Turska želi podići obim trgovine sa Rusijom na preko 100 milijardi dolara

Rusija Turska zastavice
5 komentara

 Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan postavio je ambiciozan zadatak da poveća trgovinski promet između Turske i Rusije na 100 milijardi dolara. To je skoro četiri puta više od trenutnog obima trgovine između dve zemlje.

Dvostrana trgovina već premašuje 25 milijardi dolara, ali to ne odražava potencijal saradnje, prema Erdoganu.

Dvije države trenutno pripremaju međuvladin sporazum o proširenju trgovine  u nacionalnim valutama. “To će obezbediti neprekidne transakcije”, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin nakon razgovora sa svojim turskim kolegom na Međunarodnom vazduhoplovnom i svemirskom salonu, MAKS 2019.

Turski vođa je ranije objavio da se Ankara priprema da sprovodi trgovinu preko nacionalnih valuta sa Kinom, Rusijom, i Ukrajinom. Takođe je razgovarano o mogućoj zamjeni američkog dolara sa nacionalnim valutama u trgovinskim transakcijama sa Iranom.

Moskva i Ankara blisko sarađuju u energetskom sektoru, uključujući vodeće projekte kao što su izgradnja prve nuklearne elektrane u Turskoj, Akkuyu, kao i gasovoda Turski tok. U martu su kopneni i morski delovi gasovoda spojeni i on bi trebalo da bude operativan do kraja ove godine.

Dve zemlje su najavile da su stvorile zajednički investicioni fond vredan 900 miliona evra koji će „biti izuzetno važan za revitalizaciju rusko-turskih investicija“, izjavio je izvršni direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) Kirill Dmitriev.

DedolarizacijaDolar
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
moša
4 godine prije

opet oni u dolare

Max
4 godine prije

trgovina i interesi kao i uvijek.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI