, ali ne morate vi prenositi članke u kojima se propagira tzv “njegovani terorizam” tajnih službi. Crkva je 1500 godina kontrolisala narod strahom od onoga gore, ateizacija društva je nametnula traženje straha na zemlji u cilju kontrolisanja mase

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Francuska nosi stigmu kolonijalne ,,sile” kao par ostalih drzava u EU koje su zahvacene valom terora i terorizama …

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

– “…nestabilan” i introvertan, te da je patio od kompleksa inferiornosti i lošeg zdravlja …”, psihološki problemi,
– opravdava napade,
– odjeća, ponašanje prema ženama.
Radi s povjerljivim podacima ! Cijelu zapovjednu liniju od njegovpg prvog nadređenog do ministra – nogirati. Plus one koji izrađuju i provode sustave kontrole.
U protivnom, razmišljati o seljenju iz Francuske.

Saladin
Gost
Saladin
1 godina prije

Tendeciozan tekst. Budite uvjereni da postoji i jedan pravi materijani dokaz o povezanosti ovog dogadjaja sa terorizmom da bi odmah svi za njega znali. Kad se unaprijed postavi konstrukcija onda nije problem naci “matarijal” za pricu. Zaista je smijesno navoditi kao dokaz da je to sto je pocinio uradio iz nekih terorisitckih pobuda nerukovanje sa zenama i sl. I bas je zanimljivo sto se slicna nedjela pocinjena od strane deklariranog muslimana ne mogu pripisati bilo cemu drugom osim terorizmu. Bit ce da u svijetu ne postiji niti jedan musliman psihicki nestabilan ili lud.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije
Reply to  Saladin

Ja za ovaj tvoj komentar cak ne mogu tvrditi da je tendenciozan jer je toliko ……nista. !!!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik