Trump zahtijeva potpunu obnovu sankcija UN protiv Irana, dok Pompeo upozorava Rusiju i Kinu da se ne miješaju

Trump, sankcije Iranu
20 komentara

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će State Department uskoro pokušati pokrenuti povratak sankcija UN protiv Irana, dok vrhunski američki diplomata prijeti posljedicama po Moskvu i Peking, ukoliko pokušaju blokirati taj napor.

“Danas upućujem državnog sekretara Mike Pompea da obavijesti Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija da Sjedinjene Države namjeravaju da vrate gotovo sve sankcije Ujedinjenih nacija protiv Irana – to je obnova, nije neuobičajeno”, rekao je Trump novinarima tokom Konferencije za štampu Bijele kuće u srijedu.

Kada su SAD sklopile sporazum o Iranu, bilo je jasno da će Sjedinjene Države uvijek imati pravo da obnove sankcije UN koje bi spriječile Iran da razvije nuklearno oružje.

“Moja administracija neće dozvoliti da se ova iranska nuklearna situacija nastavi”, dodao je Trump, tvrdeći da će, ukoliko bude ponovo izabran, Teheran odmah dopuzati nazad moleći za sporazum s Washingtonom.

Državni sekretar će u četvrtak otputovati u Vijeće sigurnosti UN (UNSC) u New York kako bi započeo postupak vraćanja kazni, saopštio je State Department. Pompeo je upozorio u intervjuu Foxu ranije u srijedu da će Kina i Rusija biti “odgovorne” ako glasaju protiv tog poteza, za koji je rekao da će doći u obliku “potpuno validne, sprovodive rezolucije Savjeta bezbjednosti UN”.

Iako je Washington odavno oživio sve američke sankcije protiv Irana koji su prethodili nuklearnom paktu 2015. godine između Teherana i svjetskih sila, niz UN kazni ostaje obustavljen pod uvjetima sporazuma. Nakon što nisu uspjeli da ubijede UNSC da produži embargo na oružje Teheranu prošle sedmice – koji ističe u oktobru – američki zvaničnici obećali su da će se pozivati na odredbu nuklearnog sporazuma koja će „vratiti“ prethodne sankcije UN.

I Teheran i američki saveznici u Evropi doveli su u pitanje zakonitost tog koraka, s obzirom na to da je Washington odustao od nuklearnog sporazuma 2018. godine – efektivno odustajući od svojih obaveza, a istovremeno se nadaju da će se pozvati na njegove ovlasti. Evropske strane sporazuma upozoravaju da bi obnovljene kazne u potpunosti mogle ugroziti sporazum, jer je ublažavanje sankcija glavna briga Teherana.

Američke sankcije IranuiranSankcijeUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mislim
3 godine prije

a što više ne naprave tu bombu,tako da ta priča više završi.

Kažun d.d.
3 godine prije

Don Trump isušuje duboku močvaru 😂 😂 😂.

Kažun d.d.
3 godine prije

Pa neka Don razoruža sve na ME i neka svi potpišu
mirovni sporazum,a za sprovođenje sporazuma biti će
zadužene u*s*a*.
Don nek ide ovjeriti ugovor kod Boze Petra.Jednostavno i pravedno.

Pompeo
3 godine prije

Zašto neke žene masturbiraju poslije seksa?
P.S.
Pitam za prijatelja…..

Kažun d.d.
3 godine prije

Life Is Worth Losing – Dumb Americans – George Carlin
12,072,607 views•Oct 31, 2016

(12. svibnja 1937. – 22. lipnja 2008.) bio je američki stand-up komičar, glumac, društveni kritičar

You Tube
Ameri se smijali,ali ………….

nekoime
3 godine prije

Ako Kinezi i Rusi ne poslušaju, zabranit će boršč i jedenje štapićima.

Spartak
3 godine prije

Popaj upozorava Rusiju i Kinu da se “ne miješaju”. Samo popajev-režim se smije miješati. Dakako. To je izuzetan režim, najbolji na svijetu. On smje sve.

fićo
3 godine prije

Slušao sam jedan intervju gde sagovornici kažu da u srbiji ima analitičara seksualno opsednutih trampom ,a drugi koji živi u americi da ne zna kojeg bi radije bacio tigrovima,trampa ili bajdena.

Jole Prvi
3 godine prije

S-400,SU-35 i još kojekakve ubojite igračke su već spremne za slanje u Iran.Iranski piloti i posade su već u treningu u Rusiji..Izgleda da tupavci još nisu shvatili da se s Iranom nije za igrati.

bauštelac
3 godine prije

unsere shaise bolje sankcije nego granate čisto radi izbora sadiste zadovoljit treba

Stara kuka
3 godine prije

Mislim da postaje sve jasnije kako je debeli krmak Pompeo, kao i prije njega ratni huškač Bolton, kukavičje jaje u Trumpovoj administraciji jednako kao i zet židov Kushner. Kukavičje jaje koje ima zadatak odvlačiti Trumpovu pažnju i energiju od stvarnih unutrašnjih problema u kojima se SAD guše i koji ozbijno prijete da uzrokuju Trumpov gubitak izbora i dolazak na vlast globalističkih kriptokomunista iz tzv. “Demokratske” stranke Trump u ovom trenutku zaista nije u situaciji, kraj svega što mu se u državi događa, toliko energije i vremena trošiti na jedan poprilično iracionalni sukob s Iranom. I dok Kina zaista predstavlja realnu prijetnju za SAD i njihove interese, Iran to nikako ne može biti. Jedini koji bi se mogao opravdano zabrinjavati zbog Irana je naravno Izrael. A Trump i SAD bi se konačno trebali okrenuti stvarnim, velikim i bliskim problemima i na to usmjeriti svu energiju i resurse, a ne davati toliko… Čitaj više »

Zagor
3 godine prije

SAD su napokon vidjele kako je to kad ostaneš bez saveznika. UNSC je jasno rekao da tkz. “snapback” sankcije ne može pokrenuti netko tko je istupio iz sporazuma sa Iranom.
Evo zašto se Iran i dalje kako tako pridržava sporazuma.

NE "UN"
3 godine prije

Protiv UN jer su koruptivni i falsifikativni.

Mora da se uvede Americke i Evropske sankcije protiv Irana !!

Max
3 godine prije

Nijhova drskost nema granica – Nemaju oni pravo prijetiti drugim suverenim državama Ni Kini Ni Rusiji ni Iranu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI