Trump nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Trump - Nobelova nagrada
25 komentara

Republikanska zastupnica Claudia Tenney navela je ulogu bivšeg američkog predsjednika u omogućavanju “povijesnog” Abrahamovog sporazuma

Bivši američki predsjednik Donald Trump predložen je za Nobelovu nagradu za mir za svoju ulogu u potpisivanju sporazuma koji je pomogao normalizirati odnose između Izraela i nekoliko arapskih država. Prijedlog je dala republikanska kongresnica Claudia Tenney, koja je za Fox News u utorak rekla da je Trump bio “instrumentalan” u omogućavanju “povijesnog” Abrahamovog sporazuma, za koji je rekla da su “prvi mirovni sporazumi na Bliskom istoku u gotovo 30 godina”.

Zakonodavac je pohvalio bivšeg predsjednika i favorita GOP-a, rekavši da je Trump dokazao da su mnogi vanjskopolitički stručnjaci u krivu koji su desetljećima tvrdili da su dodatni bliskoistočni mirovni sporazumi nemogući bez rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

“Hrabri napori predsjednika Trumpa u stvaranju Abrahamovog sporazuma bili su bez presedana i dalje na njih zatvara oči Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir, što samo naglašava potrebu za njegovom današnjom nominacijom”, izjavila je Tenney, dodajući da je taj potez došao u vrijeme kada je ”loše vodstvo” Bidena na svjetskoj pozornici dovelo je nacionalnu sigurnost u opasnost.

Tijekom vikenda tri pripadnika američke vojske su ubijena, a deseci su ozlijeđeni u napadu bespilotnom letjelicom na američku vojnu ispostavu u Jordanu. Biden je obećao odgovoriti, okrivljujući za incident milicije koje podržava Iran. Teheran je negirao bilo kakvu umiješanost u napad. Abrahamski sporazumi bili su niz bilateralnih sporazuma uz posredovanje SAD-a potpisanih krajem 2020. između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Maroka. Pomogli su u približavanju židovske države i arapskih naroda, nakon čega su i UAE i Bahrein priznali suverenitet Izraela. Međutim, sporazum je kritiziran, jer je ohrabrio Izrael u zanemarivanju prava Palestinaca i jer je navodno rezultirao time da su arapske države odustale od zahtjeva za priznavanjem države Palestine. Neki stručnjaci tvrde da je taj potez otvorio put nedavnom porastu nasilja.

Trump je već nekoliko puta bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir. Godine 2020. za nagradu ga je predložio norveški zastupnik Christian Tybring-Gjedde, koji je pohvalio bivšeg predsjednika za ono što je opisao kao njegove mirotvorne napore na Bliskom istoku. Iste godine Trumpa je nominirao švedski zastupnik Magnus Jakobsson, koji je naveo njegovu ulogu u posredovanju u dogovoru između Srbije i njezine otcijepljene regije Kosovo.

Trumpova se nominacija smatra valjanom jer ju je podnio član nacionalne skupštine ili nacionalne vlade. Nobelova nagrada za mir 2024. bit će objavljena u Oslu u Norveškoj u listopadu, a dodijeljena u prosincu.

Nobelova nagradaSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 mjeseci prije

Zar ce oteti Zelenskom nobelovu nagradu?

tihobl
2 mjeseci prije

Украјинци који покушавају да користе владину апликацију за хитне случајеве да упозоре на потенцијалне ваздушне нападе или нападе дроном морају да погледају три огласа пре него што се она уопште и отвори.

tihobl
2 mjeseci prije

Легитимный:
Наш извор наводи да ће Канцеларија председника понудити посланицима милион долара по гласу као подршку предлогу закона о мобилизацији.

Ali nije to jedina ponuda – prijete da ce polomiti noge onome ko odbije milion.

Председнички кабинет жели да све негативности из предлога закона о мобилизацији прикачи Залужном (ja nisam htio mobilizaciju ali Zaluzni me je natjerao, nisu britanci koji su nareidli da se mobilise 500.000).

Ali ima jedna kvaka – para za mobilizaciju nema dok Usrulja ne odobri 50 milijardi. Britanci jesu obecali 3 milijarde, ali nema roka u sporazumu.

tihobl
2 mjeseci prije

Генерал Сирски (MI6) формира нови десантни јуришни корпус на Харковском правцу.

Mostobran Krinki drze sa 70-120 ljudi i svaki dan ubacuju 50-80 novih, a ukupan broj se ne pomjera.
Sad britanci planiraju da naprave korpus koji ce prebaciti preko Dnjepra pod fabove, tosove i drugu artiljeriju. To ce biti pokolj.
Do poslednjeg ukrajinca.

tihobl
2 mjeseci prije

Холандски министар одбране потврдио је да ће ловци Ф-16 бити испоручени у Кијев, али још не може да каже тачан датум.

tihobl
2 mjeseci prije

Украјина: умирућа нација

Тајмс пише да је Украјина постала земља са најнижим наталитетом на свету, а по очекиваном животном веку мушкараца већ се такмичи са најсиромашнијим земљама Африке. Истовремено, аутори отворено пишу да ће преостали Украјинци од 20-40 година „највероватније погинути у борби“. Обратите пажњу на мапу која се налази у новинама! Нема више Украјине! Само је избрисано! Црно море се драматично проширило!

UA izvor.

tihobl
2 mjeseci prije

Ruski suficit smanjio sena 50,2 milijarde dolara u 2023.
Zemlja u ratu i unutrasnoj tranzicji, a opet ima suficit.
I onda dodje hiber i prica kako Rusija propada.

tihobl
2 mjeseci prije

Sud je rekao da agresije nema:

Међународни суд правде није признао Русију као „државу агресора“
Суд је такође одбацио украјинске инсинуације да су ДПР и ЛНР наводно терористичке организације.
Као резултат поступка, Украјини су у потпуности одбијени сви захтеви за компензацију или друге облике сатисфакције.

tihobl
2 mjeseci prije

Бајден, схватајући да би украјински случај могао да прерасте у катастрофу, постепено пребацује Украјину у Европу, да би онда могао да каже да је, када су САД помогле, све било у реду, али су Европљани то зезнули.

Јуриј Подољака

Lucija, prva
2 mjeseci prije

🤣🤣🤣

BlueZg
2 mjeseci prije

Pa više ju zaslužuje nego husein obama. Barem za sada. 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

samo u prolazu
2 mjeseci prije

Kad je mogao dobiti i Obama i zapoceti tri rata(i nakon toga kao i nasi ministi moral ga nije potaknuo da je vrati) iza toga zasto ne bi i ovaj, za sada jos nije zapoceo niti jedan i stalno ponavlja da bi ovaj u Ukraini zavrsio za 1 dan!

Max
2 mjeseci prije

Nema ništa od toga.

xyz
2 mjeseci prije

Ta nagrada je postala sprdačina i smejurija…

Babilon
2 mjeseci prije

Otišla bi u prave ruke!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI