”Trump će održati obećanje u vezi Ukrajine”.

Donald Trump
23 komentara

Bude li izabran, republikanski favorit obećao je prekinuti borbe unutar “24 sata”

Bivši američki predsjednik Donald Trump vjerojatno će održati svoje obećanje da će okončati sukob u Ukrajini u roku od 24 sata ako pobijedi na ovogodišnjim izborima, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda. Mogućnost drugog Trumpovog predsjedništva izazvala je nelagodu u nekim istočnoeuropskim prijestolnicama. Trump, koji je vjerojatni republikanski kandidat koji će se ovog studenog suprotstaviti predsjedniku Joeu Bidenu, rekao je u više navrata da bi riješio dvogodišnji sukob “u jednom danu” ako bi se vratio u Bijelu kuću. “Mogu reći iz svog osobnog iskustva kao predsjednika Republike Poljske, ono što mi je Trump obećao je i ispunio”, rekao je Duda novinarima u Ruandi u srijedu, prema Newsweeku. ”Mogu reći da predsjednik Trump drži svoju riječ i ako nešto kaže, shvaća to ozbiljno”, dodao je Duda. “To je onoliko koliko sada mogu reći”.

Duda je uživao u bliskim odnosima s Trumpom tijekom njegovog boravka u Ovalnom uredu, tijekom kojeg su SAD i Poljska potpisale bilateralne energetske, obrambene i trgovinske sporazume. Dvojica čelnika povećala su prisutnost američkih postrojbi u Poljskoj. Tijekom posjeta Bijeloj kući 2018., Duda je primijetio da bi se stalni američki garnizon u zemlji mogao nazvati ”Fort Trump” (”utvrda Trump”). Međutim, obojica su zauzela vrlo različita stajališta o sukobu u Ukrajini, pri čemu je Dudina vlada Kijevu donirala procijenjenih 3,2% BDP-a zemlje, a Trump je učestalo optuživao Bidena da vuče SAD prema “Trećem svjetskom ratu” svojom politikom otvorene vojne pomoći Ukrajini.

”Doveo bih ruskog predsjednika Vladimira Putina u sobu. Nakon toga bih doveo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u sobu. Onda bih ih spojio u razgovor. I sklopili bismo sporazum”, rekao je za NBC News u rujnu. Trump nije pojasnio kako će to postići, objasnivši da “ako vam točno kažem, gubim sve svoje pregovaračke čipove”. Zelenski je Trumpovu tvrdnju nazvao “pomalo zastrašujućom” i izrazio zabrinutost da će nastaviti s planom čak i ako “ne radi za nas, za naše ljude”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je prošlog mjeseca da Moskva “ne razumije kako” Trump može dovesti do kraja sukoba i da Putinova administracija “nije imala kontakt” s Trumpovim timom. U svakom slučaju, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je na tiskovnoj konferenciji UN-a krajem siječnja rekao: “Sumnjam da bi ukrajinska strana bila spremna na bilo kakvo rješenje”. Reakcije među ostalim istočnoeuropskim čelnicima bile su različite. Češki predsjednik Petr Pavel, koji je pozvao svoje kolege čelnike NATO-a da povećaju opskrbu Kijeva oružjem, upozorio je prošli tjedan da blok treba ”biti spreman” na Trumpovo sklapanje mirovnog sporazuma s Putinom. Bivši američki predsjednik, primijetio je Pavel, ”drugačije gleda na brojne stvari”.

Mađarski premijer Viktor Orban, kao i sam Trump, više je puta ustvrdio da do sukoba nikada ne bi došlo da je Trump pobijedio Bidena 2020. ”Danas, osim njega, ne vidim nikoga u Europi ili Americi tko bi bio dovoljno jak vođa za zaustavljanje rata”, rekao je Orban za francuski časopis Le Point ranije ovog mjeseca. ”Mir ima ime: Donald Trump”, dodao je.

BidenSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Trump jest prepotentan i hvalisav ali ne izgleda kao lažljivac.

Auslender
2 mjeseci prije

Oće oce…

tuf
2 mjeseci prije

Neće se Donalda pitati ništa baš kao ni prvi put. Podmetali su mu klipove pod noge po pitanju uvođenja sankcija prema Rusiji makar mu se Putin sviđao. Deep state mu je minirao dogovore sa Sjevernom Korejom. Čak je nevoljko odobrio atentat na Sulejmanija, nakon tog događaja mu se vidjelo na licu da nije dobro jer je prvi put posredno ubio čovjeka. No najviše su ga držali u šaci s konstruiranim Russiagateom zbog kojega je donosio sulude odluke samo da održi dojam kako nije u dosluhu s vanjskim elementima. I to sve bi mu ponovili s novom kampanjom jer su premreženi po svim agencijama koje nije imao snage niti potpore za pomesti. Osim toga vrlo je upitno da li će dogurati do izbora uslijed hrpe pravnih procesa koji su sinkronizirano protiv njega pokrenuti. A neki su vrlo ozbiljni i izgledni. Ona militantna ludača Nikki Haley nažalost i ima neke male šanse… Čitaj više »

dupla kamilica
2 mjeseci prije

Hoće, a onda će zetu pokloniti napad na Iran.

Jomla
2 mjeseci prije

πčkin dim! Samo treba natjerati Zelenskog da prihvati uvjete Rusije i… ta-daaa… 😛 😛

No.1
2 mjeseci prije

Musk ugasi satelite i to je to…..

Gad
2 mjeseci prije

Nema šanse ni za 2400 sati, kamoli 24 sata.

IuIu, pravi
2 mjeseci prije

Sigurno da hoće. Trump je kapitalist, a kapitalisti nikada ne lažu i ne varaju, i uvijek održavaju obećanja.

xyz
2 mjeseci prije

On može uraditi samo ono, što mu satanistički gazda iz tame naredi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI