Trump vratio “crvenu liniju” za Assada

Donald Trump - ozbiljan
44 komentara

Uz šeficu europske diplomacije Federicu Mogherini, britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona i druge, čak je i Donald Trump za kemijski napad u sirijskoj pokrajini Idlib optužio sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, ali i Baracka Obamu. Sirijskog lidera je Trump konkretno optužio za napad, a Obamu zato što je prijetio da će zaustaviti Assada, ako prijeđe “crvenu liniju”, ali nije učinio ništa. Ove izjave bi mogle biti temelj za prvi pravi sukob Trumpa s Moskvom.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je pozvao da se provede djelotvorna istraga o mogućoj uporabi kemijskog oružja u sirijskoj pokrajini Idlib. Kako i na koji način, to nitko ne zna, jer to područje kontrolira sirijski ogranak Al-Qaude, Al-Nusra Front.

Isti dan su SAD, Velika Britanija i Francuska u Vijeću sigurnosti UN-a predstavili nacrt rezolucije o navodnom napadu, koji će biti razmotren danas.

Kao što smo rekli, prvo izvješće o uporabi kemijskog oružja u blizini grada Khan Sheikhouna je objavio takozvani “Sirijski opservatorij za ljudska prava” iz Londona, a prenio ga je Reuters.

Rusko Ministarstvo obrane je priopćilo da tog dana nije provodilo letove u tom području, ali da je sirijsko ratno zrakoplovstvo uništilo radionicu za proizvodnju bombi punjenih s otrovnim tvarima, te da je to bio najveći arsenal tog oružja u Siriji. Kemijsko oružje koje su teroristi koristili i u Aleppu je došlo iz Iraka.

Trump optužuje Obamu – Tillerson se vratio u retorici Kerrya

Umjesto da traži službeno pojašnjenje od  Moskve, američki predsjednik Donald Trump i šef State Departmenta Rex Tillerson su za napad kemijskim oružjem optužili “režim Bashara Al-Assada”.

Trump je također kritizirao svog prethodnika za “monstruozan čin” kojeg je počinio predsjednik Assad, jer je on još uvijek u uredu u Damasku samo zbog “slabosti i neodlučnosti” Obamine administracije.

“Prethodni predsjednik je 2012. obećao da neće dopustiti Damasku da prijeđe “crvenu liniju”, ali nije učinio ništa”, rekao je Trump.

Rex Tillerson je prošlog tjedna priznao da je o statusu i sudbini Assada moraju odlučiti ljudi Sirije. Nova američka stalna predstavnica u Ujedinjenim narodima, Nikki Haley, rekao da Assadov odlazak s dužnosti predsjednika nije prioritet  Washingtona. Dakle, činilo se da se State Department udaljava od retorike Obame, koji je stalno slao ultimatume Assadu i tražio njegovu ostavku.

No, izjava državnog tajnika o incidentu u Idlib je u duhu diplomacije iz ere Hillary Clinton.

“Oni koji ga brane i podržavaju, uključujući Rusiju i Iran, ne bi trebali imati iluzija o Assadu ili njegovim namjerama. Moskva i Teheran nose ogromnu moralnu odgovornost za broj poginulih u kemijskom napadu”, rekao je Tillerson.

Obamina “crvena linija”

U kolovozu 2012. godine je Barack Obama najavio da će SAD pokrenuti vojnu invaziju na Siriju, ako se režim u Damasku usudi prijeći “crvenu liniju”, a to je uporaba kemijskog oružja. Prijetnja je upućena na vrhuncu međusobnih optužbi za korištenje kemijskog oružja od svih strana u sukobu. Obama je tražio izgovor za zapadnu intervenciju, a takozvana sirijska oporba je bila spremna organizirati provokaciju pomoću bojnih otrova.

Napad se na kraju dogodio u Istočnoj Gouti, ali je kasnije Seymour Hersh u opširnoj analizi uspio dokazati da su ga izveli islamistički militanti, samo kako bi Obami dali povod za intervenciju.

U rujnu 2013. godine 11 zemalja od skupine G20 podupire moguću vojnu intervenciju Sjedinjenih Država, čak i ako je pokrene bez mandata Vijeća sigurnosti. Obzirom na omjer snaga, jasno je da bi to bio kraj Assada i njegove vojske i bila mu je predodređena sudbina ubijenog libijskog vođe Muammara Gaddafija.

Tada Sergej Lavrov razgovora s Johnom Kerryem i Organizacijom za zabranu kemijskog oružja (OPCW), koja je odobrila plan uništenja zaliha kemijskog oružja u Siriji. UN usvaja rezoluciju i Sirija je očišćena od ovog oružja, a intervencija spriječena.

Međutim, navedeni nacrt najnovije rezolucije SAD-a, Velike Britanije i Francuske još jednom za korištenje oružja za masovno uništenje optužuje sirijske vlasti.

Što sadrži rezolucija?

Prema pisanju Reutersa, ako mu možemo vjerovati, nacrt navodi da sirijska vlada trebala odobriti međunarodnu istragu. Konkretno, Damask mora dostaviti planove leta i registar svojih zrakoplova od utorka, 4. travnja, kao i imena svih zapovjednika eskadrile.

Rezolucija također sadrži zahtjeve za pružanje pristupa zračnoj bazi, gdje su, prema Washingtonu i njegovim saveznicima, pripremljeni napadi pomoću otrovnih tvari.

Glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa se poziva da se podnese mjesečno izvješće o tome je li Damask surađivao ​​s međunarodnim istražiteljima i misijom za utvrđivanje činjenica o uporabi kemijskog oružja u Siriji.

Rezolucija također sadrži referencu na dogovor zaključen između Moskve i Washingtona 2013. godine, gdje stoji da je Vijeće sigurnosti podržalo sporazum “pod uvjetom da će u slučaju uporabe kemijskog oružja od strane bilo koga  sankcije snositi Sirija”.

Kako objasniti promjenu u Trumpa?

SAD su sudjelovale u pripremi sirijske rezolucije, a oštre izjave Bijele kuće i State Departmenta se mogu objasniti činjenicom da Trump još uvijek pokušava uskladiti sustav. Trump pokušava shvatiti gdje i kako može igrati na američku kartu.

“On je kao igrač u kasinu koji se kladi na veliko, kako bi razumio što od toga može dobiti”, tvrdi analitičar Kiril Koktiš.

Unatoč što je mnoge zbunio izjavom da Assadov odlazak nije prioritet za Sjedinjene Države, ne treba očekivati oštru promjenu u politici prema Siriji. “Situacija” je već stvorena, dok američka politička birokracija djeluje jako tromo. Ovaj preokret je označio novi “break” u Bijeloj kući i veže se na politiku prethodne administracije.

Govoreći o Trumpovoj reakciji na događaje u Idlibu, mnogi vjeruju da je Trump najvjerojatnije bio zaveden. Nije imao nikakve podatke, osim novinskih napisa, a onda je optužio Rusiju. Klasičan rad američke obavještajne zajednice u propagandnom ratu.

Na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda će nakon pokojnog Vitalija Čurkina prvu veliku priliku dobiti njegov zamjenik, Petar Iličov, a ovo će biti prvo veliko goruće pitanje u kojem predlagači rezolucije raspolažu izvješćem SOHR-a i napisima Reutersa, dok ne znamo ima li ruska strana kakvih konkretnih dokaza, jer se takvo skladište ne bi bombardiralo bez prethodno obrađenih obavještajnih podataka.

U svakom slučaju, pale su prve teške optužbe, kako od Donalda Trumpa tako i od Rexa Tillersona, protiv Rusije i Irana da su “sudionici u zločinima sirijskog režima”.

Antonio Guterresbliski istokoptužbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Roko
7 godine prije

Trump je dokazao da je smeće. Amen

Spektator
7 godine prije

Rat je sve bliže. Bojim se da jedna i druga strana misle da vrijeme radi protiv njih. Amerikanci smatraju da trebaju pritisnuti Ruse prije nego se još više vojno i politički ojačaju, a taj pritisak može rezultirati nervoznom i ishitrenom reakcijom s druge strane. Izgleda da je sve više pobornika “kontroliranog” nuklearnog rata, naravno u Europi, odnosno da je strah od takve katastrofe sve manji.

Undertaker
7 godine prije

Nema rezolucije. Rusija veto.

jale
7 godine prije

Sistem huškanja i harange s lažnim optužbama bez dokaza koji stvara neoliberalna zapadna oligarhija nema namjeru stati, stoga ni mi ne nemamo pravo uzeti godišnji odmor ili se pomiriti sa tim. Kako je ono jednom davno rekao jedan veliki čovjek kojeg je mučki i bestijalno ubila CIA? Revolucija se nastavlja!

Branko
7 godine prije

Trump je uvijek bio smeće. On je samo plasiran na politiku zato sto je politika Killary i Obame propala i više ne prolazi kod naroda. Idite samo logikom odakle jednome starcu od 70 godina koji se nikada nije bavio politikom hrabrosti za kandidaturu za predsjednika.To znači da je imao već pripremljen put i jako zaleđe iza sebe. Njegova cijela kampanja je bila zasnovana napadima na Iran i ugrežosti zidovskog naroda.

čitatelj portala
7 godine prije

Ne mogu Amerikanci prodavati tu priču ni svom narodu. Pročitajte tekst i komentare.
https://www.infowars.com/report-soros-linked-group-behind-chemical-attack-in-syria/

Georgij Žukov
7 godine prije

Jel to ono komijsko oruzje sto ga onomad sadam imao?,(ali ga nisu pronasli) bit ce da ga sadam ostavio asadu u amanet :), hebeno je to oruzje , nevidljivo kao americki avioni.

Michael Collins
7 godine prije

Ili su zio-nazi banditi napravili diverziju tog skladišta sa najvjerojatnije amonijakom, ili koriste ovu priliku koja im je pala s neba – sirijska avijacija uništila to isto skladište. A čim izraHELLska Vlada nariče nad tim žrtvama (ili glumcima, to sam Bog zna) vidljivo je da odabrani baš ne mogu raditi što požele, jer su prestali sa napadima u Siriji. Tillerson govori kao odlazak Assada nie prioritet (zato je otišao Steve Bannon, Trumpov ideolog, još jedan udarac nakon odlaks generala Flynna), a i da se ne priča o terorističkom napadu u St.Peterburgu – Deep state ne miruje nikako. Rusi su u UN-u mogli lijepo pokazati slike žrtava u Mosulu, žrtava u Pojasu Gaze. Njima nije palo na pamet optužiti Amere za Mosulu, jer i dalje imaju nekih kočnica, kao da rade nešto loše u Siriji. Ne opravdavati se, već samo nastaviti sa tepih bombanjem, i završiti ovaj rat u Sriji što… Čitaj više »

Brane
7 godine prije

U Siriji se vodi ww3, zasada još uvijek preko proksija. SAA očito napreduje dobro u zadnje vrijeme, čim su zio-psihopate ponovno počele s kemijsko oružje-bolnice-djeca-napuštene mačke shemom. Ameri se pripremaju na zračne udare, to je očito, njihovi vehabije i koljači ne mogu pobijediti u ovom ratu bez zračne podrške. Jedino me čudi da je Boeing potpisao nedavno ugovor s Iranom o prodaji civilnih zrakoplova, to znači da ne očekuju rat u skorije vrijeme.. .Inače, svi američki predsjednici u zadnjih 100 godina su sluge jevejsko-bankarskog lobija, trump nije izuzetak. Bilo je naivno očekivati da će on nešto radikalno promijeniti. U svakom slučaju, rat u Siriji će očigledno završiti ili sa porazom usa-koalicije ili porazom Rusije, trećeg nema. Assad je ovdje odavno prestao biti razlog za sukob. Nadam se da su Rusi iza zatvorenih vrata dogovorili čvrstu vojnu suradnju s Iranom i korištenje njihovih aerodroma, trebati će im. Tartus/Hmeymim je ranjiv i… Čitaj više »

Nikola Turajlić
7 godine prije

Ma nije moguće da su portalski fanovi “grizlija” Trumpa izgubili vjeru u svojeg slobodarskog, antiglobalističkog favorita? Trampa su njegovi ludi, bijesni i oštri uspjeli ustrašiti i utjerati u imperijalni kavez, te su mu stavili “brnjicu”, tako da je ovaj počeo već brundati i igrati prema imperijalnom bubnjanju. Američki predsjednici i dužnosnici u cjelokupnoj strukturi vlasti su marionete Imperije kaosa, pa nitko ne može solirati, a što je kao pokušao Trump. Po mojem sudu eks kontroverzni biznismen milijarder vrlo dobro poznaje funkcioniranje američkog sustava, da bi išao u konfrontiranje sa vladarima iz sjenke, već je ovaj tvrdio pazar (dizao svoju cijenu) kako bi pored vlasti dobio i “masti” (makar uduplao bogatstvo) od vladara iz sjenke. Kada su Trumpa općerali sa svih strana imperijalni predatori, grabljivice, uz sveopći lavež čak i njegovih pasa čuvara, a da se ne spominje graktanje vrana i gavrana, ovaj je podvio rep i na najboljem je putu… Čitaj više »

jale
7 godine prije

Što se više razotkriva saudijsko-cionističko-anglo-saksonska zavjera protiv slobodnog svijeta, što se objelodanjuje sve više dokaza njihove prljave rabote, to oni postaju sve više agresivniji u plasiranju lažnih vijesti. Na prvoj crti obrane kozojeba je i neki wannabe novinarčić s imbexa P. Stošić koji u svojoj propagandističkoj histeriji opravdava to što se Evropa nije solidarisala sa žrtvama terorističkog napada u Rusiji, u svojoj objavi pod naslovom “Ne, evropske prijestolnice ne trebaju svijetliti u ruskim bojama”. A opravdanje nalazi u rečenici Marije Zaharove, izvučenoj iz konteksta sa jedne presice, kad je između ostaog rekla “Ne možete pomagati teroriste na jednom mjestu i misliti da neće doći po vas”. Dalje lik drobi kako nema dokaza o sprezi zapadnih vojno-političkih oligarhija sa kozojebima ISIS-a i pored tona i tona zaplijenjenog zapadnog naoružanja, pored stotina američkih, britanskih, francuskih i izraelskih komandosa koji obučavaju monstrume koji su, evo vidimo, spremni na taj narod tamo bacati i… Čitaj više »

Tomica
7 godine prije

Ne znam da li je Trump nasjeo na CIA izvještaje ili je skroz popustio pod pritiscima ali siguran sam da je pogrešno i opasno podcjeniti izjave o spremnosti SAD da intervenira u SIriji. Ako je CIA iza svega, planovi su već spremni i čeka se pogodan trenutak za realizaciju. Sad je vrijeme da Rusija vrati TU-214R, SU-34, SU-35 i eventualno rasporedi još jedan sustav PZO. Vjerovatno će specijalne jedinice na terenu napraviti više akcija protiv SAA i par false flag akcija kao opravdanje za raketiranje ili bombardiranje bitnih položaja SAA. Rusija će morat zabraniti i rušiti sve neprijavljene letove ili koji odstupaju od najavljene rute a bolje prije nego nakon što naprave štetu. Nadam se da griješim ali CIA je opet u punom pogonu i od Trumpa će dobiti veću podršku nego od Obame. Očekujem da će pokazati do kraja tjedna šta su naumili.

fb slo
7 godine prije

A da bi imali kakvu rezoluciju UN-na,
odakle novac i oružje Isisu i AL Nusri čitavih 5 godina,
to nečemo vidjeti !

xyz
7 godine prije

Metnuo sam par primjedbi na tudje postove, udario sam po prstima Marshala, a sad moj komentar. Hvala gospodinu Babichu na dobrom clanku, hvala Logicnom sto nam dozvoljava da komentiramo, jerbo danas ima sve manje ljudi koji zelu biti pasivni citaoci, svaki citaoc zeli ipak nesto reci. Jedino jos u Americi se zabranjiva komentiranje ili misliti svojom vlastitom glavom po novinama koje su u rukama zapadnih kapitalista kao Reuter, Bloomerg, The New York Times, itd. Lista je dugacka i nemoguce ih je sve nabrajati. Sto se tice ovog dobrog pitanja koje je postavio gospodin Babich Kako objasniti promjenu u Trumpa? Normalno, imamo stotine odgovara, ipak nekako ce izbiti misljenje koje je ce biti najprihvatljivije. Trump je americki nacionalist par excellence. On je imao svoju viziju kako ostvariti da se jos vise bogastva slije u Ameriku. On je vjerovao da ne treba ici putem koji moze izazvati nuklearni rat i da ne… Čitaj više »

subaru
7 godine prije

Jel to netko uopće vjerovao u cioTrampa? Rusi sjecite ovo u korijenu ako želite dobro Siriji i ako ne radite za one koji stoje iza svega ovoga. Vrijeme je da pošaljete dolje opet brdo zrakoplova, trebat će vam.

Nikola Turajlić
7 godine prije

Interesuje me kakvo obrazloženje portalski trumpoljubi imaju na vijest da je Trump dao pakrački dekret i posljednjem svom vjernom psu “buldogu” Brenanu, koji je “režao” na Imperiju kaosa, kao i na imperijalne lude, bijesne i oštre pse, instalirane u njegovom timu. Dakle “grizli” Trump nema više kuda, jer je imperijalna vojska u njegovom okruženju svuda.
Sada je za Trumpa, umjesto “zvjerske” primjerenija “ovčarska” komparacija, tj. da su “ovnu Trumpu svrnuli roge”, a imperijalni psi tornjaci iz njegovog tima, ne puštaju ga više iz njegovog “tora”.

Dundić
7 godine prije

Trump je kapitulirao pred ?Dubokom Državom’.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI