Trump : Pelosi je ”bila san Kine”

Trump
10 komentara

Bivši predsjednik Donald Tramp osudio je predsjednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi zbog posjete Tajvanu, nazvavši njeno putovanje “kineskim snom”. Tramp je ranije tvrdio da bi posjeta Pelosijeve, koja je dovela do velikih kineskih vojnih vježbi i prekida nekih diplomatskih veza sa SAD, “izazvala velika trvenja i mržnju”.

„Luda Nensi Pelosi, šta dođavola? Šta je radila na Tajvanu?” rekao je Trump tokom skupa u stilu kampanje u Wisconsinu u petak. „Ona je bila san Kine. Dala im je izgovor. Tražili su taj izgovor, ona ga je dala. Sve što dotakne pretvara se u znaš-znaš šta.”

Pelosi je u utorak posjetila Tajvan, nakon uzastopnih upozorenja iz Pekinga da će to imati diplomatske i vojne posljedice. Iako Tajvan sam vlada od 1949. godine, Kina i dalje tvrdi da ima suverenitet nad ostrvom i smatra posjete na visokom nivou poput Pelosijeve prećutnim odobravanjem nezavisnosti Tajvana. SAD su službeno priznale tvrdnju Pekinga nad Tajvanom od 1970-ih u okviru politike jedne Kine.

Nakon posjete Pelosijeve, Kina je pokrenula velike vojne vježbe, uvela trgovinska ograničenja Tajvanu, sankcionirala Pelosi i njenu porodicu i prekinula komunikaciju s Washingtonom o ključnim pitanjima poput pomorske sigurnosti, transnacionalnog provođenja zakona i klimatskih promjena. Kako su kineske vojne vježbe nastavljene tokom vikenda, kineski vojni zvaničnici navodno odbijaju odgovarati na pozive svojih američkih kolega.

Dok je bio na vlasti, Trump je nadgledao zaokret američke vanjske politike sa Bliskog istoka na Kinu, pri čemu je Pentagonova strategija nacionalne odbrane iz 2018. imenovala Kinu kao glavnog “strateškog konkurenta” i vodio je trgovinski rat protiv Pekinga veći dio svog mandata. Kada se Covid-19 pojavio iz kineskog grada Wuhana 2020., Trump ga je odmah označio kao “kineski virus”, a kasnije optužio Kinu da “uništava svijet” uz pomoć patogena.

Međutim, dok je više od polovine od 50 republikanaca američkog Senata pohvalilo Pelosi za nastavak posjete, Trump je prethodno ustvrdio da je to loša ideja.

„Zašto se Nensi Pelosi miješa sa Kinom i Tajvanom, osim da pravi probleme i više novca, vjerovatno uključujući trgovinu insajderima i informacije za svog muža koji je varao?“ upitao je on uoči putovanja, misleći na kupovinu dionica poluvodiča njenog supruga prije uspješnog glasanja u Kongresu o zakonu o subvencioniranju industrije u SAD-u.

Međutim, Paul Pelosi je prodao ovu dionicu s gubitkom prije glasanja, a glasnogovornik je rekao da je odluka o prodaji donesena radi borbe protiv “dezinformacija” koje povezuju kupovinu s glasanjem. Pelosi je negirala da je ikada dijelila insajderske informacije sa svojim suprugom.

Pelosi se također sastala s predsjednikom najvećeg svjetskog proizvođača poluprovodnika dok je bila na Tajvanu, jer se čini da će planirana tvornica kompanije u Arizoni imati koristi od američkih subvencija, nakon što predsjednik Joe Biden potpiše zakon.

„Sve što dotakne pretvara se u haos, poremećaj i ‘sranje’“, nastavio je Tramp. “Kineska zbrka je posljednja stvar u koju bi trebala biti uključena… Luda Nensi se samo ubacuje i izaziva velika trvenja i mržnju. Ona je takav haos!!!”

kinaPelositajvanTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
1 godina prije

Da…čudi me da ja natrčah onaj dan, k’o ždrebe pred rudu i napisah da baba neće sleteti na Tajvan a sve vreme pričam da velike sile “duvaju u istu tikvu”! Čak i Mlati na trenutak oslabi koncenttacija, da

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Zašto niti jedan članak ne spominje saslušanje Paula Pelosi (muža Nancy Pelosi) u srijedu (koji btw drži nekoliko milja $ u Nvidijinim dionicama – Tajvan), dan nakon posjete Nancy Tajvanu? Znači čovjek je imao prometnu u svibnju dok je bio alkoholiziran i kad ga je policajac pitao dokumente ovaj mu pruži i 11-99 karticu od zaklade. Znači čovjek pijan miti policajca.
Što kaže Nancy na sve to mužu? “Imam plan u kojem više nitko neće pisati o tvome podvigu!” Briljantno! 😀
Pa nije baba luda od jučer. Sve ima svoje zašto ako se dublje zagrebe.

tihobl
1 godina prije

Sta ovaj Tramp hoce – vecina republikanaca i svi demokrati su za rat sa Kinom.

duki
1 godina prije

Inače se ne slažem sa njegovim poimanjem globalne politike ,ali što se tiče ove nakaze žlundre je potpuno u pravu !!

Max
1 godina prije

Pelosi pali bačvu baruta.

gargamel.
1 godina prije

Izgleda da je bajden sa zelenskim doprineo ostvarivanju “ruskog sna”.

imee
1 godina prije

ovaj je potpuno beskoristan.
par šaljivih tvitova i to mu je jedina ostavština.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI